Shkarko kuizin ''Matura Shtetërore kliko këtu'' Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Copat e huaja intrabulbare duhet të largohen pasi që paraqesin :

loading...

Copat e huaja intrabulbare duhet të largohen pasi që paraqesin :

a.    Rrezik për zhvillimin dhe perzistimin e infeksionit intrabulbar
b.    Rrezik për ablacion të retinës
c.    Nuk paraqesin ndonji rrezik

Oksidet e bakrit ne sy shkaktojne :

loading...

Oksidet e bakrit ne sy shkaktojne :
  
a.    Siderozën
b.    Halkozën
c.    Asnjërën

Rrezet infra te kuqe me gjatesi prej 13.000-8.000 angstrema shkaktojne :

loading...

Rrezet infra te kuqe me gjatesi prej 13.000-8.000 angstrema shkaktojne :

a.    Dëmtim ireverzibil të retinës
b.    Dëmtim të konjunktivës
c.    Dëmtim të kornesë

Katarakta traumatike pas kontuzionit të syrit mundet të :

loading...

Katarakta traumatike pas kontuzionit të syrit mundet të :

a.    Mbetet stacionare
b.    Zhvillohet shumë shpejtë
c.    Mos zhvillohet


Enukleacioni i syrit të lënduar bëhet në rastet :

loading...

Enukleacioni i syrit të lënduar bëhet në rastet :

a.    Nuk bëhet
b.    Kur inflamacioni në syrin e verbër nuk qetësohet
c.    Me hifemë

Enukleacioni i syrit te lenduar behet per prevenim të :

loading...

Enukleacioni i syrit te lenduar behet per prevenim të :

a.    Simpatisë oftalmike
b.    Infeksionit
c.    Ezotropisë
Mjekimi i oftalmisë simpatike zgjat :

loading...

Mjekimi i oftalmisë simpatike zgjat :

a.    Disa javë
b.    Disa dite
c.    Deri një vit


Oftalmia simpatike paraqet :

loading...

Oftalmia simpatike paraqet :

a.    Reaksion autoimun i uveas  
b.    Infeksion i uveas
c.    Infeksion i retinë

Humbja akute e të parit lajmërohet te :

loading...

Humbja akute e të parit lajmërohet te :

a.    Katarakta
b.    Glaukoma
c.    Embolia ose okluzioni i arteries qendrore të retinës

Dëmtimi i retinës te embolia e arteries qendrore të retinëse është :

loading...


Dëmtimi i retinës te embolia e arteries qendrore të retinës është :

a.    Ireverzibil
b.    Reverzibil
c.    Retina nuk dëmtohet

Embolia e arteries qendrore të retinës lajmërohet në rastet me :

loading...


Embolia e arteries qendrore të retinës lajmërohet në rastet me :

a.    Glaukomë
b.    Vese mitrale, hipertension, arteriosklrozë
c.    Degjenerim të trupit qelqor
Tromboza e venës qendrore të retinës përcillet me :

loading...

Tromboza e venës qendrore të retinës përcillet me :

a.    Amaurozë
b.    Dobësim të madh të vizusit
c.    Dobësim të vogël të vizusit

Komplikim i mundshëm i trombozës së venës qendrore të retinës është :

loading...

Komplikim i mundshëm i trombozës së venës qendrore të retinës është :

a.    Glaukoma neovaskulare

b.    Katarakta
c.    Ablacioni i retinës


Tromboza e venës qendrore të retinës lajmërohet te :

loading...


Tromboza e venës qendrore të retinës lajmërohet te :

a.    Diabeti , arterioskleroza, hipertensioni
b.    Katarakta
c.    KeratitiTe tromboza e venës qendrore të retinës mjekohet :

loading...


Te tromboza e venës qendrore të retinës mjekohet :

a.    Nga internisti, duke mjekuar sëmundjen primare

b.    Mjekimi bëhet nga oftalmologu
c.    Mjekimi bëhet nga mjeku familiarGlaukoma neovaskulare percillet me :

loading...

Glaukoma neovaskulare percillet me :

a.    Kataraktë
b.    Neovaskularizime dhe hifemë
c.    Asnjëra
Intervenimi kirurgjik te glaukoma neovaskulare :

loading...

Intervenimi kirurgjik te glaukoma neovaskulare :

a.    Nuk jep rrezultate
b.    Nuk ndërmerret
c.    Ndermerret rrallë dhe nuk jep rezultate

Glaukoma neovaskulare paraqitet në formën :

loading...

Glaukoma neovaskulare paraqitet në formën :

a.    Akute
b.    Kronike
c.    Të dyja
Periflebiti i retinës jep humbje akute e të parit për shkak të :

loading...

Periflebiti i retinës jep humbje akute e të parit për shkak të :

a.    Edemës së retinës
b.    Gjakderdhjeve në retinë dhe trupin qelqor
c.    Glaukomës

Vaskuliti i retinës në shumicën e rasteve shkaktohet nga :

loading...

Vaskuliti i   retinës në shumicën e rasteve shkaktohet nga :

a.    Stafilokoku
b.    Gonokoku
c.    Është sëmundje autoimune

Perimetria përcakton :

loading...

