Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Josip Rela. Show all posts
Showing posts with label Josip Rela. Show all posts

Nita - Josip Rela (Analiza)

 Nita - Josip Rela


Akti i Pare
Ne aktin e par behet fjal per vendbanimin e Nites.Zefi i kishte pasur qef Niten,gjysen te zhveshur fillon te flet ngadal por nita nuk e degjon sepse i kishte humbur vedija.

Zefi shkoj te nje grua qe ti sjell uj.Pasi ta largon Roza i ve doren pas kokes dhe e therret nita,nita pas pak nita zgjohet dhe kerkon ta dij se kush ja shpetoj jeten.

Pastaj i trgoj se ishte Zefi ai qe ja shpetoj jeten pasi degjon nita,ju faliminderit te gjithve,mirepo Prenka,Zefi,Marku i therrasin qleqet e katundit sepse mendonin se Agim beu do ti sjell ushtrin e tij te hakmerren,mirpo Prenka i thot se ky hall ju kapi nga shtepia ime.

Une mendoj se duhet te largohen,marku i thot me duket se ti Prenka ke be zgjidhje te mire andej kur te vij Agim beu nuk e mur gjakun po te mos ishte nita ne mes jush dhe fshatareve do tju thot se fajtoren jan larguar, mirpo te gjith behemi gati,por zefi e priti baban.

Nita me zemer te thyer duke e pershendetur zefin i thot se edhe shpirti im ka mbetur te ti ndersa edhe zefi i thot nites eja te shkojm edhe une do te vije pas teje,kurse e nxjerr medaljonin nga qafa dhe ja dhuron nites dhe i thot te nesermen se edhe zemra ime do te vij pas teje.
Akti i DytPas tri viteve me von niten e kerkon per nuse aty ishin arratisur shum vet,mirpo Prenka

e lut niten fejohet sepse ajo nuk deshiron te fejohet,qka ishte qka ishte me e keqja

nita deshironte te shpallej mashkull mirpo Prenka e luti te mendoj mir dhe e pyeta sepse

nuk deshiron te martohej mirpo e pyeti,ajo i thot se zemra ime eshte e vdekur dhe nuk

lejon te hyje asnjerin brenda dhe keshtu nita i thot te mbretit pleqet e fshatit,priftin

dhe kristofolimen qe ta shpall mashkull keshtu ne diten e mbledhjes te gjith njerzve

Niku dhe Poli ja kendojn kengen se bashku:Diten,gjumin,buken pra vajz o vajz me e bukra

ma fal zemren.Une e ti jetem te ri.Keshtu fillojn te mblidhen njerzit ku arrin pleqet

para priftit pak me vones,keshtu e degjuan dike per ta thirrur,dhe qe arriti pa heshtu

prifti e pyeti qe te behesh mashkull nersa nita u pergjigjet.Prifti e pyeti se disa djemte kan kerkuar te martohesh me ta,nita tha se zemra ime ka vdekur dhe nuk pranon asnjeri nuk do te bej asnerin te palumtur.
Akti i Tret
Nita ka 3 muaj qe eshte shpallur dhe kryente te gjitha punet si mashkull dhe kur nuk

kishte te punonte mendonte per Zefin qe thoshte ku je zefi im,i dashur a thua a do te

shoh prap dhe ta nxjerri medalionin nga qafa e puth vetem ashtu te me degjoj Roza duke

menduar dhe e pyeti niten i thot se kan degjuar se do te martohesh Roza i thot se po te

edhe per canen e cila do te martohet keshtu duke biseduar Roza dhe Nita.

Ja ne det pat qen mbytur nje femij dhe vrapoi nita dhe e shpetoj, ate dit kishin gara

dhe nita filloj te merrte pjes ne gara keshtu u mblodhen te gjith,dhe gara filloj dhe

u degjuan disa zera po vinte nje arberesh dhe papritmas u duk disi zefi u pershendet

me to ja kur e sheh edhe Prenken,dhe vrapoi e perqafoji po ne fillim prenka nuk e

njohi pasi i tregoi se eshte zefi duke biseduar me keto dyja.
Akti i Katert
Kur nita u zgjua Prenka i tregoi se nena e nites kishte vdekur dhe e kishte lene niten

4vjeqe.Prenka i tregoj se nuk kishte dashur te martohej dhe ti beu njeri nites Prenka

i tregoi se e kishte arritur me ndjenj e dinitet.Keshtu filluan ta gjykojn niten se

ishte shpallur mashkull.Dhe ajo i trgoj per dashurin qe kishte per zefin ndersa zefi tha

se nita serish lejon se zemra e saj eshte e bukur e mir dhe e lir.Zefin se degjoi aspak

duke ditur se vajza ishte shpallur mashkull dhe prifti thot se nita e tradhtoi kishen e

e shenjet katolike dhe per kete arsye e bej edhe une fajtore e ka thene prifti i par e

paramendoj per shpalljen e vajzes per mashkull une nuk jam mesuar keshtu ma pret mendjadhe duke e shpallur vajzen,e Prenk Vukes te dalin prane zogjeve.Une sjam mesuar keshtu ma pret mendja duhet ta terheqim edhe ta shpallim vajzen e Prenk Vukes te Zakeve,U-vra U-vra,U-vra bertiti,zefi vrapoj pas pak she e shikoj gjakun,me lot ne sy bertet nita nita nitaaaa.

