Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

loading...

Çka eshte infuzioni ?


Çka është infuzioni ?

Infuzioni eshte aplikimi i lengjeve, i barnave dhe ushqimit nepermjet venave.

qka eshte infuzioni,cka eshte infuzioni,qfare eshte infuzioni,infuzioni kuptimi,infuzioni perkufizimi,çka eshte infuzioni,perkufizimi i infuzionit,definicioni i perkufizimit

Çka është inhalimi ?


Çka eshte inhalimi ?

Inhalimi eshte aplikimi i barit nepermjet organeve te frymemarrjes.

qka eshte inhalimi,cka eshte inhalimi,cfare eshte inhalimi,cfare eshte inhalimi,perkufizimi,definicioni i inhalimit,kuptimi i inhalimit


Çka janë dermatomet ?


Çka janë dermatomet ?Dermatomi është një sipërfaqe e lëkurës nga e cila dërgohen ngacmimet në sistemin nervor qendror përmes rrënjëve të pasëm të një çifti të nervave spinal ose kranial
qka eshte dermatomi,qka jane dermatomet,cfare jane dermatomet,dermatomi shqip,cka quajme dermatom,cfare eshte nje dermatom,qka jane dermatomet spinale kraniale,funksioni i dermatomeve,roli i dermatomeve,cka ajne dermatomet cka eshte dermatomi

Sa nerva dalin nga palca kurrizore ?


Sa nerva dalin nga palca kurrizore ? 

Nga palca kurrizore dalin 31 çift i nervave spinal:

•8 nerva spinal cervikal.

•12 nerva spinal torakal.

•5 nerva spinal lumbar.

•5 nerva spinal sakral.

•1 nerva spinal kokcigeal.


sa nerva dalin nga palca kurrizore,sa eshte numri i nervave qe dalin nga palca kurrizore,sa nerva dalin nga medulla spinalis,sa nerva dalin nga medula spinalis,sa çifte nerva dalin nga medulla spinalis,medulla spinalis dhe nervat,numri i nervave,sa nerva torakal dalin nga palca kurrizore,sa nerva spinal dalin nga palca kurrizore spinal cervikal,torakal,lumbal,lumbar,sakral,kokcigeal

Prapakontrolli negativ


– Përfshinë shumicën e mekanizmave  kontrollues të homeostazës

– Ka për qëllim që të parandalojë ndryshimet e  mëdha në organizëm.

– E shuan ngacmimin fillestar ose e redukon intenzitetin e tij

– Funksionon sikur termostatet e pajisjeve të  amvisnisë


qka eshte prapakontrolli negativ,cka eshte Prapakontrolli negativ,cfare eshte Prapakontrolli negativ,qka quaj

Disbalansi i homeostazës


Disbalansi i homeostazës

Eshtë çrregullim i homeostazës ose gjendjes se qëndrueshme të organizmit.

Shkaktohet si pasojë e suprimimit të mekanizmave kthyes negative ashtu që mbizotërojnë mekanizmat kthyes pozitive.

qka eshte disbalansi i homeostazes,homeostaza dhe disbalansi

Prapakontrolli pozitivPrapakontrolli pozitiv


–Shkakton rritjen e ngacmimit fillestar ashtu që  e përforcon variablën – e ripërtërinë atë.

–Shumë nga këta mekanizma nuk kanë për  qëllim ruajtjen e homeostazës. 


–Në organizmin e njeriut këto mekanizma  marrin pjesë në fazën e depolarizimit te  nervat dhe te muskujt, te koagulimi i gjakut  dhe gjatë lindjes së foshnjës


qka eshte prapakontrolli pozitiv,cka eshte prapakontrolli pozitiv,cfare eshte prapakontrolli pozitiv,qka eshte mekanizmi feedback pozitiv

Cilat janë komponentat e mekanizmave kontrollues të homeostazës ?


Cilat janë komponentat e mekanizmave kontrollues të homeostazës ?

Komponentat e mekanizmave kontrollues të homeostazës janë:– Variabla – komponentë e cila mund të kontrollohet
 
– Senzori – monitoron ambientin dhe reagon në ngacmime
 
–Qendra kontrolluese – përcakton set pointin në të  cilin organizmi tenton të ruan një variabël
 
–Efektori – siguron mënyrën me të cilën organizmi do  të përgjigjet në ndikim të ngacmimit

Cilët janë faktorët të cilët duhet të mbahen në kufinjë normal në ambientin e brendshëm ?


Faktorët të cilët duhet të mbahen në kufinjë normal në ambientin e brendshëm janë:

•presioni parcial i O2 dhë CO2
•presioni osmotik
•koncentrimi i glukozës dhe materieve te tjera energjetike
•jonet e H, K, Na, Ca, Mg
•temperatura

Çka është ambienti i brendshëm dhe homeostaza ?


Eshtë ambienti i lëngët që rrethon secilën qelizë - lëngu jashëqelizor.

Claude Bernard - ambienti i brendshëm (milieu interieur) mbahet konstant përkundër ndryshimeve në ambientin e jashtëm.

Walter Canon - përdor termin homeostaza  për të përshkruar ruajtjen e gjendjes së qëndrueshme të ambientit të brendshëm.


qka eshte ambienti i brendshem cka eshte ambienti i brendshem,cka eshte homeostaza,qka eshte homeostaza,qfare eshte homeostaza,homeostaza shqip

Cilët janë faktorët e nevojshëm për jetë ?


Cilet jane faktorët e nevojshëm për jetë ?


Faktorët e nevojshëm për jetë janë:Materiet ushqyese
•Oksigjeni
•Uji
•Temperatura optimale
•Shtypja atmosferike 
faktoret e jeteses,jeta dhe jetesa,kush jane faktoret e jeteses,cilet jane faktoret e jeteses,faktoret e nevojshem per jete

Cilat janë funksionet jetësore ?


Cilat janë funksionet jetësore ?

Funksionet jetesore jane:Ruajtja e barrierave 
Lëvizja 
Reaktibiliteti 
Tretja 
Metabolizmi 
Ekskrecioni 
Reproduksioni 
Rritja
 

funksionet jetesore te njeriut,kush jane funksionet jetesore,funksioni jetesor

Nivelet e organizimit

Niveli kimik – molekula përbëhet nga atomet

Niveli qelizor – qelizat përbëhen nga molekulat

Indet– përbëhen nga lloji i njëjtë i qelizave

Organet – përbëhen nga lloje të ndryshme të qelizave

Sistemi i organeve – përbëhet nga organe të ndryshme të cilat funksionojnë së bashku

Organizmi – përbëhet nga sistemi i organeve

Vëllau im - vjershë nga Vanesa Demolli - Prishtinë


Vëllau im


Sa herë që e shoh
I hidhem n'përqafim
i them mamit
Sa e dua vëllaun tim!

vjersha per vellaun,vellau im poezi,vjersha per vllavin,poezi per vllaun


Vjershe per Dhjetorin


Vjershe per Dhjetorin

Dhjetor, ti që vitet

M'i ndërron ngadalë

Të lutem vitin tjetër

Mos më harro në mal.

vjersha per dhjetorin,dhjetori vjersha dhe poezi,poezi per muajin dhjetor,dhjetori vjersha poezi vargje,muji dhjetor vjersha shqip

Vjershe per Nëntorin

Vjershe per nentorin

Është i parafundit

Muaj në kalendar

Me Ditë të Flamurit

Është përherë krenar.

vjershe per nëntorin,nentori poezi,poezi per muajin nentor,nentori vjersha shqip,vjersha dhe poezi per mujin nentor,muaji nentor vjersha shqip,vjersha dhe poezi per muajin nentor,muaji nentor poezi shqipe,poezi dhe vjersha per muajin nentor,muji nentor vjersha shqip,vjersha dhe poezi per diten e flamurit,

Vjershe per Tetorin


Vjershe per Tetorin


Ia nisin koncertet

Edhe festivalet

As kënga e fëmijëve

Në çerdhe nuk ndalet

vjersha per tetorin,poezi per tetorin,tetori poezi shqip,vjersha dhe poezi per muajin tetor,muaji tetor vjershe,poezi muji tetor,tetori vjershe,vjersha per tetor

Çka janë alelet ?Me alele nënkuptojm kur i njejti gjen egziston në forma të ndryshme.

Nëse ne kromozomet homologe gjenden alele të njejta është fjala për gjendje homozigote.

Nëse në kromozomet homologe gjenden alele të ndryshme është fjala për gjendje heterozigote.

Kur një veçori dominon ndaj një veçorie tjetër fjala është për veçoritë dominante por nëse një veçori më pak vjen në shprehje fjala është për veçori recesive.

Mirpëo ka raste edhe kur aktiviteti i dy aleleve vjen në shprehje dukuria e tillë kodominante.

qka jane alelet,qka eshte alele,cka jane alelet,cka eshte homozigot,cka eshte heterozigot,qka eshte homozigot,qka eshte heterozigot,qka jane homozigotet,qka jane heterozigotet,qka jane dominant,qka eshte recesiv,qka jane kodominante,qka jane veqorite dominante,qka jane veqorite recesive

Vjershe per shtatorin


Vjershe per shtatorin

Çerdhet hapin dyert

Rrushi qenka nxirë

Në botë është shtatori

Muaji më i mirë

vjershe per shtatorin,poezi per shtatorin,shtatori poezi shqip,vjersha per muajin shtator,shtatori poezi shqip,poezi dhe vjersha per muajin shtator,shtatori vjersha dhe poezi shqip,poezi te bukura per muajin shtator,muji shtator poezi vjersha,vargje

Vjershe per Gushtin


Vjershe per Gushtin

Sa shalqinj e pjepra

Sa plazhe me fëmijë

Ngado që të nisesh

Kthehesh më i ri

Vjersha per gushtin,vjershe per gusht,poezi per muajin gusht,muaji gusht poezi dhe vjersha,vargje per gushtin,gushti erdhi poezi shqip,poezi dhe vjersha per muajin gusht

Vjershe per Qershorin


Vjershe per Qershorin

Qershori di mirë

Çka kërkon fëmija

Në njërën dorë lodrat

Në tjetrën - qershia.Edhe disa vjersha apo poezi për qershorin kliko mbi titullin e vjershës ose poezisë

Poezi për 1 qershorin nga Rrezarta Halimi

Vjershë për 1 qershorin nga Etrita Aliu

Vjershë për 1 qershorin

 vjershe per muajin qershori,poezi per qershorin,qershori erdhi poezi,vjersha per qershorin,qershori poezi e bukur,vjersha dhe poezi per muajin qershor,muaji qershor poezi shqip

Çdo njeri qe takon ne jete , eshte duke luftuar me problemet e tij


Çdo njeri qe takon ne jete , eshte duke luftuar me problemet e tij . Ji i sjellshem me te ! Ndoshta nuk mund t'i zgjidhesh hallet , por miresjellja jote do t'i jape kuraje te mos dorezohet. Miresjellja jote mund te jete mrekullia qe po priste. Shpesh , pa e ditur , ne bejme mrekullira !

Po më merr malli për të dashurit e mi!


Një ditë, Muhamedi s.a.w.s filloi të qante!

E pyetën sahabët : - Përse po qan o i Dërguari i Allahut?

Tha : “Po më merr malli për të dashurit e mi!”

- Thanë : A nuk jemi ne të dashurit e tu o i Dërguari i Allahut?

- Tha : “Jo! - Ju jeni shokët e mi...”

- “Të dashurit e mi janë ata që do vijnë pas meje. Do më besojnë mua edhe pse nuk më kanë parë kurrë.”

Sa komuna ka Republika e Kosoves ?


Sa komuna ka Republika e Kosoves ?   

Në zgjedhjet e fundit në  Republiken e Kosovës (15 nëntor 2009) moren pjesë 35 komuna.

Çka eshte muri qelizor ?


Çka eshte muri qelizor ?


Mur qelizor eshte strukturë jo e gjallë e cila vesh membranën qelizore të algave, bimëve të gjelbra, kërpudhave dhe baktereve.

Muri qelizor i bimëve të gjelbra është i ndërtuar kryesisht nga fibra apo fije celuloze.

Muri qelizor i kërpudhave është i ndërtuar nga kitina.

Muri qelizor baktereve është i ndërtuar nga peptidoglikani.


qka eshte muri qelizor,cka eshte muri qelizor,nga kush ndertohet muri qelizor,muri qelizor dhe ndertimi i tij,kush e nderton murin qelizor te bimeve te gjelbra te algave,te kerpudhave dhe bakterieve,baktereve,nga kush ndertohet muri qelizor i bakterieve

Çka jane sporet ?


Çka jane sporet ?