Perimetria përcakton :

a.    Fushën vizive
b.    Motilitetin e bulbusit
c.    Vizusin

Me ekzoftalmometër percaktohet :

loading...
Me ekzoftalmometër percaktohet :

a. Anomalia e refraksionit
b. Mprehtësia e të parit
c. Protruzioni i bulbusit

Ekzaminimi i fundusit të syrit bëhet me :

loading...

Ekzaminimi i fundusit të syrit bëhet me :

a.    Biomikroskop
b.    Anomaloskop
c.    Oftalmoskop, panretinoskop

I madh e i vogel ishin ngritur kunder asaj Serbie terroriste

loading...
I madh e i vogel ishin ngritur kunder asaj Serbie terroriste. Sot po negociohet, gjithe ai gjak i popullit po shkon huq. Shpejte po harrojme...

10 mënyra për të rritur imagjinatën

loading...


1. Hapeni mendjen për rrugë të pashkelura
2. Lexoni më tepër
3. Tregoni ngjarje
4. Bëhu kurioz
5. Mos u friko të provosh diçka të re
6. Zgjeroi intereset tua
7. Zhvilloni talentin tuaj
8. Kaloni kohën me njerëz kreativ
9. Shikoi gjërat ndryshe
10. Kondiksiononi mendjen tuaj në relax gjat meditimit
Burimi:Antologjia - Fjale te Urta
 

KUSH PO U PENGON TË TJERËVE ?

loading...


Besimtari është i obliguar t`i largojë pengesat sado të vogla nga rruga, kjo është pjesë e besimit. Andaj, si ka dikush fytyrë t`i akuzojë ata apo fenë e tyre si fe e cila pengon të tjerët, në jetë, zhvillim, familje, civilizim...etj.

Dikush që e ka të ndaluar tu pengoj të tjerëve me një qese najlloni, një therrë, e ka të ndaluar edhe me gjërat më të mëdha...

Po, neve i pengojmë të këqijat kur ato shfaqen.

Allah udhëzoje Umetin kah e vërteta, bëji krenarë me fenë tënde dhe shpalose gjithmonë të vërtetën duke e bërë triumfuese kudo në botë, ashtu si ke vepruar gjithmonë!

_____________________________________
https://www.facebook.com/HoxheLulzimSusuri

Si quhet ndryshe sistemi nervor simpatik ?

loading...
Si quhet ndryshe sistemi nervor simpatik ? 
Sistemi nervor simpatik ndryshe quhet torakolumbal.
 

Nëse nga anamneza kuptojmë se pacienti e ka humbur të parit përnjëherë, sikur fikja e dritës, bëhet fjalë për :

loading...

Nëse nga anamneza kuptojmë se pacienti e ka humbur të parit përnjëherë, sikur fikja e dritës, bëhet fjalë për :

a.     Emboli ose okluzion të arteries qendrore të retinës
b.     Trombozë të venës qendrore
c.     Periflebit

Objektivisht te embolia ose okluzioni i arteries qendrore të retinës konstatojmë :

loading...

Objektivisht te embolia ose okluzioni i arteries qendrore të retinës konstatojmë :

a.     Edemë të papilës me hemorragji
 

b.     Bebëza e gjerë, nuk reagon në dritë, edemë e retinës, ngushtim i arterieve në formë të fijeve
 

c.     Asnjera


Pacientët me okluzion të arteries qendrore të retinës mund të ndihmohen :

loading...

Pacientët me okluzion të arteries qendrore të retinës mund të ndihmohen :

a.   Me masazhë të bulbusit për 5 min në kohë optimale brenda 30 minutave të para 


b.Me aplikim të vazodilatatorëve dhe spazmolitikëve
 

c.Të dyja

Panfotokoagulimi me laser aplikohet :

loading...

Panfotokoagulimi me laser aplikohet :

a.     Në disa raste pas trombozës së venës qendrore të retinës
b.     Në të gjitha rastet e trombozës së venës qendrore të retinës
c.     Te embolia e arteries qendrore të retinës

Ekzaminimi i segmentit të përparëm të syrit bëhet me :

loading...

Ekzaminimi i segmentit të përparëm të syrit bëhet me :

a.    Oftalmoskop
b.    Biomikroskop
c.    Retinoskop

Për ekzaminim të pacientit me sëmundje të syrit nevojitet :

loading...

Për ekzaminim të pacientit me sëmundje të syrit nevojitet :

a.    Ndriçimi fokal, dhoma e errët dhe llupa zmadhuese
b.    Drita difuze
c.    Asnjëra

Cili nga qëndrimet e mëposhtme për antiaritmikët nuk është i saktë ?

loading...


Cili nga qëndrimet e mëposhtme për antiaritmikët nuk është i saktë ?

a) Klasa I e barnave lidhet në mënyrë më të shpejtë për kanalet  e hapur apo të inaktivuar të Na+ sesa kanalet në qetësi

b) Klasa  IB e barnave zgjatë fazën e 3 të repolarizimit

c) Klasa IC ngadalëson ndjeshëm fazën 0 të depolarizimit

d)  Klasa  II e barnave suprimon fazën e 4 të depolarizimit


Thënie e profetit alejhi selam në ujin australian

loading...

