Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Vitaminat

Drithërat janë burim i pasur i vitamines B6

Një ndër funksionet e vitaminës B6 është ajo se ndihmon sistemin imunitar të prodhojë antitruptha,të cilat i nevojiten organizmit për luftën kundër sëmundjeve. Vitamina B6 e mirëmban funkcionin normal të sistemit nervor,në mënyrë aktive merr pjesë në formimin  e rruzave të kuqe të gjakut,e mbron organizmin nga së mundjet e lëkures dhe dhimbjet e barkut. Është i nevojshëm edhe për absorbimin total të vitaminës B12. Kjo vitaminë ei rëndësishme nevoitet edhe për balansimin e hormoneve tek femrat dhe balansimin e natriumit dhe kaliumit. Vitamina B6 nijeht edhe për mbrojtjen nga shumë lloje të kancerit. Vitamina B6 rekomandohet për fëmijët të cilët kanë probleme në mësim, por ndihmon dhe kundër zbokthit dhe egzemës.

Top 6 Vitaminat për dimër

Vitaminat janë molekula unike që i duhen trupit tonë për të funksionuar. Vitaminat janë molekula unike që i duhen trupit tonë për të funksionuar. Burimi kryesor i vitaminave është ushqimi, por, më shumë se 65% e popullatës në shumë vende të zhvilluara vuajnë nga mungesa e vitaminave kryesisht nga shkaku që konsumojnë shumë ushqime të procesuara, përderisa konsumi i frutave dhe perimeve është i ulët. Vitamina A: Forco Sistemin e Imunitetit Vitamina A është një faktor i rëndësishëm në mirëmbajtje të një sistemi imuniteti të shëndetshëm. Burimi ushqimor më i mirë me vitaminë A është mëlçia, por, ushqime tjera që kanë vitamina A janë gjiza, të verdhët e ves, qumështi dhe produktet e qumështit. Doza ditore e rekomanduar është 4000-5000 IU. Vitamina B: Për Sistem Nervor të Shëndetshëm Vitamina B luanë rol shumë të rëndësishëm në metabolizmin qelizor. Ajo ndihmon në mirëmbajtje të niveleve të glukozës nën kontroll dhe është jetësore për funksionin e mirëfilltë të qelizave

Cilat jane vitaminat liposolubile ?

Cilat jane vitaminat liposolubile ? Vitaminat liposolubile apo vitaminat të cilat treten dhe absorbohen me yndyrat janë vitaminat: A,D,E dhe K. Cilat jane vitaminat liposolubile ?,kush jane vitaminat qe treten ne yndyra,yndyrnat dhe vitaminat,

Ku gjendet vitamina E ?

Vitamina E gjendet në: zarzavatet e gjelbërta gjethore, drithërat (sidomos elbi,misri, orizi dhe gruri). Sasi më të vogla gjenden në produktet me origjinë shtazore , dhe veçanerisht në organet parenkimatoze ,yndyrëra, vezë, qumësht dhe prodhime të mishit.  Lexo më shumë: Vitamina E Ku gjendet vitamina E ?,ku ndodhet vitamina E,ne cilat ushqime gjendet apo ndodhet vitamina E  

Tiamina ose vitamina B1

Tiamina ose vitamina B1është e përbërë nga unaza e pirimidinës dhe e tiazolit , kurse sintetizohet nga mikroorganizmat dhe bimët.  Në përqëndrimet e mëdha gjendet në shtresat e jashtme të drithërave, në groshë, bizele, tharmë (majë) dhe në indin shtazor.  Largohet me anën e krundeve pas bluarjes së drithit.  Në tretjen bazike është termolabil dhe jostabil.  Tiamina hidrolizohet nga tiaminazat e organeve të brendshme të peshkut, të cilat janë të paziera.  Absorbohet në pjesën e sipërme të zorrës së hollë në mënyrë aktive. Rezervat e saj në organizëm janë rreth 30 mg dhe përbëhen nga tiamina, tiamin-monofosfati, tiaminë-difosfati (pirofosfati) dhe tiaminëtrefosfati.   Rreth 80% gjendet në formë të tiaminë-difosfatit, i cili në pikpamje biokimike është aktiv, kurse sintetizohet në mëlçi nga tiamina dhe ATP në prani të enzimit pirofosfatkinazës.   Pjesa më e madhe e tiaminë-difosfatit gjendet në muskulaturë, kurse pjesa tjetër gjendet në zemër, mëlçi, veshkë dhe në tru, në format t

Ku gjendet vitamina B6 ose piridoksina ?

