Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Pablo Neruda

Pablo Neruda (1904 )

           Pablo Neruda (1904 )  Pablo Neruda është poet i njohur demokrat i Kilit.. Poezitë e tij të ëmbla lirike janë të mbushura me frymë sociale dhe erotike.  Ka shkruar shumë. Në vitin 1971 mori çmimin Nobël për letërsi. Mori pjesë aktive në jetën politike të Kilit në kohën e Salvador Alendes, duke qenë përfaqësues diplomatik në Paris, ku mbeti edhe pas vrasjes së Alendes në vitin 1973 nga junta ushtarake. Përmbledhjet më të njohura të poezive të tij janë: “Këngët e mbrëmjes”, Banori dhe shpresa e tij”,Gurët e Kilit”, “Unazat” etj.

Kritikë letrare apo analizë letrare për Poezinë e Pablo Nerudës

Pablo Neruda  Kritikë letrare apo analizë letrare për Poezinë e Pablo Nerudës Pablo Neruda, nobelist, poet i shquar i kohës , prirje të posaçme poetike tregoi që në fëmijëri. Sipas kujtimeve të vetë poetit, ai filloi të shkruajë vargje në moshën shtatë apo tetë vjeçare. Vjershat e para ia kushtoi nënës, e cila  vdiq posa kishte mbushur dy muaj. Ende si nxënës, interesim të madh tregoi për poetët frengë: Sili Pridom, Pol Verlen dhe të tjerë. Me përmbledhjen ,, Njëzet këngë dashurie dhe një e pikëllueshme” , u afirmua si poeti i vërtetë që shënoi vlera të reja në poezine e vendit të vet. Veprat kryesore: Njëzet vjersha dashurie dhe një e pikëllueshme (1926), Spanja në zemër (1937) Epi gjeneral (1950), Odat elementare (1956), Njëqind tingëllime dashurie (1959) dhe të tjera. Shpresa, optimizmi, Si preokupime kryesore poetike, shfaqen shpeshherë në poezinë e këtij krijuesi. Përpos atdheut të tij, Pablo Nerudën e frymëzoi edhe Spanja, populli heroik spanjoll dhe revolu

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more