Mash'Allah
 

Thënie e profetit alejhi selam në ujin australian

Një nga kompanitë e furnizimit me ujë të pijshëm në Australi, çdo shishe uji e shoqëron me një kartë të vogël mbi të cilën shkruhet thënia e profetit Muhamed alejhi selam:

“Mos e shpërdoro ujin, edhe sikur të jesh para një lumi të rrjedhshëm!”

Në fund të citimit, kompania nuk ka harruar të vendosë dhe burimin e thënies, emrin e profetit Muhamed a.s.

Këtë hadith, Profeti alejhiselam e ka thënë kur pa një nga myslimanët i cili shpërdoronte ujin gjatë abdesit. Ai e ndaloi dhe myslimani e pyeti:”A edhe gjatë abdesit duhet kursyer uji o i dërguar i Zotit?” Profeti alejhi selam iu përgjigj:”Po, edhe sikur të jesh para një lumi të rrjedhshëm.”Shperndaje

Cilat janë bërthama somatosenzitive të përgjithshme ?

loading...
Cilat janë bërthama somatosenzitive të përgjithshme ?

a)    nc. solitarius, nc. cochlearis dorsalis
b)    nuclei cochleares et nuclei vestibulares
c)    nc. vesibularis superior, nc. sensorius superior

N. glosspoharyngeus ka të gjitha bërthamat e mëposhtme përveq:

loading...
N. glosspoharyngeus ka të gjitha bërthamat e mëposhtme përveq:

a)    nc. ambiguous
b)    nc. n. glossopharyngeus
c)    nc. spinalis n. trigeminalis
d)    nc. salivatorius inferior
e)    nc. solitarius

Cilët nerva kranialë dalin nga fossa postpontina ?

loading...
Cilët nerva kranialë dalin nga fossa postpontina ?

a)    n. trigeminus, n. abducens, n.vagus
b)    n. abducens, n. facialis, n. vestibulocochlearis
c)    n. facialis, n. glossopharyngeus, n. vagus

Nc. spinalis n. trigeminalis është bërthamë e përbashkët për të gjithë nervat e mëposhtëm përveq:

loading...
Nc. spinalis n. trigeminalis është bërthamë e përbashkët për të gjithë nervat e mëposhtëm përveq:

a) n. accessorius
b) n. vagus
c) n. glossopharyngeus
d) n. facialis
e) n. trigeminus

Nc. solitarius është bërthamë e përbashkët për nervat në vijim:

loading...
Nc. solitarius është bërthamë e përbashkët për nervat në vijim:

a)    III, IV, VI
b)    V, VII, IX
c)    VII, IX, X
d)    X, XI, XII

Bërthamat e veqanta visceromotorike janë:

loading...
Bërthamat e veqanta visceromotorike janë:

a)    nc. Ambiguusm, nc. n. facialis, nc. motorius, n. trigeminalis
b)    nc. ambiguous, nc. solitarius
c)    nc. ambiguous, nc. n. oculomotorius
d)    nc. ambiguous, nc. n. hypoglossi, nc. n. abducentis

Cilat janë bërthama të përgjithshme visceromotorike ?

loading...
Cilat janë bërthama të përgjithshme visceromotorike ?

a)    nc. Solitarius, nc. Salivatorius superior et inferior
b)    nc. Dorsalis n. vagi, nc. Salivatorius superior et inferior
c)    nc. N. facialis, nc. Dorsalis n. vagi
d)    nc. Ambiguous, nc. Solitarius

Një thënie për të mirën dhe të keqen nga Imam Ibën Tejmiu

loading...
Imam Ibën Tejmiu, rahimehullah, thotë:
"Ta thuash të mirën është më mirë se të heshtësh, por ta heshtish të keqen është më mirë se sa ta thuash atë".

يقول ابن تيمية رحمه الله : قول الخير خيرٌ من السكوت عنه ؛ والسكوت عن الشر خيرٌ من قوله.

Çka është infertiliteti idiopatik ?

loading...


INFERILITETI IDIOPATIK

Në disa raste ( 5-10%) te çiftet bashkëshortore edhe pas hulumtimit sistematik nuk mund të gjendet asnjë shkak i infertilitetit.
Diagnostikimi - mund të jetë mjaft subjektiv dhe varet në shumë raste nga testet e bëra dhe nga cilësia e tyre.
Trajtimi - fertilizimi in-vitro.Cilësitë e gruas së keqe

loading...

Nga cilësitë më të dalluara të gruas së keqe janë:

1. Grua dominuese.

Gruaja dominuese është ajo grua e cila e anashkalon prezencën e burrit. Ajo as nuk këshillohet me të, e as nuk e shoqëron në çështjet familjare. Burri nëse nuk ndahet nga ajo grua, ka mundësi që ta gjen atë që i mungon nga gruaja e tij, tek nje grua tjetër.

2. Grua gënjeshtare.

Një nga gjërat kryesore të jetës bashkëshortore është elementi i sinqeritetit në çdo gjë. Ky element është kyç për përqendrimin dhe lumturinë e një çifti bashkëshortor.

