Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Kuriozitete. Show all posts
Showing posts with label Kuriozitete. Show all posts

A e dini përse unaza e martesës vendoset në dorën e majtë?

A e dini përse unaza e martesës vendoset në dorën e majtë?

Në pjesën më të madhe të botës, unaza e martesës mbahet në gishtin e katërt të dorës së majtë. Por a e keni pyetur ndonjëherë veten përse? Apo nga ka ardhur kjo traditë? Në fakt gjithçka nisi përpara se mjekësia shkencore të zbulonte sesi funksionon sistemi i qarkullimit të gjakut.

Në shekullin e 16, njerëzit besonin se një enë gjaku në gishtin e katërt të dorës së majtë shkonte drejtpërdrejt në zemër. Për shkak të dorës së majtë dhe lidhjes me zemrën, iu vendos emri përshkrues “vena amoris”, që nga latinishtja përkthehet vena e dashurisë.

Bazuar në këtë emër, “ekspertët” e fushës se martesës thanë se do të ishte kuptimplotë që unaza e martesës të mbahej pikërisht në këtë gisht. Për një çift të martuar, padyshim që kjo është një formë sublime e shprehjes së dashurisë për njëri-tjetrin.

A e dini përse unaza e martesës vendoset në dorën e majtë?

Në pjesën më të madhe të botës, unaza e martesës mbahet në gishtin e katërt të dorës së majtë. Por a e keni pyetur ndonjëherë veten përse? Apo nga ka ardhur kjo traditë? Në fakt gjithçka nisi përpara se mjekësia shkencore të zbulonte sesi funksionon sistemi i qarkullimit të gjakut.

Në shekullin e 16, njerëzit besonin se një enë gjaku në gishtin e katërt të dorës së majtë shkonte drejtpërdrejt në zemër. Për shkak të dorës së majtë dhe lidhjes me zemrën, iu vendos emri përshkrues “vena amoris”, që nga latinishtja përkthehet vena e dashurisë.

Bazuar në këtë emër, “ekspertët” e fushës se martesës thanë se do të ishte kuptimplotë që unaza e martesës të mbahej pikërisht në këtë gisht. Për një çift të martuar, padyshim që kjo është një formë sublime e shprehjes së dashurisë për njëri-tjetrin.

Lexoni kuriozitete rreth Google

Lexoni kuriozitete rreth Google

 

Kur kërkoni diçka në motorin e kërkimit Google.com, për të nxjerrë rezultatet më të mira brenda pak sekondash, merren parasysh 200 faktorë.

Kompania ka në zotërim domene të shqiptimit gabim të fjalës Google, të tilla si “Gooogle.com”, “Googlr.com”, “Gogle.com” dhe të tjera.

Çdo sekondë bëhen 2 milionë kërkime në Google.

Në vitin 2013, 91 për qind të të ardhurave të Google, 55.5 miliardë dollarë, erdhën prej reklamave.

Indeksi i kërkimit të Google është më shumë se 100 milionë gigabajt.

Mbi 6 miliardë orë video shihen çdo muaj në YouTube, baras me një orë video të para për person në tokë.

Sugjerimi “mos do të thuash” që Google bën për fjalët e germëzuara gabim, ka shpëtuar kompaninë nga kërkimet e pasakta.

Lexoni kuriozitete rreth Google

 

Kur kërkoni diçka në motorin e kërkimit Google.com, për të nxjerrë rezultatet më të mira brenda pak sekondash, merren parasysh 200 faktorë.

Kompania ka në zotërim domene të shqiptimit gabim të fjalës Google, të tilla si “Gooogle.com”, “Googlr.com”, “Gogle.com” dhe të tjera.

Çdo sekondë bëhen 2 milionë kërkime në Google.

Në vitin 2013, 91 për qind të të ardhurave të Google, 55.5 miliardë dollarë, erdhën prej reklamave.

Indeksi i kërkimit të Google është më shumë se 100 milionë gigabajt.

Mbi 6 miliardë orë video shihen çdo muaj në YouTube, baras me një orë video të para për person në tokë.

Sugjerimi “mos do të thuash” që Google bën për fjalët e germëzuara gabim, ka shpëtuar kompaninë nga kërkimet e pasakta.

Kuriozitete nga gjeografia


 

Në tokë ekzistojnë 4 oqeane dhe 56 detëra që së bashku e formojnë “Detin Botëror” I cili përfshin 71% të sipërfaqës së përgjithshme të tokës (316 mil.km2)
Për nga sasia e kripës më së shumti ka deti I Kuq ndësa më së paku deti Baltik

Oqeani më i madh është oqeani i Qetë, pastaj oqeani Atlantik, oqeani Indian dhe oqeani i Ngrirë i Veriut.

Lumi Amazona është i vetmi lum që nuk ka të ndërtuar asnjë urë mbi të.

Një grek maratonist ka vrapuar 42 km pa u ndalur. Më së shumti në bote ka vrapuar për të dytën herë që mban rekordin 42 km e 195 m,

Në Evropë patataja është sjellë nga Amerika në vitin 1536. Në fillim e mbillnin për shkak të lulës së bukër që ka, kurse më vonë filluan ta përdorin për ushqim.

Peshku “Pegava” është lloj ngjallash që mund të qëndrojë vërtikalisht. Kur peshkon, ajo ngritet, kurse me bishtin përforcohet mbi shkëmb ose ndonjë trup tjetër.

Gjethet më të mëdha i ka një lloj pallme e quajtur “Rafia”, rritet në brigjet e lumit Amazon. Gjethet e saj të blerta arrin gjatësi deri 22 metra dhe gjereësi afër 12 metra, kurse bishtin e gjethës e ka 5 metra të gjatë.
Një gjethë e tillë mund të shtrehoj 10 njerëz.

Në Brazil gjatë shek. XX-të është vrarë gjarpëri më i madh në botë, Anakonda, gjatësia e të cilit arrinte ne 35 metra. Për ta vrarë këtë gjigant u desh që të goditej me 500 plumba.

Druri i cili e mban rekordin e trshësisë në botë është “Baobabi”, i cili gjendet në Tan- ganike me moshë rreth 30 shekuj. Ky dru perimetrin e trungut e ka 47 m, lartesinë 22 metra, ndërsa perimetrin e kurorës 145 metra.

Më 1560 kirurgu francez Ambruaz Pare i pari bëri gjymtyrë artificiale të njeriut.

Më 1590 holandezi Zaharijaz Jansen që merrej me optikë, konstruktoi mikroskopin.

Në vitin 1790 në Amerikë është shpikur turleja e parë për shpuarjen e dhëmbëve.

Lumi më i gjatë në botë është Nili me gjatësi 6.671 km. që gjendet në Afrikë.

Kina është shteti më i madh në botë me 1.221,692,000 banorë. Në Mesjetë quhej Katai.

Gjarpëri i ujit që jeton në veriperëndim të Australisë rreth shkëmbinjëve të ujit, është shtaza më helmuese në botë. Helmi i tij është 100 herë më i fortë se helmi i gjarpërit Australian në tokë i quajtur “Tapana e Shkretëtirës” e që konsiderohet gjarpëri më helmues tokësor.

Rusia është shteti më i madh për nga sipërfaqja me 17.075,000 km².

Peshkun trashanik “Siluris Glanis”- shkencëtarët erdhën në përfundim se përkundër kokës së madhe, është peshku më budalla në Botë, sepse në pranverë ku bënë nxehtë, në breg të lumit rriten shelgjet dhe në ujë bien thuprat e këtij druri së bashku me gjethet, peshku trashanik me ngutësi i përbin duke menduar se bie ushqimi I tyre i preferuar. Në lukth këto fije të shelgjes lëshojnë alkool që e bën peshkun të humbur.

Malet më të larta në Ballkan janë Alpet Shqiptare dhe kanë 13 maje me mbi 2.500 metra lartësi dhe sipërfaqe 2.240 km².

Rruga më e vjetër në Ballkan ka qenë “Vija Egnatia” (Vija Egnacia).

Njeriu më i gjatë në botë ka qenë 2.72 metra.

Në trupin e njeriut ka rreth 656 muskuj. Disa prej tyre jane 38 cm, e disa mezi arrijne nje milimetër.

Maja me e larte ne bote eshte Mont Everest me 8882 m, gjendet ne Nepal.

Flutura më e madhe në Botë është 270 centimetra katror.

Qelizën i pari e zbuloi shkencëtari anglez Robert Hooke me 1665 i cili edhe ia dha emrin. Ky është zbulimi më i madh në mjekësi, sepse qeliza është njësia themelore kryesore e çdo organizmi të gjallë.

Novobërda është quajtur Mali I Argjentit e më vonë Kodra e Re e cila ra nën sundimin osman më 1455.

Maja e Korabit është maja më e lartë në Shqipëri.

Romani I parë shqiptar është “Marcja” I Ndoc Nikajt I botuar në vitin 1899.

Në vitin 1530 Prishtina kishte 12 lagje, prej tyre 9 të krishtera katolike shqiptare dhe vetem 3 muslimane. Sot është qyteti më I madh në Kosovë, përkatësisht kryeqytet.

Piktori venecian Marco Basaiti që pikturoi rreth viteve 1500-1530, ka qenë me prejardhje shqiptare.

Në qytetin e Amalfit në Kampani në kishën kryesore të këtij qyteti, në vitin
1506 ngritet përmendorja e varrit të perbashkët të familjës së Skënderbeut me një shqiponjë dykrenare shqiptare.

Katund quhen disa fshatëra në Dalmaci. Gati në të gjithë qytetet e Dalmacisë nga një rruge mban emrin “Rruga Ilire”.

