Skip to main content

Vitamina C ose acidi askorbik

Vitamina C ose acidi askorbik
Vitamina C është shumë e rëndësishme për mbajtjen e proceseve vitale në organizëm. 

Koncentrimet më të mëdha të kësaj vitamine ndodhen në organet ku prodhohen hormonet steroide (ka rolin e sintezës). 

Është i domosdoshëm për funksionimin normal të hijaluronidazës gjatë krijimit të kolagjenit si dhe metabolizmin e acidit folik, kobaltit, dhe hekurit; procesin e fagocitozës që rrit imunitetin kundër infeksioneve të ndryshme, shpejton eliminimin e kolesterolit nga mëlçia duke marrë pjesë në sintezën e acideve të idhzës dhe kolesterolit ku parandalon proceset e ateromatozës dhe ndryshimeve degjenerative të sistemit kardiovaskular. 

Burim kryesor për vitaminën C janë prodhimet nga origjina bimore (krijohet gjatë procesit të fotosintezës). Si psh. te specat gjendet rreth 135-185 mg/100 g; në domate 10-60 mg/100 g; patate të reja (qershor-korrik) 20.8 mg %, në tetor-dhjetor 15.0mg % ndërsa janar-mars 9.3 mg %. Te pemët: më të pasura jane frutat jugore (45-50 mg) dhe veçanërisht frutat e kaçës 1000-1500 mg
Pjesëmarrja e kësaj vitamine në produkete ushqimore varet nga koha e ruajtjes dhe freskia e ushqimit, prandaj për shkak të jostabilitetit, shumë faktorë mund të shkaktojnë shpërbërjen e kësaj vitamine (oksidaza, temperaturat e larta, prezenca e mjeteve alkale, prishja mekanike, shtypja, prerja, me anë të aktivizimit të oksidazës dhe në kontakt me oksigjenin e shpërbën viatminën C.
Nga përpunimi termik gjithashtu shkatërrohet vitamina C (përpunimi termik i zgjatur i ushqimeve). Ku mund të humben  30 deri 50% të vitaminës. Është e qartë që këto fakte e imponojnë dhe parandalimin specifik që qëndron në konsumimin e produkteve sa më të freskëta ushqimore, ruajtja e tyre në vend të thata dhe të errëta, pa përpunim mekanik paraprak (në sallata ose gjellë). Gatuarja e ushqimit në sasi më të vogla ku uji që lëshojnë ato gjatë përgatitjes nuk duhet hedhur dhe ushqimi mos të ngrohet disa herë.

Vitamina c, vitaminat c, vitamine c, roli I vitamines c, roli I acidit askorbik,vitaminat,

loading...

Lexo edhe:

Postimet e fundit






Popular posts from this blog

Vjershe per 28 nentorin nga Suhejla Topojani - Kaçanik

28 Nëntori

Shumë zemra rënkonin
Shumë lotë pikonin
Shumë fëmijë u vranë
Vetëm se ishin shqiptarë.

Tani erdhi paqja
Tani erdhi liria
Gëzohemi të gjithë
Se erdhi Pavarësia.

Mirë se erdhe Pavarësi
Mirë se erdhe 28 Nëntor
Jemi të gëzuar të gjithë
Të bashkuar e unik

Vjershe apo poezi nga Suhejla Topojani - Kaçanik


vjersha per 28 nentorin,28 nentori vjersha shqip,vjersha dhe poezi per 28 nentorin,28 nentori poezi shqip,vjersha te bukura per 28 nentorin,pavaresine e Shqiperise,shqipnise,

Pranvera në vendin tim

''Pranvera''është një stinë e bukur ku natyra fillon të ngjallet e të gjelbërohet,moti fillon të ngrohet jetë e re fillon të afrohet.

Çdo mëngjes kur zgjohem kënaqem kur shikoj rrezet e diellit që bien në dritare dhe kënaqem poashtu kur dëgjoj cicërimën e zogjve.

Kjo stinë e gëzon çdokënd me gjallërinë dhe bukurinë e saj.

Zogjtëgëzohen shumë sepse tani e kanë më të lehtë jetën,ushqimin dhe strehimin.Disa prej tyre(zogjtë shtegtarë) kthehen nga vendet e largëta si: dallëndyshja,lejleku etj.

Bariu është shumë i gëzuar sepse tani ai ka ku ti kullos bagëtinë dhe ta ruaj më lehtë atë.

Bujku fillon ta mbjellë misrin,domatet,patatet e perime dhe pemë tjera të ndryshme që janë të nevojshme për jetesën e njeriut.

Unë e dua këtë stinë sepse është tejet e bukur dhe në mua ngjall dashuri dhe lumturi shpirtërore.


Lexo edhe nje ese tjeter: Ese per pranveren


Shkruar nga stafi Rapitful.

Ndalohet rreptesisht kopjimi dhe postimi ne nje faqe tjeter


Pranvera në vendin tim .Kjo eshte nje…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more