Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Kirurgjia. Show all posts
Showing posts with label Kirurgjia. Show all posts

Çka është fistula?

Fistula

Fistula është një lidhje jo normale e indit midis dy organeve ose një organi dhe lëkurës. Kur indet e dëmtuara lidhen me njëri-tjetrin gjatë infeksionit, në shumë raste ato ngjiten bashkë. Në qoftë se ato shërohen të ngjitura bashkë, krijohet fistul.

 Kur infeksioni nga divertikuliti përhapet jashtë hapësirës së zorrës, indet e saj mund të ngjiten me indet e organeve përreth. Organet më të shpeshta të përfshira në këtë fenomen janë vezika urinare, zorra e hollë dhe lëkura.

Fistula që ndodh më shpesh është ajo midis zorrës së trashë dhe vezikës urinare e cila prek njësoj si meshkujt dhe femrat. Kjo lloj fistule mund të shkaktojë infeksion të rëndë urinar për një kohë të zgjatur. Ky komplikacion korrigjohet me kirurgji.

Burimi: Dr. Altin Cekodhima

qka eshte fistula, cka eshte fistula, cka jane fistulat, fistula shqip 
Fistula

Fistula është një lidhje jo normale e indit midis dy organeve ose një organi dhe lëkurës. Kur indet e dëmtuara lidhen me njëri-tjetrin gjatë infeksionit, në shumë raste ato ngjiten bashkë. Në qoftë se ato shërohen të ngjitura bashkë, krijohet fistul.

 Kur infeksioni nga divertikuliti përhapet jashtë hapësirës së zorrës, indet e saj mund të ngjiten me indet e organeve përreth. Organet më të shpeshta të përfshira në këtë fenomen janë vezika urinare, zorra e hollë dhe lëkura.

Fistula që ndodh më shpesh është ajo midis zorrës së trashë dhe vezikës urinare e cila prek njësoj si meshkujt dhe femrat. Kjo lloj fistule mund të shkaktojë infeksion të rëndë urinar për një kohë të zgjatur. Ky komplikacion korrigjohet me kirurgji.

Burimi: Dr. Altin Cekodhima

qka eshte fistula, cka eshte fistula, cka jane fistulat, fistula shqip 

Imri Vishi kirurgu ferizajas i cili po bënë mrekulli në Kirurgji me punën e tij
Imri Vishi  kirurgu ferizajas i cili po bënë mrekulli në Kirurgji me punën e tij. Ai me punën e tij të palodhshme ka realizuar operacione nga më të ndryshme duke dëshmuar profesionalizmin e tij në fushën e Kirurgjisë.Punimet e tij janë prezantuara në shumë faqe mjekësore madje edhe të dokumentuara me video të ndryshme.Ky kirurg me përvojë mbi 20 vjeçare vazhdon që t'a ushtrojë profesionin e tij me shumë përkushtim duke i dalur në ndihmë popullatës me realizimin e punës së tij si kirurg.
Për më shumë shikoni videot e mëposhtme:


https://www.youtube.com/watch?v=1_YNmCQ4Ln4&list=PLXijl0QkXq8s6LsRhAnEUhIU6WVNDAR2zImri Vishi  kirurgu ferizajas i cili po bënë mrekulli në Kirurgji me punën e tij. Ai me punën e tij të palodhshme ka realizuar operacione nga më të ndryshme duke dëshmuar profesionalizmin e tij në fushën e Kirurgjisë.Punimet e tij janë prezantuara në shumë faqe mjekësore madje edhe të dokumentuara me video të ndryshme.Ky kirurg me përvojë mbi 20 vjeçare vazhdon që t'a ushtrojë profesionin e tij me shumë përkushtim duke i dalur në ndihmë popullatës me realizimin e punës së tij si kirurg.
Për më shumë shikoni videot e mëposhtme:


https://www.youtube.com/watch?v=1_YNmCQ4Ln4&list=PLXijl0QkXq8s6LsRhAnEUhIU6WVNDAR2z

Çka eshte Trakeostomia ?


Trakeostomia (stoma=gojë) është intervenim kirurgjikal i cili përbëhet nga lidhja e trakesë
për lëkure.


Trakeostomia (stoma=gojë) është intervenim kirurgjikal i cili përbëhet nga lidhja e trakesë
për lëkure.

Çka eshte trakeotomia ?

Çka eshte trakeotomia ?

