Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Arabët. Show all posts
Showing posts with label Arabët. Show all posts

Kalifati Arab

                                    Kalifati Arab

Pas vdekjes së Muhamedit a.s, muslimanët përfunduan pushtimin e Gadishullit Arabik. Në krye të shtetit u vunë mëkërnbësit e Muhamedit a.s të cilët u quajtën kalifë.
Në gjysmën e dytë të shekullit VII, arabët pushtuan Sirinë,
Iranin Egjiptin dhe Afrikën Veriore.
Në vitin 711 nëpër Grykën e Gjibraltarit kaluan në Spanjë dhe pushtuan gati gjithë Gadishullin Iberik. Në Lindje pushtuan territoret deri në Kinë dhe në veriperendim të Indisë. Në këtë mënyrë u krijua Kalifati Arab.
Kalifët jetonin në luks përrallor dhe shpenzonin pa kufi. Me vendosjen e mardhënieve feudale, të varfërit dhe fshatarët ishin njerëz të varur nga aristokracia.
 
Kalifati i Bagdadit në fund të shekullit IX shënoi rënie. Shkak i dobësimit ishin revoltat e njerëzve të varfër cilët jetonin në mjerim, për shkak të taksave shumë të larta, punës jo fitimprurëse etj.
Shumë zotërime të Kalifatit u pavarësuan dhe qeveriseshin nga princat të cilët u quajtën emirë. Dobësimin e Kalifatit e shfrytëzuan edhe turqit selxhukë të cilët në vitin 1055 e pushtuan Bagdadin.
Zhvillimi i kulturës në Kalifat
Gjatë luftërave pushtuese arabët ranë në kontakt me shumë popuj. Ata njohën jetën ekonomike dhe kulturore të vendeve të pushtuara.
 
Zhvillimi i tregtisë së vendeve të Kalifatit me vendet e tjera të botës ndikoi shumë në përhapjen e gjuhës. Gjuha arabe ishte bërë gjuhë ndërkombëtare e tregtisë që nga Kina deri në Spanjë.

Po ashtu ndikim të madh në përhapjen e kulturës pati edhe zhvillimi i bujqësisë dhe i blegtorisë. Përmes arabëve, evropianët njohën shumë lloje të reja bimësh e shtazësh si: Orizin, kallamin e sheqerit, pambukun, portokallin, pjeshkën, kajsinë, jorgovanin, kuajt dhe delet e njohura merino etj.

Arabët kishin përparuar edhe në zejtari. Ata ishin mjeshtër të punimit të armëve, sendeve prej argjendi dhe qelqi, të punimit të mëndafshit, të pëlhurave e qylymave të ndryshëm, barnave mjekues etj. Arabët pasi ranë në kontakt me kinezët njohën barutin dhe prodhimin e letrës shumë para evropianeve.

Zhvillimi i shkencës dhe i artit

Arabët bënë hapa drejt zhvillimit të shkencës së matematikës, astronomisë, gjeografisë, mjekësisë, kimisë, fizikes, filozofisë, historisë, Ietërsisë etj.Hapa rëndesishëm ata bënë edhe në gjeografi. Në matematikë arabët i dhanë njerëzimit shifrat arabe 0, 1,2, 3,4,5, te cilat morën përhapje të gjërë, kurse sot përdoren në gjithë botën. Arabët përveç në matematikë, bënë përparime të dukshme edhe në filozofi, kirni, fizikë e mjekësi. fizike dhe në kimi ata përdoren të parët eksperimentin kurse në mjekësi operacionin.Ndër dijetarët më të njohur nga fusha e mjekësisë ishte filozofi dhe mjeku Avicena.
Arabët shpesh ishin të prirur për fantazi.Kjo u ndihmoi në krijimin e veprave letrare.Pos romaneve kalorsiake, vjershave lirike dhe epike, ata krijuan edhe novela.Ndër veprat më të njohura letrare është libri “Një mijë e një natë’’ e cila më vonë u përkthye në shumë shumë të botës pra edhe në gjuhën shqipe.
Edhe shkenca e historisë njohu ritme të sukseshme të zhvillimit.Historianët arabë shkruan për të kaluarën e popullit të tyre, sidomos pas lindjes dhe përhapjes së islamizmit.Nga gjinitë e artit, arabët më së shumti zhvilluan arkitekturën.Ata ndërtuan godina të mëdha, pallate, xhamia etj.
gadishulli arabik, arabia, shteti i arabise, fakte per arabine, arabet, kalifati arab, zhvillimi i arabise, shkencat arabe, mjekesia arabe, kalifi arab, operacionet arabe, shkenca arabe, romanet arabe,tregtia arabe, zhvillimi i tregetise arabe, numrat arab
                                    Kalifati Arab

Pas vdekjes së Muhamedit a.s, muslimanët përfunduan pushtimin e Gadishullit Arabik. Në krye të shtetit u vunë mëkërnbësit e Muhamedit a.s të cilët u quajtën kalifë.
Në gjysmën e dytë të shekullit VII, arabët pushtuan Sirinë,
Iranin Egjiptin dhe Afrikën Veriore.
Në vitin 711 nëpër Grykën e Gjibraltarit kaluan në Spanjë dhe pushtuan gati gjithë Gadishullin Iberik. Në Lindje pushtuan territoret deri në Kinë dhe në veriperendim të Indisë. Në këtë mënyrë u krijua Kalifati Arab.
Kalifët jetonin në luks përrallor dhe shpenzonin pa kufi. Me vendosjen e mardhënieve feudale, të varfërit dhe fshatarët ishin njerëz të varur nga aristokracia.
 
