Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Infarkti

Kapaku i syrit, paralajmërues i infarktit

Kapaku i syrit, paralajmërues i infarktit
Një studim i fundit tregoi se të sëmurët të cilët kanë njolla të verdha të fryra (ksantelazma)në kapakët e syrit rrezikohen 48% herë më shumë nga një krizë kardiake.

Sipas studiuesve në Danimarkë njollat e verdha, të fryra mbi kapakët e syve pasqyrojnë një risk të lartë të krizave kardiake dhe shfaqjes së sëmundjeve të tjera. 

E krijuar zakonisht nga kolesteroli ksantelazma është shenjë e mbledhjes së yndyrave në një pjesë të trupit. Kardiologët mendojnë se simptomat e mësipërme do t’i ndihmojnë të përcaktojnë pacientët e rrezikuar nga infarktet.

Ekipi studiues në spitalin Herley të Danimarkës ka filluar të ndjekë 12745 të sëmurë që në vitin 1970. Në fillim të studimit 4,4 % e të sëmurëve kishin ksantelazma. 

Alarmi i verdhë tek sytë

Pas 33 viteve 1872 të sëmurë kaluan kriza kardiale, 3699 të sëmurë u prekën nga sëmundjet e zemrës dhe 8507 të tjerë ndërruan jetë. Rreziku i ksantealzmës u bë më i qartë pas këtyre të dhënave. 

Meqë ksantelaz…

Tromboembolia - infarkti i mushkërive

Tromboembolia është mbyllje e menjëhershme e një apo më shumë vazave të gjakut të mushkërive, që mund të ndodh edhe ajo e trungut kryesor, që ndodhin nga ardhja e një emboli nëpërmjet gjakut, e më shpesh nga gjymtyrët e poshtme (tromboflebitet), nga kaviteti i zemrës, endokarditet (vese të fituara të zemrës).

Infarkt quhet nekroza që zhvillohet si pasojë e ndërprerjes së furnizimit me gjak të një indi apo organi prej bllokimit të arteries nga një tromb, emboli ose spazme të gjatë.

•Afër 25-30% të të sëmurëve me emboli pulmonale kalojnë në infarkt pulmonal.

Cilët janë faktorët e rrezikshëm të infarktit ?

Cilët janë faktorët e rrezikshëm të infarktit ?

Faktorët e rrezikshëm të infarktit janë:

hipotensioni arterial,
ndryshimet patologjike në enët e gjakut, 
disproporcioni në mes të kërkesës së indit për gjak dhe furnizimit të tij.


faktoret e rrezikshem te infarktit,infarkti dhe rreziku per infarkt

Cilët janë faktorët që favorizojnë infarktin ?

Cilët janë faktorët që favorizojnë infarktin ?

Faktorët që favorizojnë infarktin janë:mënyra e furnizimit me gjak,shpejtësia e formimit të inkluzionit, vulnerabiliteti i indit në hipoksi, kapaciteti i gjakut në transportin e O2.


faktoret qe e shkaktojne infarktin,infarkti faktoret e tij

Çka është Duhani ?

Çka është Duhani ?


Duhani nenkupton bimen familjare Nicotiniana te llojeve te tipeve te ndryshme te modifikuar gjenetikisht me te gjitha pjeset e saj.

Mjerisht duhani , si bartes i nikotines me teper e demton shendetin e njeriut .

Sot konsiderohet droga me e lire qe perdoret ne mase te madhe .

Perveq nikotines, tymi i duhanit permban edhe lengje gazore helmuese te forta siq eshte monoksidi i karbonit, dioksidi i karbonit  ,i  cili e veshtireson frymemarrjen normale.

 Si pasoje e thithjes se duhanit llogaritet se ne vit vdesin rreth 3 milion njerez.

Nikotina llogaritet edhe si droge, sepse organizmi ambientohet me te duke u bere vartes i saj.

Ky proces i vartesise ndaj nikotines me lehte behet te popullata rinore ku edhe pasojat zhvillimore, intelektuale dhe shoqerore jane deme te medha.

Nje bashkejetese me duhanin nuk mund te ekzistoje .

Sado shendet te plote mendor qe gezon, efektet e çdo cigare qe pin nuk mund te kalojne paperfillshem.

 Duke filluar nga sistemi i frymemarrjes e a…

Pirja e duhanit, monoksidi i karbonit dhe infarkti

 Pirja e duhanit, monoksidi i karbonit dhe infarkti
Monoksid karboni zevendeson nje pjese te oksigjenit ne gjak .

Me me pak oksigjen , shumica e organeve dhe struktura te eneve te gjakut demtohet me kalimin e kohes.

Kjo mund te qoje ne forcim te arterieve (arteoskleroza)

Monoksidi i karbonit eshte nje gaz pa ngjyre, pa shije dhe ere qe gjendet ne tymin e duhanit .

Ai mund te çlirohet gjithashtu nga kaldalat dhe motoret e makinave.

 Kur thithet me ane te duhanit dhe absorbohet ne gjak, monoksidi i karbonit fillon te zevendesoje oksigjenin ne rruzat e kuqe te gjakut.

Ne kete menyre monoksidi i karbonit fillon transportohet ne organe dheinde.

Nje gje e tille i demton organet sepse ato nuk furnizohen me sasine e nevojshme te oksigjenit.

 Kjo gje demton edhe strukturen e eneve te gjakut duke shtuar riskun per artrosklerozen e cila perbene nje nga shkaqet madhore te infarktit.

infarkti nga duhani, duhani dhe rreziku i pirjes, duhani, kanceri nga duhani, duhani dhe infarkti i miokardit, monok…

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more