Trakeotomia eshte hapje kirurgjikale e trakesë përmes lëkurës, në pjesën e përparme të qafës, duke lejuar prezentimin e gypit për të siguruar kalimin e ajrit në mushkëri.
qka eshte trakeotomia,cka eshte  trakeotomia,ceshte  trakeotomia,cfare eshte  trakeotomia,shqip
Çka eshte trakeotomia ?

Trakeotomia eshte hapje kirurgjikale e trakesë përmes lëkurës, në pjesën e përparme të qafës, duke lejuar prezentimin e gypit për të siguruar kalimin e ajrit në mushkëri.
qka eshte trakeotomia,cka eshte  trakeotomia,ceshte  trakeotomia,cfare eshte  trakeotomia,shqip

Çka eshte trauma ?


Çka eshte trauma ?

Trauma përfshinë të gjitha dëmtimet ose lezionet të cilat në pjesët e kufizuara të trupit janë
shkaktuar nga dhuna, forca e jashtme në këtë organizëm.

Çka eshte trauma ?

Trauma përfshinë të gjitha dëmtimet ose lezionet të cilat në pjesët e kufizuara të trupit janë
shkaktuar nga dhuna, forca e jashtme në këtë organizëm.

Çka është hernia diafragmale ?Çka është hernia diafragmale ?

Hernia diafrgamale paraqet prolaps të ndonjë organi abdominal nëpër defekt të diafragmës në hapsirën torakale ( e ashtuquejturë vrimë herniale).

qka eshte hernia diafragmale,cka eshte hernia diafragmale,qeshte hernia diafragmale,ceshte hernia diafragmale 


Çka është hernia diafragmale ?

Hernia diafrgamale paraqet prolaps të ndonjë organi abdominal nëpër defekt të diafragmës në hapsirën torakale ( e ashtuquejturë vrimë herniale).

qka eshte hernia diafragmale,cka eshte hernia diafragmale,qeshte hernia diafragmale,ceshte hernia diafragmale 

Çka është dekrotikimi ?


Çka është dekrotikimi ?

Dekrotikimi është heqja e aderencave, dmth, pllaka të trasha në pleurë të formuara nga inflamacionet.

Pas dekortikimit mushkëria është e lirurar nga ngjitja, dmth. nga aderenca, dhe mund të zgjërohet mirë gjatë frymarrjes.qka eshte dekrotikimi,cka eshte dekrotikimi

Çka është dekrotikimi ?

Dekrotikimi është heqja e aderencave, dmth, pllaka të trasha në pleurë të formuara nga inflamacionet.

Pas dekortikimit mushkëria është e lirurar nga ngjitja, dmth. nga aderenca, dhe mund të zgjërohet mirë gjatë frymarrjes.qka eshte dekrotikimi,cka eshte dekrotikimi

Çka është torakoplastika ?


Çka është torakoplastika ?

Torakoplastika është heqja e disa brinjëve në anën e sëmurë të mushkërisë dhe të krahrorit.

Pas torakoplastikës ana e operuar e murit të krahrorit futet kah hapsira pleurale dhe në atë
mënyrë kjo hapsirë zvoglohet.

Njëherit me këtë zvoglohet vëllimi i zgjërimit të mushkërisë gjatë frymarrjes.


qka eshte torakoplastika,qeshte torakoplastika,cka eshte torakoplastika,torakoplastika ne shqip

Çka është torakoplastika ?

Torakoplastika është heqja e disa brinjëve në anën e sëmurë të mushkërisë dhe të krahrorit.

Pas torakoplastikës ana e operuar e murit të krahrorit futet kah hapsira pleurale dhe në atë
mënyrë kjo hapsirë zvoglohet.

Njëherit me këtë zvoglohet vëllimi i zgjërimit të mushkërisë gjatë frymarrjes.


qka eshte torakoplastika,qeshte torakoplastika,cka eshte torakoplastika,torakoplastika ne shqip

Cilat janë indikacionet për segmentektomi ?


Cilat janë indikacionet për segmentektomi ?

Indikacionet për segmentektomi janë: tuberkuloza, abscesi dhe bronkiektazitë nëse është përfshirë vetëm një segment.
segmentektomi,indikacionet,kush jane indikacionet e segmentektomise

Cilat janë indikacionet për segmentektomi ?

