Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Etiologjia

Cila është etiologjia e kalkulozës së qeskës biliare dhe rrugëve biliare?

Cila është etiologjia e kalkulozës së qeskës biliare dhe rrugëve biliare?

Vlera normale ndërmjet kripërave biliare dhe kolesterolit në bilë është 20:1 deri 30:1.

Konsiderohet se çrregullimi i këtij raporti nën 13:1 çon deri te fundërrimi i kolesterolit dhe formimi i gurëve biliar.

Lexo më shumë: Kalkuloza e qeskës biliare dhe rrugëve biliare

Cilët janë shkaktarët e meningjitit bakterial dhe viral ?

Shkaktarët kryesorë të meningjitit bakterial janë Streptococcus pneumoniae (pneumokoku) dhe Neisseria meningitidis (meningokoku); e në raste më të rralla shkaktar mund të jenë edhe Haemophilus infl uenzae i tipit B (Hib).

Tipi viral zakonisht shkaktohet nga ndonjëri prej enterovirusëve - viruset të cilët zakonisht shkaktojnë vështirësi në traktin e tretjes.

Sidoqoftë edhe shumë lloje të tjera të viruseve mund ta shkaktojnë meningjitin, p.sh. herpes viruset.

Vërehet rritje e rasteve të meningjitit nga eneterovirusët sidomos në fund të verës dhe fillim të vjeshtës.

Meningjiti, Etiologjia,

Pse paraqitet hipertensioni arterial ?

Hipertensioni arterial paraqitet si pasojë e çrregullimeve të veshkëve, gjëndrave dhe enëve të gjakut, kurse mund të jetë edhe shenjë e hipertensionit esencial, sëmundje kjo me etiologji dhe patogjenezë ende të panjohur. 

pse shfaqet tensioni i rritur i gjakut,pse paraqitet shtypja e larte e gjakut,etiologjia e shtypjes se larte te gjakut,shtypja e larte e gjakut shkaqet

Cilët janë shkaktarët më të shpeshtë infekcioneve në spital ?

Cilët janë shkaktarët më të shpeshtë infekcioneve në spital ?

Shkaktarët më të shpeshtë të infekcioneve në spital janë:

- mikroorganirorganizmat gram- negativ janë shkaktar në 75% të rasteve të infekcioneve hospitalore.

Në mesin e tyre janë: E. Coli 37%, Klebsiela 16%, Proteus 13%, Pseudomonas aeruginosa 17%, llojet e tjera të Pseudomonave 2%, Enterobacter 9%, Serratia

4%,

- Staphylococcus aureus lajmërohet në 20% të rasteve; në rritje janë Staphylococcus aureus rrezistent në Methicillin,

- Fungjet, më të shpeshtat janë Candida dhe Aspergillus,

- Virusët; hepatitis është infekcion virusal më i shpeshti i fituar në spital.

shkaktaret e infeksioneve hospitalore,kush jane shkaktart e infeksioneve nozokomiale

Cilat jane shkaqet e tumoreve ?

Cilat jane shkaqet e tumoreve ?

Shkaqet e tumoreve jane:

Faktoret endogjen: si trashegimia,raca,mosha,gjinia,hormonet etj.

Faktoret ekzogjen:si fizik,kimik,ineksioz,disontogjenetik etj.
kush jane shkaqet e kancereve,kanceri dhe shkaqet e tij,pse shfaqet kanceri,kanceri dhe shkaku,pse shfaqet kanceri,pse paraqitet kanceri,paraqitja e kancerit dhe shkaqet,pse ndodh kanceri

Cilet jane faktoret qe luajne rol ne formimin e trombit ?

Cilet jane faktoret qe luajne rol ne formimin e trombit ?

Faktoret qe luajne rol ne formimin e trombit jane: demtimet e endotelit te enes se gjakut,staza dhe levizja rrethore e gjakut si dhe hiperkoagulabiliteti.

kush luan rol ne formimin e trombit,trombi dhe hiperkoagulabiliteti,kush e formon trombin,formimi i trombit,trombi dhe formimi i saj

Kush e shkakton Koleren ?

Kolera shkaktohet nga Vibrio Cholera.

Keto janë baktere gram negative, kane formë presje,kanë flagjel polar dhe nuk formojnë spore.


Lexo me shume: Kolera

Kush e shkakton Koleren ?,nga kush shkaktohet kolera,cili bakter e shkakton koleren, kolera dhe bakteri i saj,cili e shkakton koleren,etiologjia e koleres,kolera etiologjia,sëmundja e kolerës

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more