Sporet janë struktura rezistente ndaj kushteve të pavaforshme të mjedisit rrethues që kanë mure shumë të forta dhe brenda tyre kanë bërthamën.
qka eshte sporet,cka jane sporet,cfare jane sporet,cka eshte sporja,cka eshte sporet,sporet perkufizimi,sporet e bakteries,sporet dhe bakteria

Çka eshte ekuatori ?


Ekuatori eshte rrethi më i madh i Tokës, i përfytyruar si një rreth pingul ndaj boshtit të saj e me largësi të njëjtë nga të dy polet dhe që e ndan Token në dy gjysmësfera të barabarta — veriore e jugore.

Ekuatori eshte rrethi më i madh i një planeti i përfytyruar si një rreth pingul me boshtin e tij të rrotullimit.

Ekuatori eshte vija e hequr në një hartë që i përgjigjet këtij rrethi.


qka eshte ekuatori,cka eshte ekuatori,ekuatori shqip,ekuadori,qka eshte ekuadori,ceshte ekuatori,cfare eshte ekuatori,ekuatori shqip

Çka eshte frazeologjia ?

Çka eshte frazeologjia ?

Frazeologji eshte tërësia e togjeve dhe e thënieve a e shprehjeve të qëndrueshme të një gjuhe, të cilat janë të pandashme nga ana leksikore, kanë kuptim tërësor, të njësishëm, të mëvetësishëm e gjithnjë të figurshëm, riprodhohen në ligjërim si njësi të gatshme dhe kryejnë funksionin e një fjale a të një fjalie të vetme.


qka eshte frazeologjia,me qka merret frazeologjia,cka eshte frazeologjia,cfare eshte frazeologjia,frazeologji ne shqip

Çka eshte nderi ?


Çka eshte nderi ?

Nderi eshte tërësia e vetive a e tipareve morale të njeriut, që burojnë nga parime të caktuara dhe të cilat çmohen nga shoqëria dhe që shfaqen në sjelljet e në veprimet e tij në rrugë të drejtë.

qka eshte nderi,cka eshte nderi,cfare eshte nderi,qka quajme nder,nderi perkufizimi,morali,kuptimi i nderimit,nderimi,ndera,

Çka eshte arsimi ?


Çka eshte arsimi ?

Arsimi është tërësia e njohurive dhe e shprehive që jepen me sistem e sipas një programi në shkolla e kurse të ndryshme për të mësuar e për të edukuar brezin e ri dhe masat e gjera punonjëse.


qka eshte arsimi,cka eshte arsimi,cfare eshte arsimi,arsimi shqip,qka quajme arsimim,arsimimi,arsimi kuptimi,kuptimi i arsimit,

Çka eshte Revista ?


Çka eshte Revista ?

Revista eshte botim periodik që përmban artikuj, studime dhe shkrime të tjera për një fushë të caktuar ose me karakter të përgjithshëm.

qka eshte revista,cka eshte revista,cfare eshte revista,qka quajme reviste,revista kuptimi shqip,domethenja,perkufizimi i revistes

Vjershe per Marsin


Vjershe per Marsin

Unë vij me një festë
Festë- me datë tetë
Ma ruani një lule
Ta gëzoj nënën vetë

vjershe per 7 dhe 8 marsin,poezi per 7 marsin,vjersha per 7 marsin,poezi per 7 marsin,7 marsi vjersha shqip,vjersha dhe poezi per 7 marsin,vjersha per nenen,poezi per nenen,poezi per mamin,poezi per mamane,vjersha per 7 marsin

Vjershe per shkurtin


Shkurti

Nëse jam më i shkurti
S'jam dhe më i urti
Vij me shumë acar
Mjer ai që s'ka zjarr.

vjershe per muajin shkurt,vjershe dhe poezi per shkurtin,shkurti vjershe,poezi per shkurtin,shkurti poezi shqip,vjersha dhe poezi per shkurtin,shkurti poezi shqipe,poezi dhe vjersha per muajin shkurt,muaji shkurt vjershe shqip

Vjershe per Janarin


Vjershe per Janarin

Janari

Unë jam janari
Dhe më krenari
Me mua
Ia nis -kalendari !

poezi per janarin,janari vjershe,vjersha per janarin,janari vjershe,poezi janari,janari poezi shqipe,poezi per janarin,janari vjersha shqip,vjersha dhe poezi per muajin janar,muaji janar vjershe

Shenjat klinike të ekspozimit të tepruar ndaj ksenobiotikëve
1.
Neuropatia toksike: -  neuropatia e vonshme nga bashkëdyzimet organofosforike
                                              -  veprimet toksike të akrilamidit
                                              -  bashkëdyzimet e zhivës
2.
2.Pneumopatitë: a.   prishja e raporteve hidrodinamike në mes hapësirës vaskulare dhe
                                         perivaskulare
                                     b.  Rritja e përshkushmerisë se enëve të gjakut
3. 
Nefropatitë:   tubulare dhe parenhimatoze
4.
4. 
Hepatopatitë:  hepatitet e ndryshme toksike dhe ciroza (dëmtim  përfundimtar)
5.
5. 
Hematopatitë: anemia, leukopenia, çrregullimet e koagulimit të gjakut etj.
6.
6. 
Dermatozat
7. 
Tumorët malinje (aflatoksina, alkil nitrozamina, benzipireni, azbesti, arseni etj
cilat jane shenjat klinike te ekspozimit te tepruar ndaj ksenobiotikeve

Vlerësimi i rrezikut nga ksenobiotikëtLD- 50 (doza mesatare e vdekësisë)
 
ED-50 (doza mesatare efektive)
 
Doza pa efekt ( No efect level)
 
PML (përqendrimi maksimal i lejuar)
 
Toleranca zero

Medikamentet e rëndësishme që grumbullohen në organizëm në insuficiencën e veshkëve 
Medikamentet antimikrobiale
       - aminoglikozidet
       - cefalosporinet (disa)
       - nitrofurantoina
       - etanbutololi
 
Digoksina
 
Kaliumi
 
Litiumi

Çrregullimet e farmakodinamikës se medikamentit në sëmundje1. 
Çrregullimet e trashëguara
            - ndryshushmeria e trashëguar e acetilimit dhe e polimorfizmit oksidativ
            - mungesa e glukozë-6 fosfat  dehidrogjenazës
            - rritja e aktivitetit të  acidit delta aminolevulinik
2. 
Çrregullimet respiratore 
            - astma bronkiale
            - sëmundjet kronike të mushkërive
3. 
 Dëmtimet e melçisë
4. 
Sëmundjet e sistemit digjestiv (staza në lukth, hipoaciditeti i lukthit, gastrektomia,      sëmundja e ileumit, morbus Crohn)
5.
Sëmundjet e zemrës
2.

Cilët janë medikamentet që shkaktojnë ataqe të porfirisë ?Cilët janë medikamentet që shkaktojnë ataqe të porfirisë ?

Medikamentet që shkaktojnë ataqe të porfirisë janë:Barbituratet
Karbamazepina
Klordiazepoksidi
Klorokina
Klorpropamidi
Preparatet e ergotit
Hormonet seksuale femrore
Fenitonina
Glutetimidi
Imipramina
Metildopa
Rimfapicina
Sulfonamidet
tolbutamidi 
cilat jane barnat qe shkaktojne porfiri,

Ndikimi i sëmundjes së melçisë në medikament1. 
Zvogëlimi i përqendrimit të proteinave të plazmës (ngritja e përqendrimit të pjesës se lirë, aktive të medikamentit)
2.
2. 
Zvogëlimi i qarkullimit të gjakut nëpër melçi (zvogëlimi i metabolizmit)
3.
3. 
Zvogëlimi i aktivitetit të enzimeve mikrosomale (zvogëlimi i metabolizmit)
4.
4. 
Krijimi i qarkullimit kolateral (zvogëlimi i veprimit të kalimit të parë nëpër melçi- zvogëlimi i metabolizmit)
5.
5. 
Nxjerrja e medikamentit nga lidhja me proteinat e plazmës, (ngritja e përqendrimit të pjsës së lirë, aktive të medikamentit)
6.
6. 
Ndryshimi i vëllimit të shpërndarjes së medikamentit

Cilët janë faktorët që ndryshojnë veprimin e medikamentit te personat e moshuar ?


Cilët janë faktorët që ndryshojnë veprimin e medikamentit te personat e moshuar ?

Faktorët që ndryshojnë veprimin e medikamentit të personat e moshuar janë:1.1.Zvogëlimi i masës jo yndyrore të trupit
2.Zvogëlimi i sasisë së gjithëmbarshme të ujit në organizëm
3.Rritja e sasisë së indit yndyror
4.Zvogëlimi i përqendrimit të albuminave të plazmës
5.Zvogëlimi i numrit ( dëndësisë) dhe ndieshmerisë së receptorëve
6.Ngritja e pH të përmbajtjes së lukthit
7.Zvogëlimi i lëvizshmerisë të lukthit dhe zorrëve dhe qarkullimit në
këto organe
8. Zvogëlimi i sipërfaqes resorbtive në zorrë
 

Sa është i lashtë qyteti i Kaçanikut ?


Sa është i lashtë qyteti i Kaçanikut?

Edhe pse Kaçaniku si vendbanim është mjaft i lashtë ( Guri i gjetur në lokacionin ku gjendet fabrika e gëlqerës, për cilën supozohet të ketë qenë gurë kufitar Iliro - kelt, përkatësisht i shtetit të përbashkët Iliro - kelt i shk. të III para erës sonë).

Me gjithë atë duhet thënë, se themelet e qytetit të sotem nisën ne fund të shekullit XVI me ndërtimin e kështjellës (1590),të xhamisë së Kaçanikut (ne vitin 1003 sipas hixhrit) (1594 - 1595) pastaj të një varg objektesh publike si hamamit, hanit te parë ose Kurshumli Hanit , imaretit etj.

Merita për këtë u bie Koxha Sinan Pashës (Vezir i madhë në perandorinë turke me prejardhje shqiptare) dhe birit të tij Mehmet Pashë Kaçanikasit (që ndërtoi edhe katër hane të tjera si edhe urën mbi lumin Nerodimja) që nihet sot si "Ura e Konakit".

qyteza e Kaqanikut dhe lashtesia,sa eshte i lashte Kaqaniku

A ka qenë e rrezikshme për udhëtar Gryka e Kaçanikut?


A ka qenë e rrezikshme për udhëtar Gryka e Kaçanikut?

Se Gryka e Kaçanikut ishte një vend Gjeostrategjik, një vendmbrojtje e mrekullueshme për shqiptarët, që paraqiste në anën tjetër rrezik të përhershëm për ç'do pushtues që kalonte andej pari e dëshmon mas miri udhë përshkruesi freng Philip De Frense Kanaye me 1573 në veprën e tij "Udhëtime për në lindje" ndër të tjerat shkruan: "Arritëm në Kaçanik - Karavan Saraj shumë e bukur, por e braktisur për shkak të murtajës". "...Çaushi ynë na tha se duhet ecur me kujdes dhe me armë në dorë, me qenëse kalimi është shumë i rrezikshëm prej cubave, të cilët para pak ditësh i kishin vrarë 5 (pesë) Kadi me tërë suitën e tyre".

Kur u ndërtua Kalaja në Kaçanik dhe për çfarë arsye ?


Kur u ndërtua Kalaja në Kaçanik dhe për çfarë arsye ?

Me 1582 Sulltan Murati III kishte dhanë urdhër për pastrimin e Sanxhakut të Shkupit dhe të Grykës së Kaçanikut prej numrit të madhë të haramive (cubave).

Me 1585 udha urdhëri për ndërtimin e kalasë së Kaçanikut e cila do ta mbronte rrugën prej kryengritsve.

Kështjella fillon të ndërtohet më 1586 kurse përfundon me 1590.

kur u ndertua kalaja e Kaqanikut,Kalaja ne Kaqanik,ndertimi i kalase se Kaqanikut,ne cilin vit u ndertua Kalaja e Kaqanikut,kur perfundoi ndertimi i Kalase se kaqanikut,kush e ndertoi kalane e Kaçanikut,Kacaniku dhe kalaja

Prej nga rrjedh Toponimi i emrit të qytetit Kaçanik ?


Prej nga rrjedh Toponimi i emrit të qytetit Kaçanik ?

A njihet Toponimi Kaçanik para ardhjes së Turqve në Ballkan ?

Toponinimi Kaçanik ka ekzistuar edhe para ardhjes së Turqve në Ballkan ndonse për herë të parë në shkrime haset në fillim të shek. XV si: Kaçanikli Derbendi(turqisht)- d.m.th. Grykë e Kaçanikut.