Kalifati i Bagdadit në fund të shekullit IX shënoi rënie. Shkak i dobësimit ishin revoltat e njerëzve të varfër cilët jetonin në mjerim, për shkak të taksave shumë të larta, punës jo fitimprurëse etj.
Shumë zotërime të Kalifatit u pavarësuan dhe qeveriseshin nga princat të cilët u quajtën emirë. Dobësimin e Kalifatit e shfrytëzuan edhe turqit selxhukë të cilët në vitin 1055 e pushtuan Bagdadin.
Zhvillimi i kulturës në Kalifat
Gjatë luftërave pushtuese arabët ranë në kontakt me shumë popuj. Ata njohën jetën ekonomike dhe kulturore të vendeve të pushtuara.
 
Zhvillimi i tregtisë së vendeve të Kalifatit me vendet e tjera të botës ndikoi shumë në përhapjen e gjuhës. Gjuha arabe ishte bërë gjuhë ndërkombëtare e tregtisë që nga Kina deri në Spanjë.

Po ashtu ndikim të madh në përhapjen e kulturës pati edhe zhvillimi i bujqësisë dhe i blegtorisë. Përmes arabëve, evropianët njohën shumë lloje të reja bimësh e shtazësh si: Orizin, kallamin e sheqerit, pambukun, portokallin, pjeshkën, kajsinë, jorgovanin, kuajt dhe delet e njohura merino etj.

Arabët kishin përparuar edhe në zejtari. Ata ishin mjeshtër të punimit të armëve, sendeve prej argjendi dhe qelqi, të punimit të mëndafshit, të pëlhurave e qylymave të ndryshëm, barnave mjekues etj. Arabët pasi ranë në kontakt me kinezët njohën barutin dhe prodhimin e letrës shumë para evropianeve.

Zhvillimi i shkencës dhe i artit

Arabët bënë hapa drejt zhvillimit të shkencës së matematikës, astronomisë, gjeografisë, mjekësisë, kimisë, fizikes, filozofisë, historisë, Ietërsisë etj.Hapa rëndesishëm ata bënë edhe në gjeografi. Në matematikë arabët i dhanë njerëzimit shifrat arabe 0, 1,2, 3,4,5, te cilat morën përhapje të gjërë, kurse sot përdoren në gjithë botën. Arabët përveç në matematikë, bënë përparime të dukshme edhe në filozofi, kirni, fizikë e mjekësi. fizike dhe në kimi ata përdoren të parët eksperimentin kurse në mjekësi operacionin.Ndër dijetarët më të njohur nga fusha e mjekësisë ishte filozofi dhe mjeku Avicena.
Arabët shpesh ishin të prirur për fantazi.Kjo u ndihmoi në krijimin e veprave letrare.Pos romaneve kalorsiake, vjershave lirike dhe epike, ata krijuan edhe novela.Ndër veprat më të njohura letrare është libri “Një mijë e një natë’’ e cila më vonë u përkthye në shumë shumë të botës pra edhe në gjuhën shqipe.
Edhe shkenca e historisë njohu ritme të sukseshme të zhvillimit.Historianët arabë shkruan për të kaluarën e popullit të tyre, sidomos pas lindjes dhe përhapjes së islamizmit.Nga gjinitë e artit, arabët më së shumti zhvilluan arkitekturën.Ata ndërtuan godina të mëdha, pallate, xhamia etj.
gadishulli arabik, arabia, shteti i arabise, fakte per arabine, arabet, kalifati arab, zhvillimi i arabise, shkencat arabe, mjekesia arabe, kalifi arab, operacionet arabe, shkenca arabe, romanet arabe,tregtia arabe, zhvillimi i tregetise arabe, numrat arab

Arabët dhe Beduinët

Arabët dhe beduinët
Gadishulli i Arabisë përbëhej nga stepa dhe rrafshnalta të larta. Aty jetonin arabët dhe beduinët. Arabët merreshin me tregti dhe jetonin kryesisht në qytete. Ndërsa në stepat dhe në rrafshnaltat e thata jetonin beduinët të cilët merreshin me rritjen e deveve dhe të kuajve. Përgjatë brigjeve të Detit të Kuq kalonte rruga e karvanëve tregtarë nga Bizanti për në Indi. Qendrat më të mëdha tregtare të arabëve ishin Meka dhe Medina.
 
