Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Kontrasti. Show all posts
Showing posts with label Kontrasti. Show all posts

Çka është kontrasti (figura e kontrastit) ?

Çka është kontrasti (figura e kontrastit) ?

Kontrasti vjen nga frengjishtja contraste = ndryshim i madh, kundershti.

Kontrasti ndertohet duke vene perballe ne menyre te theksuar dy karaktere njerezore,dy sende a dukuri,por duke kundervene figura a tablo te tera,jo ane ane te vecanta,si te antiteza.


Kontrasti tregon nje kundershti te fuqishme,nje skajshmeri te dyfishte.Ajo qe i jep fuqi me te madhe kontrastit eshte se figuratvihen afer njera-tjetres.Midis antitezes dhe kontrastit nuk ka kufij te prere.


Per shembull :


Ne romanin ne vargje te Aleksander Pushkinit - Eugjen Onjegin, heroit kryesor Onjeginit,qe eshte i matur e gjakftohte, i vihet perballe nje shok gjaknxehte e shume i rrembyer sic eshte Lenski.


Ja nje shembull kontrasti nga letersia shqipetare :


Kur nenat tona halleshumta

mbeshtetnin kokat siper trungut,
ajo porosiste ne vende te huaja
kolltuke te modes me te fundit.

Kur nenat tona stomak boshe

punonin njezet ore ne dite,
ajo urdheronte nje sherbetore
ta krihte me kreher te florinjte.

(Ndoc Gjetja - Kontrast)


Per te dyja strofat,dy vargjet e para jane ne kontrast me vargun e trete e te katert.

ceshte kontrasti, cka eshte kontrasti, cfare eshte kontrast, figura e kontrastit shqip, kontrasti shqip, cfare eshte kontrasti shqip, cfare eshte fjala kontrast shqip, kontrasti kuptimi, kontrasti definicioni 
Çka është kontrasti (figura e kontrastit) ?

Kontrasti vjen nga frengjishtja contraste = ndryshim i madh, kundershti.

Kontrasti ndertohet duke vene perballe ne menyre te theksuar dy karaktere njerezore,dy sende a dukuri,por duke kundervene figura a tablo te tera,jo ane ane te vecanta,si te antiteza.


Kontrasti tregon nje kundershti te fuqishme,nje skajshmeri te dyfishte.Ajo qe i jep fuqi me te madhe kontrastit eshte se figuratvihen afer njera-tjetres.Midis antitezes dhe kontrastit nuk ka kufij te prere.


Per shembull :


Ne romanin ne vargje te Aleksander Pushkinit - Eugjen Onjegin, heroit kryesor Onjeginit,qe eshte i matur e gjakftohte, i vihet perballe nje shok gjaknxehte e shume i rrembyer sic eshte Lenski.


Ja nje shembull kontrasti nga letersia shqipetare :


Kur nenat tona halleshumta

mbeshtetnin kokat siper trungut,
ajo porosiste ne vende te huaja
kolltuke te modes me te fundit.

Kur nenat tona stomak boshe

punonin njezet ore ne dite,
ajo urdheronte nje sherbetore
ta krihte me kreher te florinjte.

(Ndoc Gjetja - Kontrast)


Per te dyja strofat,dy vargjet e para jane ne kontrast me vargun e trete e te katert.

ceshte kontrasti, cka eshte kontrasti, cfare eshte kontrast, figura e kontrastit shqip, kontrasti shqip, cfare eshte kontrasti shqip, cfare eshte fjala kontrast shqip, kontrasti kuptimi, kontrasti definicioni 

Namazi

Syzat