Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Lasgush Poradeci

Vallja e luleve - Lasgush Poradeci

Vallja e luleve - Lasgush Poradeci

Vijnё vashat valle valle
Gjyshё-e-gji-stolisur
Njё pёllumb, njё sy-zorkalle
Se vjen m’e mbollisura.
Ç’m’i ka hije shtat’i hedhur,
Hije kraharuari,
Pa fillon me zё tё dredhur
Motra sё kёnduari:
Ju qё niseni pёr lule,
Shoqe moj tё mijёza,
Merr-mё-ni as edhe mua
Nёr pyje-e korijёza;
Pritni moj tё vi dhe unё
Maleve, lёndinave,
Ndaj çkёlqen pa tё pёrdhunё
Fill-i trendelinave;
Nё mos diça tё bёj tufё,
Shoqe ju dёgjomёni:
Bёni moj njё tog me lule
Dhe me to mbulo-mё-ni;
Nё ju pyeçin pёr mua:
Ç’u bё flog-banusheja?
Thoni, se mё njё pёrrua
E zu gjarpёrusheja:
Thoni, se ndaj njё mburimi
Mё t’e patё fluturёn:
Thoni, seç e zuri trimi
Atё bel-kёputurёn.

Ç’u Mbush Mali - Lasgush Poradeci

Ç’u Mbush Mali - Lasgush Poradeci

Shqipëri! moj nëna ime,
Më ke rritur me thërrime!
Shqipëri! të qofsha falë,
Të kam nënë e më ke djalë
********
Ç’u mbush mali me dëborë,
Ç’u mbush deti me pamporë,
Seç u mbush e shkreta Vlorë
Plot me krushq e me dasmorë,
S’janë Toskë e Malësorë
Me flamur të kuq në dorë
Si dhëndurë me kurorë.
Ç’u zbardhë malet, ç’u zbardhë:
Nga çdo anë seç na ardhë
Shqipëtarët gunë-bardhë,
Seç na ardhë palë-palë
Duke rutulluar malë
Kush më këmb’e kush më kalë
Kush më shpejt, kush më ngadalë;
Kush i lum e kush i gjorë
Kanë zbritur mun në Vlorë,
Mun në Vlorën e lirisë,
N’atë thelb të Shqipërisë.

Çka është poezia refleksive apo mediative

Çka është poezia refleksive apo mediative

poezinë refleksive ( meditative) poeti i shpreh emocionet e veta në lidhje me një mendim, me një dukuri ose me një dilemë jetësore.

Poeti nëpërmjet kësaj poezie, krahas emocioneve, shpreh një mendim, një përplasje rreth problemeve ekzistenciale,filozofike,jetësore etj. 

Poezi të këtilla kanë shkruar poetët tanë të Rilindjes Kombëtare si: De Rada,Zef  Serembe, Naim Frashëri , Lasgush Poradeci,mandej edhe Migjeni, Dritëro Agolli, Sabri Hamiti etj.

poezia refleksive,poezia mediative, qka eshte poezia refleksive, cfare eshte poezia mediative, cka eshte poezia mediative, poezi mediative, poezi refleksive

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more