Për prejardhjen e emrit Kaçanik ekzistojnë shumë versione: Sipas Z. Tefik Raka-Historian (i vrarë nga forcat serbe në Burgun e Dubravës) Toponimi Kaçanik është i lidhur me emrin Nikë, përkatësisht të Pal Don Nikës, feudal Shqiptar i kësaj ane ( ekziston ne Kaçanik fshati Paldonikë, që banorët e këtushëm sot e quajn Paldonicë). Në Versionin tjetër ky toponim del nga bashkimi i fjalëve Kaça + e Nikës. Në Kaçanik njihen edhe shumë toponime të tjera që përfundojnë me Nik; si Pusi i Nikës, Kisha e Nikës, Livadhi i Nikës, Ara e Nikës ( po ashtu edhe Kaça e Nikës), pastaj Pustenik (Puset e Nikës), Nikoc, Nikaj etj, që ishin faktikisht prona tokësore të Pal Don Nikës.

Sipas Muharrem Carrabregu toponimin Kaçanik e lidhë me konfiguracionin e Kaçanikut përkatsisht me fushgropën e kësaj qyteze: Kaca + ani + k të cilin (toponim) ai e nxjerr me prejardhje Ilire.

 Themelet e qytetit të sotshëm i vuri Koxha Sinan Pasha me të birin Mehmet Pashë Kaçanikasin në fund të shk. XVI.

Prej nga rrjedhë Toponimi i emrit të qytetit Kaçanik ? A njihet Toponimi Kaçanik para ardhjes së Turqve në Ballkan ? qyteza e kaqanikut dhe emri i tij,prejardhja e emrit Kaqanik,Kaqaniku dhe prejardhja e ketij emri

DUDIJADUDIJA

- Nëpër rrugët e Munihut Syla e Dudi po e kërkonin Dudinë, e cila kishte humbur dhe po bërtisnin :
Dudi ! Oj Dudi ! Pas pak kohësh kalon andejpari Luli e u thotë :
-Sa të pakulturuar që jeni ,si po bërtisni ashtu në rrugë? Edhe unë e kam humbur Lulinë, po , si e do rendi , kam shkuar në polici dhe i kam dhënë shënimet si duhet: "e gjatë - 1.80cm ,flokë të gjatë, sy tepër të kaltër , gjinj të bujshëm ,këmbë të gjata..."
-Pa një pa dy,Syla i kthehet Dudit: -Lëre,bre Dud,Dudinë,hajde ta lypim Lulinë!

Kultura e KaçanikutBen APOLLONI

Kultura e Kaçanikut

Kaçaniku dikur, para viteve ’90 ka pasur një kinema, ka pasur një Shtëpi të Kulturës, në të cilën janë shfaqur shfaqje teatrore, filma, koncerte etj. Në objektin e Shtëpisë së Kulturës ka qenë edhe biblioteka e furnizuar relativisht mirë. Në atë kohë publiku i Kaçanikut ka qenë publik shumë i kultivuar, dhe shumë i respektuar. Publiku kaçanikas ka ditur t’i vlerësojë shfaqjet artistike të cilit do zhanër. Publiku kaçanikas i asaj kohe me nostalgji kujtohet nga artistët kosovar, nga ata që kanë pasur rastin të performojnë para tij. Në atë kohë kaçanikasit kanë qenë në hap me zhvillimet kulturore botërore; në kinemanë e qytetit janë shfaqur filmat premiera botërore, në teatër janë dhënë shfaqje nga aktorët e Teatrit Popullor të Kosovës, në bibliotekë kanë ardhur librat e Kamysë, Sartrit, Bulgakovit, Markezit, Sabatos, etj. Kaçanikasit përmenden për shije dhe dije muzikore. Kanë dëgjuar muzikë nga The Beatles, The Rolling Stones, Led Zeppelin; kanë dëgjuar Minatorin, Gjurmët, Telex-in, Trix-in. Por kanë pasur edhe këngëtarët e grupet e veta, si: “Fontana”, “Fortuna”, “Fortesa”, SH.K.A.“Përparimi”, etj. që kanë pasur famë në hapësirën kosovare e më gjerë.
 

Por çfarë ndodhë sot ?
 

Kultura e Kaçanikut në vitin 2010 të shekullit XXI është në gjendjen më të rëndë të mundshme. Nuk ka kinema, nuk ka teatër, fondi i librave të bibliotekës së qytetit nuk është pasuruar ( përjashto disa kiç libra të shkruar nga autor që nuk kanë lexuar ndonjëherë libër), nuk ka koncerte, nuk ka asgjë që ka të bëjë me kulturën. E njerëzit që kanë për detyrë të merren me organizimin e jetës kulturore nuk turpërohen me këtë fakt. Ata si duket nuk dinë asgjë, madje as të skuqen. Krejt atë kulturë që Kaçaniku e kishte dikur, sot nuk e ka. Kultura në Kaçanik është në nivelin zero. (Dikush mund t’i përmend SH.K.A.-të “Gryka e Kaçanikut” dhe “Shqiponja” që janë aktive. Por aktiviteti i tyre nuk e ngrit pozitën e kulturës për asnjë pikë ). Përgjegjësit për kulturë gjatë këtyre tetë viteve të pas luftës jo që nuk kanë punuar për të krijuar diç në këtë drejtim, por kanë lejuar edhe rrënimin ose dëmtimin e objekteve kulturore pa çarë kokën fare. Kujtojmë objektin e kinemasë së qytetit ku dikur janë shfaqur kryevepra filmike. Ai objekt s’është më. Shtëpia e Kulturës (aty është shpallur Kushtetuta e Kosovës) po shkatërrohet çdo ditë. Kalaja po ashtu. Muri i xhamisë së qytetit është dëmtuar, kurse teqeja është fshirë nga faqja e dheut.
 

Po a ka mundësi të ndryshohet kjo gjendje?
 

Natyrisht se po. Në Shtëpinë e Kulturës (në shkatërrim e sipër) ka mundësi për aktivizimin e kinemasë, për shfaqje teatrore, koncerte; ka hapësirë për të ushtruar grupet muzikore. Kaçaniku sot ka mundësi që ta ketë edhe teatrin e vetë. Mundësi kadrovike ka për një gjë të tillë (ka katër dramaturg të diplomuar, një regjisor, tetë aktorë të diplomuar, pesë piktorë, muzikantë, etj). Por mungon vullneti i njerëzve kompetentë për kulturë.
 

Kultura është e nevojshme për njeriun. Madje shumë e nevojshme. Pos nevojave themelore (nevojave fiziologjike) njeriu ka nevojë për kulturë. Ka nevojë që të përjetojë katharsis (çlirim nga ndjenjat e këqija nëpërmjet frikës dhe mëshirës). Por, qytetari kaçanikas për çdo ditë e më shumë po dekulturohet. Këtë dekulturim po e arrin me “ndihmën” e institucioneve, mediave elektronike që emetojnë tërë ditën seriale latino-amerikane, dhe muzikë kiç. Dhe duket se ky dekulturim dikujt po i konvenon. Sepse njerëzit që lexojnë libra, shkojnë në teatër, në kinema; shkurt e shqip njerëzit me vetëdije të ngritur janë njerëz të “parehatshëm” për qeveritarët. Thjeshtë sa më i ultë niveli kulturor i qytetarëve, kolltuku i qeveritarëve më i rehatshëm, më i sigurtë. “Ta marrë dreqi, ta marrë, ne nuk kemi lexuar kurrë libra, nuk kemi shkuar kurrë në teatër, as në kinema, as nuk kemi dëgjuar kurrë Moxartin, as Bethovenin, dhe ja ku jemi. Në kulm.”- mbase kështu do të shpreheshin “përgjegjësit” për kulturë. Dhe vërtetë i kanë hipur në kulm.

Kaqaniku dhe Kultura e tij,kultura e kaçanikut

Për një fjalë -Poezi nga Ben Apolloni


Për një fjalë

Heshtja e kësaj nate
Mendjen tundon
Bora nga lart që bie
Kujtmet e thinjura trazon

Në këtë natë acari
Zemrën e djeg malli
Djersë të ftohta akull
Rrjedhin nga balli

Nga balli i rrudhosur
Mbuluar nga floku i bardhë
Dridhet gojë e shkreta
Që dot se nxorri atë fjalë

Atë fjalë që e thoshte zemra
Goja dot se nxorri
Stinët pa pra ndrrohen
Por goja prap atë fjalë s'e nxorri

Bardhësi gjithkah
Shumë e ftoht kjo stinë
Dikush këndon e lumtur
Në vetmi dikush po ngrinë

Në pranver iu ngri goja
Dhe një fjalë se nxorri
Jetoi veq në stinën e dimrit
Sa shumë kjo fjalë i kushtoi

Për një fjalë që s'u tha dot
U bënë dy histori
Njëra e lumtur në shtrat fshanë
Tjetri i hidhur në shtrat qanë.Poezi nga Ben Apolloni 

poezi Ben Apolloni,poezi dashurie

Dëshiroj të jem - poezi nga Kaltrina Luzha - Kaçanik
Dëshiroj të jem

Dëshiroj të jem flutur
Të fluturoj në çdo vend
Të shoh bukuritë e botës
Që të lënë pa mend.

Të shoh kullën e Parisit
T’i bie përgjatë Italisë
Të freskohem me ujin e Niagarës
Të pushoj te Statuja e Lirisë.

Dëshiroj të jem në çdo cep të tokës
Bile edhe kur hëna del
Vetëm kështu jeta ime
Nuk do të jetë e mjerë.
         
Shkruar nga Kaltrina Luzha - Kaçanik

deshiroj te behem,deshiroj te jem,vjershe per deshirat,deshira vjersha dhe poezi shqip,poezi per deshirat

Vajza e mamit - vjershe nga Kadrije Dema - Kaçanik
Vajza e mamit

Vajza e mamit
Jam unë
Mami çdo herë
më vë në gjumë.

Më përqafon
Më ledhaton
Gjumë të ëmbël
Më uron.
        
Shkruar nga Kadrije Dema - Kaçanik

vjershe per vajzat,poezi per vajzat,vjersha dhe poezi per vajzat,vajza poezi shqip,vjersha per qika,
poezi per qika,qikat poezi shqip,vjersha dhe poezi per femrat,femra poezi shqip

Poezi per shkollen shkruar nga Ardiana Tusha - Kaçanik
Shkolla ime

Kur isha e vogël
Erdha në këtë shkollë
Në krah  të mamit
E me laps në dorë.

E luta xha Eminin
“Të lutem, më prano!
Sepse di të të shkruaj
Por nuk di të lexoj”.

U hidhërova shumë
Sepse nuk mu përgjigj
Më pa drejtoresha
me lot dhe pikëllim.

Kur hyra në këtë shkollë
U ndjeva e madhe
Por që isha 6 vjeçe
Kisha harruar fare.

Disi unë u futa
Në klasën e parë
Mësova shkrim-leximin
Ëndrrën e parë.
      
Vjershe apo poezi per shkollen shkruar 
nga Ardiana Tusha - Kaçanik

vjersha per shkollen,poezi per shkollen,shkolla poezi shqip,vjersha per shkolle,shkolla vjersha shqip,vjersha dhe poezi per shkollen,poezi per shkollen,vjersha shqip per shkollen time,shkolla vargje,vargje per shkollen,shkolla vjersha shqip

Poezi apo vjershe per 17 shkurtin      
Poezi apo vjershe per 17 shkurtin


Pavarësia

Erdhi dita e gëzimit
Erdhi dita e çlirimit
O sa shumë kemi prit’
Që të arrijë kjo ditë.

Shumë nëna qajnë
Shumë fëmijë kërkojnë babanë
Gjaku i trimave s’derdhet kot
Sollën lirinë që e kemi sot.

