Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Imunologjia. Show all posts
Showing posts with label Imunologjia. Show all posts

Cilat janë sistemet kryesore efektore të përgjigjes stresore ?

 Cilat janë sistemet kryesore efektore të përgjigjes stresore ?

Sistemet kryesore efektore të përgjigjes stresore janë sistemet endokrine dhe imunologjike.
 Cilat janë sistemet kryesore efektore të përgjigjes stresore ?

Sistemet kryesore efektore të përgjigjes stresore janë sistemet endokrine dhe imunologjike.

Imuniteti jospecifik paraqet barrieren e pare te mbrojtjes se organizmit nga antigjenet e huaja, e perbejne keta faktor :

Imuniteti jospecifik paraqet barrieren e pare te mbrojtjes se organizmit nga antigjenet e huaja, e perbejne keta faktor :

-Lekura, mukoza, ciliet, HCl, sekrecionet mukozale, komplementi dhe Lim-O
Imuniteti jospecifik paraqet barrieren e pare te mbrojtjes se organizmit nga antigjenet e huaja, e perbejne keta faktor :

-Lekura, mukoza, ciliet, HCl, sekrecionet mukozale, komplementi dhe Lim-O

Cilat jane simptomat e alergjise ?


Simptomat të shkaktuara nga alergjia janë:

Hundë që rrjedhin apo hundë të zëna

Sy të skuqur, të acaruar dhe që kruhen

Kollitja

Teshtima

Tharje gjuhe dhe fyti, edhe acarime të tyre

Vështirësi në frymëmarrje

Diarea

Vjellje ushqimi

Tharja dhe acarimi i lëkurës.

Cilat jane simptomat e alergjise ?,Kush jane simptomat dhe shenjat e shkaktuara nga alergjia,alergjia dhe shenjat e saj,alergjia dhe simptomat e alergjise,alergjia dhe simptomat e saj,shenjat e alergjise,kush jane shenjat e alergjise

Simptomat të shkaktuara nga alergjia janë:

Hundë që rrjedhin apo hundë të zëna

Sy të skuqur, të acaruar dhe që kruhen

Kollitja

Teshtima

Tharje gjuhe dhe fyti, edhe acarime të tyre

Vështirësi në frymëmarrje

Diarea

Vjellje ushqimi

Tharja dhe acarimi i lëkurës.

Cilat jane simptomat e alergjise ?,Kush jane simptomat dhe shenjat e shkaktuara nga alergjia,alergjia dhe shenjat e saj,alergjia dhe simptomat e alergjise,alergjia dhe simptomat e saj,shenjat e alergjise,kush jane shenjat e alergjise

Imuniteti i lindur dhe imuniteti i fituar

imuniteti i lindur,imuniteti i fituar
imuniteti i lindur,imuniteti i fituar

Çka janë antitrupat ?

Çka janë antitrupat  (At) ?

Antitrupat janë proteina specifike që prodhohen si përgjigje ndaj një imunogjeni dhe reagojnë me antigjenin.

cka jane antitrupat,cjane antitrupat, ceshte antitrupi, cfare eshte antritrupi, cka kuptojme me antitrup, antitrupat definicion, antritrupat shqip, kundertrupezat shqip,kundertrupat shqip
Çka janë antitrupat  (At) ?

Antitrupat janë proteina specifike që prodhohen si përgjigje ndaj një imunogjeni dhe reagojnë me antigjenin.

cka jane antitrupat,cjane antitrupat, ceshte antitrupi, cfare eshte antritrupi, cka kuptojme me antitrup, antitrupat definicion, antritrupat shqip, kundertrupezat shqip,kundertrupat shqip

Çka janë epitopet ose determinantat antigjenike ?

Çka janë epitopet ose determinantat antigjenike  ?


Janë pjesët e veçanta të antigjenit, të cilat lidhen me antitrupa.

cka jane epitopet, cfare jane epitopet antigjenike, determinanta antigjenike
Çka janë epitopet ose determinantat antigjenike  ?