Lindja dhe perhapja e islamizmit
 
Deri në shekullin VII, arabët jetonin të ndarë në fise. Në bashkimin e fiseve, ndikoi feja e re e cila u quajt islamizëm. Themeluesi i islamizmit ishte Muhamedi a.s (570-632), tregtar nga Meka. 
Ideja e Muhamedit ishte heqja dorë nga besimi në shumë perendi dhe besimi në nje Zot të vetëm — Allahun. Profeti - i derguari i Zotit ishte vetë Muhamedi a.s. Përkrahësit dhe pranuesit e kësaj feje të re u quajtën muslimanë që domethenë të nënshtruarit e Zotit.
 
Muhamedi e fiIloi predikimin e tij në Mekë. Aty gjendej tempulli i vjeter i Qabes ku ruhej Guri i Zi, i cili sipas traditës thuhet se ka rënë nga qielli dhe ''respektohet'' nga të gjithë muslimanët. 
Muhamedi a.s , me bashkëpunëtorët dhe me përkrahësit e tij,  ne vitin 630 u drejtua për në Mekë. Ai theu rezistencën e kundërshtarëve të tij dhe u vendos aty.
 
Muhamedi a.s kërkonte respektirnin e drejtësisë, ligjeve, shtetit, pagesën e tatimeve për shtetin, krijimin e tolerancës mes njerëzve etj. Muhamedi a.s thoshte “Ta duash atdheun dhe popullin tënd është detyrë e çdo myslimani”.
 meka, historia e islamit, historia islame, historia e mekes, muhamedi a.s, historia e muhamedit a.s, histori islame, feja islame, historia e medines, respektimi i ligjeve, ligjet islame, te thena nga Muhamedi a.s, thenie nga Muhamedi a.s, jeta e Muhamedit a.s, feja e muslimaneve, fillimi i islamit, si filloi islami,vlera e islamit, si filloi predikimi, predikimi, profetizmi, profeti Muhamed a.s, historia e profeteve, arabet, beduinet, historia arabe, historia e beduineve, gadishulli i Arabise, arabia,  
Arabët dhe beduinët
Gadishulli i Arabisë përbëhej nga stepa dhe rrafshnalta të larta. Aty jetonin arabët dhe beduinët. Arabët merreshin me tregti dhe jetonin kryesisht në qytete. Ndërsa në stepat dhe në rrafshnaltat e thata jetonin beduinët të cilët merreshin me rritjen e deveve dhe të kuajve. Përgjatë brigjeve të Detit të Kuq kalonte rruga e karvanëve tregtarë nga Bizanti për në Indi. Qendrat më të mëdha tregtare të arabëve ishin Meka dhe Medina.
 
Lindja dhe perhapja e islamizmit
 
Deri në shekullin VII, arabët jetonin të ndarë në fise. Në bashkimin e fiseve, ndikoi feja e re e cila u quajt islamizëm. Themeluesi i islamizmit ishte Muhamedi a.s (570-632), tregtar nga Meka. 
Ideja e Muhamedit ishte heqja dorë nga besimi në shumë perendi dhe besimi në nje Zot të vetëm — Allahun. Profeti - i derguari i Zotit ishte vetë Muhamedi a.s. Përkrahësit dhe pranuesit e kësaj feje të re u quajtën muslimanë që domethenë të nënshtruarit e Zotit.
 
Muhamedi e fiIloi predikimin e tij në Mekë. Aty gjendej tempulli i vjeter i Qabes ku ruhej Guri i Zi, i cili sipas traditës thuhet se ka rënë nga qielli dhe ''respektohet'' nga të gjithë muslimanët. 
Muhamedi a.s , me bashkëpunëtorët dhe me përkrahësit e tij,  ne vitin 630 u drejtua për në Mekë. Ai theu rezistencën e kundërshtarëve të tij dhe u vendos aty.
 
Muhamedi a.s kërkonte respektirnin e drejtësisë, ligjeve, shtetit, pagesën e tatimeve për shtetin, krijimin e tolerancës mes njerëzve etj. Muhamedi a.s thoshte “Ta duash atdheun dhe popullin tënd është detyrë e çdo myslimani”.
 meka, historia e islamit, historia islame, historia e mekes, muhamedi a.s, historia e muhamedit a.s, histori islame, feja islame, historia e medines, respektimi i ligjeve, ligjet islame, te thena nga Muhamedi a.s, thenie nga Muhamedi a.s, jeta e Muhamedit a.s, feja e muslimaneve, fillimi i islamit, si filloi islami,vlera e islamit, si filloi predikimi, predikimi, profetizmi, profeti Muhamed a.s, historia e profeteve, arabet, beduinet, historia arabe, historia e beduineve, gadishulli i Arabise, arabia,  

Namazi

Syzat