Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Analiza e romanit ''Kështjella''

Kështjella Ismail Kadare - (Analiza)

Romani ''Kështjella'' nga ''Ismail Kadare'' -  kritike letrare apo referat


Romani ''Kështjella'' , i botuar me 1970, është ndër veprat e para të  ''Ismail Kadaresë'' , me të cilën, sikurse edhe me “Gjeneralin e ushtrisë së vdekur”, i ikën në mënyrë mjeshtërore skematizmit që e impononte metoda e realizmit socialist, duke krijuar kështu një vepër, e cila, edhe si përmbajtje, edhe si strukturë, qysh atëherë qëndron përkrah vlerave letrare të popujve të shteteve me  ''demokraci'' të zhvilluara. Temën për këtë vepër autori e merr nga e kaluara historike popullit tonë, nga periudha e Skenderbeut. Si i këtillë, ai është roman historik, pasqyron rrethimin e Kështjellës së Krujës nga ushtria osmane dhe rezistencën e kështjellarëve ndaj ketyre pushtuesve. Shih edhe ''Gjenerali i ushtrisë së vdekur''

Romani  ''Keshtjella'' fillon me vendosjen e trupave osmane përreth keshtjellës. Hapësi…

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more