Janë pjesët e veçanta të antigjenit, të cilat lidhen me antitrupa.

cka jane epitopet, cfare jane epitopet antigjenike, determinanta antigjenike

Çka janë haptenet ?

Çka janë haptenet ?

Substancat që nuk janë imunogjene, por mund të reagojnë me antitrupa

Haptenet janë molekula të vogla, të cilat veçmas, nuk mund të indukojnë përgjigje imunologjike, por këtë mund ta bëjnë nëse lidhen me një molekulë tjetër bartëse. 

Haptenet e lira mund të reagojnë me produktet e përgjigjes imunologjike pasi këto të jenë në dispozicion. 

Haptenet kanë veti antigjenike, por jo imunogjenike.

cka jane haptenet, cfare jane haptenet, ceshte hapteni, cjane haptenet, cka kuptojme me haptene, ceshte hapteni, haptenet definicioni, hapten definicion, hapten shqip, hapteni shqip, imunologji haptenet, cka eshte fjala hapten, hapten
Çka janë haptenet ?

Substancat që nuk janë imunogjene, por mund të reagojnë me antitrupa

Haptenet janë molekula të vogla, të cilat veçmas, nuk mund të indukojnë përgjigje imunologjike, por këtë mund ta bëjnë nëse lidhen me një molekulë tjetër bartëse. 

Haptenet e lira mund të reagojnë me produktet e përgjigjes imunologjike pasi këto të jenë në dispozicion. 

Haptenet kanë veti antigjenike, por jo imunogjenike.

cka jane haptenet, cfare jane haptenet, ceshte hapteni, cjane haptenet, cka kuptojme me haptene, ceshte hapteni, haptenet definicioni, hapten definicion, hapten shqip, hapteni shqip, imunologji haptenet, cka eshte fjala hapten, hapten

Çka janë antigjenet ?


Çka janë antigjenet ?

Antigjenet janë substanca që reagojnë me prodhimet e përgjigjes specifike imunologjike ose me antitrupat.

cka jane antigjenet, antigjenet shqip, cfare jane antigjenet, ceshte antigjeni, ckuptojme me antigjen, cfare eshte antigjeni, antigjeni shqip, fjala antigjen shqip, cka kuptojme me antigjen, antigjeni ne gjuhen shqipe, fjala antigjen ne gjuhe shqip,ceshte fjala antigjen, 

Çka janë antigjenet ?

Antigjenet janë substanca që reagojnë me prodhimet e përgjigjes specifike imunologjike ose me antitrupat.

cka jane antigjenet, antigjenet shqip, cfare jane antigjenet, ceshte antigjeni, ckuptojme me antigjen, cfare eshte antigjeni, antigjeni shqip, fjala antigjen shqip, cka kuptojme me antigjen, antigjeni ne gjuhen shqipe, fjala antigjen ne gjuhe shqip,ceshte fjala antigjen, 

Çka janë imunogjenet ?

Çka janë imunogjenet ?

Imunogjenet janë substanca që shkaktojnë përgjigje specifike imunologjike.

cka jane imunogjenet, cfare jane imunogjenet, imunogjen, cka eshte imunogjen, ceshte imunogjen, cfare eshte imunogjen,imunogjenet shqip, imunogjeni shqip
Çka janë imunogjenet ?

Imunogjenet janë substanca që shkaktojnë përgjigje specifike imunologjike.

cka jane imunogjenet, cfare jane imunogjenet, imunogjen, cka eshte imunogjen, ceshte imunogjen, cfare eshte imunogjen,imunogjenet shqip, imunogjeni shqip

Çka është imunologjia ?

 Çka është imunologjia ?

Imunologjia është shkencë që studion mbrojtjen dhe përgjigjen e organizmit tonë ndaj makromolekulave të huaja ose mikroorganizmave invadues (virusët, bakteret, fungjet, protozoat ose parazitët). 

Përveç mikroorganizmave të huaj, trupi i njeriut mund të zhvillojë përgjigje imunologjike edhe ndaj proteinave vetanake ose molekulave të tjera (sëmundjet autoimmune) dhe kundër qelizave të dëmtuara në imunitetin ndaj virusëve dhe tumorëve. 