Burimet natyrore të vitaminës B6   përfaqësohen në llojet e të gjitha produkteve, por, megjithate, më shumë gjendet te maja, drithërat, mishi dhe organet e brendshme, veçanerisht mëlçia dhe qumështi (nga 0,2 - 0,7 mg%). Lexo më shumë: Piridoksina apo vitamina B6    ku gjendet vitamina B6,ne cilat ushqime gjendet vitamina B6, Vitamina B6 ne cfare ushqime gjendet,vitamina B6 ushqimet

Ku gjendet më së shumti acidi folik ?

Burimet natyrore kryesore janë: organet e brendshme ( mëlçia e zezë dhe veshka), mishi, zarzavatet e gjelbërta të mbuluara me gjethe (spinaqi) dhe drithërat.  Lexo më shumë: Acidi folik    ku gjendet acidi folik,acidi folik ushqimet,ne cilat ushqime gjendet acidi folik,acid folik ushqimet,cilat jane burimet e acidit folik,acidi folik ku ndodhet, ne cfare ushqime gjendet acidi folik

Çka shkakton mungesa e acidit folik ?

Mungesa e acidit folik në formë ekstreme, manifestohet me anemi makrocitare megaloblastike. Lexo më shumë: Acidi folik   cka shkakton mungesa e acidit folik,si manifestohet mungesa e acidit folik,acidi folik mungesa, hipovitaminoza e acidit folik manifestimi,

Kush i sintetizon vitaminat ?

Bimët dhe mikroorganizmat janë të afta për t’i sintetizuar vitaminat, ndërsa kafshët duhet t’i marrin përmes ushqimit.  Ato në të vërtetë janë materie organike që trupi i njeriut nuk mund ti sintetizojë (përveç kolekalciferolit, Vitaminës K, dhe pjesërisht riboflavinës).    Lexo më shumë:  vitaminat   kush i sintetizon vitaminat, kush i krijon vitaminat,vitaminat sintetizimi,vitaminat ku sintetizohet, cilat vitamina i krijon njeriu,vitaminat nga njeriu, cilat vitamina krijohen nga njeriu, bimet dhe vitaminat,mikroorganizmat dhe vitaminat

Vitaminat dhe rëndësia e tyre

• Vitamina A nevojitet për t ë parit dhe epitelizim t ë indeve   • B1 Thiamina dhe B2 Riboflavina p ë r metaboliz ë m dhe lirim t ë energjis ë. B3 niacina nevojshme p ë r indet dhe okigjenimin e tyre   • B6 p ë r metabolizmin e proteinave, sistemin nervor dhe rregulimin e hormoneve   • B12 p ë r absorbimin e vit B6 • Acidi Folik eshte i nevojshem per eritrocitet dhe leukocitet.E nevojshme gjate shtatezanise.   • Vitamina C –indet lidhore dhe sh ë rimi i plag ë ve  vitaminat shqip,vitamina,vitamine,roli i vitaminave,vitaminat dhe roli i tyre,vitamina shqip

Vitamina E

                          Vitamina E Vitamina E   është një vitaminë komplekse, e përbërë nga katër komponente: alfa, beta, gama dhe delta-tokoferol, nga të cilat e para është biologjikisht më aktive.  Në lidhje me rolin e saj antioksidativ, për këtë vitaminë mendohet që është shumë e rëndësishme në proceset e oksidoreduktimit në organizëm. Në eksperimentet biologjike është demonstruar domosdoshmëria e saj për zhvillim normal të fetusit, dhe madje edhe të konsiderohet si vitaminë antisteriliteti (mungesa e saj te kafshët shkakton zhvillimin e mangët të fetusit dhe nekrozë dhe te seksi mashkull manifestohet edhe me ndryshimet degjenerative në testise). Duke patur parasysh faktin se tokoferoli pa rrezik mund të merret në organizem, roli i tij antioksidativ është shumë i rëndësishëm (luan rolin mbrojtës ndaj yndyrërave dhe proteinave) dhe duket se merr pjese në aktivitetin   mbrojtës ndaj helmimit me disa metale të rënda. Në industri, megjithatë, ndikimi i saj mbrojtës përd