Armata e shtetit të Vatikanit është armata më e vjetër në botë. Zyrtarisht është themeluar më 21 janar 1506, por fillimet e saj shënohen që në vitin 1400. Përveç se është armata më e vjetër në Botë, ajo është edhe ndër më të voglat, me vetëm 83 ushtarë. Uniformat e tyre kanë qenë të dizajnuara nga artisti gjenial Mikelanxhelo.
Libri I parë I shruar shqip është “Meshari” I Gjon Buzukut. Në parathënje të veprës dëshmon se veprën e kreu nga 20 marsi 1554 deri me 5 janar 1555.
Libri është botuar në kohën e humanizmit dhe të kundërreformës, kur u krijuan kushtet që feja katolike të mësohej e të predikohej në gjuhët kombëtare. Mesharin e gjeti Gjon Nikollë Kazazi nga Gjakova më 1740. Ky libër përmban: Librin e Orëve dhe Librin e Meshës. Me këtë vepër filloi Letërsia Shqiptare e Rilindjës.

Ujëdhesa më e madhë është në Atlantikun Verior me 2.6 milion km².

Gjaku në organizmin e njeriut udhëton shumë shpejte: prej zemrës deri te gishtërinjtë e këmbës arrin për 16 sekonda, deri në tru për 8s, deri në mushkëri vetëm për 6 s.

M 1592 Galileu Galileo zbuloi termometrin e parë, mirpo termometri me I përshtatshëm u punua në Itali më 1654.

Më 1628 shkencëtari V. Harvej nga Anglia I pari dha shpjegimin mbi qarkullimin e gjakut në trupin e njeriut.Në Turqi gjendet një skulpturë, vepër e natyrës, që paraqitet një grua duke qarë. Lotët e saj rrjedhin me shekuj, por nga burimet e fshehta të ujit që ndodhen nën shkëmb.

Ujëvara më e madhe në Botë është “Engjël” e lumit Karao (Venezuelë). Lartësia nga e cila bie uji është 1.000 m. Kjo ujëvarë është vetëm një nga shumë ujëvarat e larta në këto anë te Venezuelës. Emrin e ka marrë sipas pilotit amerikan Xhimi Engjël i cili në vitin 1933 e ka vizituar dhe vendosur në ditarin e tij.
Ujëvara e dytë është në Republikën Jugafrikane me lartësi 414 m.
Ujëvara e tretë është “Kukenani” në Venezuelë me 610 m, lartësi.

Mali më I lartë në Kosovë është Gjeravica me 2.656 m, lartësi.

Xhejson Pitri nga Mexburgu (SHBA), plot 13 vite nuk bëri asnjë mungesë në shkollë.

Helmi i Meduzës mund ta mbys njeriun nëse është në sasi të mëdha, ndërsa shkencëtarët prej tij po perpiqen të nxjerrin ilaqin për sherimin e sëmundjes së zemrës.

Tomas Jang, fizikan nga shekulli XVIII-të fliste dymbëdhjetë gjuhë kur i kishte vetëm tetë vjet moshë.

Gjatë ndërtimit të kanalit të Panamasë kanë humbur jetën më tepër se 25 mijë njerëz.

Masa e virusit ndaj masës së njeriut mesatar është proporcionale me masën e njeriut ndaj masës së Tokës.

Gjirafa është e vetmja kafshë e cila mund të dalloje ngjyrat, sepse syri i saj është përafërsisht i njejtë me syrin e njeriut.


 

Në tokë ekzistojnë 4 oqeane dhe 56 detëra që së bashku e formojnë “Detin Botëror” I cili përfshin 71% të sipërfaqës së përgjithshme të tokës (316 mil.km2)
Për nga sasia e kripës më së shumti ka deti I Kuq ndësa më së paku deti Baltik

Oqeani më i madh është oqeani i Qetë, pastaj oqeani Atlantik, oqeani Indian dhe oqeani i Ngrirë i Veriut.

Lumi Amazona është i vetmi lum që nuk ka të ndërtuar asnjë urë mbi të.

Një grek maratonist ka vrapuar 42 km pa u ndalur. Më së shumti në bote ka vrapuar për të dytën herë që mban rekordin 42 km e 195 m,

Në Evropë patataja është sjellë nga Amerika në vitin 1536. Në fillim e mbillnin për shkak të lulës së bukër që ka, kurse më vonë filluan ta përdorin për ushqim.

Peshku “Pegava” është lloj ngjallash që mund të qëndrojë vërtikalisht. Kur peshkon, ajo ngritet, kurse me bishtin përforcohet mbi shkëmb ose ndonjë trup tjetër.

Gjethet më të mëdha i ka një lloj pallme e quajtur “Rafia”, rritet në brigjet e lumit Amazon. Gjethet e saj të blerta arrin gjatësi deri 22 metra dhe gjereësi afër 12 metra, kurse bishtin e gjethës e ka 5 metra të gjatë.
Një gjethë e tillë mund të shtrehoj 10 njerëz.

Në Brazil gjatë shek. XX-të është vrarë gjarpëri më i madh në botë, Anakonda, gjatësia e të cilit arrinte ne 35 metra. Për ta vrarë këtë gjigant u desh që të goditej me 500 plumba.

Druri i cili e mban rekordin e trshësisë në botë është “Baobabi”, i cili gjendet në Tan- ganike me moshë rreth 30 shekuj. Ky dru perimetrin e trungut e ka 47 m, lartesinë 22 metra, ndërsa perimetrin e kurorës 145 metra.

Më 1560 kirurgu francez Ambruaz Pare i pari bëri gjymtyrë artificiale të njeriut.

Më 1590 holandezi Zaharijaz Jansen që merrej me optikë, konstruktoi mikroskopin.

Në vitin 1790 në Amerikë është shpikur turleja e parë për shpuarjen e dhëmbëve.

Lumi më i gjatë në botë është Nili me gjatësi 6.671 km. që gjendet në Afrikë.

Kina është shteti më i madh në botë me 1.221,692,000 banorë. Në Mesjetë quhej Katai.

Gjarpëri i ujit që jeton në veriperëndim të Australisë rreth shkëmbinjëve të ujit, është shtaza më helmuese në botë. Helmi i tij është 100 herë më i fortë se helmi i gjarpërit Australian në tokë i quajtur “Tapana e Shkretëtirës” e që konsiderohet gjarpëri më helmues tokësor.

Rusia është shteti më i madh për nga sipërfaqja me 17.075,000 km².

Peshkun trashanik “Siluris Glanis”- shkencëtarët erdhën në përfundim se përkundër kokës së madhe, është peshku më budalla në Botë, sepse në pranverë ku bënë nxehtë, në breg të lumit rriten shelgjet dhe në ujë bien thuprat e këtij druri së bashku me gjethet, peshku trashanik me ngutësi i përbin duke menduar se bie ushqimi I tyre i preferuar. Në lukth këto fije të shelgjes lëshojnë alkool që e bën peshkun të humbur.

Malet më të larta në Ballkan janë Alpet Shqiptare dhe kanë 13 maje me mbi 2.500 metra lartësi dhe sipërfaqe 2.240 km².

Rruga më e vjetër në Ballkan ka qenë “Vija Egnatia” (Vija Egnacia).

Njeriu më i gjatë në botë ka qenë 2.72 metra.

Në trupin e njeriut ka rreth 656 muskuj. Disa prej tyre jane 38 cm, e disa mezi arrijne nje milimetër.

Maja me e larte ne bote eshte Mont Everest me 8882 m, gjendet ne Nepal.

Flutura më e madhe në Botë është 270 centimetra katror.

Qelizën i pari e zbuloi shkencëtari anglez Robert Hooke me 1665 i cili edhe ia dha emrin. Ky është zbulimi më i madh në mjekësi, sepse qeliza është njësia themelore kryesore e çdo organizmi të gjallë.

Novobërda është quajtur Mali I Argjentit e më vonë Kodra e Re e cila ra nën sundimin osman më 1455.

Maja e Korabit është maja më e lartë në Shqipëri.

Romani I parë shqiptar është “Marcja” I Ndoc Nikajt I botuar në vitin 1899.

Në vitin 1530 Prishtina kishte 12 lagje, prej tyre 9 të krishtera katolike shqiptare dhe vetem 3 muslimane. Sot është qyteti më I madh në Kosovë, përkatësisht kryeqytet.

Piktori venecian Marco Basaiti që pikturoi rreth viteve 1500-1530, ka qenë me prejardhje shqiptare.

Në qytetin e Amalfit në Kampani në kishën kryesore të këtij qyteti, në vitin
1506 ngritet përmendorja e varrit të perbashkët të familjës së Skënderbeut me një shqiponjë dykrenare shqiptare.

Katund quhen disa fshatëra në Dalmaci. Gati në të gjithë qytetet e Dalmacisë nga një rruge mban emrin “Rruga Ilire”.

Armata e shtetit të Vatikanit është armata më e vjetër në botë. Zyrtarisht është themeluar më 21 janar 1506, por fillimet e saj shënohen që në vitin 1400. Përveç se është armata më e vjetër në Botë, ajo është edhe ndër më të voglat, me vetëm 83 ushtarë. Uniformat e tyre kanë qenë të dizajnuara nga artisti gjenial Mikelanxhelo.
Libri I parë I shruar shqip është “Meshari” I Gjon Buzukut. Në parathënje të veprës dëshmon se veprën e kreu nga 20 marsi 1554 deri me 5 janar 1555.
Libri është botuar në kohën e humanizmit dhe të kundërreformës, kur u krijuan kushtet që feja katolike të mësohej e të predikohej në gjuhët kombëtare. Mesharin e gjeti Gjon Nikollë Kazazi nga Gjakova më 1740. Ky libër përmban: Librin e Orëve dhe Librin e Meshës. Me këtë vepër filloi Letërsia Shqiptare e Rilindjës.

Ujëdhesa më e madhë është në Atlantikun Verior me 2.6 milion km².

Gjaku në organizmin e njeriut udhëton shumë shpejte: prej zemrës deri te gishtërinjtë e këmbës arrin për 16 sekonda, deri në tru për 8s, deri në mushkëri vetëm për 6 s.

M 1592 Galileu Galileo zbuloi termometrin e parë, mirpo termometri me I përshtatshëm u punua në Itali më 1654.

Më 1628 shkencëtari V. Harvej nga Anglia I pari dha shpjegimin mbi qarkullimin e gjakut në trupin e njeriut.Në Turqi gjendet një skulpturë, vepër e natyrës, që paraqitet një grua duke qarë. Lotët e saj rrjedhin me shekuj, por nga burimet e fshehta të ujit që ndodhen nën shkëmb.