17 Shkurti= Dita e Lirisë-
Kjo është dita e pavarësisë
Këtë ditë nuk do ta harrojmë
Dëshmorët tanë do t’i kujtojmë.
       
Shkruar nga Erona Zharku - Kaçanik

poezi per 17 shkurtin,vjersha per 17 shkurtin,17 shkurti vjershe,poezi per pavaresine e Kosoves,Kosova dhe Pavaresia e saj,vjersha dhe poezi per 17 shkurtin,17 shkurti poezi shqip,poezi dhe vjersha per pavaresine,poezi per diten e Pavaresise,vjersha per diten e pavaresise

Tjerat postime

1 Prilli (1) 1 qershori (2) 10 (1) 17 shkurti (7) 28 nentori (7) 28 Nëntori (2) 5 (1) 7 (6) 7 marsi (7) 8 (1) 8 marsi (5) 9 (1) Abanozi (1) Abasidët (1) Abazoni (1) Abdesi (1) Abdylazis Islami (1) Abetarja (3) Ablacioni (1) Abrazioni (1) Abscesi (1) Absent radial pulse (1) Abshisa (1) Absolventi (1) Absorbentët (1) Absorbimi (2) Acari (1) ACE inhibitors (2) Acetoni (1) Acidet (1) Acidet biliare (1) Acidet yndyrore (2) Acidi askorbik (1) Acidi borik (1) Acidi folik (6) Acidi laktik (1) Acidi nikotinik (1) Acidi nitrik (2) Acidi parinarik (1) Acidi piruvik (1) Acidofil (1) Acute mitral regurgitation (1) Acute pericarditis (2) Adaptimi (1) Adelina Mamaqi (4) Adem Gajtani (2) Adem Jashari (3) Adem Ramadani (2) Adenohipofiza (1) Adenokarcinoma (1) Adenoma (1) Adeti (1) Adoleshenca (1) Adolf Hitler (1) Adoptimi (1) Adrenalina (1) Adresa (32) Adsense (3) Aerob (1) Aeroplani (1) Afarizmi (1) Afazia (2) Afazia motorike (1) Afazia përçuese (1) Afazia senzorike (1) Afekti (1) Afërdita (2) Afonia (1) Aforizma (3) Afrika (2) Afta (1) Afёrdita (1) Ag Apolloni (3) AgBiMed (1) Agjentët ekonomik (1) Agjentët infektivë (1) Agjerimi (6) Agjërimi (2) Agnesa Mahalla (6) Agnozioni (1) Agon Bislimi (7) Agrafia (1) Ahireti (1) Ahmedizmi (1) AIDS (11) Ajri (3) Akarcidet (1) AKI (3) Akilia (1) Akiloza (1) Aknemia (1) Aknet (2) Akomia (1) Akondroplazia (1) Akor (1) Akorea (1) Akoria (1) Akralis (1) Akranestezia (1) Akrastezia (1) Akrepi (1) Akromatizmi (1) Akromatociti (1) Akromatopsia (1) Akromatoza (1) Aksidentet e trafikut (3) Aksidenti (1) Aktinidet (1) Aktori (1) Aktrimi (1) Akulli (1) Akullorja (1) Akupunktura (1) Albatros Rexhaj (1) Albatrosi (3) Alber Kamy (1) Albin Kurti (1) Albumina (1) Aldosteroni (1) Alegoria (2) Alergjeni (1) Alergjia (2) Alergologjia (1) Alfabeti (1) Alfentanili (1) Algat (1) Algat blu te gjelbra (2) Algoritmi (1) Ali Asllani (2) Ali Pasha (1) Ali Podrimja (4) Aliazhet e hekurit (3) Aliazhi (1) Alibia (1) Alienët (2) Aliteracioni (1) Alkoolet (1) Allahu (2) Almedin Ejupi (2) Alpet Shqiptare (1) Alpha-blockers (1) Alternatori (1) Altin Cekodhima (1) Altruizmi (3) Alveolet (1) Ambasada (2) Ambulatory blood pressure recording (1) Amerika Jugore (2) Amerika Veriore (2) Amilaza (1) Amiloidoza (2) Amin (1) Aminat biogjene (1) Aminoacidet (2) Amoniaku (1) Amplituda (1) Amputacioni (1) Anafaza (1) Anafillaksa (1) Anafora (1) Analiza (11) Analiza dhe komenti i poezisë ''Albatrosi'' të Sharl Bodlerit (1) Analiza e dramës ''Cuca e maleve'' (1) Analiza e dramës ''Emira'' (2) Analiza e dramës ''Gof'' (1) Analiza e dramës ''Varri i qyqes'' (1) Analiza e komedisë ''Bretkosat'' (1) Analiza e komedisë ''Shumë zhurmë për asgjë'' (1) Analiza e komedisë ''Zogjtë'' (1) Analiza e novelës ''Plaku dhe deti'' (1) Analiza e poemës '' Çajld Haroldi'' (1) Analiza e poemës '' Erveheja'' (1) Analiza e poemës '' Liria'' (1) Analiza e poemës '' Scodra'' (1) Analiza e poemës '' Serafina Topia'' (1) Analiza e poemës ''Andrra e jetës Zoga'' (1) Analiza e poemës ''Bukuria'' (1) Analiza e poemës ''Eneida'' (1) Analiza e poemës ''Garda Krutane'' (1) Analiza e poemës ''I tretuni'' (1) Analiza e poemës ''Iliada'' (1) Analiza e poemës ''Kënga e Sprasme e Balës'' (1) Analiza e poemës ''Lissus'' (1) Analiza e poemës ''Odisea'' (1) Analiza e poemës ''Te dheu i huaj'' (1) Analiza e poemës ''Vaji i bylbylit'' (1) Analiza e poemës Bagëti e Bujqësi'' (1) Analiza e poezisë ''Paraja'' të Hasan Zyko Kamberit (1) Analiza e poezisë së Ali Podrimjes (1) Analiza e poezisë së Azem Shkrelit (1) Analiza e poezisë së Din Mehmetit (1) Analiza e poezisë së Pablo Nerudës (1) Analiza e romanit '' Bardha e Temalit'' (1) Analiza e romanit '' Dikush më buzëqeshte'' (1) Analiza e romanit '' I huaji'' (1) Analiza e romanit '' Lufta dhe paqja'' (1) Analiza e romanit '' Xha Gorio'' (1) Analiza e romanit ''Don Kishoti'' - Miguel Servantes (1) Analiza e romanit ''Era dhe Lisi'' (1) Analiza e romanit ''Gjenerali i ushtrisë së vdekur'' (1) Analiza e romanit ''Karvani i bardhë'' (1) Analiza e romanit ''Kështjella'' (1) Analiza e romanit ''Kronikë në gur'' (2) Analiza e romanit ''Lumi i vdekur'' (1) Analiza e romanit ''Njeriu me top'' (1) Analiza e romanit ''Oh'' (1) Analiza e romanit ''Para Agimit'' (1) Analiza e romanit ''Përsëri në këmbë'' (1) Analiza e romanit ''Piramida'' (1) Analiza e romanit ''Rruga e shtëpisë sime'' (1) Analiza e romanit ''Shkëlqimi dhe rënia e shokut Zylo'' (1) Analiza e romanit ''Viti i mbrapshtë'' (1) Analiza e tragjedisë ''Hamleti'' - William Shakespeare (1) Analiza e tragjedisë ''Mbreti Lir'' (1) Analiza e tragjedisë ''Persët'' (1) Analiza e tregimit ''Kukulla të ngrira'' (1) Analiza e veprave të Ali Podrimjes (1) Analiza e veprave të Anton Pashkut (1) Analiza e veprave të Sharl Bodlerit (1) Analiza e veprës '' Prometeu i mbërthyer'' (2) Analiza e veprës ''Epi i Gilgameshit'' (1) Analiza e veprës ''Komedia Hyjnore'' (1) Analiza e veprës ''Shqipëria Çka qenë (1) Analiza e veprës ''Vdekja më vjen prej syve të tillë'' (1) Analiza e veprës ''Zani i zemrës'' (1) Analiza letrare (155) Analizatoret (1) Anamorava (1) Anasarka (1) Anatoksina (1) Anatomia (128) Anatomia patologjike (5) Anatria (1) Andon Zako Çajupi (7) Androgjenet (1) Andromeda (1) Andrra e jetës Zoga (1) Anekdota (2) Anekdotat (2) Anemia (1) Anemia mikrocitare hipokrome (1) Anemia pernicioze (1) Anesteziologjia (19) Anestezioni lokal (1) Aneurizma (1) Angina pectoris (10) Angina pektoris (1) Angiografia cerebrale (1) Angioplasty (1) Anijet (1) Anijet kozmike (1) Animacione (1) Animizmi (1) Anionet (2) Anketa (1) Ankthi (1) Anomalia (1) Anomalite e refraktimit (4) Anomaloskopi (1) Antarktida (2) Antibiotikët (1) Antibioza (1) Anticoagulants (1) Antidiabetiket oral (2) Antidiaroikët (1) Antidot (1) Antiemetikët (1) Antigjenet (3) Antioksidant (1) Antisepsa (1) Antisteriliteti (1) Antiteza (2) Antitrupat (2) Anton Pashku (6) Anton Santori (1) Antonimet (1) Antraksi (1) Antropometria (1) Antroponoza (1) Antropozoonoza (1) Anuria (1) Anza e Henleut (2) Aortic and mitral valve disease (1) Aortic coarctation (2) Aortic regurgitation (2) Aortic sclerosis (1) Aortic stenosis (6) Aparatet e anijeve kozmike (1) Aparatet elektrotermike (1) Aparati jukstaglomerular (1) Apele per ndihme (1) Apex beat (1) Apnea (1) Apoptoza (1) Apostrofa (1) Apraksia (4) Arabët (2) Argëtimi (1) Ari (1) Aristoteli (1) Aristrokracia (1) Ariu (2) Arkiva (30) Aroma (1) Arseniku (1) Arshi (1) Arsimi (2) Arsimimi shëndetësor (1) Arteria (1) Arterioskleroza (3) Artikulacioni (1) Artiola (1) Asdreni (5) Asepsa (1) Ashensori (1) Asidenti (2) Asonaca (1) Aspergilloza (1) Astenosfera (1) Asteroidi (1) Astigmatizmi (1) Astrit Lulushi (1) Atdheu (3) Ateizmi (1) Atelektaza (2) Ateromatoza (1) Ateroskleroza (4) Atmosfera (2) Atomet (4) Atomi (3) Atrial fibrillation (7) Atrial septal defect (7) Atrofia (3) Atrofia e bulbusit (1) Australia (2) Austria (1) Autizmi (7) Autobiografia (1) Autobusi (1) Autochthonous (1) Autoimuniteti (1) Autokracia (1) Automobili (1) Autopsia (2) Autosaldues (1) Autoshkolla (21) Autovaksina (1) Avaz (1) Avirulenca (1) Avni Tafili (17) Avulli (1) Azia (2) Baba (3) Bacterial endocarditis (3) Bagëti e bujqësi (4) Bajram Curri (1) Bajrami (1) Bakri (11) Bakteremia (1) Bakteret (7) Balanitis (1) Balena (1) Baleti (1) Balistika (2) Balistika e jashtme (1) Balistika kriminalistike (1) Ballkani (1) Balloon valvuloplasty (1) Bankat (1) Banori dhe shpresa e tij (1) Barcoleta (6) Bari (1) Barnat (7) Barnat antikanceroze (1) Barnat ekpektorante (1) Barnat kundër motilitetit (1) Barnat kunder ulqeres peptike (1) Barnat kunder vjelljes (1) Bashkëtingëlloret (1) Bashkëtinglloret (1) Bashkia (1) Bebeza (2) Bedri Dedja (1) Beduinët (1) Behgjet Pacolli (1) Bekir Halimi (24) Bërrylat (1) Bërthama (2) Besa - Besë (1) Besa e Konstandinit (1) Besim Muhadri (1) Besimet monoteiste (1) Besimi (1) Beta-blockers (1) Biandria (2) Bibliografia (1) Bicikleta (1) Bifurkacioni (1) Big Bangu (1) Bigamia (2) Bilal Golemi (1) Bilal Xhaferri (1) Bimet (1) Bimët e gjelbra (1) Biocenoza (1) Biocenozat (1) Biofizika (1) Biografia (82) Biokimia (45) Biokimia klinike (1) Biologji test (192) Biologjia (46) Biologjia molekulare (2) Bioprosthetic valve (1) Biosfera (1) Biosistematika (1) Biotopet (2) Biznesi (1) Bjeshkët e Nemuna (1) Blalock-Taussig shunt (1) Blej (3) Bleta (2) Bllokatoret e receptoreve H2 histaminike (1) Bodrumi (1) Bomba atomike (1) Bomba me hidrogjen (1) Bora (4) Borgjezi fisnik (1) Borgjezia (1) Borxhi (1) Bradikardia (1) Bregdeti (1) Brenga (1) Breshka (1) Bretkosa (2) Brikenë Meha (1) Bronkiolet (1) Bronkopneumonia (1) Brucelloza (2) Budizmi (1) Bufi (1) Bujku (1) Bukuria (1) Bukuroshja e Fjetur (1) Buqja (1) Burimi i infeksionit (1) c (1) Ç’u Mbush Mali (1) Çajld Haroldi (1) Calcium channel blockers (1) Calor (1) Çamëria (1) Cardiac defibrillators (1) Cardiology (74) Çarls Dikens (1) Carotid artery pulsations (1) CEFTA (1) Çeliku (2) Celuliti i orbites (1) Celuloza (3) Centralet elektrike (2) Çështë dhe Çdo të bëhet'' (1) CGI animation (1) Chest pain (1) Choki (1) Choroidal neovascularization (1) Chronic mitral regurgitation (1) Chronotropic incompetence (1) Ciankobalamina (1) Cigarja (1) Cikli kardiak (1) Cikli pentozik (1) Cikloni (1) Ciklopegjiket (1) Cilësia (1) Cirroza (6) Ciruset (1) Citati (1) Citoliza (1) Citoplazma (3) Çka është Seuli? (1) Coarctation of aorta (2) Collapsing pulse (1) Complications of infective endocarditis (1) Complications of prosthetic valves (1) Congenital heart diseases (1) Constrictive pericarditis (4) Continuous murmurs (1) Copat e huaja (2) Copat e huaja intrabulbare (4) Copat e huaja metalike ne korne (1) Copat e huaja ne korne (2) Cor bovinum (1) Corpus callosum (3) Corpus uteri (1) Cuca e maleve (2) Cunami (1) Cyanosis (1) Daja (1) Dakriocistiti (4) Dakriocistiti akut flegmonoz (2) Daktiloskopia (3) Dallendyshet (2) Daltonizmi (1) Daniel Defo (1) Dante Aligeri (3) Dante Aligieri (1) Dantroleni (6) Dardha (1) Dashuria (4) Daut Demaku (9) definicione (2) Degradimi (1) Dekameroni (1) Dekanati (1) Dekarboksilimi (1) Dekarboksilimi i aminoacideve (1) Deluzioni (1) Demografia (3) Demokracia (2) Demonet (1) Dendesia (1) Depedikulimi (1) Depresioni (1) Deratizimi (1) Derdhja (1) Dermatologjia (27) Dermatophyta inguinalis (1) Dëshirë e vërtetë e shqiptarëve (1) Dëshmorët (1) Determinantat antigjenike (1) Deti (2) Dextrocardia (1) Dezaminimi (1) Dezinfektimi (1) Dhelpra (1) Dhembet (1) Dhëmbët (1) Dhembja e barkut (4) Dhimitër Xhuvani (1) Diabeti (22) Diagnoza (9) Dialektet (1) Dialektet e gjuhës shqipe (1) Dialekti (1) Dialektizmat (1) Dialog (2) Dialogu (1) Diastolic dysfunction (1) Diateza (1) Dielli (5) Dieta (5) Diftongjet (1) Difuzioni (1) Digital Kosovo (5) Dijet e njerëzve të mëdhenj (1) Dijetaret (1) Diktatura (1) Dikush më buzëqeshte (1) Dimri (6) Din Mehmeti (1) Diseksioni (1) Dispraksia (1) Distilimi (1) Distribuimi (1) Distrofia yndyrore (2) Dita e Xhuma (1) Ditari (1) Dituria (1) Diuretics (1) Diureza (3) Divertikuloza e zorrës së trashë (1) Dizuria (1) Djali (1) Djali Shqiptar (1) Djalli (2) Doket (1) Doktrina e Krishtenë (1) Dokumentet (1) Dollari (1) Dolor (1) Don Kishoti (2) Don Zhuani (1) Dosjet (2) Dozat (1) Dozimi (2) Dr. Agon Bislimi (2) Dr. Driton Ferizi (1) Dr. Gëzim Galiqi (1) Dr. Imri Vishi (1) Drama (5) Dramatika (1) Drejtësia (1) Dreri (1) Dressler's syndrome (1) Drini i Bardhë (1) Drita në zemër (1) Dritëro Agolli (8) Drogat (4) Druri (27) Drusen (1) Dua (53) Duart (1) Ductus arteriosus (1) Duhani (20) Dukuria kimike (2) Durimi (1) Durimi dyfytyrësh (1) Dusk Drive (1) Dyshimi (2) E drejta civile (3) E-Biznesi (1) Earn Money (3) Ebu Hanife (1) Echinococcus granulosus (1) Edema (3) Edema angioneurotike (3) Edema e kornese (1) Edmond de Amiçis (2) Edukata (1) Edukimi sanitar (1) Edukimi shëndetsor (1) Efektet anesore (3) Efikasiteti diagnostik (1) Efikasiteti terapeutik (1) Egzogamia (2) Eideza (1) Eisenmenger complex (1) Eisenmenger syndrome (3) Ejection click (1) Ekologjia (2) Ekonomia (145) Ekonomiksi (3) Eksperimenti (1) Ekstraneti (1) Eksudati (2) Ekzaminimi (4) Ekzfotalmometri (1) Elegjia (2) Elektroencefalografia (1) Elektroforeza (2) Elektrolitët (2) Elektroliza (1) Elektromiografia (1) Elektromotori (1) Elektronegativiteti (1) Elektronet (1) Elementet e bllokut (1) Elementet kalimtare (2) Elementet kimike (1) Elementet Letrare (7) Eliminimi (1) Emancipimi (1) Emancipimi i femrës (1) Emanetu Feridetun (1) Embolia (4) Embolia e arteries qendrore te retines (3) Embolusi (1) Embrioni (2) Emfizema (1) Emfizema subkutane (1) Eminem (1) Emra Shqip (2) Emrat (1) Emrat abstraktë (2) Emrat e përgjithshëm (3) Emrat e përveçëm (3) Emrat konkretë (2) Emri (11) Emri i përgjithshëm (1) Emri i përveçëm (1) Ena e gjakut (1) Encefalopatia (1) Endemia (1) Enderr (2) Enderrat (14) Endocarditis (1) Endogamia (2) Endokrinologjia (1) Endometriumi (2) Endotendineum (1) Eneida (1) Energjia (4) Enët e gjakut (1) Enflurani (3) Enis Presheva (1) Enkelejd Lamaj (1) Entropia (1) Enukleacioni i syrit (2) Enumeracioni (1) Enver Gjergjqeku (1) Enver Robelli (1) Enzimet (2) Epanastrofea (1) Epi i Gilgameshit (2) Epidemia (1) Epidemiologjia (22) Epiderma (1) Epidermophytia inguinalis (1) Epiglotisi (1) Epika (1) Epilepsia (5) Epiteli (3) Epiteli shumeshtresor i sheshte (2) Epitendineum (1) Epiteti (1) Epithalamus (1) Epitopet (1) Epoka (1) Epshet. Uria (1) Epshi (1) Eqrem Çabej (1) Era (2) Eradikimi (1) Erb's point (1) Eritroblastoza fetale (3) Eritrocitet (5) Ernest Hemingway (1) Ernest Koliqi (1) Ernesto Sabato (1) Erozioni (1) Erozioni i kornese (3) Ersilja Çeli (4) Ervehaja (1) Esad Mekuli (2) Esat Stavileci (1) Ese (127) Ese per 17 shkurtin (1) Ese per 28 nentorin (2) Ese per 8 marsin (1) Ese per Arsimin (1) Ese per atdheun (2) Ese per dashuri (1) Ese për dashurinë (2) Ese per dimrin (1) Ese per durimin (1) Ese per familjen (2) Ese per femijet (2) Ese per leximin (2) Ese per librin (2) Ese për nënën (1) Ese per pranveren (5) Ese për pushimet verore (1) Ese per pushtetin (1) Ese per shkollen (1) Ese per shokun (1) Ese per veren (1) Eseja (1) Eshtrat (2) Eskili (2) Essay (8) Estrogjenet (1) Estrogjeni (3) Ethet (2) Ethet hemorragjike Krime-Kongo (7) Etika (1) Etika Islame (1) Etiologjia (25) Etja (1) Etleva Durmishi (1) Etnija (2) Etnografia (1) Eufemizmi (1) Euro (1) Evakuimi (1) Evropa (2) Ezani (3) Ezani më i mrekullueshëm i Bilalit (1) Fabula (10) Facebook (5) Fadil Maloku (3) Fagocitoza (2) Faik Konica (4) Fakte Historike (6) Fakte shkencore (15) Faktoret e rrezikut (2) Fakulteti (1) Falja (1) Falja e namazit (11) Fallot's tetralogy (5) Familja (5) Familja patriarkale (1) Fan Noli (3) Fantazmat (1) Faqe (284) Faqet e institucioneve të Kosovës (1) Faringu (1) Farkëtimi (1) Farmakodinamika (1) Farmakokinetika (1) Farmakologjia (69) Fatet (1) Faton Bislimi (2) Fatos Arapi (2) Fauna (1) Fausti (1) Febris continua (1) Febris intermitens (1) Febris recurens (1) Febris remitens (1) Febris undulans (1) Federata Mikroneziane (1) Feja (7) Feja Islame (793) Fejesa (1) Fejzi Bojku (1) Fekonditeti (1) Fëmija (1) Femijet (2) Femra (4) Femrat (1) Fenilketonuria (2) Fenotipi (1) Feokromocitoma (1) Ferizaj (1) Fertiliteti (1) Festa e shkollës (1) Fetishizmi (1) Fetva (1) Figura e krahasimit (2) Figurat Letrare (41) Fijet asociative (1) Filip Shiroka (4) Filma (46) Filma me titra shqip (7) Filmi (10) Filmofil Group (1) Filtrimi (1) Filtrimi glomerular (1) Fimoza (1) Firma (2) Fisi (1) Fisnik Ismaili (1) Fistula (1) Fitim Uka (1) Fito leke (5) Fito Para (11) Fito trafik (1) Fizika (7) Fizika Kuantike (1) Fiziologjia (83) Fiziologjia Patologjike (73) Fjala (2) Fjale te urta (10) Fjalë të urta (1) Fjale te urta Islame (2) Fjale te urta per ambicjen (1) Fjale te urta per besimin (1) Fjale te urta per vellaun (1) Fjale te urta per vullnetin (1) Fjale te urta per zhgenjimin (1) Fjalët e parme (1) Fjalët e përbëra (1) Fjalët e qiririt (2) Fjalët e urta (3) Fjalët jo të parme (1) Fjali të përbëra me bashkërenditje veçuese (1) Fjalia (7) Fjalia dëftore (2) Fjalia dëshirore (2) Fjalia e përbërë (7) Fjalia e thjeshtë (1) Fjalia nxitëse (2) Fjalia pyetëse (2) Fjalia thirrmore (1) Fjalitë e përbëra me bashkërenditje (5) Fjalitë e përbëra me bashkërenditje kundërshtuese (1) Fjalitë e përbëra me bashkërenditje përmbyllëse (1) Fjalitë e përbëra me bashkërenditje veçuese (1) Fjalitë e përbëra me nënrenditje (1) Fjalor (3) Fjalor Anglisht Shqip (2) Fjalor shqip arabisht (1) Fjalori (96) Fjalori frengjisht shqip (1) Flagranca (1) Flamuri (3) Flavoproteinat (1) Flebiti (1) Flegmona (2) Flegmona e kapakeve (1) Flegmona e orbites (4) Flora (1) Flora Brovina (4) Fluoresceina (1) Fluori (1) Flutura (1) Fluturaket (1) Fluturimet ne hapesire (1) Fobia (3) Folja (6) Folklori (1) Folkodina (1) Fonema (1) Fonemat (1) Fonetika (1) Fonologjia (1) Forca e frenimit ne rrota (1) Forma (1) Format farmaceutike (2) Formatizimi i kompjuterit (1) Formula strukturore (1) Forumi i Te Rinjve Muslimane (3) Fosfori (1) Fosilet (2) Foto (63) Fotokoagulimi me laser (1) Fragment (1) Fragmente (1) Franca (1) Françesko Petrarka (1) Frekuenca (1) Frekuenca e punes se zemres (1) Frenat me disk (1) Fridrih Niçe (1) Fridrih Shiler (1) Friedreich's ataxia (1) Frutat (1) Frymëmarrja indore (2) Fshatari (1) Fumigacioni (1) Fun (4) Functio laesa (1) Fundusi i syrit (1) Funksioni (10) Fuqia (1) Fusha kortikale motorike e të folurit (1) Fusha leksikore (1) Fusha magnetike (1) Fusha primare motorike (1) Fusha vizive (2) Fusnota (1) Futbolli (1) Fyell' i Bariut (1) Gabriel Garsia Markez (1) Galaktika (1) Gallavardin phenomenon (1) Gallbladder (1) Gamaglobulinat (1) Gangrena (2) Gaqo Bushaka (1) Garda Krutane (1) Gaspër Pali (1) Gastriti (2) Gastrulimi (1) Gavril Dara (1) Gavril Dara i Riu (1) Gazeta (1) Gazetari (2) Gazrat (1) Gezim Kelmendi (7) Gëzim