Vitamina B1 ose tiamina

            Vitamina B1 ose tiamina Vitamina B1 është e rëndësishme si koferment i enzimës karboksilaza ose kokarboksilaza, dhe si e tillë është e nevojshme në procesin e oksidimit dhe dekarboksilimit të acidit piruvik, apo në metabolizmin e karbohidrateve dhe materialeve të tjera të energjisë. Në rastin e mungesës së saj vjen deri te depozitimi i acidit piruvik dhe laktik në organizëm. Burimet Natyrore të B1: megjithëse në organizëm ka florë bakteriale që mund të shkaktojnë sintezën e kësaj vitamine, është shumë e vogël sasia e cila në tërësi mund të përdoret. Përndryshe, nga burimet natyrore, më i njohur është mëlçia e zezë e kafshëve (i afërt me 0,40-0,50 mg /100 g), mielli i zi dhe produktet bishtajore (0,36-0,50 mg / 100 g). Duke pasur parasysh se kjo vitaminë është dhe ushqim i zakonshëm i popullsisë sonë, problemi i mungesës së saj nuk është ende i pranishëm. Diçka më të varfëra janë burimet si psh. mishi dietal, qumështi , frutat, zarzavatet e mbuluara me gjethe,

Vitamina C ose acidi askorbik

Vitamina C ose acidi askorbik Vitamina C është shumë e rëndësishme për mbajtjen e proceseve vitale në organizëm.  Koncentrimet më të mëdha të kësaj vitamine ndodhen në organet ku prodhohen hormonet steroide (ka rolin e sintezës).  Është i domosdoshëm për funksionimin normal të hijaluronidazës gjatë krijimit të kolagjenit si dhe metabolizmin e acidit folik, kobaltit, dhe hekurit; procesin e fagocitozës që rrit imunitetin kundër infeksioneve të ndryshme, shpejton eliminimin e kolesterolit nga mëlçia duke marrë pjesë në sintezën e acideve të idhzës dhe kolesterolit ku parandalon proceset e ateromatozës dhe ndryshimeve degjenerative të sistemit kardiovaskular.  Burim kryesor për vitaminën C janë prodhimet nga origjina bimore (krijohet gjatë procesit të fotosintezës). Si psh. te specat gjendet rreth 135-185 mg/100 g; në domate 10-60 mg/100 g; patate të reja (qershor-korrik) 20.8 mg %, në tetor-dhjetor 15.0mg % ndërsa janar-mars 9.3 mg %. Te pemët: më të pasura jane frutat jugo

Niacina ose acidi nikotinik ose vitamina B3

   Niacina ose acidi nikotinik ose vitamina B3 Niacina luan  rol në procesin e frymemarrjes indore në metabolizmin e sheqerit dhe në procesin e tkurrjes muskulore (më e pranishme është në ato qeliza ku dhe metabolizmi është më intensiv). Acidi nikotinik gjendet në të gjitha produktet, por më të rëndësishme janë burimet natyrore si mëlçia , mishi dhe peshku (2.5 - 16 mg/l00 g), dhe në mënyrë të konsiderueshme, më varfer gjendet te mielli dhe perimet bishtajore (1,6 - 5,0 mg/100 g).  Veçoritë e termolabilitetit dhe hidrosolubilitetit, çojnë në humbjen e saj gjatë përpunimit termik të prodhimeve (15-25%), por me kombinimin e duhur në racionin ditor me prodhime ushqimore shtazore (mish, mëlçi, vezë, qumësht) dhe bimore (perimet bishtajore, grurë  dhe patate), nuk mund të vijë në manifestimin e mungesës së kësaj vitamine apo vitaminës B3 .   Niacina, acidi nikotinik, vitamina b3 procesi i frymemarrjes indore metabo1izmi i sheqerit procesi i tkurrjes muskulore met