Ujëvara më e madhe në Botë është “Engjël” e lumit Karao (Venezuelë). Lartësia nga e cila bie uji është 1.000 m. Kjo ujëvarë është vetëm një nga shumë ujëvarat e larta në këto anë te Venezuelës. Emrin e ka marrë sipas pilotit amerikan Xhimi Engjël i cili në vitin 1933 e ka vizituar dhe vendosur në ditarin e tij.
Ujëvara e dytë është në Republikën Jugafrikane me lartësi 414 m.
Ujëvara e tretë është “Kukenani” në Venezuelë me 610 m, lartësi.

Mali më I lartë në Kosovë është Gjeravica me 2.656 m, lartësi.

Xhejson Pitri nga Mexburgu (SHBA), plot 13 vite nuk bëri asnjë mungesë në shkollë.

Helmi i Meduzës mund ta mbys njeriun nëse është në sasi të mëdha, ndërsa shkencëtarët prej tij po perpiqen të nxjerrin ilaqin për sherimin e sëmundjes së zemrës.

Tomas Jang, fizikan nga shekulli XVIII-të fliste dymbëdhjetë gjuhë kur i kishte vetëm tetë vjet moshë.

Gjatë ndërtimit të kanalit të Panamasë kanë humbur jetën më tepër se 25 mijë njerëz.

Masa e virusit ndaj masës së njeriut mesatar është proporcionale me masën e njeriut ndaj masës së Tokës.

Gjirafa është e vetmja kafshë e cila mund të dalloje ngjyrat, sepse syri i saj është përafërsisht i njejtë me syrin e njeriut.

Disa kuriozitete të veçanta

Disa kuriozitete të veçanta

- Devetë janë dy llojesh:
* Me një gungë, që jetojnë në Azinë Perëndimore dhe në Afrikën Veriore.
* Me dy gunga, që quhen baktriane, dhe të cilat jetojnë në Mongoli dhe në Turkmenistanin Kinez.

Devetë quhen ndryshe edhe “anijet e shkretëtirave” për shkak të rrugëve të gjata që bëjnë dhe jo për shkak të kapacitetit që bartin.
- Miniera e Rendit Lindor, e cila gjendet në Boksburg të Afrikës së Jugut, është miniera mëe thellë në botë – 3.585 metra. Kjo minierë ari ka 2.740 punëtorë.
- Japonia ka rreth 200 vullkane dhe është “shtëpia” e rreth 10 % të vullkaneve aktive të të gjithë globit.
- Ashti më i vogël në trupin e njeriut është një që gjendet në veshin e mesëm. Gjatësia e tij mesatare është 28 mm.
- Zërin (britmën) më të lartë nga të gjitha krijest e gjalla e ka Balena e Kaltër, 188 decibelë. Zëri i saj mund të dëgjohet deri 853 km.
- Nuk është e mundshme që njeriu të teshtijë pa i mbyllur sytë!
- Sytë e njeriut janë të të njëjtës madhësi që nga lindja, por hunda dhe veshët asnjëherë nuk reshin së rrituri!
- Macja në secilin vesh ka nga 32 muskuj!
- 15 milionë qeliza gjaku prodhohen dhe shkatërrohen në trupin e njeriut gjatë 1 sekonde.
- Në krahasim me trupin, kafsha që ka trurin më të madh është milingona.
- Peshkaqenët janë imunë ndaj kancerit.
- Çdo vit rrugëve të botës u shtohen rreth 50 milionë automjete. Prodhimi i makinave është industria më e madhe fabrikore në botë.

- Në vitin 1947, në Indi kishte rreth 200.000 mjete të motorizuara. Në vitin 1997, India kishte regjistruar më shumë se 36.300.000 mjete të tilla.
-Përveç fjalës ishull, gjuha shqipe ka edhe tri sinonime të tjera për të: UJDHESË, ANËSUJË DHE NISI!
-Më 28 nëntor nuk e ka përvjetorin e pavarësisë vetëm Shqipëria, por edhe Mauritania – 1960, Timori Lindor -1975, Panamaja – 1821 (por ajo u ripushtua nga Kolumbia më vonë).
Acidi gërryes në stomak
A e dini se stomaku ka një acid hydroklorik, lëndë grryese e njëjtë me atë që përdoret për të trajtuar metalet në industri. Ai mund të grryejë hekurin. Por në stomak gjithçka është perfekte. Mukusi që rrethon muret e stomakut ruan këtë lëng të mos bëhet e i dëmshëm por vetëm të shërbejë për të tretur ushqimin.
Pozicioni i trupit ndikon në memorien tuaj
Nuk kujtoni një përvjetor? Atëherë provoni të uleni në gjugjë. Memoria mishërohet edhe nga pozicioni.  Disa studiues argumentojnë se disa gjëra kujtohen më mirë nëse njeriu ulet në të njëjtin pozicion që ka qenë dikur gjatë ngjarjes.
Shumica e ushqimit shkon për trurin
Megjithëse truri përbën vetëm 2% të peshës së përgjithshme trupore të njeriut, ai kërkon 20% të kalorive dhe oksigjenit të trupit. Për të mbajtur trurin në gjendje pune, tre arterie kryesore pompojnë oksigjen pa pushim. Sikur qoftë edhe njëra prej këtyre arterieve të dëmtohet ose mos të pompojë një herë truri fillon mosfunksionimin normal.
Lëkura ka katër ngjyra
Të gjitha lëkurat kanë katër ngjyra. Edhe lëkura e bardhë ka 3 ngjyra të tjera të fshehura. Kështu afër venave lëkura merr ngjyrë të kuqe. Po ashtu lëkura shoqërohet me pigment të verdhë në pjesë të saj. Ngjyra e fundit ështe e zeza dhe ndikohet nga melanina. Kjo bën që lëkura të ngjajë e zezë në pjesë të mëdha të saj. Të katërta këto ngjyra miksohen dhe krijojnë njerëzit me ngjyra të ndryshme në të gjithë globin.
Pikaso
A e dini se emri i plotë i Pikasos është ky: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso.
Pikaso më shpejt ka ditur të vizatojë sesa të ecën, dhe fjala e parë që ka thënë si fëmijë ka qenë fjala “laps” (në gjuhën e tij amtare – spanjishte).
Njeriu që ha metale
Mishel Lotito (aka Monsieur Mangetout) nga Grenobli i Francës ushqehet me metale dhe qelq që nga vitit 1959. Gastroenterologu e ka përshkruar recetën e tij se ai duhet të hajë 900 gramë metale në ditë si terapi të veçantë. Mangetout – nofka e Mishelit – nëse e përkthejmë figurativisht i bie “ai që ka gjithçka”. Mishel thotë se po të hante banane dhe vezë do ta sëmurënin atë.
Sot në botë fliten rreth 2.700 gjuhë dhe rreth 7.000 dialekte te ndryshme. Vetëm në indonezi, fliten 365 gjuhë të ndryshme. Më shumë se 1.000 gjuhë fliten vetëm në kontinentin e Afrikës. Gjuha më e vështirë pë t’u mësuar që të flitet është gjuha baske, e cila flitet në disa pjesë të Spanjës dhe të Francës. Baskishtja nuk ka lidhje me asnjë gjuhë në botë. Mandarinishtja (kinezishtja) është gjuha që flitet më së shumti në botë, kurse pas saj pason anglishtja. Por, si gjuhë amtare, spanjishtja është gjuha më e folur në rruzullin tokësor.
Zbulimet e Da Vinçit
Leonardo Da Vinçi (1452 – 1519) ka përpiluar skemën e një nëndetësje, kurse Uiliem Burni, matematikan britanik, vizatoi planin për nëndetëse në vitin 1578. Por, vetëm më 1620, Kornelius Van Drebeli, shpikës holandez, ia doli që ta ndërtojë nëndetësen e parë.


Burimi: pamelafejzallari.wordpress.com

Disa kuriozitete të veçanta

- Devetë janë dy llojesh:
* Me një gungë, që jetojnë në Azinë Perëndimore dhe në Afrikën Veriore.
* Me dy gunga, që quhen baktriane, dhe të cilat jetojnë në Mongoli dhe në Turkmenistanin Kinez.

Devetë quhen ndryshe edhe “anijet e shkretëtirave” për shkak të rrugëve të gjata që bëjnë dhe jo për shkak të kapacitetit që bartin.
- Miniera e Rendit Lindor, e cila gjendet në Boksburg të Afrikës së Jugut, është miniera mëe thellë në botë – 3.585 metra. Kjo minierë ari ka 2.740 punëtorë.
- Japonia ka rreth 200 vullkane dhe është “shtëpia” e rreth 10 % të vullkaneve aktive të të gjithë globit.
- Ashti më i vogël në trupin e njeriut është një që gjendet në veshin e mesëm. Gjatësia e tij mesatare është 28 mm.
- Zërin (britmën) më të lartë nga të gjitha krijest e gjalla e ka Balena e Kaltër, 188 decibelë. Zëri i saj mund të dëgjohet deri 853 km.
- Nuk është e mundshme që njeriu të teshtijë pa i mbyllur sytë!
- Sytë e njeriut janë të të njëjtës madhësi që nga lindja, por hunda dhe veshët asnjëherë nuk reshin së rrituri!
- Macja në secilin vesh ka nga 32 muskuj!
- 15 milionë qeliza gjaku prodhohen dhe shkatërrohen në trupin e njeriut gjatë 1 sekonde.
- Në krahasim me trupin, kafsha që ka trurin më të madh është milingona.
- Peshkaqenët janë imunë ndaj kancerit.
- Çdo vit rrugëve të botës u shtohen rreth 50 milionë automjete. Prodhimi i makinave është industria më e madhe fabrikore në botë.