3. Grua e vrazhdët.

Grua e vrazhdët është ajo grua që reagon ashpër kundër burrit të saj, kur nga ai buron ndonjë sjellje. Ajo vazhdimisht burrit i shkakton probleme, për arsye të natyrshmërisë së saj armiqësore.

4. Grua pesimiste.

Kjo grua nuk jeton vetëm se në ambient të mbushur me turbullira dhe me sprova dhe nuk e përhap në shtëpi vetëm se pesimizmin.

5. Grua e izoluar.

Kjo grua është ajo e cila largohet nga çdo gjë që është personale e burrit të saj dhe nuk i intereson asgjë tjetër, përveç se çështjet dhe aktivitetet e saj.

6. Grua negative.

Është ajo grua që ia len të gjitha çështjet burrit të saj, me qëllim që ai të përkujdeset për çdo gjë. Kjo grua nuk ia jep hakun urdhrave të burrit të saj. Ajo kërkon nga ai që të mos e ngarkon me asgjë nga çështjet e tyre, sikurse ajo të mos jetë prezentë në atë shtëpi.

7. Grua e inatosur.

Kjo grua është e inatosur me burrin e saj për çdo gjë. Për të vlen motoja: Kundërshto, nëse dëshiron të njihesh.

Nga arabishtja: Irfan JAHIU

MENDIMI I MIRË PËR ALLAHUN E LARTËSUAR

loading...


E di pse Ejubi, alejhis-selam, bëri sabër, edhe për faktin se e kishte kapluar sëmundja?

E di pse Musai, alejhis-selam, dhe ata që ishin me të u futën në det?

E di pse Ibrahimi, alejhis-selam, nuk u frikësua kur e hodhën në zjarr?

E di pse nuk është pikëlluar zotëria ynë, Muhamedi (lavdërimi dhe paqja e Allahut qofshin mbi të!) dhe shoku i tij (Ebu Bekri) kur ishin në shpellë?

Kjo për faktin se ata kishin mendim të mirë për Allahun. Dhe për faktin se besimi i tyre tek Allahu i Lartësuar ishte më i madh dhe më i fuqishëm sesa frika, pikëllimi e sëmundja.

O Allah, na dhuro sabër gjatë fatkeqësisë dhe falënderim gjatë mirësive! Amin!

Përktheu: Burim Koçinaj

Dallimi në mes të mëlçisë së shëndoshë dhe mëlçisë cirotike

loading...
Dallimi në mes të mëlçisë së shëndoshë dhe mëlçisë cirotike është tronditës. A nuk mjafton kjo për të mos pi alkool?


Shpërndaje

Top 5 gënjeshtrat nga femrat

loading...

Top 5 gënjeshtrat nga femrat
Top 5 gënjeshtrat nga femrat1.Nuk mund të jetoj pa ty

2.Dua të jem me ty tërë ditën

3.Unë nuk jam si vajzat tjera që të mashtrojnë

4.Ti je djali i parë dhe i fundit në jetën time

5.Unë të dua tyNjë thënie për rininë nga Avni Tafili

loading...
Ajo rini që është dorëzuar, është plakur.

DISA BINDJE TË SHIJAVE (Rafidive):

loading...


1. Nuk e besojnë Kur'anin plotësisht.
2. Besojnë që në këtë Kur'an është futur edhe dora e njeriut.
3. Besojnë se egzistojnë dy Kur'ana, i pari i vërtetë i shijave, dhe i dyti i shtrembëruar i sunive.
4. Besojnë se Kur'anin e vërtetë e kanë përmbledhur 12 imamët e tyre.
5. Besojnë se këtë Kur'an që ne e kemi gjoja se kemi larguar një sure nga ai e cila quhet suretul Vilajeh.
6. Besojnë se me prioritari për të qenë pejgamber ishte Aliu radijAllahu anhu se sa Muhamedi salAllahu alejhi we selem
7. Besojnë se Xhibrili alejhi selam zbriti për tia shpallur Kur'anin Aliut radijAllahu anhu por bëri gabim e ia shpalli Muhamedit salAllahu alejhi we selem.
8. Besojnë se 3 Halifet Ebu Bekri, Umeri, dhe Uthmani Allahu qoftë i kënaqur me ta janë qafira dhe kush i perkrah ata edhe ata janë qafira.
9. Besojnë se nëna jonë e dashur Aisha radijAllahu anha ka bërë kurvëri.
10. Besojnë se Allahu ka mangësi dhe harron.
11. Besojnë se për të qenë islami valid duhet të akuzosh Allahun vazhdimisht se Ai harron.
12. Besojnë se gjithë shokët e pejgamberit salAllahu alejhi we selem janë qafira përveç një pakice të vogël.
13. Besojnë se 12 imamët e tyre janë të pagabueshëm dhe kanë vlerën tek Allahu më shumë se pejgamberët e Tij.
14. Besojnë se këta 12 imamë janë duke e sunduar këtë univers, ata sjellin shi, orientojnë erën, e lindin dhe e perëndojnë diellin, japin bereqet etj etj.
15. Besojnë se çdo kush që nuk është shija është qafir.
16. Besojnë se më prioritare është të mbyten sunit se sa jahudit dhe krishterët.
17. Besojnë se xhenneti është i krijuar për shijat.
18. Besojnë se varrezat japin bereqet dhe ndihmë.
19. Besojnë se të mallkuarit e sunive është prej mirësis së besimit.
20. Besojnë se në ditën e Ashurës duhet të mirret 1 qen e të emërtohet me emrin Ebu Bekr e të gjuhet me gurë derisa të ngordhë, gjithashtu të mirret një qengj të emërtohet me emrin Aisha e të gurëzohet derisa të ngordhë.
21. Besojnë se duhet të bëhet tavaf në shenjë falenderimi rreth varrit të zjarrëputistit Ebu Lu'lu El Mexhusit pershkak se vrau Omerin radijAllahu anhu, dhe në varrin e tij kanë shkruar "O Allah na ringjall në ditën e gjykimit me Ebu Lu'lu El Mexhusin", e ne i themi amin o Allah, ringjalli ata bashkë edhe në xhehenem.
22. Besojnë se Pejgamberi salAllahu alejhi we selem kur shkoi në Miraxh tek Allahu kur mbërriti filloi të fliste me Allahun i cili ishte mbrapa perdës, e që Muhamedit alejhi selam i vinte si zë i njohur, kur me dorën e tij e kapi perdën dhe e largoi e pa Aliun radijAllahu anhu të ulur në Arsh e që Aliu ishte Allahu.
Allahu na ruajtë prej këtyre devijimeve.

