Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Analiza e romanit ''Karvani i bardhë''

Romani - Karvani i bardhë - Analizë letrare apo kritikë letrare

Tema:  Është një realizim kompozicional që shmang klishetë e deriatherëshme dhe një sintezë mes romanit të personazhit dhe romanit psikologjik.  Shkreli me këtë roman i bën portret Dyl Mehmetit, një malësor Rugovas.  I bindur për drejtësinë e veprimeve të veta është kundër ndryshimeve. Parimi dhe vlera e tij jetësore është vdekja burrërore nga plumbi i pushkës. Subjekti:  Ngjarja vendoset në Rugovë.  Romansieri zbulon madhështinë e rrejshme të protagonistit. Dyl Mehmeti personazh gjysmëlegjendar që ka pirë ujë dhe gjak malesh, zbulohet si njeri që nuk ka dashur t‟i ndërroj flamujt sipas motit.  Mirëpo, pikërisht i biri, Shpendi, është aty për ta përkujtuar të atin se koha e Dyl Mehmetëve ka perënduar.  Dyl Mehmeti do ta ndjej veten të thyer, port ë papushtetshëm dhe do t‟ia marrë vetes jetën. Jeta do ta vazhdojë rrjedhën e vet në vazhdën e re, me Shpendin, i cili është i vetëdijshëm se me luftën e fundit "as toka, as njerëzit nuk janë më ata që ishin". Te romani

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more