Indikacionet për segmentektomi janë: tuberkuloza, abscesi dhe bronkiektazitë nëse është përfshirë vetëm një segment.
segmentektomi,indikacionet,kush jane indikacionet e segmentektomise

Cilat janë indikacionet për lobektomi ?


Cilat janë indikacionet për lobektomi ?

Indikacionet për lobektomi janë: kanceri periferik i mushkërisë, tuberkuloza, absceset dhe bronkiektazitë të cilat kanë përfshirë vetëm një lobus.

kush jane indikacionet per lobektomi,lobektomia indikacionet e lobektomise

Cilat janë indikacionet për lobektomi ?

Indikacionet për lobektomi janë: kanceri periferik i mushkërisë, tuberkuloza, absceset dhe bronkiektazitë të cilat kanë përfshirë vetëm një lobus.

kush jane indikacionet per lobektomi,lobektomia indikacionet e lobektomise

Cilat janë indikacionet për pneumonektomi ?


Cilat janë indikacionet për pneumonektomi ?

Indikacionet për pneumonektomi janë: kanceri i bronkut, absceset multiple të mushkërive, tuberkuloza e mushkërisë në njërën anë dhe bronkiektazitë.


kush jane indikacionet per pneumonektomi,indikacionet e pneumoektomise

Cilat janë indikacionet për pneumonektomi ?

Indikacionet për pneumonektomi janë: kanceri i bronkut, absceset multiple të mushkërive, tuberkuloza e mushkërisë në njërën anë dhe bronkiektazitë.


kush jane indikacionet per pneumonektomi,indikacionet e pneumoektomise

Çka është trakeostomia ?


Çka është trakeostomia ?

Trakeostomia është hapje operative e vrimës në trake në të cilën vehet kanila.qka eshte trakeostomia,qeshte trakeostomia,ceshte trakeostomia,trakeostomi ne shqip,cka eshte trakeostomia,cfare eshte

Çka është trakeostomia ?

Trakeostomia është hapje operative e vrimës në trake në të cilën vehet kanila.qka eshte trakeostomia,qeshte trakeostomia,ceshte trakeostomia,trakeostomi ne shqip,cka eshte trakeostomia,cfare eshte

Cilat janë indikacionet për trakeostomi ?

Indikacionet kryesore për trakeostomi janë:

- obstrukcioni i rrugëve të sipërme të frymarrjes, i cili pamundëson frymarrjen dhe
rrezikon jetën e të sëmurit (lëndimi apo edema e laringut, paraliza e kordave të zërit, lëndimi i nofullës dhe gjuhës etj.),

- grumbullimi i sekretit në rrugët e frymarrjes te të sëmurët komatoz me refleks të dobësuar të kollitjes,

- nevoja për ventilim mekanik të mushkërive për një kohë të gjatë.
Indikacionet kryesore për trakeostomi janë:

- obstrukcioni i rrugëve të sipërme të frymarrjes, i cili pamundëson frymarrjen dhe
rrezikon jetën e të sëmurit (lëndimi apo edema e laringut, paraliza e kordave të zërit, lëndimi i nofullës dhe gjuhës etj.),

- grumbullimi i sekretit në rrugët e frymarrjes te të sëmurët komatoz me refleks të dobësuar të kollitjes,

- nevoja për ventilim mekanik të mushkërive për një kohë të gjatë.

Cilat janë shenjat klinike të lëndimit të farinksit apo ezofagut ?


Cilat janë shenjat klinike të lëndimit të farinksit apo ezofagut ?

Shenjat klinike të lëndimit të farinksit apo ezofagut janë hematemeza,disfagia dhe emfizemi subkutan.

Cilat janë shenjat klinike të lëndimit të farinksit apo ezofagut ?

Shenjat klinike të lëndimit të farinksit apo ezofagut janë hematemeza,disfagia dhe emfizemi subkutan.

Çka është laminektomia ?


Çka është laminektomia ?

Laminektomia është ndërhyrje operative e pasme në proqeset patologjike në vertebra dhe në medullën spinale.

qka eshte laminektomia,cka eshte laminoektomia,me qka mirret laminektomia

Çka është laminektomia ?

Laminektomia është ndërhyrje operative e pasme në proqeset patologjike në vertebra dhe në medullën spinale.

qka eshte laminektomia,cka eshte laminoektomia,me qka mirret laminektomia

Si mund të jetë kraniotomia ?