Ketu mund te gjeni analizen apo referatin e vepres Nita shkruar nga shkrimtari Josip Rela,Nita Analiza,Nita referati i vepres nita nga josip Rela,kuptimi, permbledhja , permbajtja,personazhet e vepres nita nga josip rela,Nita
 Nita - Josip Rela


Akti i Pare
Ne aktin e par behet fjal per vendbanimin e Nites.Zefi i kishte pasur qef Niten,gjysen te zhveshur fillon te flet ngadal por nita nuk e degjon sepse i kishte humbur vedija.

Zefi shkoj te nje grua qe ti sjell uj.Pasi ta largon Roza i ve doren pas kokes dhe e therret nita,nita pas pak nita zgjohet dhe kerkon ta dij se kush ja shpetoj jeten.

Pastaj i trgoj se ishte Zefi ai qe ja shpetoj jeten pasi degjon nita,ju faliminderit te gjithve,mirepo Prenka,Zefi,Marku i therrasin qleqet e katundit sepse mendonin se Agim beu do ti sjell ushtrin e tij te hakmerren,mirpo Prenka i thot se ky hall ju kapi nga shtepia ime.

Une mendoj se duhet te largohen,marku i thot me duket se ti Prenka ke be zgjidhje te mire andej kur te vij Agim beu nuk e mur gjakun po te mos ishte nita ne mes jush dhe fshatareve do tju thot se fajtoren jan larguar, mirpo te gjith behemi gati,por zefi e priti baban.

Nita me zemer te thyer duke e pershendetur zefin i thot se edhe shpirti im ka mbetur te ti ndersa edhe zefi i thot nites eja te shkojm edhe une do te vije pas teje,kurse e nxjerr medaljonin nga qafa dhe ja dhuron nites dhe i thot te nesermen se edhe zemra ime do te vij pas teje.
Akti i DytPas tri viteve me von niten e kerkon per nuse aty ishin arratisur shum vet,mirpo Prenka

e lut niten fejohet sepse ajo nuk deshiron te fejohet,qka ishte qka ishte me e keqja

nita deshironte te shpallej mashkull mirpo Prenka e luti te mendoj mir dhe e pyeta sepse

nuk deshiron te martohej mirpo e pyeti,ajo i thot se zemra ime eshte e vdekur dhe nuk

lejon te hyje asnjerin brenda dhe keshtu nita i thot te mbretit pleqet e fshatit,priftin

dhe kristofolimen qe ta shpall mashkull keshtu ne diten e mbledhjes te gjith njerzve

Niku dhe Poli ja kendojn kengen se bashku:Diten,gjumin,buken pra vajz o vajz me e bukra

ma fal zemren.Une e ti jetem te ri.Keshtu fillojn te mblidhen njerzit ku arrin pleqet

para priftit pak me vones,keshtu e degjuan dike per ta thirrur,dhe qe arriti pa heshtu

prifti e pyeti qe te behesh mashkull nersa nita u pergjigjet.Prifti e pyeti se disa djemte kan kerkuar te martohesh me ta,nita tha se zemra ime ka vdekur dhe nuk pranon asnjeri nuk do te bej asnerin te palumtur.
Akti i Tret
Nita ka 3 muaj qe eshte shpallur dhe kryente te gjitha punet si mashkull dhe kur nuk

kishte te punonte mendonte per Zefin qe thoshte ku je zefi im,i dashur a thua a do te

shoh prap dhe ta nxjerri medalionin nga qafa e puth vetem ashtu te me degjoj Roza duke

menduar dhe e pyeti niten i thot se kan degjuar se do te martohesh Roza i thot se po te

edhe per canen e cila do te martohet keshtu duke biseduar Roza dhe Nita.

Ja ne det pat qen mbytur nje femij dhe vrapoi nita dhe e shpetoj, ate dit kishin gara

dhe nita filloj te merrte pjes ne gara keshtu u mblodhen te gjith,dhe gara filloj dhe

u degjuan disa zera po vinte nje arberesh dhe papritmas u duk disi zefi u pershendet

me to ja kur e sheh edhe Prenken,dhe vrapoi e perqafoji po ne fillim prenka nuk e

njohi pasi i tregoi se eshte zefi duke biseduar me keto dyja.
Akti i Katert
Kur nita u zgjua Prenka i tregoi se nena e nites kishte vdekur dhe e kishte lene niten

4vjeqe.Prenka i tregoj se nuk kishte dashur te martohej dhe ti beu njeri nites Prenka

i tregoi se e kishte arritur me ndjenj e dinitet.Keshtu filluan ta gjykojn niten se

ishte shpallur mashkull.Dhe ajo i trgoj per dashurin qe kishte per zefin ndersa zefi tha

se nita serish lejon se zemra e saj eshte e bukur e mir dhe e lir.Zefin se degjoi aspak

duke ditur se vajza ishte shpallur mashkull dhe prifti thot se nita e tradhtoi kishen e

e shenjet katolike dhe per kete arsye e bej edhe une fajtore e ka thene prifti i par e

paramendoj per shpalljen e vajzes per mashkull une nuk jam mesuar keshtu ma pret mendjadhe duke e shpallur vajzen,e Prenk Vukes te dalin prane zogjeve.Une sjam mesuar keshtu ma pret mendja duhet ta terheqim edhe ta shpallim vajzen e Prenk Vukes te Zakeve,U-vra U-vra,U-vra bertiti,zefi vrapoj pas pak she e shikoj gjakun,me lot ne sy bertet nita nita nitaaaa.

Ketu mund te gjeni analizen apo referatin e vepres Nita shkruar nga shkrimtari Josip Rela,Nita Analiza,Nita referati i vepres nita nga josip Rela,kuptimi, permbledhja , permbajtja,personazhet e vepres nita nga josip rela,Nita

Namazi

Syzat