Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Celuloza. Show all posts
Showing posts with label Celuloza. Show all posts

Ku përdoret celuloza ?


Celuloza përdoret si lëndë e rëndësishme në degë të ndryshme të industrisë (industria e letrës, tekstilit, llaçit, eksplozivëve, e shiritave filmikë, etj.). 

Celuloza është përbërë prej vargjeve shumë të gjata të mbetjeve të glukozës, të lidhura për njëra-tjetrës përmes oksigjenit. 

Me celulozën ndërtohen edhe filtra për filtrimin e mikroorganizmave.

Celuloza përdoret si lëndë e rëndësishme në degë të ndryshme të industrisë (industria e letrës, tekstilit, llaçit, eksplozivëve, e shiritave filmikë, etj.). 

Celuloza është përbërë prej vargjeve shumë të gjata të mbetjeve të glukozës, të lidhura për njëra-tjetrës përmes oksigjenit. 

Me celulozën ndërtohen edhe filtra për filtrimin e mikroorganizmave.

Cilat janë vetitë kimike dhe fizike të celulozës ?

Celuloza është substance pa ngjyrë, e cila nuk tretet në ujë dhe në tretës organik. 

Celuloza e pastër është e bardhë, e fortë, pa shije dhe pa erë. Ajo bashkëvepron me acide inorganike dhe organike. 

Glukoza hidrolizon me vështirësi, pas një nxehje të gjatë me acide të përqendruara. 

Rëndësi të madhe kanë esetret e celulozës me azot dhe acid etanoik (acid acetik). 

Nitroceluloza është substancë shpërthyese, nga e cila përfitohet baruti pa tym. 

Në prani të acideve celuloza hidrolizon dhe jep glukozë si monosakarid të vetëm. 

Masa molekulare e celulozës sillet rreth 250.000-100.000, që do të thotë se molekula e celulozës mban rreth 1500 mbetje të celulozës.
Celuloza është substance pa ngjyrë, e cila nuk tretet në ujë dhe në tretës organik. 

Celuloza e pastër është e bardhë, e fortë, pa shije dhe pa erë. Ajo bashkëvepron me acide inorganike dhe organike. 

Glukoza hidrolizon me vështirësi, pas një nxehje të gjatë me acide të përqendruara. 

Rëndësi të madhe kanë esetret e celulozës me azot dhe acid etanoik (acid acetik). 

Nitroceluloza është substancë shpërthyese, nga e cila përfitohet baruti pa tym. 

Në prani të acideve celuloza hidrolizon dhe jep glukozë si monosakarid të vetëm. 

Masa molekulare e celulozës sillet rreth 250.000-100.000, që do të thotë se molekula e celulozës mban rreth 1500 mbetje të celulozës.

Çka është celuloza ?


Celuloza është një karbohidrat kompleks, përbërësi kryesor i mureve të qelisë së bimëve dhe rrjedhimisht përbërësi kryesor i shumë fabrikuesve të produkteve të fijeve, si letra, dërrasa, pambuku dhe pëlhura. 

Bimët tradicionale perëndimore për prodhimin e celulozës ishin pambuku dhe lini. 

Druri ka qenë burim kryesor i bërjes së fijeve të letrës që nga viti 1850.

Celuloza
është polisakaridi më i përhapur në botë bimore. 


Celuloza është i ndërtuar prej një numri të madh mbetjesh të glukozës, që hidrolizohen me vështirësi dhe nuk mund të përdoret si ushqim për njerëzit.

Masa molekulare relative e celulozës është e lartë, prej 1 milion deri në dy 2 milionë, që do të thotë se një molekulë celulozë përmban 6 mijë deri 12 njësi (C6H10O5). 

Celuloza nuk shërben si lëndë ushqyese, sepse nuk shpërbëhet në organizmin e njeriut dhe të disa kafshëve, me perjashtim të disa kafshëve ripërtypëse. 

Celuloza është përbërëse e të gjitha indeve (lat.: celula- qeliza). 

Celuloza është ndërtuese e skeletit të bimëve, p.sh drurit.

qka eshte Celuloza,ceshte Celuloza,cfare eshte Celuloza,qka quajme Celuloze, Celuloza shqip, Celuloza rendesia,cka eshte Celuloza

Celuloza është një karbohidrat kompleks, përbërësi kryesor i mureve të qelisë së bimëve dhe rrjedhimisht përbërësi kryesor i shumë fabrikuesve të produkteve të fijeve, si letra, dërrasa, pambuku dhe pëlhura. 

Bimët tradicionale perëndimore për prodhimin e celulozës ishin pambuku dhe lini. 

Druri ka qenë burim kryesor i bërjes së fijeve të letrës që nga viti 1850.

Celuloza
është polisakaridi më i përhapur në botë bimore. 


Celuloza është i ndërtuar prej një numri të madh mbetjesh të glukozës, që hidrolizohen me vështirësi dhe nuk mund të përdoret si ushqim për njerëzit.

Masa molekulare relative e celulozës është e lartë, prej 1 milion deri në dy 2 milionë, që do të thotë se një molekulë celulozë përmban 6 mijë deri 12 njësi (C6H10O5). 

Celuloza nuk shërben si lëndë ushqyese, sepse nuk shpërbëhet në organizmin e njeriut dhe të disa kafshëve, me perjashtim të disa kafshëve ripërtypëse. 

Celuloza është përbërëse e të gjitha indeve (lat.: celula- qeliza). 

Celuloza është ndërtuese e skeletit të bimëve, p.sh drurit.

qka eshte Celuloza,ceshte Celuloza,cfare eshte Celuloza,qka quajme Celuloze, Celuloza shqip, Celuloza rendesia,cka eshte Celuloza

Namazi

Syzat