- Në vitin 1947, në Indi kishte rreth 200.000 mjete të motorizuara. Në vitin 1997, India kishte regjistruar më shumë se 36.300.000 mjete të tilla.
-Përveç fjalës ishull, gjuha shqipe ka edhe tri sinonime të tjera për të: UJDHESË, ANËSUJË DHE NISI!
-Më 28 nëntor nuk e ka përvjetorin e pavarësisë vetëm Shqipëria, por edhe Mauritania – 1960, Timori Lindor -1975, Panamaja – 1821 (por ajo u ripushtua nga Kolumbia më vonë).
Acidi gërryes në stomak
A e dini se stomaku ka një acid hydroklorik, lëndë grryese e njëjtë me atë që përdoret për të trajtuar metalet në industri. Ai mund të grryejë hekurin. Por në stomak gjithçka është perfekte. Mukusi që rrethon muret e stomakut ruan këtë lëng të mos bëhet e i dëmshëm por vetëm të shërbejë për të tretur ushqimin.
Pozicioni i trupit ndikon në memorien tuaj
Nuk kujtoni një përvjetor? Atëherë provoni të uleni në gjugjë. Memoria mishërohet edhe nga pozicioni.  Disa studiues argumentojnë se disa gjëra kujtohen më mirë nëse njeriu ulet në të njëjtin pozicion që ka qenë dikur gjatë ngjarjes.
Shumica e ushqimit shkon për trurin
Megjithëse truri përbën vetëm 2% të peshës së përgjithshme trupore të njeriut, ai kërkon 20% të kalorive dhe oksigjenit të trupit. Për të mbajtur trurin në gjendje pune, tre arterie kryesore pompojnë oksigjen pa pushim. Sikur qoftë edhe njëra prej këtyre arterieve të dëmtohet ose mos të pompojë një herë truri fillon mosfunksionimin normal.
Lëkura ka katër ngjyra
Të gjitha lëkurat kanë katër ngjyra. Edhe lëkura e bardhë ka 3 ngjyra të tjera të fshehura. Kështu afër venave lëkura merr ngjyrë të kuqe. Po ashtu lëkura shoqërohet me pigment të verdhë në pjesë të saj. Ngjyra e fundit ështe e zeza dhe ndikohet nga melanina. Kjo bën që lëkura të ngjajë e zezë në pjesë të mëdha të saj. Të katërta këto ngjyra miksohen dhe krijojnë njerëzit me ngjyra të ndryshme në të gjithë globin.
Pikaso
A e dini se emri i plotë i Pikasos është ky: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso.
Pikaso më shpejt ka ditur të vizatojë sesa të ecën, dhe fjala e parë që ka thënë si fëmijë ka qenë fjala “laps” (në gjuhën e tij amtare – spanjishte).
Njeriu që ha metale
Mishel Lotito (aka Monsieur Mangetout) nga Grenobli i Francës ushqehet me metale dhe qelq që nga vitit 1959. Gastroenterologu e ka përshkruar recetën e tij se ai duhet të hajë 900 gramë metale në ditë si terapi të veçantë. Mangetout – nofka e Mishelit – nëse e përkthejmë figurativisht i bie “ai që ka gjithçka”. Mishel thotë se po të hante banane dhe vezë do ta sëmurënin atë.
Sot në botë fliten rreth 2.700 gjuhë dhe rreth 7.000 dialekte te ndryshme. Vetëm në indonezi, fliten 365 gjuhë të ndryshme. Më shumë se 1.000 gjuhë fliten vetëm në kontinentin e Afrikës. Gjuha më e vështirë pë t’u mësuar që të flitet është gjuha baske, e cila flitet në disa pjesë të Spanjës dhe të Francës. Baskishtja nuk ka lidhje me asnjë gjuhë në botë. Mandarinishtja (kinezishtja) është gjuha që flitet më së shumti në botë, kurse pas saj pason anglishtja. Por, si gjuhë amtare, spanjishtja është gjuha më e folur në rruzullin tokësor.
Zbulimet e Da Vinçit
Leonardo Da Vinçi (1452 – 1519) ka përpiluar skemën e një nëndetësje, kurse Uiliem Burni, matematikan britanik, vizatoi planin për nëndetëse në vitin 1578. Por, vetëm më 1620, Kornelius Van Drebeli, shpikës holandez, ia doli që ta ndërtojë nëndetësen e parë.


Burimi: pamelafejzallari.wordpress.com

Disa kuriozitete rreth trupit të njeriut

              

Duke nisur nga flokët e deri te thonjtë e këmbëve, gjithçka mbi trupin e njeriut është një univers i tërë njohurish, por edhe të panjohurash.

Ka aq shumë kuriozitete mbi trupin e njeriut, sa që nëse do t’i mësonit të gjitha, papritur do të ndiheshit të huaj me veten, shumë të vegjël në atë që dini, do të habiteni për faktin se shumë prej të panjohurave mbi trupin tonë, nuk ju kanë shkuar asnjëherë në mendje. Duke nisur nga flokët e deri te thonjtë e këmbëve, gjithçka mbi trupin e njeriut është një univers i tërë njohurish, por edhe të panjohurash.

Shpejtësia e teshtimës

A e keni menduar ndonjëherë se cilën shpejtësi mund të regjistrojë ajri kur ju tështini dhe e shtyni para? Studiuesit e kanë përllogaritur dhe është regjistruar të jetë 160 km në orë. Ja pse është shumë e rëndësishme të mbuloni hundën tuaj me dorë apo shami, kur tështini.

Rruga që bën gjaku

Ndonëse ju mund ta shihni trupin tuaj nga jashtë, ajo që mund të imagjinoni mbi mënyrën se si funksionon mund të jetë një pjesë shumë e vogël e asaj se si ai funksionon vërtet dhe se çfarë ndodh brenda tij. Gjaku, një prej elementëve bazë të jetës, përshkon një rrugë, as më shumë e as më pak se 90 kilometra në ditë. Kur e imagjinoni,duket gati e pabesueshme, mirëpo është e vërtetë. Madje vetëm zemra, brenda një dite pompon 7.4 litra gjak.

Sasia e djersës

E sigurtë që ndoshta nuk e keni imagjinuar veten asnjëherë duke notuar në djersën tuaj, për vetë faktin se nuk keni menduar se si mund të notosh në aq pak sa mund të djersijë një trup njerëzor. Megjithatë, po të mendoni se përgjatë gjithë jetës së tij njeriu prodhon aq djersë sa për të mbushur dy pishina me madhësi të konsiderueshme, atëherë ndoshta edhe ju zbutet pak ideja e pamundësisë. Mesatarisht, një njeri gjatë jetës së tij, prodhon 25 mijë litra djersë.

Gërhitja

Në moshën 60 vjeçare, rreth 60% e meshkujve dhe 40% e femrave, janë të prirur të gërhasin, mirëpo jo të gjithë kanë një gërhitje të zhurmshme. Disa prej tyre nuk ndihen, disa janë vërtet problematikë, por që të gjithë gërhasin. E teksa mesatarisht, tingulli i gërhitjes kap vlerën e 60 decibelëve që i takon gërhitjes normale, problematikët e kalojnë padiskutim këtë shifër, duke kapur vlerën e 80-85 decibelëve, që do të thotë një katastrofë për veshin e një njeriu tjetër, i cili dëgjon gërhitjen.

Bakteret

Këtë nuk keni për ta besuar asnjëherë, por për çdo centimetër katror të lëkurës, një individ ka afërsisht 32 milionë baktere. Duket e paimagjinueshme në fakt, por është e vërtetë. Megjithatë, nuk është për të na venë në alarm e për të na tmerruar, pasi një pjesë e mirë e këtyre baktereve janë të padëmshme dhe pa pasoja për organizmin tonë.

Ngjyra e flokëve

Biondet mund të kenë njëmijë e një barcaleta të thëna për to, herë për mirë e herë për keq, por ajo çka është e vërtetë për to është fakti se kanë shumë flokë. Ngjyra e flokëve, sipas shumë studimesh, është përcaktuese e sasisë së flokëve që mund të gjenden në kokën tuaj dhe biondet, kuptohet vetëm ato natyralet, kryesojnë listën e personave që kanë më shumë flokë. Mesatarisht, në kokën e njeriut gjenden 100 mijë folikula të flokut, ku secila prej tyre është e aftë të prodhojë 20 fije floku, përgjatë gjithë jetës së një njeriu. Sa iu përket biondeve, kjo mesatare regjistrohet në 146 mijë, kurse njerëzit me ngjyrë të errët floku, kanë rreth 100 mijë folikula. Më pak flokë, priret të kenë kokëkuqët, për të cilët numri i folikulave që prodhojnë flokë është 86 mijë.

Rritja e thonjve

E keni pyetur ndonjëherë veten se përse thonjtë e kembës i presim më rrallë se ato të duarve? Sepse thonjtë, të cilët janë më shumë të ekspozuar, rriten më shpejt, se sa ata të cilët qëndrojnë të fshehur. Madje edhe ndërmjet duarve ka dallim, pasi thonjtë rriten më shpejt në dorën me të cilën ju shkruani dhe në gishtërinjtë më të gjatë.

Nevoja për gjumë

Nëse shpreheni se po vdisni për një gjumë të mirë natën, vlen të merret si e vërtetë shprehja, ndonëse ju mund ta thoni për forcë të zakonit. Gjumi është shumë i rëndësishëm për njeriun. Mund të rezistoni me javë të tëra pa ushqim, por thjesht njëmbëdhjetë ditë pa gjumë fare dhe ju bini në gjumë përgjithmonë.

Gjurmët e gjuhës

Nëse doni të ruani identitetin tuaj, bëni kujdes, mos nxirrni gjuhën. Është një mënyrë e thënë për të treguar se si në fakt, po ashtu si gishtërinjtë dhe gjurmët e tyre, edhe gjuha dhe gjurma që ajo lë është përcaktuese për një individ. Secili prej nesh është unik në këtë pikë.

Humbjet e lëkurës

Kafsha që mund të mbani në shtëpi, apo edhe të tjerat jo shtëpiake, nuk janë të vetmet gjallesa që humbasin dhe ndërrojnë lëkurën. Edhe ne njerëzit humbasim çdo vit gati 0.3 metra pjesë të lëkurës sonë. E gjitha kjo dotë thotë se në moshën 70 vjeçare ne do të kemi humbur gati 2 metra lëkurë.

