Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Test nga gjuha dhe letersia shqipe

Çfarë janë tingulli dhe fonema?

Çfarë janë tingulli dhe fonema? Tingulli dhe fonema janë njësi më të vogla të fjalës që në vetveten nuk kanë kuptim. Shërbejnë për të ndërtuar njësi më të mëdha me kuptim, por fonema në ndryshim nga tingullit kavlera, kuptim dallues, ajo shërben pra edhe për ti dalluar njësitë më të mëdha me kuptim.

Çështë gjuha standarde?

Gjuha standarde është varianti më i përpunuar i gjuhës së popullit shqiptarë, që përfshingjuhën që përdoret në praktikën shkrimore, botuese si dhe në komunikimin zyrtar, të të gjitha mjediseve shqiptare në Republikën e Shqipërisë dhe jashtë saj nga gjithë mediat në gjuhën shqipe = Tiranë, Prishtinë dhe në të gjitha stacionet radio televizive që emetojnë program shqip në gjithë botën.

Trego për librin e parë shqip

Trego për librin e parë shqip Titullohet Meshari, autori:Gjon Buzuku, viti 1555 dialektin e Veriut, ku 220 faqe u mungojnë8 fletët e para, Gjoni ishtebiri i B dek Buzukut, ky libër përmban 7 psalmet pendestare dhe disa copa nga rituali ikatekizmit.

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more