Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Mëlçia

Çka është mëlçia

             Çka është mëlçia Mëlqia është një organ i cili gjendet në abdomen dhe është i rëndësishem për jetë.  Mëlçia kryen shum funksione të rëndësishme si:pastrimi i gjakut,detoksimi i barërave dhe helmeve,kontrolli i balancit të sheqerit dhe kolesterolit,formimi i faktorëve të mpikjes së gjakut dhe rigjenerimit të qelizave të reja të gjakut, tajimi i tëmthit etj. Pra këto funksione të melçisë e bëjnë të qartë se melçia është si organ i rëndësishem dhe i pazëvendësueshëm. Qelizat e dëmtuara të mëlçisë kanë aftësi të rigjenerohen shumë shpejtë. Organizmi i njeriut duhet të ketë së paku 10% të melçisë për të mbijetuar.  cka eshte melqia, cka eshte melcia, cfare eshte melqia, cfare eshte melcia, ceshte melcia, ceshte melqia, melqia definicioni, definicioni i melqise, melqia deficion, melqia shqip, melcia shqip, roli i melqise, roli i melcise, melcia dhe roli i saj, melçia dhe roli i saj, çka është melçia

Vitamina C ose acidi askorbik

Vitamina C ose acidi askorbik Vitamina C është shumë e rëndësishme për mbajtjen e proceseve vitale në organizëm.  Koncentrimet më të mëdha të kësaj vitamine ndodhen në organet ku prodhohen hormonet steroide (ka rolin e sintezës).  Është i domosdoshëm për funksionimin normal të hijaluronidazës gjatë krijimit të kolagjenit si dhe metabolizmin e acidit folik, kobaltit, dhe hekurit; procesin e fagocitozës që rrit imunitetin kundër infeksioneve të ndryshme, shpejton eliminimin e kolesterolit nga mëlçia duke marrë pjesë në sintezën e acideve të idhzës dhe kolesterolit ku parandalon proceset e ateromatozës dhe ndryshimeve degjenerative të sistemit kardiovaskular.  Burim kryesor për vitaminën C janë prodhimet nga origjina bimore (krijohet gjatë procesit të fotosintezës). Si psh. te specat gjendet rreth 135-185 mg/100 g; në domate 10-60 mg/100 g; patate të reja (qershor-korrik) 20.8 mg %, në tetor-dhjetor 15.0mg % ndërsa janar-mars 9.3 mg %. Te pemët: më të pasura jane frutat jugo

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more