Numri i kockave

Dihet që një i rritur ka më pak kocka se një fëmijë i vogël, e megjithatë ajo çfarë jo të gjithë e dinë, është fakti se përse ndodh kjo. Foshnjet, sipas studimeve, kanë afërsisht 350 kocka në të gjithë trupin e tyre. Me kalimin e viteve, kur njeriu rritet, kockat bashkohen me njëra tjetrën dhe kështu, në moshë të rritur, një njeri ka 145 kocka më pak, ose 205 kocka gjithsej.

Stomak “i ri”

A e dinit se thuajse një herë në tre apo katër ditë, bëhemi me“stomak të ri”? Është një mënyrë të thëni për t’ju treguar se veshja e brendshme e stomakut tuaj ndryshon në këtë interval kohor, për shkak pikërisht të aciditetit që prodhon stomaku, i cili shërben për të tretur ushqimin. Nëse stomaku juaj, nuk do të “ndërrohej”një herë në tre apo katër ditë, do të ishte me pasoja të rënda për shëndetin tuaj.

Aftësia për të nuhatur

Sigurisht të mos pretendojmë të kemi aftësi të nuhaturit si qeni, por megjithatë e kemitë zhvilluar në një masë të konsiderueshme. Kështu, njeriu përgjatë gjithë jetës së tij është i aftë të mbajë mend 50 mijë lloje erërash.

Burimi i erës së trupit

I gjithë burimi i erës së trupit,përfshirë edhe asaj të këmbëve është djersa. Në fakt, këmbët janë ndër pjesët e trupit që djersisin më shumë. Të dyja bashkë, mund të prodhojnë rreth 500 mijë pika djerse në ditë.              

Duke nisur nga flokët e deri te thonjtë e këmbëve, gjithçka mbi trupin e njeriut është një univers i tërë njohurish, por edhe të panjohurash.

Ka aq shumë kuriozitete mbi trupin e njeriut, sa që nëse do t’i mësonit të gjitha, papritur do të ndiheshit të huaj me veten, shumë të vegjël në atë që dini, do të habiteni për faktin se shumë prej të panjohurave mbi trupin tonë, nuk ju kanë shkuar asnjëherë në mendje. Duke nisur nga flokët e deri te thonjtë e këmbëve, gjithçka mbi trupin e njeriut është një univers i tërë njohurish, por edhe të panjohurash.

Shpejtësia e teshtimës

A e keni menduar ndonjëherë se cilën shpejtësi mund të regjistrojë ajri kur ju tështini dhe e shtyni para? Studiuesit e kanë përllogaritur dhe është regjistruar të jetë 160 km në orë. Ja pse është shumë e rëndësishme të mbuloni hundën tuaj me dorë apo shami, kur tështini.

Rruga që bën gjaku

Ndonëse ju mund ta shihni trupin tuaj nga jashtë, ajo që mund të imagjinoni mbi mënyrën se si funksionon mund të jetë një pjesë shumë e vogël e asaj se si ai funksionon vërtet dhe se çfarë ndodh brenda tij. Gjaku, një prej elementëve bazë të jetës, përshkon një rrugë, as më shumë e as më pak se 90 kilometra në ditë. Kur e imagjinoni,duket gati e pabesueshme, mirëpo është e vërtetë. Madje vetëm zemra, brenda një dite pompon 7.4 litra gjak.

Sasia e djersës

E sigurtë që ndoshta nuk e keni imagjinuar veten asnjëherë duke notuar në djersën tuaj, për vetë faktin se nuk keni menduar se si mund të notosh në aq pak sa mund të djersijë një trup njerëzor. Megjithatë, po të mendoni se përgjatë gjithë jetës së tij njeriu prodhon aq djersë sa për të mbushur dy pishina me madhësi të konsiderueshme, atëherë ndoshta edhe ju zbutet pak ideja e pamundësisë. Mesatarisht, një njeri gjatë jetës së tij, prodhon 25 mijë litra djersë.

Gërhitja

Në moshën 60 vjeçare, rreth 60% e meshkujve dhe 40% e femrave, janë të prirur të gërhasin, mirëpo jo të gjithë kanë një gërhitje të zhurmshme. Disa prej tyre nuk ndihen, disa janë vërtet problematikë, por që të gjithë gërhasin. E teksa mesatarisht, tingulli i gërhitjes kap vlerën e 60 decibelëve që i takon gërhitjes normale, problematikët e kalojnë padiskutim këtë shifër, duke kapur vlerën e 80-85 decibelëve, që do të thotë një katastrofë për veshin e një njeriu tjetër, i cili dëgjon gërhitjen.

Bakteret

Këtë nuk keni për ta besuar asnjëherë, por për çdo centimetër katror të lëkurës, një individ ka afërsisht 32 milionë baktere. Duket e paimagjinueshme në fakt, por është e vërtetë. Megjithatë, nuk është për të na venë në alarm e për të na tmerruar, pasi një pjesë e mirë e këtyre baktereve janë të padëmshme dhe pa pasoja për organizmin tonë.

Ngjyra e flokëve

Biondet mund të kenë njëmijë e një barcaleta të thëna për to, herë për mirë e herë për keq, por ajo çka është e vërtetë për to është fakti se kanë shumë flokë. Ngjyra e flokëve, sipas shumë studimesh, është përcaktuese e sasisë së flokëve që mund të gjenden në kokën tuaj dhe biondet, kuptohet vetëm ato natyralet, kryesojnë listën e personave që kanë më shumë flokë. Mesatarisht, në kokën e njeriut gjenden 100 mijë folikula të flokut, ku secila prej tyre është e aftë të prodhojë 20 fije floku, përgjatë gjithë jetës së një njeriu. Sa iu përket biondeve, kjo mesatare regjistrohet në 146 mijë, kurse njerëzit me ngjyrë të errët floku, kanë rreth 100 mijë folikula. Më pak flokë, priret të kenë kokëkuqët, për të cilët numri i folikulave që prodhojnë flokë është 86 mijë.

Rritja e thonjve

E keni pyetur ndonjëherë veten se përse thonjtë e kembës i presim më rrallë se ato të duarve? Sepse thonjtë, të cilët janë më shumë të ekspozuar, rriten më shpejt, se sa ata të cilët qëndrojnë të fshehur. Madje edhe ndërmjet duarve ka dallim, pasi thonjtë rriten më shpejt në dorën me të cilën ju shkruani dhe në gishtërinjtë më të gjatë.

Nevoja për gjumë

Nëse shpreheni se po vdisni për një gjumë të mirë natën, vlen të merret si e vërtetë shprehja, ndonëse ju mund ta thoni për forcë të zakonit. Gjumi është shumë i rëndësishëm për njeriun. Mund të rezistoni me javë të tëra pa ushqim, por thjesht njëmbëdhjetë ditë pa gjumë fare dhe ju bini në gjumë përgjithmonë.

Gjurmët e gjuhës

Nëse doni të ruani identitetin tuaj, bëni kujdes, mos nxirrni gjuhën. Është një mënyrë e thënë për të treguar se si në fakt, po ashtu si gishtërinjtë dhe gjurmët e tyre, edhe gjuha dhe gjurma që ajo lë është përcaktuese për një individ. Secili prej nesh është unik në këtë pikë.

Humbjet e lëkurës

Kafsha që mund të mbani në shtëpi, apo edhe të tjerat jo shtëpiake, nuk janë të vetmet gjallesa që humbasin dhe ndërrojnë lëkurën. Edhe ne njerëzit humbasim çdo vit gati 0.3 metra pjesë të lëkurës sonë. E gjitha kjo dotë thotë se në moshën 70 vjeçare ne do të kemi humbur gati 2 metra lëkurë.

Numri i kockave

Dihet që një i rritur ka më pak kocka se një fëmijë i vogël, e megjithatë ajo çfarë jo të gjithë e dinë, është fakti se përse ndodh kjo. Foshnjet, sipas studimeve, kanë afërsisht 350 kocka në të gjithë trupin e tyre. Me kalimin e viteve, kur njeriu rritet, kockat bashkohen me njëra tjetrën dhe kështu, në moshë të rritur, një njeri ka 145 kocka më pak, ose 205 kocka gjithsej.

Stomak “i ri”

A e dinit se thuajse një herë në tre apo katër ditë, bëhemi me“stomak të ri”? Është një mënyrë të thëni për t’ju treguar se veshja e brendshme e stomakut tuaj ndryshon në këtë interval kohor, për shkak pikërisht të aciditetit që prodhon stomaku, i cili shërben për të tretur ushqimin. Nëse stomaku juaj, nuk do të “ndërrohej”një herë në tre apo katër ditë, do të ishte me pasoja të rënda për shëndetin tuaj.

Aftësia për të nuhatur

Sigurisht të mos pretendojmë të kemi aftësi të nuhaturit si qeni, por megjithatë e kemitë zhvilluar në një masë të konsiderueshme. Kështu, njeriu përgjatë gjithë jetës së tij është i aftë të mbajë mend 50 mijë lloje erërash.

Burimi i erës së trupit

I gjithë burimi i erës së trupit,përfshirë edhe asaj të këmbëve është djersa. Në fakt, këmbët janë ndër pjesët e trupit që djersisin më shumë. Të dyja bashkë, mund të prodhojnë rreth 500 mijë pika djerse në ditë.Kuriozitete të çuditshme për trupin e njeriut !?•Shkencëtarët thonë se sa më i madh të jetë IQ (inteligjenca) i një personi, aq më tepër ai person do të ëndërrojë.

•Qeliza më e madhe në trupin e njeriut është veza e femrës, ndërsa ajo më e vogla është spermatozoidi i mashkullit.

•Ne përdorim 200 muskuj për të hedhur një hap.

•Gishtat e mëdhenj të këmbës kanë nga 2 kocka secili, ndërsa të tjerët 3 kocka.

•Një palë këmbësh përmban rreth 250,000 gjëndrra djerse.

•Acidi në stomakun tuaj është aq i fortë saqë mund të tresë brisqe rrojesh.

•Qeliza njerëzore e trurit mund të mbajë 5 herë më tepër informacion se e gjithë Enciklopedia Britannica.

