Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Figura e krahasimit. Show all posts
Showing posts with label Figura e krahasimit. Show all posts

Çka është krahasimi(Figura e krahasimit) ?

Çka është krahasimi(Figura e krahasimit) ?

Krahasimi eshte venia balle per balle e dy dukurive,dy sendeve a dy frymoreve te ngjashem nga ana e jashtme,perte ndricuar me mire njerin prej tyre,per a bere me te gjalle e me te pasur mendimin.

Krahasimi eshte perqasje ose perafrim midis dy imazheve qe arrihet duke bashkuar fjalet perkatese me ndihmen e lidhezave.Eshte nje nga figurat me te thjeshta,sepse mjafton te vihen perballe fjalet qe shenojne dukuri,sende a frymore qe kane ngjashmeri dhe te lidhen me lidhezat :
si,ashtu si,porsi etj. per ta patur krahasimin.

Ne kete figure stilistike vihen perballe vecorite e dyta,ato qe bien ne sy dhe sherbejne per te vene ne pah ane te ngjashme,per ta ndricuar me mire njeren prej tyre,per ta shprehur me me shume gjalleri e pasuri mendimin.


Kur te dy krahet e krahasimit nuk jane dy fjale,por dy fjali,atehere krahasimi quhet
similitude ose krahasim i zgjatur.

Similitude
vjen nga latinishtja similitude = ngjashmeri.


ceshte krahasimi, cka eshte krahasimit,cfare eshte krahasimit, qka eshte krahasimit, figura e krahasimit shqip, krahasimit shqip, qka eshte figura e krahasimit, cfare eshte krahasim, cka eshte figure e krahasimit,figurat letrare, figure letrare, figura letrare krahasimi 
Çka është krahasimi(Figura e krahasimit) ?

Krahasimi eshte venia balle per balle e dy dukurive,dy sendeve a dy frymoreve te ngjashem nga ana e jashtme,perte ndricuar me mire njerin prej tyre,per a bere me te gjalle e me te pasur mendimin.

Krahasimi eshte perqasje ose perafrim midis dy imazheve qe arrihet duke bashkuar fjalet perkatese me ndihmen e lidhezave.Eshte nje nga figurat me te thjeshta,sepse mjafton te vihen perballe fjalet qe shenojne dukuri,sende a frymore qe kane ngjashmeri dhe te lidhen me lidhezat :
si,ashtu si,porsi etj. per ta patur krahasimin.

Ne kete figure stilistike vihen perballe vecorite e dyta,ato qe bien ne sy dhe sherbejne per te vene ne pah ane te ngjashme,per ta ndricuar me mire njeren prej tyre,per ta shprehur me me shume gjalleri e pasuri mendimin.


Kur te dy krahet e krahasimit nuk jane dy fjale,por dy fjali,atehere krahasimi quhet
similitude ose krahasim i zgjatur.

Similitude
vjen nga latinishtja similitude = ngjashmeri.


ceshte krahasimi, cka eshte krahasimit,cfare eshte krahasimit, qka eshte krahasimit, figura e krahasimit shqip, krahasimit shqip, qka eshte figura e krahasimit, cfare eshte krahasim, cka eshte figure e krahasimit,figurat letrare, figure letrare, figura letrare krahasimi 

Figura e krahasimit

                     Figura e krahasimit

Krahasimi është ajo figurë stilistike që na jep një send të krahasuar me një tjetër.

Mund të kemi të krahasuar cilësi të ndryshme si psh. posi ambli fllad; 

Gjendje si p.sh.Posi fluturimi i zogut. 

Krahasimi ndërtohet duke përdorur gjithnjë lidhëzat krahasuese si, posi, sikurse.
                                                   
                                                              Ose

Krahasimi është figurë letrare që përdoret për ta bërë më të gjallë e më të qartë mendimin e shprehur, duke vënë pranë diçkaje më pak të njohur diçka tjetër të ngjashme me të dhe më të njohur, më të qartë e më të kuptueshme (p.sh. i bardhë si bora). Krahasimi sajohet kur i vëmë përballë njëra-tjetrës dy mendime, dy objekte, dy dukuri për t’u krahësuar, gjithnjë me qëllim që të shquhet më mirë njëra nga këto dy palë.

qka eshte krahasimi,cka eshte krahasimi,figurat etrare, figura letrare, leximi, figurat e krahasimit, qeshte figura e krahasimit, ç'eshte figurat e krahasimit, cilat jane figurat letrare,shembuj me krahasim,shembull krahasimi
                     Figura e krahasimit

Krahasimi është ajo figurë stilistike që na jep një send të krahasuar me një tjetër.

Mund të kemi të krahasuar cilësi të ndryshme si psh. posi ambli fllad; 

Gjendje si p.sh.Posi fluturimi i zogut. 

Krahasimi ndërtohet duke përdorur gjithnjë lidhëzat krahasuese si, posi, sikurse.
                                                   
                                                              Ose

Krahasimi është figurë letrare që përdoret për ta bërë më të gjallë e më të qartë mendimin e shprehur, duke vënë pranë diçkaje më pak të njohur diçka tjetër të ngjashme me të dhe më të njohur, më të qartë e më të kuptueshme (p.sh. i bardhë si bora). Krahasimi sajohet kur i vëmë përballë njëra-tjetrës dy mendime, dy objekte, dy dukuri për t’u krahësuar, gjithnjë me qëllim që të shquhet më mirë njëra nga këto dy palë.

qka eshte krahasimi,cka eshte krahasimi,figurat etrare, figura letrare, leximi, figurat e krahasimit, qeshte figura e krahasimit, ç'eshte figurat e krahasimit, cilat jane figurat letrare,shembuj me krahasim,shembull krahasimi

Namazi

Syzat