Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Numërori

Numërori

Numërori është pjesë e ndryshueshme e ligjëratës, që tregon numër dhe sasi të caktuar qeniesh ose sendesh:

një, dy, tre, : dy fëmijë, tri gra, katër burra, 20 metra etj.

• Fjalët që tregojnë radhë si: i parë, i dytë, i dhjetë, të cilat kanë kategoritë gramatikore të mbiemrave, nuk trajtohen si numërorë, por si mbiemra.


• Numërorët përdoren për të treguar:


• Një sasi të caktuar:

Në punë kishin ardhur vetëm pesë veta.

• Një sasi të pacaktuar:

Në punë kishin ardhur katër a pesë veta.

• Datën, vitin:

Me sa jemi sot? – Më 28 Nëntor.

• Një periudhë të caktuar kohe:

- Kur ke qenë në Amerikë? – Nga 1990 deri më 1997.


• Përmasa ose përqindje:

0,5 m, 50% etj.


• Kur përdoret me nyjën e përparme të numërori ka kuptim përmbledhës:


Erdhën të dhjetat.

• Numërori për të mos përsëritur edhe një herë emrin

e dhënë në fjali, ose për të mos e zënë në gojë fare,

përdoret i emërzuar:

Ç’të bënin ata tre kundër dhjetëve?

• Numërori përdoret i emërzuar edhe në veprime matematike:


Pesa te dhjeta …

Çka është numërori ?

Numërori është pjesë e ndryshueshme e ligjëratës, që tregon numër dhe sasi të caktuar qeniesh ose sendesh:

një, dy, tre, : dy fëmijë, tri gra, katër burra, 20 metra etj.


ceshte numerori,cfare eshte numerori,numerori shqip,cka eshte numerori,numerori ne shqip,numerori gramatike, cka tregon numerori,cfare tregon numeroi,numerori shembuj,numeror gramatike,

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more