•Endrra mesatare e njeriut zgjat për 2-3 sekonda.

•Meshkujt që nuk kanë qime në gjoks janë më të prirë për të zhvilluar cirozë të mëlçisë sesa ata që kanë.

•Në secilën këmbë ka rreth 1 trilion bakterie.

•Trupi juaj lëshon nxehtësi në gjysmë ore e cila është e mjaftueshme për të zier gjysmë galloni ujë.

•Enameli në dhëmbë është substanca më e fortë në trupin e njeriut.
 

Dhëmbët fillojnë të rriten 6 muaj pas lindjes.

•Kur jeni duke shikuar një person që dashuroni, bebëzat e syve zmadhohen; e njejta gjë ndodh kur shikoni një person që urreni.

•Gishti juaj i madh është me gjatësi të njejtë me hundën.

•Sistemi qarkullues i arterieve, venave dhe kapilarëve është rreth 60,000 milje i gjatë.

•Ç’do ditë, një personi të zakonshëm i bien rreth 60-100 fije flokësh.

•Sipërfaqja e mushkrive njerëzore është e madhe sa një fushë tenisi.

•Numri i marrdhënieve seksuale në ditë për të gjithë njerëzit e Tokes bashkë, sot është në 120 milion.

•1 nga ç’do 2,000 bebe lind me një dhëmb.

•Shumica e meshkujve kanë ereksione ç’do orë kur janë në gjumë.

•Mbasi keni ngrënë më shumë seç duhet, dëgjimi juaj është më i dobët përkohësisht.

•Edhe zhurmat më të vogla shkaktojnë bebëzat e syrit të zmadhohen.

•Ç’dokush ka nuhatje unike, përveçse binjakëve identikë.

•Nga mosha 60 vjeçare, shumica e njerëzve do të kenë humbur afërsisht gjysmën e gjëndrrave të shijës.

•Njerëzit e kanë më të lehtë të rrijnë pa ngrënë sesa pa gjumë.

•Një kokë njeriu vazhdon të qëndrojë e vetëdijshme për rreth 15-20 sekonda pasi është shkëputur nga trupi (prerë).

•Dhëmbi është pjesa e vetme e trupit të njeriut që nuk mund të shërojë/riparojë vetveten.

•300 milion qeliza në trupin e njeriut vdesin ç’do minutë.

•Njerëzit humbasin rreth 600,000 grimca lëkure ç’do minutë.

•Buzët e njeriut kanë ngjyrë të kuqe për shkak të koncetrimit tepër të madh të shumë kapilarëve të gjakut shumë pak poshtë lëkurës.

•Sa më e ftohtë të jetë dhoma ku flini, aq më i madh është probabiliteti për të parë një ëndërr të keqe (makth).

•Veshët sekretojnë më tepër dyllë veshi kur jeni të frikësuar, sesa kur jeni të qetë.

•Njerëzit janë qeniet e vetme që prodhojnë lotë prej emocioneve.


•Shkencëtarët thonë se sa më i madh të jetë IQ (inteligjenca) i një personi, aq më tepër ai person do të ëndërrojë.

•Qeliza më e madhe në trupin e njeriut është veza e femrës, ndërsa ajo më e vogla është spermatozoidi i mashkullit.

•Ne përdorim 200 muskuj për të hedhur një hap.

•Gishtat e mëdhenj të këmbës kanë nga 2 kocka secili, ndërsa të tjerët 3 kocka.

•Një palë këmbësh përmban rreth 250,000 gjëndrra djerse.

•Acidi në stomakun tuaj është aq i fortë saqë mund të tresë brisqe rrojesh.

•Qeliza njerëzore e trurit mund të mbajë 5 herë më tepër informacion se e gjithë Enciklopedia Britannica.

•Endrra mesatare e njeriut zgjat për 2-3 sekonda.

•Meshkujt që nuk kanë qime në gjoks janë më të prirë për të zhvilluar cirozë të mëlçisë sesa ata që kanë.

•Në secilën këmbë ka rreth 1 trilion bakterie.

•Trupi juaj lëshon nxehtësi në gjysmë ore e cila është e mjaftueshme për të zier gjysmë galloni ujë.

•Enameli në dhëmbë është substanca më e fortë në trupin e njeriut.
 

Dhëmbët fillojnë të rriten 6 muaj pas lindjes.

•Kur jeni duke shikuar një person që dashuroni, bebëzat e syve zmadhohen; e njejta gjë ndodh kur shikoni një person që urreni.

•Gishti juaj i madh është me gjatësi të njejtë me hundën.

•Sistemi qarkullues i arterieve, venave dhe kapilarëve është rreth 60,000 milje i gjatë.

•Ç’do ditë, një personi të zakonshëm i bien rreth 60-100 fije flokësh.

•Sipërfaqja e mushkrive njerëzore është e madhe sa një fushë tenisi.

•Numri i marrdhënieve seksuale në ditë për të gjithë njerëzit e Tokes bashkë, sot është në 120 milion.

•1 nga ç’do 2,000 bebe lind me një dhëmb.

•Shumica e meshkujve kanë ereksione ç’do orë kur janë në gjumë.

•Mbasi keni ngrënë më shumë seç duhet, dëgjimi juaj është më i dobët përkohësisht.

•Edhe zhurmat më të vogla shkaktojnë bebëzat e syrit të zmadhohen.

•Ç’dokush ka nuhatje unike, përveçse binjakëve identikë.

•Nga mosha 60 vjeçare, shumica e njerëzve do të kenë humbur afërsisht gjysmën e gjëndrrave të shijës.

•Njerëzit e kanë më të lehtë të rrijnë pa ngrënë sesa pa gjumë.

•Një kokë njeriu vazhdon të qëndrojë e vetëdijshme për rreth 15-20 sekonda pasi është shkëputur nga trupi (prerë).

•Dhëmbi është pjesa e vetme e trupit të njeriut që nuk mund të shërojë/riparojë vetveten.

•300 milion qeliza në trupin e njeriut vdesin ç’do minutë.

•Njerëzit humbasin rreth 600,000 grimca lëkure ç’do minutë.

•Buzët e njeriut kanë ngjyrë të kuqe për shkak të koncetrimit tepër të madh të shumë kapilarëve të gjakut shumë pak poshtë lëkurës.

•Sa më e ftohtë të jetë dhoma ku flini, aq më i madh është probabiliteti për të parë një ëndërr të keqe (makth).

•Veshët sekretojnë më tepër dyllë veshi kur jeni të frikësuar, sesa kur jeni të qetë.

•Njerëzit janë qeniet e vetme që prodhojnë lotë prej emocioneve.

"Edhe në veten tuaj ka fakte, a nuk shikoni".

"Edhe në veten tuaj ka fakte, a nuk shikoni".

Veshkët filtrojnë gjatë ditës 180 litra lëngje, pastaj thith dhe nxjerr jashtë 1.5 l si urinë.

"Nëse mundoheni ti numroni begatitë e Allahut, ato nuk mund ti rumbullakësoni".
Dr. Halid Xhubejri (kardiolog)

Burimi:Bekir Halimi
"Edhe në veten tuaj ka fakte, a nuk shikoni".

Veshkët filtrojnë gjatë ditës 180 litra lëngje, pastaj thith dhe nxjerr jashtë 1.5 l si urinë.

"Nëse mundoheni ti numroni begatitë e Allahut, ato nuk mund ti rumbullakësoni".
Dr. Halid Xhubejri (kardiolog)

Burimi:Bekir Halimi

Në shenjë solidariteti me...

Në shenjë solidariteti me shokun e tyre të klasës të sëmurë me kancer, mësuesi bashkë me nxënësit rruajnë kokën që ai të mos ndjehet i huaj mes tyre.
Në shenjë solidariteti me shokun e tyre të klasës të sëmurë me kancer, mësuesi bashkë me nxënësit rruajnë kokën që ai të mos ndjehet i huaj mes tyre.

Muskujt, buzëqeshja dhe hidhërimi

16 muskuj aktivizohen gjatë buzëqeshjes, kurse 40 gjatë hidhërimit.

'Buzëqeshja karshi vëllaut tënd është sadaka'.

Dr Halid Xhubejr

Burimi:Bekir Halimi
16 muskuj aktivizohen gjatë buzëqeshjes, kurse 40 gjatë hidhërimit.

'Buzëqeshja karshi vëllaut tënd është sadaka'.

Dr Halid Xhubejr

Burimi:Bekir Halimi

A e keni ditur !?
Syri njerëzorë është me fuqi analizuese 576 mega pixel .

Kornea janë indet e vetme që nuk kërkojnë gjak në trupin e njeriut por oksigjenin e nevojshem e merr nga ajri.

Allahu i Madhëruar thotë: ''Kjo është mirësi e Allahut, që ia jep atij që do, e Allahu është i zoti i dhuntisë së përsosur''. [Xhuma:4 ]


Burimi:Valdet KamberiSyri njerëzorë është me fuqi analizuese 576 mega pixel .

Kornea janë indet e vetme që nuk kërkojnë gjak në trupin e njeriut por oksigjenin e nevojshem e merr nga ajri.

Allahu i Madhëruar thotë: ''Kjo është mirësi e Allahut, që ia jep atij që do, e Allahu është i zoti i dhuntisë së përsosur''. [Xhuma:4 ]


Burimi:Valdet Kamberi

GRUAJA DUHET TA MËSON KËTË!!A e din se.. i pari që e banoi Haremin e Mekës ka qenë grua, dhe ajo është Haxheri!

A e din se.. i pari që e siguroi dhe e qetësoi të Dërguarin e Allahut, lavdia dhe paqja e Allahut qofshin mbi të, kur i erdh shpallja ishte grua, dhe ajo është Hatixhja!

A e din se.. i pari që e flijoi gjakun në rrugë të Allahut ishte grua, dhe ajo është Sumeja, nëna e Amarit!

A e din se.. Allahu e zbriti një sure në Kuran, e cila titullohet Nisa ( surja e grave), dhe ajo është surja e tretë në Kuran për ka gjatësia!