Vija e parë e mbrojtjes ndaj mikroorganizmave të huaj është bariera e jashtme-lëkura, që pengon depërtimin e mikrobeve në brendi të organizmit.

 Nëse mikrobet e kalojnë barierën lëkurore apo mukotike, atëherë organizmi reagon menjëherë përmes disa qelizave që përgjigjen ndaj pranisë së tyre. 

Këto qeliza janë makrofagjet dhe neutrofilet, të cilat i fagocitojnë mikrobet e huaja dhe i shkatërrojnë ato pa patur nevojë për ndihmën e antitrupave. 

Përgjigja e menjëhershme vjen edhe nga disa komponenta mbrojtëse që e privojnë mikrobin nga materiet e domosdoshme për jetë (p.sh. hekuri). 

Këto komponenta hasen në indin epitelial, në sekrecione (lotët dhe pështyma) dhe në qarkullimin e gjakut. Kjo formë e imunitetit është e lindur ose jospecifike dhe gjithmonë është në gatishmëri për t’u përgjigjur në invadimin e mikroorganizmave nga jashtë. 

Vija e dytë e mbrojtjes është imuniteti specifik, të cilit i duhen disa ditë për t’u përgjigjur në invadimin parësor (infeksioni me një organizëm që nuk ka ndodhur më parë). 

Te sistemi specifik imunologjik, vërehet prodhimi i antitrupave (proteina të tretshme që lidhen me antigjenët e huaj) dhe përgjigja qelizore imunitare, në të cilën qelizat specifike i njohin patogjenët e huaj dhe i shkatërrojnë ato.

 Te virusët dhe tumorët, ky lloj i imunitetit është esencial për njohjen dhe shkatërrimin e qelizave vetjake që janë të infektuara nga virusët apo qelizat malinje të tumorit. 

Përgjigja dytësore është zakonisht shumë më e theksuar sesa ajo parësore për shkak të aktivizimit të qelizave memorike B dhe T. 

Në këtë seksion do të shohim se si ndërveprojnë qelizat e sistemit imunologjik me njëra tjetrën përmes një numri të madh të molekulave sinjalizuese me qëllim që të krijohet një përgjigje e bashëkrenditur. 

Këto sinjale realizohen përmes proteinave dhe stimulojnë qelizat e sistemit imunologjik. Këtij grupi i takojnë limfokinet që prodhohen nga qelizat e sistemit limfoid; si dhe citokinet e hemokinet që prodhohen nga qelizat tjera të sistemit imunitar.

cka jane limfokinet, sistemi limfoid, hemokinet, cka eshte imunologjia, imunologji,imunologjia mjekesi, mjekesi imunologji, imunologjia mjekesore, proceset imunologjike, procesi imunologjik, cfare eshte procesi imunologji, 
 Çka është imunologjia ?

Imunologjia është shkencë që studion mbrojtjen dhe përgjigjen e organizmit tonë ndaj makromolekulave të huaja ose mikroorganizmave invadues (virusët, bakteret, fungjet, protozoat ose parazitët). 

Përveç mikroorganizmave të huaj, trupi i njeriut mund të zhvillojë përgjigje imunologjike edhe ndaj proteinave vetanake ose molekulave të tjera (sëmundjet autoimmune) dhe kundër qelizave të dëmtuara në imunitetin ndaj virusëve dhe tumorëve. 

Vija e parë e mbrojtjes ndaj mikroorganizmave të huaj është bariera e jashtme-lëkura, që pengon depërtimin e mikrobeve në brendi të organizmit.

 Nëse mikrobet e kalojnë barierën lëkurore apo mukotike, atëherë organizmi reagon menjëherë përmes disa qelizave që përgjigjen ndaj pranisë së tyre. 

Këto qeliza janë makrofagjet dhe neutrofilet, të cilat i fagocitojnë mikrobet e huaja dhe i shkatërrojnë ato pa patur nevojë për ndihmën e antitrupave. 

