Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Analiza e poemës ''Eneida''

Poema Eneida-analizë letrare apo kritikë letrare

Poema Eneida ka 12libra e ndanë në 2 pjesë: Në pjesën e parë flet për udhëtimet e Eneutnga Troja nëpër Kartagjen, Butrint, Sicili e Romë, i përgjigjet pjesës së dytë të Homerit-Odisea Në pjesën e dytë flet: kur ngjarja vendoset në Lacio, kur Eneu lufton kundër Mezencit, dyluftimi i Euralit dhe Turnit, zemërimi i Nisit për vrasjen e shokut të tij Euralit, i përgjigjet veprës së dytë të Homerit- Iliadës. Eneu me flotën e tij duke iu afruar Italisë nga Troja, Junina ia shkatërron flotën me stuhinë e dërguar, të cilët kishin arritur afër Kartagjenës. Këtë qytet e krijoi Didona, grua mjaft energjike, të cilës ia kishin vrarë burrin. Eneu fillon t'ia tregon ngjarjen Didonës, të cilës i vjen shumë keq për vuajtjet e Eneut dhe i lind një simpati, dhe nuk dëshiron të largohet nga Kartagjena.  Kur Eneu largohet nga Kartagjena, Didona bën vetëvrasje, bie nga shkëmbi. Rrugës për Sicili, Eneu ndalet në Butrint takohet me Andromakën, gruan e Hektorit.  Eneu zbretë edhe në Kumë, Sicili, ku

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more