Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Analiza e poemës '' Çajld Haroldi''

Poema ''Çajld Haroldi'' nga ''Xhorxh Gordon Bajron'' - analizë apo referat

Poema ''Çajld Haroldi'' nga Xhorxh Gordon Bajron analizëapo referatBajroni u bë i njohur dhe i dashur te shqiptarët më së tepërmi për shkak se në udhëtimin e tij vizitoi edhe Shqipërine dhe se në poemen e tijë “Çajld Haroldistrofa të tëra ia kushtoi asaj: natyrës, jetës, historisë dhe zakoneve të shqiptarëve.


Që në strofën e parë të pjesës nga Kënga e dytë, të cilën ia kushton Shqipërisë, ai jep një pasqyrë të historisë dhe të gjendjes në këtë vend.


Shqipërinë e sheh si vend ku ka lindur ''Aleksandri i Madh'', por edhe ''Skënderbeu'', i cili me shpatën e tij kreshnike dërrmonte armiqtë.


Pas këtyre të dhenave historike, ai atë e përshkruan si vend - nënë të burrave të egër, i cili po ballafaqohej me një realitet tjetër nën pushtimin otoman, ku në vend të kryqave po ngriteshin minaretë.  Ne letrën që ia dërgon s’ëmës, Bajroni shkruan: “Arnautët ose albanezët më bënë shumë përshtypje ngaqë kanë ngjashmëri me malësorët e Skocisë në ve…

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more