Përgjigja e menjëhershme vjen edhe nga disa komponenta mbrojtëse që e privojnë mikrobin nga materiet e domosdoshme për jetë (p.sh. hekuri). 

Këto komponenta hasen në indin epitelial, në sekrecione (lotët dhe pështyma) dhe në qarkullimin e gjakut. Kjo formë e imunitetit është e lindur ose jospecifike dhe gjithmonë është në gatishmëri për t’u përgjigjur në invadimin e mikroorganizmave nga jashtë. 

Vija e dytë e mbrojtjes është imuniteti specifik, të cilit i duhen disa ditë për t’u përgjigjur në invadimin parësor (infeksioni me një organizëm që nuk ka ndodhur më parë). 

Te sistemi specifik imunologjik, vërehet prodhimi i antitrupave (proteina të tretshme që lidhen me antigjenët e huaj) dhe përgjigja qelizore imunitare, në të cilën qelizat specifike i njohin patogjenët e huaj dhe i shkatërrojnë ato.

 Te virusët dhe tumorët, ky lloj i imunitetit është esencial për njohjen dhe shkatërrimin e qelizave vetjake që janë të infektuara nga virusët apo qelizat malinje të tumorit. 

Përgjigja dytësore është zakonisht shumë më e theksuar sesa ajo parësore për shkak të aktivizimit të qelizave memorike B dhe T. 

Në këtë seksion do të shohim se si ndërveprojnë qelizat e sistemit imunologjik me njëra tjetrën përmes një numri të madh të molekulave sinjalizuese me qëllim që të krijohet një përgjigje e bashëkrenditur. 

Këto sinjale realizohen përmes proteinave dhe stimulojnë qelizat e sistemit imunologjik. Këtij grupi i takojnë limfokinet që prodhohen nga qelizat e sistemit limfoid; si dhe citokinet e hemokinet që prodhohen nga qelizat tjera të sistemit imunitar.

cka jane limfokinet, sistemi limfoid, hemokinet, cka eshte imunologjia, imunologji,imunologjia mjekesi, mjekesi imunologji, imunologjia mjekesore, proceset imunologjike, procesi imunologjik, cfare eshte procesi imunologji, 

Çka është alergjia ?

  Çka është alergjia ?


Me alergji ose gjendje të tejndjeshmërisë nënkuptohet ndryshimi specifik i reaktivitetit të organizmit.
 
Gjendjen e tejndjeshmërisë e nxit kontakti i parë i organizmit me alergjenin (antigjenin). 

Gjatë takimit të parë të organizmit me alergjen ndodh përgjigjja imunologjike parësore, ose i ashtuquajturi sensibilizim aktiv, me ç'rast te tipi i hershëm (humoral) alergjia manifestohet me krijimin e limfociteve të sensibilizuara specifike. 

Gjatë rikontaktit me të njëjtin alergjen, por tash në organizëm të sensibilizuar, zhvillohet reaksioni alergjik.

cfare eshte alergjia, ckuptojme me alergji, ceshte alergjia, cfare kuptojme me alergji, alergjia kuptimi, alergjia definicioni, c'eshte alergjia, qka quajme alergji, alergji kuptimi,
  Çka është alergjia ?


Me alergji ose gjendje të tejndjeshmërisë nënkuptohet ndryshimi specifik i reaktivitetit të organizmit.
 
Gjendjen e tejndjeshmërisë e nxit kontakti i parë i organizmit me alergjenin (antigjenin). 

Gjatë takimit të parë të organizmit me alergjen ndodh përgjigjja imunologjike parësore, ose i ashtuquajturi sensibilizim aktiv, me ç'rast te tipi i hershëm (humoral) alergjia manifestohet me krijimin e limfociteve të sensibilizuara specifike. 

Gjatë rikontaktit me të njëjtin alergjen, por tash në organizëm të sensibilizuar, zhvillohet reaksioni alergjik.

cfare eshte alergjia, ckuptojme me alergji, ceshte alergjia, cfare kuptojme me alergji, alergjia kuptimi, alergjia definicioni, c'eshte alergjia, qka quajme alergji, alergji kuptimi,

Çka është autoimuniteti ?

