Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Çfarë është alegoria ?


ALEGORIA (nga greqishtja allos = tjetër dhe agoresio, flas.) është figurë stilistike me anën e së cilës bëhet një qortim i tërthortë. 

Ndërtohet mbi baza të përqasjeve dhe paralelizmit.

Le të marrim si shembull vjershën e Ndre Mjedës "Vaji i bylbylit". 


Po të vërejmë me kujdes gjendjen e zogut, ai është një bilbil i rëndomtë, të cilin e ka zënë njeriu dhe e ruan në kafaz. 

Por, nëpërmjet alegorisë poeti shpreh pozitën e popullit në robërinë otomane, me të cilën synon ta nxisë dhe ta emocionojë lexuesin, të zgjojë te ai ndjenjën e dhembjes dhe të revoltës. 

cka eshte alegoria,alegoria shqip,ceshte alegoria,cka quajme alegori,alegoria shembuj,alegori shembull,shembull alegoria 
loading...

ALEGORIA (nga greqishtja allos = tjetër dhe agoresio, flas.) është figurë stilistike me anën e së cilës bëhet një qortim i tërthortë. 

Ndërtohet mbi baza të përqasjeve dhe paralelizmit.

Le të marrim si shembull vjershën e Ndre Mjedës "Vaji i bylbylit". 


Po të vërejmë me kujdes gjendjen e zogut, ai është një bilbil i rëndomtë, të cilin e ka zënë njeriu dhe e ruan në kafaz. 

Por, nëpërmjet alegorisë poeti shpreh pozitën e popullit në robërinë otomane, me të cilën synon ta nxisë dhe ta emocionojë lexuesin, të zgjojë te ai ndjenjën e dhembjes dhe të revoltës. 

cka eshte alegoria,alegoria shqip,ceshte alegoria,cka quajme alegori,alegoria shembuj,alegori shembull,shembull alegoria 
loading...

Related Posts :Namazi

Syzat