Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Masa atomike

Çka është numri i masës atomike ?

Çka është numri i masës atomike ?

Përveç numrit atomik atomi i elementit kimik ka edhe numrin e masës, që shënohet me A.

A = Nr(p) + Nr(n)

Për shembull numri i masës së atomit të natriumit është 23, d.m.th. A(Na)

= 11 + 12 = 23. Nga kjo kuptuat se atomi i natriumit në bërthamë ka 11

protone dhe 12 neutrone. Nëse e dini numrin e masës dhe numrin e protoneve mund ta gjeni numrin e neutroneve të një elementi kimik.

Nr(n) = A - Nr(p)

Për shembull tek atomi i natriumit numri i neutroneve gjendet në këtë

mënyrë:

Nr(n) = 23 - 11 = 12

që don të thotë se atomi i natriumit në bërthamë ka 12 protone.


qka eshte masa atomike,ceshte masa atomike,cfare eshte masa atomike,qeshte massa atomike,qka quajme mase atomike,masa atomike shqip

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more