Këto ishin në pika të shkurtëra vetëm disa prej bindjeve të tyre, prandaj kush i posedon këto është larg islamit sa lindja me perendimin.
Dhe kush thotë se këta që i posedojnë këto devijime janë akoma musliman, ateherë ky person bën vepër që e nxjerrë nga islami dhe nuk është më musliman.
 

Bërthama e përgjithshme somatosenzitive e n. vagus është:

loading...
Bërthama e përgjithshme somatosenzitive e n. vagus është:
 

a)    nc. solitarius
b)    nc. Spinalis n. trigeminalis
c)    nc. Sensorius superior
d)    nc. Dorsalis n. vagi

N. vagus ka të gjitha bërthamat e dhëna më poshtë përveq:

loading...
N. vagus ka të gjitha bërthamat e dhëna më poshtë përveq:

a)    nc. Ambiguous
b)    nc. Solitarius
c)    nc. Spinalis n. trigemini
d)    nc. Salivatorius superior
e)    nc. Dorsalis n. vagi

Një hadith për agjërimin

loading...
Pejgamberi, salallahu alejhi ve sel-lem, thotë:

“Agjërimi është mbrojtje nga zjarri i Xhehenemit. Secili që agjëron, le të mos sillet me pakuptimësi kur agjëron, e nëse ndonjë sillet me pakuptimësi ndaj tij, ky le të mos e ofendojë e as le të mos e fyej, por le të thotë: Unë jam agjërues. Pasha Atë në dorën e të Cilit është shpirti i Muhamedit, era e gojës së agjëruesit është më e mirë tek Allahu sesa era e miskut”.

(Hadithi është i saktë, e transmeton Nesaiu)

Nucleus ambiguous është bërthamë e përbashkët për:

loading...
Nucleus ambiguous është bërthamë e përbashkët për:

a)    n. vagus, n. accessorius, n. hypoglossus
b)    n. trigeminus, n. vagus
c)    n. trigeminus, n. facialis
d)    n. glossopharyngeus, n. vagus, n. accessorius

Fije të përgjithshme somatosenzitive kanë të gjithë nervat e dhënë përveq:

loading...
Fije të përgjithshme somatosenzitive kanë të gjithë nervat e dhënë përveq:

a)    n. spinalis
b)    n. trigeminus
c)    n. accessorius
d)    n. vagus
e)    n. glossopharyngeus

Cilët nerva trunorë kanë fije të veqanta viscerosenzitive?

loading...
Cilët nerva trunorë kanë fije të veqanta viscerosenzitive?

a)    V, VII, VIII
b)    VII, IX, X
c)    IX, X, XI
d)    X, XI, XII

Cilët nerva trunorë nuk kanë fije të përgjithshme viscero motorike (parasimpatike) ?

loading...
Cilët nerva trunorë nuk kanë fije të përgjithshme viscero motorike (parasimpatike) ?

a)    III, VII, IX, X
b)    III, V, IX, X
c)    VII, VIII, IX, X
d)    IX, X, XI, XII

Në masën subkortikale të përhime vijnë të gjitha elementet e mëposhtme përveq:

loading...
Në masën subkortikale të përhime vijnë të gjitha elementet e mëposhtme përveq:

a) nuc. caudatus
b) nuc. lentiformis
c) nuc. accumbens
d) nuc. subthalamicus (corpus Lyusi)
e) claustrum

Corpus striatum përbëhet nga:

loading...
Corpus striatum përbëhet nga:

a) nuc. caudatus dhe nuc. lentiformis
b) nuc. caudatus dhe corpus amydaloideum
c) nuc. caudatus dhe substantia nigra
d) nuc. lentiformis dhe nuc. subthalamicus