A e din se.. “Ju porosis me gratë e juaja të silleni mirë”! Këto fjalë i tha i Dërguari i Allahut, lavdia dhe paqja e Allahut qofshin mbi të, në hutben e lamtumirës dhe e përsëriti tri herë: Ju porosis me gratë e juaja të silleni mirë! Ju porosis me gratë e juaja të silleni mirë! Ju porosis me gratë e juaja të silleni mirë!

A e din se.. i Dërguari i Allahut, lavdia dhe paqja e Allahut qofshin mbi të, ka thënë: "Kush i ka tri vajza dhe i strehon ato, iu siguron ushqim dhe i mëshiron, për të bëhet obligim hyrja në Xhenet”. Njëri nga të pranishmit pyeti:'Po ai i cili ka dy vajza?' I Dërguari i Allahut tha: ”Po, edhe ai, i cili ka dy vajza". E nëse e ka një, o i Dërguar i Allahut?! I Dërguari i Allahut tha: ”Po, edhe ai, i cili e ka një vajzë".

A e din se.. Xheneti është nën këmbët e nënave tona!

A ka fisnikëri dhe respekt më të madh se kjo për gruan!!

Nga arabishtja: Irfan JAHIU


A e din se.. i pari që e banoi Haremin e Mekës ka qenë grua, dhe ajo është Haxheri!

A e din se.. i pari që e siguroi dhe e qetësoi të Dërguarin e Allahut, lavdia dhe paqja e Allahut qofshin mbi të, kur i erdh shpallja ishte grua, dhe ajo është Hatixhja!

A e din se.. i pari që e flijoi gjakun në rrugë të Allahut ishte grua, dhe ajo është Sumeja, nëna e Amarit!

A e din se.. Allahu e zbriti një sure në Kuran, e cila titullohet Nisa ( surja e grave), dhe ajo është surja e tretë në Kuran për ka gjatësia!

A e din se.. “Ju porosis me gratë e juaja të silleni mirë”! Këto fjalë i tha i Dërguari i Allahut, lavdia dhe paqja e Allahut qofshin mbi të, në hutben e lamtumirës dhe e përsëriti tri herë: Ju porosis me gratë e juaja të silleni mirë! Ju porosis me gratë e juaja të silleni mirë! Ju porosis me gratë e juaja të silleni mirë!

A e din se.. i Dërguari i Allahut, lavdia dhe paqja e Allahut qofshin mbi të, ka thënë: "Kush i ka tri vajza dhe i strehon ato, iu siguron ushqim dhe i mëshiron, për të bëhet obligim hyrja në Xhenet”. Njëri nga të pranishmit pyeti:'Po ai i cili ka dy vajza?' I Dërguari i Allahut tha: ”Po, edhe ai, i cili ka dy vajza". E nëse e ka një, o i Dërguar i Allahut?! I Dërguari i Allahut tha: ”Po, edhe ai, i cili e ka një vajzë".

A e din se.. Xheneti është nën këmbët e nënave tona!

A ka fisnikëri dhe respekt më të madh se kjo për gruan!!

Nga arabishtja: Irfan JAHIU

16 argumente ne trupin tone!!!-Trupi prodhon aspirine
- Eshte mire te beni nje sy gjume ne pune
- Ne mengjes jemi me te gjate
- Orgazma nxit teshtimen
- Edhe gjuha ka gjurme te veqanta
- Lekura me e trashe eshte ne shpute
- Zorra qorre nuk eshte krejt e padobishme
- Biondet kane me shume floke
- Pozita e turpit ndikon ne kujtese
- Gjurmët e gishtërinjve
-Sistemi imunitar
- ADN-ja
- Zëri
- Nënshkrimi...


-Trupi prodhon aspirine
- Eshte mire te beni nje sy gjume ne pune
- Ne mengjes jemi me te gjate
- Orgazma nxit teshtimen
- Edhe gjuha ka gjurme te veqanta
- Lekura me e trashe eshte ne shpute
- Zorra qorre nuk eshte krejt e padobishme
- Biondet kane me shume floke
- Pozita e turpit ndikon ne kujtese
- Gjurmët e gishtërinjve
-Sistemi imunitar
- ADN-ja
- Zëri
- Nënshkrimi...

Përmendni disa shifra e fakte për ujin ?

Përmendni disa shifra e fakte për ujin ? 

 • 71 % e sipërfaqes së Tokës është e mbuluar me ujin e oqeaneve dhe deteve,

 • e tërë sasia e ujit në tokë ka një vëllim prej 1.4 miliard km3, 

 • 97 % e ujit në tokë është ujë i kripur, ndërsa vetëm 3 % e ujit është ujë i ëmbël,

 • vetëm 13 % nga e tërë sasia e ujit të ëmbël në tokë mund të shfrytëzohet lehtë, ndërsa pjesa tjetër është në formë akullnajash, në formë të avujve atmosferikë, akullit, apo është në thellësi të mëdha të tokës, 

• uji i ëmbël quhet ai ujë që ka më së shumti 0.01 % kripëra 

• 69 % e ujit të ëmbël përdorët për ujitje, 23 % për industri dhe 8 % për konsumin njerëzor.
Përmendni disa shifra e fakte për ujin ? 

 • 71 % e sipërfaqes së Tokës është e mbuluar me ujin e oqeaneve dhe deteve,

 • e tërë sasia e ujit në tokë ka një vëllim prej 1.4 miliard km3, 

 • 97 % e ujit në tokë është ujë i kripur, ndërsa vetëm 3 % e ujit është ujë i ëmbël,

 • vetëm 13 % nga e tërë sasia e ujit të ëmbël në tokë mund të shfrytëzohet lehtë, ndërsa pjesa tjetër është në formë akullnajash, në formë të avujve atmosferikë, akullit, apo është në thellësi të mëdha të tokës, 

• uji i ëmbël quhet ai ujë që ka më së shumti 0.01 % kripëra 

• 69 % e ujit të ëmbël përdorët për ujitje, 23 % për industri dhe 8 % për konsumin njerëzor.

Xhamia "Zëre që e hëngra" Sanki Yedim në Turki


Nje njeri i quajtur Kececi Hajredin Efendi ka jetuar në rrethinën e Stambollit.
 
Ai kudo që shkonte nëpër pazare dhe dëshironte të hante diçka, Hajredin Efendiu thonte: "Sanki Yedim" , "Zëre që e hëngra"

Paratë e mbledhura ju shtoheshin sepse si qëllim kishte që me ato para të ndërtonte një xhami të vogël ,dhe këtë e përfundoi pas 20 viteve sakrificë.
 
Kjo xhami u quajt nga njerëzit "Sanki Yedim" apo xhamia "Zëre që e hëngra"
 
Kësaj xhamie ju vu flaka në luftën e parë botërore dhe pastaj u rindërtua në vendin e njejtë me një arkitekturë ndryshe në vitin 1960.

Me mbështetje në Allahun e madhëruar dhe me vullnet të madh arrihet gjithçka
 
Allahu e meshiroftë at musliman të mirë.

Nje njeri i quajtur Kececi Hajredin Efendi ka jetuar në rrethinën e Stambollit.
 
Ai kudo që shkonte nëpër pazare dhe dëshironte të hante diçka, Hajredin Efendiu thonte: "Sanki Yedim" , "Zëre që e hëngra"

Paratë e mbledhura ju shtoheshin sepse si qëllim kishte që me ato para të ndërtonte një xhami të vogël ,dhe këtë e përfundoi pas 20 viteve sakrificë.
 
Kjo xhami u quajt nga njerëzit "Sanki Yedim" apo xhamia "Zëre që e hëngra"
 
Kësaj xhamie ju vu flaka në luftën e parë botërore dhe pastaj u rindërtua në vendin e njejtë me një arkitekturë ndryshe në vitin 1960.

Me mbështetje në Allahun e madhëruar dhe me vullnet të madh arrihet gjithçka
 
Allahu e meshiroftë at musliman të mirë.

Cili eshte ashti me i gjate te njeriu ?

Cili eshte ashti me i gjate te njeriu ?

Ashti me i gjatë te njeriu është femuri apo kocka e kofshës.

kush eshte ashti me i gjate tek njeriu,kocka me e gjate
Cili eshte ashti me i gjate te njeriu ?

Ashti me i gjatë te njeriu është femuri apo kocka e kofshës.

kush eshte ashti me i gjate tek njeriu,kocka me e gjate

12 KURIOZITETE rreth Hurmes
1. Hurma nuk është bartëse e baktereve dhe mikrobeve.

2. Hurma mund të ndodhë të jetë e krimbur nëse ajo është e vjetër, por krimbi i saj nuk shkakton dëme përkundrazi ai është një mbytës për mikrobet dhe bakteret tjera. I pa të meta është Allahu xh.sh i cili ka krijuar çdo gjë dhe e përsosi atë sepse po të mos ishte mrekullia e Allahut xh.sh në krijesat e Tij, banorët e Gadishullit Arabik me siguri se do ti kaplonin sëmundje të mëdha pasi që janë konsumuesit më të mëdhenj të Hurmës.

3. A e dini se nëse për çdo ditë konsumoni Hurma, kjo është pengesë për cytjet e xhinëve.

4. Hurma po ashtu është edhe ushqimi dhe ilaçi më i preferuar i astronautëve.

5. A e dini se fibrat e Hurmës janë pastruesit më të mirë për trupin e njeriut dhe njëkohësisht janë mbrojtësit më të mirë të tij.

6. A e dini se vlimi i Hurmës dhe konsumimi i saj në formë të çajit e gëzon zemrën e pikëlluar.

7. A e dini se në Medinën e Ndritur ka më shumë se gjashtëdhjetë lloje të specieve të Hurmës dhe se njëkohësisht njihet si Hurma më e mirë në botë.

8. A e dini se çdo 100 gram të Hurmës përmbajnë 318 kalori përkundër çdo 100 gram mjaltë që përmbajnë vetëm 315 kalori.

9. Andaj një Hurmë e vetme të jep kalori të mjaftueshme për të kaluar një ditë të plotë dhe të stërmbushur me aktivitete fizike.

