Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Motivi

Kompozicioni i poezise lirike apo struktura e poezise lirike

Kompozicioni i poezise lirike apo struktura e poezise lirike

Veprat lirike janë të ndërtuara në vargje. Në poezitë lirike nuk ka subjekt dhe
personazhe, ndjenjat dhe mendimet i shfaq vetë poeti.


Motivi

Fjala motiv rrjedh nga fjala latine (motio, motos) që do të thotë ngacmoj, zgjoj, arsye, shkas për dika.

Njësia më e vogël tematike , pjesa më e vogël e krijimit letrar, e cila nuk mund të ndahet më tej quhet motiv.

Motivi është element i rëndësishëm në poezitë lirike. Sipas tij poezitë mund të
jenë patriotike, erotike ( të dashurisë), sociale ( shoqërore) , peizazhiste, refleksive etj.

Ritmi

Fjala ritëm rrjedh nga fjala greke rhitmos që do të thotë ndryshim i njëtrajtshëm i ndonjë elementi.

Në letërsi me fjalën ritëm kuptojmë ndryshimin e njëtrajtshëm të rrokjeve të theksuara dhe të patheksuara në vargjet e poezisë.

Ritmi luan një rol të rëndësishëm për arritjen e muzikalitetit sa më të madh në poezi dhe bisedat e përditshme.

Ritmi mund të jetë i shpejtë dhe i ngadalshëm.

poezia lirike, m…

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more