Nucleus lentiformis e ndërtojnë:

loading...
Nucleus lentiformis e ndërtojnë:
 

a) nuc. caudatus dhe putamen
b) nuc. caudatus dhe globus pallidus
c) globus pallidus dhe putamen
d) claustrum dhe putamen

Elementet e mëposhtme janë të gjitha pjesë të nuc. caudatus përveq:

loading...
Elementet e mëposhtme janë të gjitha pjesë të nuc. caudatus përveq:

a) caput
b) corpus
c) collum
d) cauda

Në mes të putamenit dhe globus pallidus gjendet litarthi i masës së bardhë i quajtur:

loading...
Në mes të putamenit dhe globus pallidus gjendet litarthi i masës së bardhë i quajtur:

a) lamina medullaris interna
b) lamina medullaris externa
c) crus anterius capsulae internae
d) capsula externa

Colliculus facialis e shkaktojnë:

loading...
Colliculus facialis e shkaktojnë:

a)    n. facialis dhe n. vagus
b)    n. facialis dhe n. trigeminus
c)    n. facialis dhe n. abducens
d)    n. facialis dhe n. vestibulocochlearis

Në përbërjen e mezencefalonit marrin pjesë të gjitha elementet përveq:

loading...
Në përbërjen e mezencefalonit marrin pjesë të gjitha elementet përveq:

a)    tectum mesencephalicum
b)    tegmentum
c)    ventriculus III
d)    aqueductus cerebri

Në regjionin e fossa rhomboidea gjenden:

loading...
Në regjionin e fossa rhomboidea gjenden:

a)    tuberculum gracilis, colliculus facialis, colliculus inferior
b)    trigonum n. vagi, area vestibularis, colliculus facialis
c)    sulcus limitans, oliva, colliculus superior
d)    eminentia medialis, colliculus inferior

Në faqen dorzale të truncus cerebri gjenden:

loading...
Në faqen dorzale të truncus cerebri gjenden:

a)    fossa rhomboidea, sulcus basilaris
b)    oliva, tectum mesencephalicum
c)    nucleus gracilis, crus cerebri
d)    fossa rhomboidea, tectum mesencephalicum

Në faqen ventrale të truncus cerebri shtrihen të gjitha formacionet e përmendura përveq:

loading...
Në faqen ventrale të truncus cerebri shtrihen të gjitha formacionet e përmendura përveq:

a)    pyramis medullae oblongatae
b)    sulcus basilaris
c)    fossa rhomboidea
d)    crus cerebri

Cilët janë kufijt dorzalë (kaudalisht dhe rostralisht) të truncus cerebri ?

loading...
Cilët janë kufijt dorzalë (kaudalisht dhe rostralisht) të truncus cerebri ?

a)    nn. Cervicales (kaudalisht) dhe comissura posterior (rostralisht)
b)    striae medullares (kaudalisht) dhe comissura posterior (rostralisht)
c)    fossa postpontina (kaudalisht) dhe tectum mesencephali (rostralisht)
d)    decussatio pyramidum (kaudalisht) dhe comissura posterior (rostralisht)

Cilët janë kufijt ventralë (rostralisht dhe kaudalisht) të truncus cerebri ?

loading...
Cilët janë kufijt ventralë (rostralisht dhe kaudalisht) të truncus cerebri ?

a)    fossa postpontina (kaudalisht), corpora mamillaria (rostralisht)
b)    decussatio pyramidum (kaudalisht), corpora mamillaria (rostralisht)
c)    striae medullares (kaudalisht), comissura posterior (rostralisht)
d)    fossa prepontina (kaudalisht) dhe comissura posterior (rorstralisht)

Nëpër cilat hapsira të përmendura qarkullon liquor cerebrospinalis ?

loading...
Nëpër cilat hapsira të përmendura qarkullon liquor cerebrospinalis ?

a)    cavum epidurale, cavum subarachnoidale
b)    cavum trigeminale, cisterna lumbalis s. ventriculus terminalis
c)    ventriculus lateralis, ventriculus III, cavum subdurale
d)    ventriculus lateralis, ventriculus IV, cavum subarachnoidale

Cilat rrugë kalojnë nëpër litarthin e pasëm të medulla spinalis ?

loading...
Cilat rrugë kalojnë nëpër litarthin e pasëm të medulla spinalis ?

a)    tr. Spinothalamicus lateralis, tr. Rubrospinalis
b)    fasciculus longitudinalis medialis, tr. Rubrospinalis
c)    fasciculus gracilis, fasciculus cuneatus
d)    tr. Spinocerebelaris anterior, tr. Spinocerebelaris posterior

Cila nga rrugët e përmendura kalon nëpër litarthin e përparëm të masës së bardhë të medulla spinalis (funiculus anterior)?

loading...
Cila nga rrugët e përmendura kalon nëpër litarthin e përparëm të masës së bardhë të medulla spinalis (funiculus anterior)?
 

a)    tr. corticospinalis anterior, tr. Rubrospinalis
b)    tr. spinothalamicus anterior, fasciculus longitudinalis medialis
c)    tr. Rubrospinalis, fasciculus gracilis