Çka është autoimuniteti ?

Autoimuniteti është gjendje në të cilën organizmi dështon në procesin e dallimit të të vetës dhe të huajes; në atë rast ai të vetën e merrë për të huaj dhe ndaj saj vepron imunologjikisht.

Duhet dalluar autoimunitetin dhe sëmundjen autoimune: me autoimunitet kuptojmë shenjat e njohjes dhe reagimit imunologjik ndaj antigjeneve të veta (p.sh. prania e autokundërtrupave),kurse sëmundja autoimune paraqet gjendje patologjike të nxitur nga proceset autoimune.

Përveç kësaj, te shumë sëmundje gjejmë elemente dhe gjurmë të autoimunitetit, edhe pse shkaku i tyre, fillimi dhe një pjesë e zhvillimit nuk kanë të bëjnë me dështim të njohjes së të vetës dhe të huajes.

cka eshte autoimuniteti, cfare eshte autoimuniteti, cka osht autoimuniteti, cfare osht autoimuniteti, ceshte autoimuniteti, c'eshte autoimuniteti, pse paraqitet autoimuniteti, rendesia e autoimunitetit, qka eshte autoimuniteti
Çka është autoimuniteti ?

Autoimuniteti është gjendje në të cilën organizmi dështon në procesin e dallimit të të vetës dhe të huajes; në atë rast ai të vetën e merrë për të huaj dhe ndaj saj vepron imunologjikisht.

Duhet dalluar autoimunitetin dhe sëmundjen autoimune: me autoimunitet kuptojmë shenjat e njohjes dhe reagimit imunologjik ndaj antigjeneve të veta (p.sh. prania e autokundërtrupave),kurse sëmundja autoimune paraqet gjendje patologjike të nxitur nga proceset autoimune.

Përveç kësaj, te shumë sëmundje gjejmë elemente dhe gjurmë të autoimunitetit, edhe pse shkaku i tyre, fillimi dhe një pjesë e zhvillimit nuk kanë të bëjnë me dështim të njohjes së të vetës dhe të huajes.

cka eshte autoimuniteti, cfare eshte autoimuniteti, cka osht autoimuniteti, cfare osht autoimuniteti, ceshte autoimuniteti, c'eshte autoimuniteti, pse paraqitet autoimuniteti, rendesia e autoimunitetit, qka eshte autoimuniteti

Çka është komplementi dhe cili është roli i tij?

Çka është komplementi dhe cili është roli i tij?

Komplementi paraqet sistemin ekzekutiv kryesor të imunitetit humoral. 

Provokon inflamacionin, shpejton fagocitozën dhe shkakton citolizën. 

Përbëhet prej së paku 15 proteinave të cilat në plazmë dhe në lëngjet tjera trupore normalisht ndodhen në gjendje joaktive.
 
Aktivizohen sipas një rendi të caktuar, me rrugë klasike dhe alternative.

cka eshte komplementi, qka osht komplementi, ceshte komplementi, c'eshte komplementi, cka osht komplementi, roli i komplementit, rendesia e komplementi, si aktivizohet komplementi, cili eshte roli i komplementi, imuniteti humoral, inflamacioni,fagocitoza,citoliza
Çka është komplementi dhe cili është roli i tij?

Komplementi paraqet sistemin ekzekutiv kryesor të imunitetit humoral. 

Provokon inflamacionin, shpejton fagocitozën dhe shkakton citolizën. 

Përbëhet prej së paku 15 proteinave të cilat në plazmë dhe në lëngjet tjera trupore normalisht ndodhen në gjendje joaktive.
 
Aktivizohen sipas një rendi të caktuar, me rrugë klasike dhe alternative.

cka eshte komplementi, qka osht komplementi, ceshte komplementi, c'eshte komplementi, cka osht komplementi, roli i komplementit, rendesia e komplementi, si aktivizohet komplementi, cili eshte roli i komplementi, imuniteti humoral, inflamacioni,fagocitoza,citoliza

Namazi

Syzat