Vitamina B12 apo ciankobalamina

                   Vitamina B12 apo ciankobalamina Vitamina B12 përbëhet prej shumë komponenteve (a, b, c, d), dhe për sintezën e saj, eshtë e nevojshme prania e kobaltit, i cili përfaqëson edhe pjesën qendrore të molekulës së saj. Ciankobalamina është e nevojshme në sintezën e proteinave, veçanërisht në metabolizmin e metioninës, triptofanit dhe tirozinës. është e njohur si faktor i jashtëm antianemik në parandalimin e shfaqjes së anemisë pernicioze. Gjatë racioneve të zakonshme ditore, të përziera, në fakt nuk mund të vijnë në deficitin(mungesën) e saj (nevojat janë shumë të vogla rreth 2g në ditë), dhe burime natyrore më të pasura janë parenkima e organeve të mëlçisë , shpretkës, veshkës dhe më pak vezët dhe qumështi. Nga produktet bimore ka diçka më shumë në maja, oriz dhe grurë.   Vitamina B12 cijankobalamina kobalti sinteza e proteinave metabolizmi metionina triptofani tirozina antianemik anemia pernicioze deficiti(mungesa) e vitamines B12  burimet natyrore tw v

Vitamina B6

Vitamina B6 Vitamina B6 është një kompleks komponimesh i përbërë nga tri komponente (piridoksin, piridoksal dhe piridoksamin) nga të cilat secila ka vlerat e saja biologjike.  Vitamina B6 lind si koenzimë në procesin e dekarboksilimit të aminoacideve, transaminimit, sintezës dhe zbërthimit të triptofanit, përveç saj ka rol të rëndësishèm dhe në metabolizmin e acideve yndyrore të pangopura. Mendohet që Vitamina B6 ka rol të favorshëm në mbrojtjen e organizmit nga rrezatimi i rrezeve rentgen dhe rrezatimeve tjera jonizuese. Mungesa e theksuar e Vitaminës B6 mund të manifestohet me lëkurë të yndyrshme (seborea) dhe me ndryshime psikologjike në organizëm (ngjashëm me pelagrën), por edhe me anemi mikrocitare hipokrome. Burimet natyrore të Vitaminës B6   përfaqësohen në llojet e të gjitha produkteve, por, megjithate, më shumë gjendet te maja, drithërat, mishi dhe organet e brendshme, veçanerisht mëlçia dhe qumështi (nga 0,2 - 0,7 mg%). Vitamina B6  është mjaft re

Vitamina B2 ose riboflavina

Vitamina B2 ose riboflavina Vitamina B2 ose riboflavina Vitamina B2 e luan rolin e saj në përbërjen e proteinave indore (të tilla si flavoproteina) e cila është e nevojshme në procesin e frymëmarrjes indore. Edhe pse gjendet në shumë produkte, por në koncentrime të ndryshme, burimet natyrore më të rëndësishme janë perimet bishtajore (0,16-0,20 mg / 100 g) produktet shtazore (më shumë në organet e brendshme) (0,901,30 rug / 100 g).Diçka më pak është e pranishme në drithëra (rreth 0:10 mg / 100 g) dhe perime me gjethe (akoma më pak). Gjatë përpunimit termik të prodhimeve vjen deri te humbja e kësaj vitamine (madje edhe deri në 50%), dhe për atë, për shkak të profilaksës vlejnë rregullat në amvisëri. Edhe për këtë vitaminë, si dhe vitaminat e tjera të grupit B, nevojat janë më të mëdha te fëmijët në fazën e rritjes intezive dhe zhvillimit.   roli  i Vitamines B2, proteinat  indore flavoproteina procesi i frymëmarrjes indore perimet bishtajore produktet shtazore d

Acidi folik

                                   Acidi folik Acidi folik Acidi folik është gjithashtu i njohur si Vitamina M , Vitamina bs apo vitamina B9 .  Acidi folik është i nevojshëm në sintezën e hemoglobinës për hematopoezën e duhur, por edhe në sintezën e tirozinës dhe metioninës, duke ndihmuar në këtë mënyrë rigjenerimin e qelizave dhe plagëve të stomakut dhe zorrës dymbëdhjetë gishtore (apo në shërimin e ulçerës së tyre). Mungesa e acidit folik në formë ekstreme, manifestohet me anemi makrocitare megaloblastike.   Burimet natyrore kryesore të acidit folik janë organet e brendshme ( mëlçia e zezë dhe veshka ), mishi, zarzavatet e gjelbërta të mbuluara me gjethe (spinaqi) dhe drithërat. Vitamina M, Vitamina bs, sinteza e hemoglobinës hematopoeza sinteza e tirozinës sinteza e metioninës, rigjenerimi i qelizave plagët stomaku zorra dymbëdhjetë gishtore shërimi i ulcers Mungesa e acidit folik anemia makrocitare megaloblastike, Burimet e acidit folik, ku gjendet ac

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more