Masën e bardhë të medulla spinalis e përbëjnë të gjitha strukturat e përmendura përveq:

loading...
Masën e bardhë të medulla spinalis e përbëjnë të gjitha strukturat e përmendura përveq:

a)    funiculus anterior
b)    funiculus lateralis
c)    columna posterior
d)    funiculus posterior
e)    commissura anterior

Cilët nerva spinalë formojnë litarthin e njohur si “cauda equina” ?

loading...
Cilët nerva spinalë formojnë litarthin e njohur si “cauda equina” ?

a)    n. torakalë dhe ata qaforë
b)    lumbalë dhe sakralë
c)    torakalë dhe sakralë
d)    vetëm sakralë

Cili nga gërshetimet nervore të dhëna më poshtë formohet nga bashkimi I degëve të përparme të nervave spinalë:

loading...
Cili nga gërshetimet nervore të dhëna më poshtë formohet nga bashkimi I degëve të përparme të nervave spinalë:

a)    plexus lumbalis, plexus coeliacus
b)    plexus sacralis, plexus pudendus
c)    pl. sacralis, pl. pelvinus
d)    pl. cardiacus, pl. coeliacus

Rrënja e përparme e nervit spinal përmban të gjitha fijet e përmendura përveq:

loading...
Rrënja e përparme e nervit spinal përmban të gjitha fijet e përmendura përveq:

a)    somatomotorike të përgjithshme
b)    simpatike preganglionare
c)    simpatike postganglionare
d)    parasimpatike preganglionare
e)    parasimpatike të pamielinizuara

N. torakal i palcës kurrizore i ka të gjitha pjesët e përmendura përveq ?

loading...
N. torakal i palcës kurrizore i ka të gjitha pjesët e përmendura përveq ?

a)    radix anterior
b)    radix posterior
c)    ganglion spinale
d)    ramus anterior
e)    ramus posterior
f)    foramen intervertebrale

Interneuronet e medulla spinalis kanë funksionet:

loading...
Interneuronet e medulla spinalis kanë funksionet:

a)    mundësojnë reflekset intra dhe intersegmentale
b)    kryejnë koordinimin e funksioneve integrale
c)    I lidhin pjesët e masës së përhime me një apo me më shumë segmente
d)    Të gjitha të dhënat më lartë janë të sakta
e)    Asgjë nuk është e saktë

Zona intermedia medullae spinalis përmban:

loading...
Zona intermedia medullae spinalis përmban:

a)    qendrat somatomotorike dhe somatosenzitive
b)    qendrat visceromotore dhe somatomotorike
c)    qendrat somatozenzitive, visceromotorike dhe viscerosenzitive
d)    nuk përmban asnjërën

Qendrat somatosenzitive në palcën e kurrizit shtrihen në:

loading...
Qendrat somatosenzitive në palcën e kurrizit shtrihen në:

a)    funiculus posterior
b)    funiculus lateralis
c)    columna posterior
d)    në të gjitha të përmendurat

Në cilën pjesë të medulla spinalis gjenden qendrat somatomotorike?

loading...
Në cilën pjesë të medulla spinalis gjenden qendrat somatomotorike?

a)    në columna anterior
b)    në zona intermedia
c)    në funiculus anterior
d)    në asnjërën nga të  përmendurat

Ne cilën pjesë të med. spinalis ka më së shumti masë të bardhë (substantia alba) ?

loading...
Ne cilën pjesë të med. spinalis ka më së shumti masë të bardhë  (substantia alba) ?
      
a) në pjesën qafore
      
 b) në pjesën e toraksit
       
c) në pjesën lumbale
       
d) në të gjitha pjesët është e barabartë

Cilat shtylla të masës së përhime janë më së shumti të dalluara vetëm në pjesën torakale dhe atë lumbale të med. spinalis ?

loading...
Cilat shtylla të masës së përhime janë më së shumti të dalluara vetëm në pjesën torakale dhe atë lumbale të med. spinalis ?

a) columnae anteriores
b) columnae laterals
c) columnae posteriors
d) të gjitha

Cili është zgjerimi më i dukshëm i med. Spinalis ?

loading...
Cili është zgjerimi më i dukshëm i med. Spinalis ?

a) intumescentia cervicalis
b) intumescentia lumbosacralis
c) conus medularis
d) columnae anteriores

Në sipërfaqen e med. Spinalis shihen të gjitha hullitë e përmendura përveç:

loading...
 Në sipërfaqen e med. Spinalis shihen të gjitha hullitë e përmendura përveç:

 a) fissura mediana anterior
 b) sulcus medianus posterior
 c) sulcus lateralis anterior
 d) sulcus limitans
 e) sulcus lateralis posterior

Cilat pjesë të SNQ fillojnë nga metencephaloni ?

loading...
Cilat pjesë të SNQ fillojnë nga metencephaloni ?

a) medulla spinalis dhe medulla oblongata   

b) med. oblongata dhe pons
           
c) pons dhe cerebellum
           
d) cerebellum dhe mesencephalon

Cili nga nevat e përmendur përmban fije viscero-sensitive të përgjithshme ?

loading...
Cili nga nevat e përmendur përmban fije viscero-sensitive të përgjithshme ?
 

