Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Romani - Karvani i bardhë - Analizë letrare apo kritikë letrare

Tema: 

Është një realizim kompozicional që shmang klishetë e deriatherëshme dhe një sintezë mes romanit të personazhit dhe romanit psikologjik. 

Shkreli me këtë roman i bën portret Dyl Mehmetit, një malësor Rugovas.

 I bindur për drejtësinë e veprimeve të veta është kundër ndryshimeve.

Parimi dhe vlera e tij jetësore është vdekja burrërore nga plumbi i pushkës.

Subjekti:


 Ngjarja vendoset në Rugovë. 

Romansieri zbulon madhështinë e rrejshme të protagonistit.

Dyl Mehmeti personazh gjysmëlegjendar që ka pirë ujë dhe gjak malesh, zbulohet si njeri që nuk ka dashur t‟i ndërroj flamujt sipas motit. 


Mirëpo, pikërisht i biri, Shpendi, është aty për ta përkujtuar të atin se koha e Dyl Mehmetëve ka perënduar. 

Dyl Mehmeti do ta ndjej veten të thyer, port ë papushtetshëm dhe do t‟ia marrë vetes jetën.

Jeta do ta vazhdojë rrjedhën e vet në vazhdën e re, me Shpendin, i cili është i vetëdijshëm se me luftën e fundit "as toka, as njerëzit nuk janë më ata që ishin".

Te romani "Karvani i bardhë", Dyl Mehmeti pastrohet nga shpifjet dhe sajesat e kohës. Ideja: Lufta që fitohet doemos vjen nga një varg betejash të humbura.

Me këtë roman Shkreli synon ngritjen e vetëdijes së njeriut, e veçanërisht atij shqiptar. 


Përshtatja për skenë e këtij romani është drama Fosilet. 


Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

Romani - Karvani i bardhë - Analizë letrare apo kritikë letrare,kritike letrare Azem Shkreli,Karvani i Bardhe analiza,Analiza e romanit Karvani i Bardhe,Karvani i bardhe Analiza,Analiza e Romanit Karvani i bardhe,Romani Karvani i bardhe kritika letrare,Karvani i Bardhe nga Azem Shkreli
loading...

Related Posts :Namazi

Syzat