Si mund të jetë kraniotomia ?

Kraniotomia mund te jete osteoplastike, osteoklastike dhe dekompresive.

Si mund të jetë kraniotomia ?

Kraniotomia mund te jete osteoplastike, osteoklastike dhe dekompresive.

Çka është kraniogrami ?

Çka është kraniogrami ?

Kraniogrami është fotografi native e rentgenit të kafkës në dy drejtime: anteroposteriore dhe laterale.

qka eshte kraniogrami,cka eshte kraniogrami,kraniogrami shqip,ceshte kraniogrami,me qka mirret kraniogrami,kraniogram shqip,cfare eshte kraniogrami,kraniogram ne shqip
Çka është kraniogrami ?

Kraniogrami është fotografi native e rentgenit të kafkës në dy drejtime: anteroposteriore dhe laterale.

qka eshte kraniogrami,cka eshte kraniogrami,kraniogrami shqip,ceshte kraniogrami,me qka mirret kraniogrami,kraniogram shqip,cfare eshte kraniogrami,kraniogram ne shqip

Çka është plazma e freskët e ngrirë ?


Plazma e freskët e ngrirë (PFN) është plazmë e fituar nga një dhënës dhe e ngrirë në temperaturë më të ulët se -30 C jo më vonë se 6 orë pas marrjes së gjakut; i përmban të gjithë faktorët e koagulimit, posaqërisht faktorët labil V dhe VIII. Përdoret për mjekimin e gjendjeve me mungesë të faktorëve të koagulimit (predozimi me barna antikoagulante, DIK-u), në mjekimin e purpurës trombocitopenike trombocite, të hemofilisë A, të sëmundjes së von Willebrand-it dhe të hipofibrinogjenemisë.

qka eshte plazma e fresket,qka quajme plazme te fresket,plazma e fresket ne shqip,qka jane plazmat e fresketa,plazma e fresket shqip,plazma e fresket ne shqip,qka permban plazma e fresket,ku perdoret plazma e fresket,per mjekimin e kujt perdoret plazma e fresket

Plazma e freskët e ngrirë (PFN) është plazmë e fituar nga një dhënës dhe e ngrirë në temperaturë më të ulët se -30 C jo më vonë se 6 orë pas marrjes së gjakut; i përmban të gjithë faktorët e koagulimit, posaqërisht faktorët labil V dhe VIII. Përdoret për mjekimin e gjendjeve me mungesë të faktorëve të koagulimit (predozimi me barna antikoagulante, DIK-u), në mjekimin e purpurës trombocitopenike trombocite, të hemofilisë A, të sëmundjes së von Willebrand-it dhe të hipofibrinogjenemisë.

qka eshte plazma e fresket,qka quajme plazme te fresket,plazma e fresket ne shqip,qka jane plazmat e fresketa,plazma e fresket shqip,plazma e fresket ne shqip,qka permban plazma e fresket,ku perdoret plazma e fresket,per mjekimin e kujt perdoret plazma e fresket

Çka është transfuzioni i gjakut ?


Çka është transfuzioni i gjakut ?

Transfuzioni i gjakut ose transfuzioni i komponeneteve të gjakut është veprim me të cilin e mjekojmë të sëmurin me gjakun e njeriut ose me prerparate (produkte) të përgatitura nga gjaku i njeriut.


qka eshte transfuzioni i gjakut,gjaku dhe transfuzioni i tij,

Çka është transfuzioni i gjakut ?

Transfuzioni i gjakut ose transfuzioni i komponeneteve të gjakut është veprim me të cilin e mjekojmë të sëmurin me gjakun e njeriut ose me prerparate (produkte) të përgatitura nga gjaku i njeriut.


qka eshte transfuzioni i gjakut,gjaku dhe transfuzioni i tij,

Çka është politrauma ?


Çka është politrauma ?

Politrauma paraqet lëndimin i cili përfshin më së paku dy organe apo sisteme.

qka eshte politrauma,politraumat shqip,qfare jane politraumat,politrauma shqip,qka quajme politraume,qeshte politrauma,ceshte politrauma

Çka është politrauma ?

Politrauma paraqet lëndimin i cili përfshin më së paku dy organe apo sisteme.

qka eshte politrauma,politraumat shqip,qfare jane politraumat,politrauma shqip,qka quajme politraume,qeshte politrauma,ceshte politrauma

Namazi

Syzat