Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Analiza e romanit ''Lumi i vdekur''. Show all posts
Showing posts with label Analiza e romanit ''Lumi i vdekur''. Show all posts

Lumi i vdekur nga Jakov XoxaLexo një analizë më të mirë kliko mbi  Lumi i vdekur


Jeta e vështirë e fshatit të Myzeqesë gjatë viteve 1938 - 1939

Fati i tri familjeve:

- Familja Shpiragu e dëbuar nga beu i vendit;


- Familja Tafilaj, kosovarë të dëbuar nga pushtuesi serb; - Familja e Koz Dynjasë, vendase nga fshati Trokth.

 
Linjat paralele:

- Vështirësitë e jetës e mbijetesës së fshatarëve përballë bejlerëve e


tregtarëve;

- Dashuria e Vitës me Adilin (një bashkim simbolik).

 
Zhvillimi i ngjarjeve:

- Dëbimi nga toka e vet e familjes së Shpiragajve;


- Vendosja e tyre në Trokth;

- Marrëveshja e Pilo Shpiragut me tregtarët e Fierit;

- Shpërthimi i lumit;

- Zhgënjimi i Pilo Shpiragut nga tregtarët;

- Marrëveshja e tij me beun;

- Arratisja e Adilit me Vitën.Personazhet kryesore:


- Pilo Shpiragu e Koz Dynjaja, që tipizojnë figurën e fshatarit shqiptar mes dilemave të kohës.


- Sylejman Tafili tipizon figurën e kosovarit të ikur nga serbët, por dhe të zhgënjyer nga raportet me fshatarët e Myzeqesë.

- Adili dhe Vita janë dy personazhe romantikë të dashuruarish, që autori i parapërgatit për ngjarjet e mëpasme të luftës.

 
Veçori të veprës:

- Ka unitet të brendshëm të qëndrueshëm, me anë të të cilit lidhen rrjedhat fabulare.


- Ndërhyrja e autorit për të bërë zgjidhje qëllimore. - Synimi për të rrëfyer bindshëm.

- Gjuha e pasur me frazeologji dhe filozofi popullore. Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

lumi i vdekur analize letrare, lumi i vdekur kritike letrare, kritike letrare nga Jakov Xoxa, Jakov Xoxa kritike letrare, kritika letrare nga Jakov Xoxa, kritike Jakov Xoxa, kritike per lumin e vdekur, lumi i vdekur kritike, analize lumi i vdekur, lumi i vdekur analize, kush e shkroi romanin lumi i vdekur, kush e shkroi vepren lumi i vdekur


Lexo një analizë më të mirë kliko mbi  Lumi i vdekur


Jeta e vështirë e fshatit të Myzeqesë gjatë viteve 1938 - 1939

Fati i tri familjeve:

- Familja Shpiragu e dëbuar nga beu i vendit;


- Familja Tafilaj, kosovarë të dëbuar nga pushtuesi serb; - Familja e Koz Dynjasë, vendase nga fshati Trokth.

 
Linjat paralele:

- Vështirësitë e jetës e mbijetesës së fshatarëve përballë bejlerëve e


tregtarëve;

- Dashuria e Vitës me Adilin (një bashkim simbolik).

 
Zhvillimi i ngjarjeve:

- Dëbimi nga toka e vet e familjes së Shpiragajve;


- Vendosja e tyre në Trokth;

- Marrëveshja e Pilo Shpiragut me tregtarët e Fierit;

- Shpërthimi i lumit;

- Zhgënjimi i Pilo Shpiragut nga tregtarët;

- Marrëveshja e tij me beun;

- Arratisja e Adilit me Vitën.Personazhet kryesore:


- Pilo Shpiragu e Koz Dynjaja, që tipizojnë figurën e fshatarit shqiptar mes dilemave të kohës.


- Sylejman Tafili tipizon figurën e kosovarit të ikur nga serbët, por dhe të zhgënjyer nga raportet me fshatarët e Myzeqesë.

- Adili dhe Vita janë dy personazhe romantikë të dashuruarish, që autori i parapërgatit për ngjarjet e mëpasme të luftës.

 
Veçori të veprës:

- Ka unitet të brendshëm të qëndrueshëm, me anë të të cilit lidhen rrjedhat fabulare.


- Ndërhyrja e autorit për të bërë zgjidhje qëllimore. - Synimi për të rrëfyer bindshëm.

- Gjuha e pasur me frazeologji dhe filozofi popullore. Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

lumi i vdekur analize letrare, lumi i vdekur kritike letrare, kritike letrare nga Jakov Xoxa, Jakov Xoxa kritike letrare, kritika letrare nga Jakov Xoxa, kritike Jakov Xoxa, kritike per lumin e vdekur, lumi i vdekur kritike, analize lumi i vdekur, lumi i vdekur analize, kush e shkroi romanin lumi i vdekur, kush e shkroi vepren lumi i vdekur

Namazi

Syzat