10. A e keni ditur se ushqimi që më së shumti e konsumojnë ushtarët gjatë luftës është Hurma?!

11. Kjo sepse Hurma i jap kalori të mjaftueshme si dhe në të ka përbërës që njeriun e ndihmojnë të ndihet me trim dhe më i guximshëm, gjë që është shumë e rëndësishme për luftëtarët në mënyrë që të mos frikësohen nga vdekja.

12. A e keni ditur se ka disa lloje të Hurmave që vdesin me vdekjen e llojit të saj apo shokut të saj ??

” I madhëruar është Allahu xh,sh i cili krijoj çdo gjë dhe e përsosi atë ”
Burimi:Valdet Kamberi

Shperndaje1. Hurma nuk është bartëse e baktereve dhe mikrobeve.

2. Hurma mund të ndodhë të jetë e krimbur nëse ajo është e vjetër, por krimbi i saj nuk shkakton dëme përkundrazi ai është një mbytës për mikrobet dhe bakteret tjera. I pa të meta është Allahu xh.sh i cili ka krijuar çdo gjë dhe e përsosi atë sepse po të mos ishte mrekullia e Allahut xh.sh në krijesat e Tij, banorët e Gadishullit Arabik me siguri se do ti kaplonin sëmundje të mëdha pasi që janë konsumuesit më të mëdhenj të Hurmës.

3. A e dini se nëse për çdo ditë konsumoni Hurma, kjo është pengesë për cytjet e xhinëve.

4. Hurma po ashtu është edhe ushqimi dhe ilaçi më i preferuar i astronautëve.

5. A e dini se fibrat e Hurmës janë pastruesit më të mirë për trupin e njeriut dhe njëkohësisht janë mbrojtësit më të mirë të tij.

6. A e dini se vlimi i Hurmës dhe konsumimi i saj në formë të çajit e gëzon zemrën e pikëlluar.

7. A e dini se në Medinën e Ndritur ka më shumë se gjashtëdhjetë lloje të specieve të Hurmës dhe se njëkohësisht njihet si Hurma më e mirë në botë.

8. A e dini se çdo 100 gram të Hurmës përmbajnë 318 kalori përkundër çdo 100 gram mjaltë që përmbajnë vetëm 315 kalori.

9. Andaj një Hurmë e vetme të jep kalori të mjaftueshme për të kaluar një ditë të plotë dhe të stërmbushur me aktivitete fizike.

10. A e keni ditur se ushqimi që më së shumti e konsumojnë ushtarët gjatë luftës është Hurma?!

11. Kjo sepse Hurma i jap kalori të mjaftueshme si dhe në të ka përbërës që njeriun e ndihmojnë të ndihet me trim dhe më i guximshëm, gjë që është shumë e rëndësishme për luftëtarët në mënyrë që të mos frikësohen nga vdekja.

12. A e keni ditur se ka disa lloje të Hurmave që vdesin me vdekjen e llojit të saj apo shokut të saj ??

” I madhëruar është Allahu xh,sh i cili krijoj çdo gjë dhe e përsosi atë ”
Burimi:Valdet Kamberi

Shperndaje

Thënie e profetit alejhi selam në ujin australian


Mash'Allah
 

Thënie e profetit alejhi selam në ujin australian

Një nga kompanitë e furnizimit me ujë të pijshëm në Australi, çdo shishe uji e shoqëron me një kartë të vogël mbi të cilën shkruhet thënia e profetit Muhamed alejhi selam:

“Mos e shpërdoro ujin, edhe sikur të jesh para një lumi të rrjedhshëm!”

Në fund të citimit, kompania nuk ka harruar të vendosë dhe burimin e thënies, emrin e profetit Muhamed a.s.

Këtë hadith, Profeti alejhiselam e ka thënë kur pa një nga myslimanët i cili shpërdoronte ujin gjatë abdesit. Ai e ndaloi dhe myslimani e pyeti:”A edhe gjatë abdesit duhet kursyer uji o i dërguar i Zotit?” Profeti alejhi selam iu përgjigj:”Po, edhe sikur të jesh para një lumi të rrjedhshëm.”Shperndaje

Mash'Allah
 

Thënie e profetit alejhi selam në ujin australian

Një nga kompanitë e furnizimit me ujë të pijshëm në Australi, çdo shishe uji e shoqëron me një kartë të vogël mbi të cilën shkruhet thënia e profetit Muhamed alejhi selam:

“Mos e shpërdoro ujin, edhe sikur të jesh para një lumi të rrjedhshëm!”

Në fund të citimit, kompania nuk ka harruar të vendosë dhe burimin e thënies, emrin e profetit Muhamed a.s.

Këtë hadith, Profeti alejhiselam e ka thënë kur pa një nga myslimanët i cili shpërdoronte ujin gjatë abdesit. Ai e ndaloi dhe myslimani e pyeti:”A edhe gjatë abdesit duhet kursyer uji o i dërguar i Zotit?” Profeti alejhi selam iu përgjigj:”Po, edhe sikur të jesh para një lumi të rrjedhshëm.”Shperndaje

Kuriozitete per substancat kimike

A e dini se... ...deri më sot njihen mbi 16 milionë substanca dhe ky numër është vazhdimisht në rritje.

Çdo vit në laboratorët e mbarë botës zbulohen dhe prodhohen mbi 100.000 substanca të reja.

Sa për ilustrim, të përmendim se ekzistojnë mbi 2.000 lloje të çelikut.
A e dini se... ...deri më sot njihen mbi 16 milionë substanca dhe ky numër është vazhdimisht në rritje.

Çdo vit në laboratorët e mbarë botës zbulohen dhe prodhohen mbi 100.000 substanca të reja.

Sa për ilustrim, të përmendim se ekzistojnë mbi 2.000 lloje të çelikut.

Mbi trupin tone 14 njohuri të reja...1.Hunda mbanë në mend 50 000 aroma.
2.Ashti më i vogël në trup është stapesi ose zyengjia, gjendet ne veshin e mesëm, gjatësia 2.794 mm.
3.Ashtu si majet e gishtirinjëve që janë unike, ashtu edhe sipërfaqja e gjuhës është unike për çdo njeri.
4.Një njeri mesatar humb rreth 20kg lëkurë brenda jetës.
5.Thoi i gishtit për 6 muaj rritet nga baza deri te maja e thoit.
6.Eshtrat e gjatë janë më të fortë se sa betoni.
7.Me energjinë që e shfrytëzon truri mund të ndriçohet një poç 25 watt.
8.Zemra prodhon presion për ta hudhur gjakun 9.1 mm.
9.Lukthi juaj riepitelizohet në çdo 3-4 ditë, dhe nëse nuk ndodh kjo acidet e forta që e tretin ushqimin do të tretin edhe lukthin.
10.Zorrët e holla janë të gjata rreth 7m.
11.Trupi ynë ka mbi 650 muskuj .
12.Fëshikëza e urinës e mbushur plotë është përafërisht sa topi i soft ball-it.
13.Për inç katrorë në lëkurën e njeriut ka në përbërjen e saj 6 m enë gjaku.
14. Në dyja këmbët ndodhen 500 000 gjëndra të djersës.

Përktheu dhe përshtati stafi shoqatës së mjekëve,,Etika,,
Burimi:Mjekesia Islame
 
 
 


1.Hunda mbanë në mend 50 000 aroma.
2.Ashti më i vogël në trup është stapesi ose zyengjia, gjendet ne veshin e mesëm, gjatësia 2.794 mm.
3.Ashtu si majet e gishtirinjëve që janë unike, ashtu edhe sipërfaqja e gjuhës është unike për çdo njeri.
4.Një njeri mesatar humb rreth 20kg lëkurë brenda jetës.
5.Thoi i gishtit për 6 muaj rritet nga baza deri te maja e thoit.
6.Eshtrat e gjatë janë më të fortë se sa betoni.
7.Me energjinë që e shfrytëzon truri mund të ndriçohet një poç 25 watt.
8.Zemra prodhon presion për ta hudhur gjakun 9.1 mm.
9.Lukthi juaj riepitelizohet në çdo 3-4 ditë, dhe nëse nuk ndodh kjo acidet e forta që e tretin ushqimin do të tretin edhe lukthin.
10.Zorrët e holla janë të gjata rreth 7m.
11.Trupi ynë ka mbi 650 muskuj .
12.Fëshikëza e urinës e mbushur plotë është përafërisht sa topi i soft ball-it.
13.Për inç katrorë në lëkurën e njeriut ka në përbërjen e saj 6 m enë gjaku.
14. Në dyja këmbët ndodhen 500 000 gjëndra të djersës.

Përktheu dhe përshtati stafi shoqatës së mjekëve,,Etika,,
Burimi:Mjekesia Islame
 
 
 

Gurët Lundrues - lëvizës

Gurët Lundrues - lëvizës

Gurët lundrues (lëvizës) ose " sailing stones " është një fenomen që mund të shihet në Luginën e Vdekjes, në Racetrack Playa.

Në këtë vend gurët zhvendosen vetëm, pa intervenimin e njeriut ose të kafshëve dhe duke lënë gjurmë në tokë.

Fenomeni është studiuar që nga gjysma e shekullit të njëzetë, por askush nuk ka parë gurët duke lëvizur.

Shkencëtarët janë ende me supozime për zhvendosjen e gurëve. Disa thonë se kjo vjen nga era, të tjerët nga akulli ...
Burimi:explorerunivers.com
Gurët Lundrues - lëvizës

Gurët lundrues (lëvizës) ose " sailing stones " është një fenomen që mund të shihet në Luginën e Vdekjes, në Racetrack Playa.

Në këtë vend gurët zhvendosen vetëm, pa intervenimin e njeriut ose të kafshëve dhe duke lënë gjurmë në tokë.

Fenomeni është studiuar që nga gjysma e shekullit të njëzetë, por askush nuk ka parë gurët duke lëvizur.

Shkencëtarët janë ende me supozime për zhvendosjen e gurëve. Disa thonë se kjo vjen nga era, të tjerët nga akulli ...
Burimi:explorerunivers.com

Namazi

Syzat