Kelmendi (1) Gihti (1) Gingivostomatiti herpetik (1) Giza (2) Gjahu (1) Gjakderdhja (5) Gjaku (19) Gjarpëri (1) Gjedhi (1) Gjëegjëzat (1) Gjendja flagrante (1) Gjendja urgjente (1) Gjenerale (45) Gjenerali i ushtrise se vdekur (2) Gjenet (8) Gjenetika (1) Gjeni (1) Gjenotipi (1) Gjeografi (82) Gjeografi test (161) Gjeravica (2) Gjergj Fishta (2) Gjinekologjia (15) Gjinia (1) Gjinia asjanëse e emrit (1) Gjinia dramatike (1) Gjinia e emrit (1) Gjinia epike (1) Gjinia lirike (1) Gjirafa (1) Gjitaret (1) Gjitarët (1) Gjithësia (2) Gjon Buzuku (1) Gjuha (4) Gjuha angleze (1) Gjuha arabe (1) Gjuha artistike (1) Gjuha dhe Letersia (2) Gjuha e folur (1) Gjuha e shkruar (1) Gjuha gjermane (48) Gjuha italiane (1) Gjuha jonë (2) Gjuha Shqipe (254) Gjuhë dhe letërsi (4) Gjuhë shqipe dhe Letërsi (60) Gjumi (3) Gjykata (1) Gjykimi (1) Gjyshja (2) Glaukoma (19) Glaukoma kongjenitale (1) Glaukoma neovaskulare (4) Glicerina (1) Glomeruli renal (2) Glomerulonefriti (1) Glukoza (3) Goca e detit (1) Goja (1) Gomari (1) Gostia (1) Gradacioni (1) Gramatika (27) Granulocitet (1) Granulomes sifilitike (1) Gripi (6) Grupe (2) Grupet e zanoreve (1) Grupet shoqërore (1) Grupi i gjakut (1) Guljelmo Markoni (1) Gunga (1) Gurët e Kilit (1) Guri i Bardhë (1) Gus (1) Gusha endemike (1) HAARP (1) Hadithe (120) Hadithe per diten e Xhuma (1) Hadithe per vdekjen (1) Hajla (1) Hakeri (1) Haki Stërmilli (1) Halazioni (1) Halid El-Beker (1) Halil Xani (1) Halucinacionet (2) Hamleti (2) Haptenet (1) Haqif Ibrahimi (2) Hartim per librin (1) Hartim per pranveren (2) Hartim per shokun (1) Hartime (54) Hartime Ese per pavaresine (2) Hartime per leximin (1) Hasan El-Basriu (3) Hasan Prishtina (1) Hasan Zyko Kamberi (1) Havarixhet (1) Head lice (2) Heart sound (2) Heart transplantation (1) Hekuri (7) Helicobacter pylori (1) Helikazat (1) Helminet (1) Hematologjia (2) Hematoma (1) Hematoma epidurale (1) Hematoma retrobulbare (1) Hematoma subdurale (1) Hematoma traumatike e kapakeve (1) Hemiplegia (1) Hemoftalmusi (2) Hemoglobina (1) Hemokultura (1) Hemoliza (1) Hemoragjia (2) Hemorragjia subarahinoidale (1) Hemostaza (1) Hëna (2) Heparin (1) Hepatitet (1) Hepatiti B (1) Hepatojugular reflux (1) Hermann Hesse (1) Hernia inguinale (1) Herpesi Labial (1) Hidrocefalusi (1) Hidrocentralet (1) Hidrogjeni (1) Hidroliza (1) Hifema (9) Hifema traumatike (1) Hijalinoza (2) Hil Mosi (2) Himni (1) Himni i Flamurit (1) Hiperbola (4) Hiperemia (1) Hiperemia aktive (1) Hiperemia pasive (1) Hipermetropia (2) Hiperplazia (1) Hipertensioni arterial (3) Hipertermia (1) Hipertermia malinje (1) Hipertrofia (3) Hipervitaminoza (1) Hipervitaminoza D (1) Hipoalbuminemia (1) Hipofiza (2) Hipoglikemia (1) Hipokriti (1) Hipokrizia (1) Hipoksia (1) Hipostenuria (1) Hipotalamusi (3) Hipotensioni arterial (1) Hipotermia (1) Hipoteza (1) Hipovitaminoza A (1) Hipovitaminoza C (1) Hipovitaminozat (1) Histamina (2) Histologjia (68) Histoplazmoza (1) Historia (71) Historia e Kaçanikut (1) Historia e Skënderbeut (1) Hivi (9) Hixhame (1) Holiday heart syndrome (1) Holografia (1) Holt-Oram syndrome (1) Homeostaza (2) Homeri (3) Homonimet (2) Honore de Balzak (2) Hordeolumi (1) Hormonet (3) Horoskopi (1) Hosting (1) Humanizmi (2) Humbja akute e te parit (1) Humbja e peshes (1) Humbja e te pamurit (1) Humor (30) Hurmet (1) Hutbeja lamtumirëse e Pejgamberit a.s (1) Hypertension (8) Hypertrophic cardiomyopathy (4) Hypospadia (1) I dashuri atdhe (1) I huaji (1) I sëmuri imagjinar (1) I tretuni (1) Ibën Abasi (1) Ibën Kajimi (1) Ibrahim Rugova (2) Ideja e veprёs letrare (1) Iftari (1) Ilaçet (1) Ilahi (2) Iliada (2) Iljasa Salihu (19) Iluminati (1) Imam Ibn Kajimi (2) Imam Shafiu (1) Imigrimi (2) Immanuel Kant (1) Imri Vishi (3) Imuniteti (4) Imuniteti humoral (1) Imuniteti i fituar (1) Imuniteti i lindur (1) Imuniteti jospecifik (1) Imunodeficienca (1) Imunogjenet (2) Imunologjia (13) Imunosupresoret (1) Incesti (1) Indet (3) Indet e buta (1) Indet e thella (1) Indi (1) Indi kercor (1) Indi kockor (1) Indi nënlëkuror (1) Indi nervor (1) Indications (2) Indications for valve replacement (1) Indikacionet (8) Individi (1) Induksioni magnetik (1) Infarkti (7) Infarkti miokardial (1) Infective endocarditis (4) Infeksioni (5) Infeksioni intrabulbar (1) Infeksioni kriptogjen (1) Infertiliteti (1) Inflamacioni (12) Informacionet (1) Informata (2829) Informatat (2) Informatika (59) information (63) Inhalimi (1) Inhibitoret e pompes proteinike (1) Injektimi (1) Inkubacioni (2) Insuficienca (1) Insuficienca e zemrës (1) Insuficienca hepatike (1) Insuficienca kronike renale (1) Insuficienca renale (1) Insula (1) Insulina (3) Insulti cerebral (1) Integumenti (1) Internal Medicine (208) Interneti (8) Internimi (1) Intervista (1) Intonacioni (1) Intraneti (1) Intubimi (1) Inversioni (1) Investimet (1) Irfan Jahiu (2) Irfan Salihu (10) Iridocikliti (6) Iridocikliti fibrinopurulent (1) Iridocikliti hipertenziv (1) Iridocikliti serofibrinoz (1) Iridocikliti seroz (1) Iridodializa (1) Iriqi (1) Irisi (1) Ironia (1) Islami (8) Islamizmi (1) Ismail Kadare (27) Ismail Qemali (1) Italia (1) Izopreni (1) Izostenuria (1) Izraeli (1) Jakov Xoxa (3) Jakup Hasipi (1) Jakup Krasniqi (1) Jejunumi (1) Jerusalemi (1) Jeta (5) Jeta e Profetit Muhamed a.s (1) Jeta e re (1) Jeta e varrit (1) Jeta pas vdekjes (2) Jetmir Jakupi (1) Jodidet (1) Jonet (4) Jonet e Ca (1) Josip Rela (1) Judaizmi (1) Jugular pulse (1) Jugular venous pulsations (3) Jupiteri (1) Juvenila (1) Kaçaniku (2) Kadmiumi (2) Kafeneja jonë (1) Kafka (1) Kaheksia (1) Kalcifikimi (1) Kalciumi (2) Kalifati Arab (1) Kaliumi (1) Kallëzimi popullor (1) Kallezuesi (1) Kallëzuesi (3) Kallëzuesori (1) Kamera (1) Kanali inguinal (1) Kanceri (4) Kanella (1) Kanioni (1) Kapaciteti vital (1) Kapsula e Bowmanit (1) Karakteri (1) Karbohidratet (1) Karboksilaza (1) Karburanti (2) Karcinoma (1) Kardiologjia (3) Karl Marx (1) Kartagener's syndrome (1) Kasta (1) Katarakta traumatike (1) Katarakti (2) Katekolaminat (1) Kationet (1) Kënaqësia (1) Kënga e mjellmës (1) Këngët e mbrëmjes (1) Këngët kreshnike (1) Keratitet (6) Keratometri (1) Kercat e laringut (1) Kerci (1) Kerci hialin (2) Kërkesa (2) Kërkesa postimesh nga vizitorët (1) Kërpudhat (1) Keshilla (187) Këshilla (194) Keshilla Islame (114) Keshilla Mjekesore (6) Keshilla Shendetesore (2) Këshillat e Llukmanit a.s (1) Kështjella (1) Ketoacidoza (1) Kim Mehmeti (1) Kimi (2) Kimia (27) Kinetozat (1) Kinina (1) Kirurgjia (35) Kitina (1) Klasicizmi (1) Klasicizmi francez (1) Klishe (1) Klizmat (1) Klorpropramidi (1) Kloruri i natriumit (1) Koaguli postmortal (1) Koagulimi (1) Kobalti (3) Kocka kompakte (1) Kockat (4) Kodi gjenetik (1) Kodi i Balave (1) Kognicioni (1) Koha (2) Koilonychia (1) Kokarboksilaza (1) Kolagjeni (2) Kolë Jakova (1) Kolera (4) Kolesteroli (5) Kollitja (1) Koma (2) Kombësia (1) Kombi (4) Komedia (3) Komedia Hyjnore (3) Komensalizmi (1) Komente (3) Komente letrare (24) Komente për poezi (16) Komentimi i ëndrrave (73) Komocionet (1) Kompetenca (1) Kompjuteri (1) Komplementi (2) Komplikimet (2) Komploti (1) Komponimet Helate (1) Komponimet kimike (1) Komponimet komplekse (5) Kompozicioni (3) Komuna (1) Komunikacioni rrugor (1) Komunikimi (3) Koncepti (1) Kondrocitet (1) Konflikti (1) Konflikti i Edipit (1) Kongresi i Alfabetit të gjuhës (1) Konina (1) Konjugimi (1) Konjuktiva (2) Konjuktiviti (4) Konjunktiva (1) Konjunktiva e fornikseve (1) Konjunktiva e kapakëve (1) Konjunktivi kronik (1) Konjunktiviti (3) Konjunktiviti alergjik (1) Konjunktiviti bakterial (3) Konjunktiviti epidemik (1) Konjunktiviti kronik (1) Konjunktiviti neonatal (1) Konjunktiviti vernal (2) Konstipacioni (1) Konstitucioni (4) Konsumi (1) Kontaksioni izotonik (1) Konteksti (1) Kontinentet (2) Kontinenti (1) Kontraceptivet oral (1) Kontraksionet e muskulit (1) Kontraksioni ekscentrik (1) Kontraksioni izometrik (1) Kontrasti (1) Kontuzioni i bulbusit (2) Kooperativat (1) Kopaoniku (1) Koprraci (2) Korbi (1) Koreografia (1) Korja e trurit te madh (2) Kornea (14) Korpuskuat renale (3) Korrupsioni (1) Korteksi i veshkes (1) Kortikosteroidet (1) Kortizoli (1) Kosova (16) Kostoja (1) Kostoja shtesë (1) Kozmopolitizmi (1) Krahasimi (1) Krahina (1) Krijimi letrar (1) Kriminalistika (92) Krishterimi (1) Kristalet (1) Kristalizimi (1) Kriteret e Harvardit mbi vdekjen (1) Kritika Letrare (67) Kriza tireotoksike (1) Kromatina (1) Kromi (9) Kromozomet (3) Kronika (1) Kronikë në gur (2) Kryefjala (8) Kryeqyteti (10) Ksenofobia (1) Kseroderma (1) Kseroftalmia (1) Kuadri filmik (1) Kufiri etnik (1) Kufiri shtetëror (1) Kuize (18) Kuize nga Autoshkolla (4) Kujdesi (1) Kukulla (1) Kukulla ime (1) Kukulla të ngrira (1) Kultura (2) Kumanova (1) Kunderindikacionet (2) Kundrinori (7) Kundrinori i zhdrejtë (1) Kundrinori i zhdrejtë pa parafjalë (1) Kurani (4) Kurbeti (1) Kurime (2) Kuriozitete (46) Kuriozitete matematikore (1) Kush e solli Doruntinën (1) Kushtetuta (1) Kussmaul's sign (1) Kuvendi (1) Kuvendi i Arbërit (1) Laboratori i kimisë (1) Lahuta e Malcisë (1) Lajme (75) Lajmi (1) Lakimi (2) Lakimi i mbiemrit (1) Lakuriqi (1) Lamelat kockore (1) Lantanidet (1) Laparoskopia (1) Lapidari (1) Laringu (4) Lasgush Poradeci (3) Laura Fazliu (1) Laureta Gashi (11) Left ventricular systolic dysfunction (1) Legjenda (3) Leksikologjia (1) Leksiku (1) Lëkura (2) Lendimet kimike te syrit (3) Lendimet perforative (8) Lëngu brendaqelizor (1) Lengu cerebrospinal (8) Lengu trunoshpinor (8) Lëngun jashtëqelizor (1) Leo Tolstoy (2) Leomioma (1) Lepuri (4) Letargjia (1) Letersia (53) Letërsia (3) Letërsia arkaike (1) Letërsia greke (1) Letersia shqipe (2) Letra (1) Letra dashurie (1) Leukemia (1) Leukocitet (2) Leukoplastet (1) Levine's sign (1) Levirati (2) Levizja (1) Leximi (1) Lezionet paraneoplastike (1) Li-Fi (1) Libra (4) Libra shqip (14) Libraria (1) Libri (5) Libri i Autoshkollës (1) Lidheza (1) Lidhëzat (2) Lidhja (3) Lidhja e Kombeve (1) Lidhja e Prizrenit (1) Lidhja kovalente (1) Lidhjet kimike (2) Lidokaina (1) Ligatura e Stianusit (1) Ligjerata e drejte (1) Ligjërata e zhdrejtë (1) Ligjerata islame (1) Ligjet (1) Ligji i Arkimedit (1) Ligji i efektit (1) Ligji i Faradeit (1) Ligji i Paskalit (1) Ligji periodik (1) Likuiditeti (1) Limanet detare (1) Limfa (1) Limfocitet (1) Limfogranulatoza (1) Limfoma (1) Lindje (5) Lipaza (1) Lipoma (1) Liria (1) Lirika (1) Lissus (1) Litenshtajni (1) Litiumi (1) Litosfera (1) Litota (2) Liver (3) Llava (1) Llojet e kundrinorit (1) Llojet e transportit (1) Llojet e transportit tokesor (1) Llokman Hoxha (2) Lobi i veshkes (1) Lobusi renal (1) Lodhja (1) Logjika (1) Logo (1) Logopedia (7) Lojna (34) Lojra (4) Lokomotiva (1) Loni Papa (2) Lopa (1) Luan Starova (1) Luani (4) Luani dhe miu (1) Lufta (1) Lufta e Ftohtë (1) Lugaja (1) Lugina (1) Luigj Gurakuqi (1) Lukthi (1) Lule më lule (1) Lulet e verës (1) Luli i vocërr (1) Lulja e kripës (1) Lulzim Susuri (12) Lumi (2) Lumi i vdekur (1) Lumturia (4) Lutembacher syndrome (1) Lutje (46) Lyra (1) Macja (3) Macja në ëndërr (1) Macula densa (1) Maculopathy (1) Madhësit dalëse (1) Madhësit hyrëse (1) Magjia (4) Magjia e dashurisë (1) Magjia e zeze (1) Magjistaret (3) Magma (1) Magnetofoni (1) Maja e Gjeravicës (1) Majmuni (1) Makbethi (1) Makina (1) Makroekonomia (2) Makroskopia (1) Maksim Gorki (1) Malaria (1) Malet e Koritnikut (1) Malet e Gollakut (1) Malet e Sharrit (1) Malet mollake (1) Mali (1) Mali i Kopaonikut (1) Mali i Rogoznës (1) Malli i atdheut (1) Mallkime (1) Maltusi (1) Mangani (8) Maqedonia (1) Marantic endocarditis (1) Marigona (1) Marihuana (2) Marin Beçikemi (1) Marksi (1) Marksizmi kulturor (1) Marsi (3) Martesa (4) Martin Camaj (1) Masa (1) Masa atomike (1) Maska (1) Matematika (14) Materialet (1) Matriksi jashteqelizor (1) Matriksi kockor (2) Mbaresa (1) Mbaresat nervore (1) Mbeshtjellesi mielin (1) Mbiemri (9) Mbreti (3) Mbreti dhe Buburreci (1) Mbreti Lir (1) Mbroni fëmijët tuaj nga faqet Pornografike (1) Mbulesa (2) Meandrat lumore (1) Mediatoret kimik (1) Medicine (4) Medulla e veshkes (1) Medulla spinalis (1) Mehmedali Hoxha (1) Mehmet Bislimi (1) Mejoza (2) Melanina (5) Melanocitet (4) Mëlçia (2) Melqia (3) Membrana qelizore (2) Mëmëdheu (2) Mendime (118) Mendime Islame (1) Mendimi (1) Mendimi Pozitiv (6) Meningjet (1) Meningjiti (12) Menorragjia (1) Mercedes Benz (1) Merkuri (1) Merxhan Avdyli (1) Mesazh për maturantët (1) Meshari (1) Meshkujt (1) Mesime (6) Mesime nga Biologjia (2) Mesing (1) Meso Anglisht (3) Meso frengjisht (21) Meso Gjermanisht (104) Meso Holandisht (2) Meso Italisht (23) Mëso Italisht (1) Meso Japonisht (2) Meso Kinezisht (2) Meso Portugalisht (2) Mëso shqip (1) Meso Spanjollisht (2) Mesopotamia (2) Mesuesja (7) Mesyshi (1) Meta-analiza (1) Metabolizmi (3) Metafora (2) Metalet (5) Metalina (1) Metalurgjia (1) Metamorfoza (1) Metanoli (1) Metaplazia (1) Metastaza (2) Metathalamusi (1) Meteorologjia (1) Metionina (1) Metoda (1) Metoda historike (1) Metoda komparative (1) Metoda sociometrike (1) Metodat hulumtuese (2) Metonimi (1) Metonomi (1) Metrorragjia (1) Mexhid Yvejsi (2) Mezangiumi (1) Microsoft (2) Midriaza (1) Migjeni (7) Migrena (2) Migrimi (1) Miguel Servantes (1) Mihal Grameno (2) Mikorize (1) Mikrobiologjia (11) Mikroekonomia (1) Mikroorganizmat (2) Mikroskopia (1) Miku (3) Millosh Gjergj Nikolla (1) Mineralet (1) Miologjia (1) Miometriumi (1) Miopia (2) Miqesia (1) Mistere (74) Misticizmi (1) Mistika (1) Misvaku (1) Mitet (1) Miti (1) Mitokondriet (3) Mitologjia (1) Mitoza (1) Mitral regurgitation (4) Mitral stenosis (7) Mitral valve (1) Mitral valve prolapse (4) Mixed aortic lesions (1) Mizantropi (1) Mjekësi (286) Mjekesi familjare (6) Mjekësi fizikale me Rehabilitim (49) Mjekësi test (81) Mjekesia (12) Mjekësia (1) Mjekesia Interne (33) Mjekesia Islame (2) Mjekesia Urgjente (4) Mjekimi (17) Mjerimi (1) Mjetet transportuese (1) Modeli kejnsian (1) Molekula (1) Molieri (6) Molla (1) Mollë e ndaluar (1) Monarkia (1) Monetize your website (1) Monodrama (1) Monogamia (1) Monoksidi i karbonit (1) Monolog (1) Monologu i brendshëm (1) Monsunet (1) Morali (2) Morava e Binçes (1) Morena (2) Morena Taraku (1) Morfolologjia (1) Mortaliteti (3) Moshnimi demografik (1) Moti (1) Motiliteti (1) Motivi (1) Motivi i veprёs letrare (1) Motoneuroni i dytë (1) Motoneuroni periferik (1) Motra (1) Motra ime fisnike (1) Movies (1) Mprehtesia e te parit (1) Muhamed Kyçyku (1) Muhamedi a.s (2) Muhamet Kyçyku (1) Mukoza (1) Multimedia (2) Muri i vajit (1) Muri qelizor (1) Murlani (1) Mushkëritë (5) Muskujt (2) Muskujt e faringut (1) Mutacionet (2) Mutizmi akinetik (1) Muzika (1) Myocardial infarction (6) Mеnаxhimi (1) Nacionalizmi (3) Nacionalizmi klasik (1) Nacionalizmi nënkulturor (1) Nacionalizmi postkolonial (1) Naftalina (1) Nahija (1) Naim Frasheri (4) Naim Frashëri (10) Naim Frashёri (3) Namazi (15) Namazi i istihares (1) Napoleon Bonaparta (1) Napoleon Hill (1) Narcizmi (1) Narkoza (1) Nasa (2) Nata e Kadrit (3) Nata polare (1) Nataliteti (2) Natriumi (3) Natyra (3) Nazmi Rrahmani (2) Ndajfolja (5) Ndajfolja e mënyrës (1) Ndajfolja e sasisë (1) Ndajshtimi (1) Ndarja qelizore (1) Nderi (1) Ndërmarrjet (1) Ndërtesa (1) Ndihma (1) Ndihma e pare (6) Ndjekja (2) Ndjekja në ëndërr (2) Ndjenjat (1) Ndre Mjeda (9) Ndryshoje veten (2) Nefriti kronik (2) Nefrologjia (5) Nefroni (7) Nefroskleroza (3) Nekroza (5) Nekroza e konjuktives (1) Nena (4) Nëna (6) Neoplazma (6) Nepali (1) Nepotizmi (1) Neptuni (1) Nervat (3) Nervat kranial (2) Nervi (1) Nervi facialis (1) Nervi trigeminus (2) Nervi trochlearis (1) Neurokirurgjia (2) Neurologjia (36) Neurologjia dhe Psikiatria (83) Neurology (19) Neuronet (2) Neuroni (2) Neurotransmiteri (1) Neurozat (4) Neurozat profesionale (1) Ngacmimet (1) Ngarkesa elektrike (1) Ngërçi (1) Ngjarje (4) Niacina (1) Nikeli (8) Nikola Tesla (1) Nikotina (2) Nikturia (1) Nimfomania (1) Ninulla (1) Nita (1) Nitroglicerina (1) Njëqind vjet vetmi (1) Njerëzit (1) Njeriu (5) Njeriu me top (1) Njesia (1) Njihu me hoxhallarët (1) Njoftimi (3) Nocioni (1) Noksat (1) Nomad (1) Nomadi (1) Noteri (1) Novela (3) Nucleus paraventricularis (1) Nukleotidet (1) Nukleus supraopticus (1) Numerori (2) Numërori (2) Numri atomik (2) Numri i emrave (1) Nxitimi (1) Nyja (1) Nyjëtimi (1) O sa bukuri ka tufa (1) Oaza (1) Obeziteti (1) Objekti i së drejtës civile (1) Objektivat makroekonomike (1) Obstruksioni limfatik (1) Oda e perparme (1) Odisea (2) Oferta (2) Oferta monetare (1) Oftalmia elektrike (3) Oftalmia simpatike (5) Oftalmologjia (166) Okisgjeni (1) Okluzioni i arteries qendrore te retines (4) Oksidet e bakrit (2) Oksidimi (1) Oksidoreduktimi (1) Oksigjeni (1) Oksihemoglobina (1) Oksitocina (1) Oktapodi (1) Olakizuria (1) Oligarkia (1) Oligodendrocitet (1) Oliguria (1) Oliver Twist (2) Ongsono (1) Onkologjia (3) Onomatopea (1) Operacioni (2) Ophthalmia neonatorum (1) Ophthalmology (20) Opinione (407) Ora inteligjente (1) Orbitalet atomike (1) Organelet qelizore (3) Organet e brendshme (1) Organet e frymëmarrjes (1) Organet foljore (1) Organi (2) Organizmat (1) Organizmat autotrofë (1) Organizmi (2) Orgazma (1) Orteku (1) Ortopedia dhe Traumatologjia (22) Oscar (1) Oscar Nominees (4) Osifikimi (1) Osifikimi endezmal (1) Osifikimi enkondral (1) Osmoza (1) Osteoblastet (1) Osteoklastet (1) Osteologjia (2) Osteonet (1) Osteoporoza (1) Otorinolaringologjia (3) Ozoni (1) Pablo Neruda (2) Pagjakësia (1) Palca e zgjatur (1) Palca kurrizore (4) Paleogjeografi (1) Palermo (1) Pankreasi (1) Pansystolic murmur over the precordium (1) Para agimit (1) Paracetamoli (3) Paradoksi (3) Parafimoza (1) Parafjala (3) Parafjalët (1) Paralelizmi figurativ (1) Parandalimi (4) Paranormale (2) Paraplegia (3) Paraplegjia (1) Parashikime (1) Parazitizmi (1) Parenkima (1) Paret (1) Pareza (1) Pareza e nervit trochlearis (1) Paronomazia (1) Parotiti (1) Partia politike (2) Pashko Vasa (1) Pashtriku (1) Pasqyra e të rrëfyemit (1) Pastërtia (1) Pasthirrma (4) Pasthirrmat (1) Pasuria (2) Pasurimi (1) Pathology of retinal detachment (1) Patologjia (115) Pavarësia (5) Pavarësia e Kosovës (3) PDA (1) Pedagogjia (1) Pediatria (1) Pediculosis (1) Pediculosis pubis (1) Pedologjia (1) Pedosfera (1) Pedoskopia (1) Pellagra (1) Pellgu (1) Pëllumbi (1) Pëllumbi i bardhë (1) Pentografi (1) Pepsina (1) Peptidoglikani (1) Për Mëmëdhenë (1) Përcaktori (1) Përceptimi (1) Peremrat (13) Përemrat dëftorë (3) Përemrat e pacaktuar (1) Përemrat lidhorë (3) Përemrat pronorë (1) Përemrat pyetës (3) Përemrat vetorë (1) Përemrat vetvetorë (1) Peremri (2) Përemri (4) Përemri pronor (2) Përemri vetor (1) Përemri vetvetor (1) Pericardium (1) Periflebiti i retines (1) Perifraza (1) Perimetria (1) Perioda (1) Periosti (1) Peristaltika (1) Permanent pacemaker (2) Permanent pacing in bradyarrhythmias (1) Përralla (14) Përrallat (1) Përrallëzat (1) Përsëri në këmbë (1) Përsëritja (1) Pershkrimi (1) Përshkrimi (1) Përshtatja (1) Personaliteti (1) Personazhet (1) Personazhi (1) Personifikimi (3) Përtej largësive (1) Perversioni (1) Pesha atomike (1) Pesha specifike (2) Pesha specifike e urinës (1) Peticioni (1) Petro Marko (5) Pezmatimi (1) Pharmacological treatment (1) Pharmacology (3) Photocoagulation (1) Pika në tru (1) Pikëçuditja (1) Pikëpyetja (1) Pilokarpina (2) Pioglitazoni (1) Piridoksali (1) Piridoksamina (1) Piridoksina (1) Pisha (1) Pjeset e ligjerates (3) Pjesët e ndryshueshme të ligjeratës (2) Pjesët e pandryshueshme të ligjeratës (2) Pjeseza (1) Pjesëza (1) Pjesëzat (2) Pjetër Budi (3) Placenta (2) Plaga lacerokontuzive e kapakeve (1) Plagjiatura (1) Plakja (1) Plaku (1) Plaku dhe deti (1) Planetet (2) Planetët (1) Planeti (1) Pleura (1) Pleuriti (1) Pllaja (1) Ploigjinia (1) Plumbi (9) Plutoni (2) Pluviografi (1) Pneumonia (1) Pneumotoraksi (1) Podagra (1) Podocitet (2) Poema (3) Poema e mjerimit (3) Poezi (293) Poezi dashurie (40) Poezi islame (77) Poezi per 1 qershorin (3) Poezi per 17 shkurtin (1) Poezi per 28 nentorin (5) Poezi per 8 marsin (1) Poezi për Adem Jasharin (2) Poezi per atdheun (1) Poezi per babain (1) Poezi per baletin (1) Poezi per bibloteken (1) Poezi per bletat (1) Poezi per boren (2) Poezi per dallendyshet (3) Poezi per dashuri (1) Poezi per detin (1) Poezi per dimrin (3) Poezi per diten e pare te shkolles (1) Poezi per elefantin (1) Poezi per femije (1) Poezi per flamurin (1) Poezi per gjyshen (2) Poezi per Kosoven (1) Poezi per kukulla (1) Poezi per lepurushin (1) Poezi per librin (2) Poezi per lirine (1) Poezi per lopen (1) Poezi per lulet (1) Poezi per lypsarin (1) Poezi per Migjenin (1) Poezi per motren (1) Poezi per nenen (2) Poezi per pavaresine e Kosoves (2) Poezi per pranveren (2) Poezi per pushimet dimerore (1) Poezi per Ramazanin (2) Poezi për Serbët (1) Poezi per shiun (1) Poezi per shkollen (2) Poezi per shoqen (1) Poezi per veren (1) Poezi per zogun (1) Poezi Qesharake (1) Poezia (10) Poezia lirike (4) Poezia mediative (1) Poezia patriotike (1) Poezia refleksive (1) Poezia satirike (1) Polakizuria (1) Poliandria (2) Policia (1) Policia Shkencore (1) Policitemia rubra vera (1) Poligamia (3) Polisedenti (2) Politika (1) Poliuria (1) Popullësia (6) Populli (5) Porcine heart valve (2) Porta hyrese (2) Portalet (1) Portet detare (1) Porti (1) Post-MI risk stratification (1) Postcardiotomy syndrome (1) Postime interesante (2) Postimet më të lexuara (1) Postimet sipas kategorive (1) Potenciali elektrik (1) Potenciali i aksionit (3) Potenciali i graduar (1) Potenciali i veprimit (2) Potenciali membranor (2) Pranvera (17) Presbiopia (1) Presja (1) Prilli i thyer (1) Prinzmetal's angina (1) Prizreni (1) Probleme matematikore (1) Procesi epidemik (1) Procesverbali (1) Profillaksa (1) Progestina (1) Programe dhe Libra islame (13) Programe shqip (21) Projekti (1) Prometeu i lidhur (1) Prometeu i mbërthyer (1) Promovimi shëndetësor (1) Propaganda shëndetsore (1) Propedeutika (1) Prostata (1) Prosthetic valve endocarditis (1) Proteinat (6) Protista (1) Protozoet (1) Proverba (4) Proverbat (1) Proza (4) Psikiatria (1) Psikodrama (1) Psikologji (16) Psikoza (4) Psikoza maniako depresive (1) Puferet (1) Pulëbardha (1) Pulmologjia (5) Pulmonary hypertension (6) Pulmonary stenosis (4) Punksioni lumbal (1) Pushteti (2) Pyetja retorike (1) Pyetje (2) Pyetje dhe Pergjigje (2) Pyetje nga Biologjia (3) Pyetje nga Kimia (67) Pyetje nga vizitorët (3) Pyetje-Pergjigje islame (7) Pyetjet retorike (2) Pytje (1) Qafa (1) Qamil Batalli (1) Qarqet e integruara (2) Qarqet e integruara analoge (1) Qarqet e integruara digjitale (1) Qelbi (1) Qeliza (29) Qeliza nervore (3) Qeliza prokariote (2) Qelizat Clara (1) Qelizat e maculae densa (1) Qelizat e Shvanit (1) Qelizat e tubulit proksimal (1) Qelizat jukstaglomerulare (1) Qelizat kaliciforme (1) Qelizat muskulare (1) Qelizat olfaktore (1) Qelizat osteogjene (1) Qendra apneustike (1) Qendra për avancimin e studimeve (1) Qendra pneumotoksike (1) Qengji (1) Qeni (2) Qerbelaja (1) Qershia (2) Qeveria (1) Qeverisja (1) Qukapiku (1) Quotes (8) Rabini (1) Radiatio optica (1) Radiatio thalamica (1) Radikalet e lira të oksigjenit (1) Radio (1) Radiodrama (1) Radiokomunikimi (1) Radiologjia (4) Rajoni rural (1) Ramazani (13) Rapitful (5) Rasa (1) Rasat e emrit (2) Raste Klinike (4) Ratifikimi (1) Reaksionet berthamore (2) Reaksionet kimike (2) Realitete (1) Receptoret (2) Receptorët (1) Receptoret e dhembjes (1) Receptoret visceral (1) Recesioni (1) Receta Gatimi (1) Recitimi (1) Redunanca (1) Referate (50) Referati (1) Referenca (1) Referendumi (1) Reflekset (1) Refleksi i Babinskit (1) Regjisori (2) Rehabilitimi mjekesor (2) Reklamo biznesin tuaj (3) Relievi (1) Religjioni (1) Rendet (1) Renesanca (1) Rentgenografia (1) Reportazhi (2) Republika e Kosovës (2) Resurset ekonomike (1) Retë (1) Retencioni urinar (1) Retina (2) Retinal detachment (2) Retinal manifestations of AIDS (1) Retorika (1) Reumatologjia (1) Revista (2) Revolucioni (1) Rexhep Qosja (2) Rezistenca elektrike (1) Rheumatic heart disease (2) Riboflavina (1) Rifat Kukaj (2) Right ventricular infarction (1) Rilindasit (1) Rima (3) Ritmi (1) Rituali roman (1) Robert Martiko (1) Robert Ndrenika (1) Robinson Kruzo (1) Roboti (1) Roboti i lodhur (1) Roli (2) Romane satirike (1) Romani (10) romani aventurier (1) Romani fantastiko – shkencor (1) Rozafa (1) Rrahim Sadiku (1) Rrahman Dedaj (1) Rregullat (1) Rregullat e trafikut (1) Rrena (1) Rrethanori (10) Rrethanori i kohës (1) Rrethanori i mënyrës (1) Rrethanori i qëllimit (1) Rrethanori i sasisë (1) Rrethanori i shkakut (1) Rrethanori i vendit (1) Rrezet infra te kuqe (1) Rriqnat (1) Rritja (1) Rritja ekonomike (1) Rrjeti kompjuterik (1) Rrokja (1) Rrotat (1) Rrudhat (1) Rruga e shtëpisë sime (1) Rruget e frymemarrjes (1) Rruget e perhapjes (4) Rrushi (2) Rryma elektrike (6) Rrymat detare (1) Rubor (1) Rukje (1) Ruptura e bulbusit (1) Sa të dua Shqipëri (1) Sabri Hamiti (1) Sadaka (2) Saldimi (2) Sami Frashëri (3) Samire Spahiu (1) Saprofitizmi (1) Satelitet natyrore (1) Satirik (1) Saturni (1) Scodra (1) Seborea (1) Seizmografi (1) Seizmologjia (1) Sekrecioni (1) Sekrete (2) Sekreti (1) Sekreti purulent (1) Seksi (5) Sekuenca filmike (1) Semiologjia (1) Semiotika (1) Sëmundja (2) Semundja inaparente (1) Sëmundja iskemike të zemrës (1) Semundja latente (1) Sëmundja ngjitëse (2) Semundja subklinike (1) Semundjet (2) Semundjet akute (1) Semundjet Infektive (66) Semundjet kongjenitale (1) Semundjet kronike (1) Senad Ramadani (4) Senile macular degeneration (1) Sepsa (1) Serbët (1) Seroprofilaksa (1) Serotonina (2) Serumi (1) Serumi antitetanik (1) Servodrejtuesi (1) Shaban Cakolli (4) Sharl Bodler (9) Sharri (1) Shefqet Krasniqi (3) Shehidi (1) Shejh Albani (2) Shejtani (1) Shekulli (1) Shendetesi (70) Shëndetësi (235) Shendeti (1) Shëndeti (3) Shenjat (3) Shenjat e komunikacionit (2) Shenjat e pikesimit (1) Shenjat e pikësimit (1) Shenjat e rrezikut (1) Shenjat e trafikut (1) Sheqeri (2) Sherbimet sekrete (2) Shevqet Musaraj (1) Shijat (1) Shiu (3) Shkallët e mbiemrit (1) Shkallëzimi (2) Shkarko (4) Shkëlqimi dhe rënia e shokut Zylo (1) Shkenca (8) Shkijet (1) Shkolla (12) Shkrime (2) Shkrime islame (1) Shkrime nga Ag Apolloni (25) Shkrime nga Ben Apolloni (6) Shkronjat (1) Shmangia (1) Shoku (4) Shoku distributiv (1) Shoku hipovolemik (1) Shoku kardiogjen (1) Shoku obstruktiv (1) Shoqeri sekrete (1) Shoqëria (1) ShowBiz (3) Shpella e Dragobisë (1) Shpella e piratëve (1) Shpendet (2) Shpirti (2) Shporeti elektrik (1) Shprehjet frazeologjike (1) Shpretka (1) Shqip (2) Shqiperia (8) Shqipëria (5) Shqiponja (1) Shqiptarët (1) Shqiptaria (1) Shtatëzënia (1) Shtaza (1) Shteti (3) Shtresat e lëkurës (1) Shtypja e larte e gjakut (1) Shtypja hidrostatike (1) Shtypja koloide (1) Shumë zhurmë për asgjë (1) Shurdhimi (1) Shurdhimi konduktor (1) Shytat (1) SI (1) Sicilia (1) Sida (1) Sideroza e kornese (1) Sigi Janku (1) Sikur t'isha djalë (1) Simbioza (1) Simboli (1) Simboli kimik (3) Simptomat (1) Simptomat dhe shenjat (18) Simulimi (1) Sinan Hasani (1) Sindromi (1) Sindromi Di George (1) Sinektoda (1) Sinjalet (2) Sinjalet ndriçuese (1) Sinjali (2) Sinonimet (2) Sinopsisi (2) Sinqeriteti (1) Sintaksa (1) Sinus rhythm (1) Sionizmi (1) Sipërfaqja e Kosovës (1) Sistematika (1) Sistemet inteligjente te drejtimit te transportit (1) Sistemi (1) Sistemi diellor (5) Sistemi endokrin (1) Sistemi i drejtimit (1) Sistemi i komunikimit (1) Sistemi i transmisionit (1) Sistemi informatik (1)