Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Calor

Çka është inflamacioni apo pezmatimi ?

 Çka është inflamacioni apo pezmatimi ? Inflamacioni (Inflamatio) është njëra nga përgjigjet më të shpeshta dhe më të dukshme të organizmit ndaj veprimit të faktorëve të ndryshëm etiologjikë .  Ky është një reaksion i indit të gjallë ndaj dëmtimit dhe përfshin një varg ndryshimesh në enët e gjakut, në gjak dhe në indin lidhor.  Që të gjitha këto ndryshime, kanë për qëllim eliminimin e faktorit të dëmshëm dhe shërimin e indit të dëmtuar.  Përshkruhen pesë shenjat kryesore të inflamacionit : skuqja (rubor), ënjtja (tumor), temperatura e lartë (calor,) dhembja (dolor) dhe rënia e funksionit (functio laesa). Këto shenja janë shumë më të dukshme në inflamacionin akut të lëkurës dhe mukozave.  Si shembull i reaksionit inflamator, mund të merret angina apo inflamacioni i grykës, ku vërehet të skuqurit e mukozës së grykës (rubor), gjëndrat limfatike të zmadhuara dhe ëntje e indit përreth (tumor), gëlltitja e vështirësuar (functio laesa) për shkak të dhembjeve p

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more