Skip to main content

Poema Eneida-analizë letrare apo kritikë letrare

Poema Eneida ka 12libra e ndanë në 2 pjesë:

Në pjesën e parë flet për udhëtimet e Eneutnga Troja nëpër Kartagjen, Butrint, Sicili e Romë, i përgjigjet pjesës së dytë të Homerit-Odisea

Në pjesën e dytë flet: kur ngjarja vendoset në Lacio, kur Eneu lufton kundër Mezencit, dyluftimi i Euralit dhe Turnit, zemërimi i Nisit për vrasjen e shokut të tij Euralit, i përgjigjet veprës së dytë të Homerit- Iliadës.

Eneu me flotën e tij duke iu afruar Italisë nga Troja, Junina ia shkatërron flotën me stuhinë e dërguar, të cilët kishin arritur afër Kartagjenës. Këtë qytet e krijoi Didona, grua mjaft energjike, të cilës ia kishin vrarë burrin.

Eneu fillon t'ia tregon ngjarjen Didonës, të cilës i vjen shumë keq për vuajtjet e Eneut dhe i lind një simpati, dhe nuk dëshiron të largohet nga Kartagjena. 


Kur Eneu largohet nga Kartagjena, Didona bën vetëvrasje, bie nga shkëmbi.

Rrugës për Sicili, Eneu ndalet në Butrint takohet me Andromakën, gruan e Hektorit. 


Eneu zbretë edhe në Kumë, Sicili, ku janë profecitë e Apollonit dhe të Sibilave,depërton në botën e nëndheshme, takohet me të atin Ankizi, e takon Didonën, ajo si flet.

Nga Kumi shkon në Lacio ku fillojnë luftimet, Eneu e merr rolin e Akilit, lufton kundër Mezencit. 


Zhvillohet luftë në mes italikëve dhe trojanëve.

Junina kërkon që trojanët të përzihen me latinët, dhe këto dy fise ta pranojnë traditën dhe gjuhen italiane. 


Eneu bën dyluftim me Turin, i cili vritet, ashtu si Hektori nga Akili.

Epopeja heroike Eneida idealizon periudhën antike romako- italike, në prani të elementeve mitologjike. Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

Eneida analize,Poema Eneida analizë letrare,analiza e vepres Eneida,Eneida analizë,permbajtja e vepres Eneida,Eneida permbajtja,vepra eneida permbajtja,Eneida kuptimi,Kuptimi i vepres Eneida,
loading...

Lexo edhe:

Postimet e fundit


Popular posts from this blog

Vjershe per 28 nentorin nga Suhejla Topojani - Kaçanik

28 Nëntori

Shumë zemra rënkonin
Shumë lotë pikonin
Shumë fëmijë u vranë
Vetëm se ishin shqiptarë.

Tani erdhi paqja
Tani erdhi liria
Gëzohemi të gjithë
Se erdhi Pavarësia.

Mirë se erdhe Pavarësi
Mirë se erdhe 28 Nëntor
Jemi të gëzuar të gjithë
Të bashkuar e unik

Vjershe apo poezi nga Suhejla Topojani - Kaçanik


vjersha per 28 nentorin,28 nentori vjersha shqip,vjersha dhe poezi per 28 nentorin,28 nentori poezi shqip,vjersha te bukura per 28 nentorin,pavaresine e Shqiperise,shqipnise,

Pranvera në vendin tim

''Pranvera''është një stinë e bukur ku natyra fillon të ngjallet e të gjelbërohet,moti fillon të ngrohet jetë e re fillon të afrohet.

Çdo mëngjes kur zgjohem kënaqem kur shikoj rrezet e diellit që bien në dritare dhe kënaqem poashtu kur dëgjoj cicërimën e zogjve.

Kjo stinë e gëzon çdokënd me gjallërinë dhe bukurinë e saj.

Zogjtëgëzohen shumë sepse tani e kanë më të lehtë jetën,ushqimin dhe strehimin.Disa prej tyre(zogjtë shtegtarë) kthehen nga vendet e largëta si: dallëndyshja,lejleku etj.

Bariu është shumë i gëzuar sepse tani ai ka ku ti kullos bagëtinë dhe ta ruaj më lehtë atë.

Bujku fillon ta mbjellë misrin,domatet,patatet e perime dhe pemë tjera të ndryshme që janë të nevojshme për jetesën e njeriut.

Unë e dua këtë stinë sepse është tejet e bukur dhe në mua ngjall dashuri dhe lumturi shpirtërore.


Lexo edhe nje ese tjeter: Ese per pranveren


Shkruar nga stafi Rapitful.

Ndalohet rreptesisht kopjimi dhe postimi ne nje faqe tjeter


Pranvera në vendin tim .Kjo eshte nje…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more