a) n. trigeminus
b) n. vestibulocochlearis
c) n. facialis
d) n. spinalis

Të gjithë nervat e dhënë më poshtë përmbajnë fije viscero-motorike të përgjithshme përveç :

loading...
Të gjithë nervat e dhënë më poshtë përmbajnë fije viscero-motorike të përgjithshme përveç :

a) n. trigeminus
b) n. facialis
c) n. glossopharyngeus
d) n. vagus

Fije somato-motorike të përgjithshme kanë të gjithë nervat e dhënë më poshtë, përveç :

loading...
Fije somato-motorike të përgjithshme kanë të gjithë nervat e dhënë më poshtë, përveç :

a)    n. spinalis
b)    n. oculomotorius
c)    n. trigeminus
d)    n. abducens

Pjesa e vaskularizuar më dobët e kapsulës interne

loading...


Pjesa e vaskularizuar më dobët e kapsulës interne është genu capsulae internae. Në rast të gjakderdhjes nga aa. lenticulostriatae të cilat në mënyrë dominante vaskularizojnë zonën e përmendur mund të pritet rënie e funksionit të njërës nga rrugët e mëposhtme:

a) tr. corticospinalis
b) tr. corticonuclearis
c) tr. tectospinalis
d) tr. corticocerebellaris

Në cilat bërthama të talamusit përfundojnë fijet të cilat vijnë nga ganglionet bazale:

loading...
Në cilat bërthama të talamusit përfundojnë fijet të cilat vijnë nga ganglionet bazale:

a) nuc. ventralis anterior dhe nuc. ventralis lateralis
b) nuc. mediodorsalis
c) nuc. ventralis posteromedialis
d) nuc. ventralis posterolateralis

Në mes të putamenit dhe claustrumit gjendet njëra nga kapsulat trunore. Ajo është:

loading...
Në mes të putamenit  dhe claustrumit gjendet njëra nga kapsulat trunore. Ajo është:

a) capsula interna
b) capsula extrema
c) capsula externa
d) në mes këtyre dy elementeve nuk ka masë të bardhë

Rrugët më të rëndësishme ekstrapiramidale të sistemit motorik janë të gjitha të mëposhtmet përveq:

loading...
Rrugët më të rëndësishme ekstrapiramidale të sistemit motorik janë të gjitha të mëposhtmet përveq:

a) tr. tectospinalis
b) tr. reticulospinalis
c) tr. rubrospinalis
d) tr. vestibulospinalis

Pjesa më e madhe e fijeve për rregullimin ekstrapiramidal motorik drejt talamusit dhe mezencefalonit niset nga:

loading...
Pjesa më e madhe e fijeve për rregullimin ekstrapiramidal motorik drejt talamusit dhe mezencefalonit niset nga:

a) nuc. caudatus
b) corpus amygdaloideum
c) globus pallidus
d) claustrum

Në mes të claustrumit dhe kores së insulës gjendet:

loading...
Në mes të claustrumit dhe kores së insulës gjendet:

a) capsula extrema
b) crus posterius capsulae internae
c) capsula Glissoni
d) capsula externa

Cila nga strukturat e mëposhtme është degë direkte e sinus rectus në thellësinë e kafkës ?

loading...
Cila nga strukturat e mëposhtme është degë direkte e sinus rectus në thellësinë e kafkës ?

a) sinus transversus et sinus sigmoideus
b) sinus sagittalis inferior et v. cerebri magna
c) sinus sagittalis superior et v. cerebri magna
d) sinus sagittalis superior et sinus sagittalis inferior
e) sinus petrosus superior et sinus petrosus inferior

Me rastin e lëndimit të a. meningea media gjersa cipa trunore është e padëmtuar gjaku hyn në:

loading...

Me rastin e lëndimit të a. meningea media gjersa cipa trunore është e padëmtuar gjaku hyn në:

a) cavum subpiale
b) cavum subarachnoidale
c) cavum subdurale
d) cavum epidurale
e) cavum durae matris

Venat e trurit derdhen në mënyrë direkte në:

loading...


Venat e trurit derdhen në mënyrë direkte në:

a) vv. emissariae
b) vv. epiploicae
c) vv. durae matris
d) plexus pterygoideus
e) të gjitha janë të sakta

Arteriet trunore gjenden në njërën nga hapsirat e mëposhtme:

loading...


Arteriet trunore gjenden në njërën nga hapsirat e mëposhtme:

a) cavum subcorticale
b) cavum subpiale
c) cavum subarachnoidale
d) cavum subdurale
e) cavum epidurale

A. basilaris krijohet me bashkimin e:

loading...


A. basilaris krijohet me bashkimin e:

a) a. cerebri posterior
b) a. cerebelli superior
c) a. cerebelli inferior anterior
d) a. cerebelli a. inferior posterior
e) a. vertebralis

Sistemet arteriale vertebro-bazilare dhe karotide në bazën e trurit bashkohen nga qiftet:

loading...


Sistemet arteriale vertebro-bazilare dhe karotide në bazën e trurit bashkohen nga qiftet:

a) a. communicans anterior
b) a. cerebri anterior
c) a. communicans posterior
d) a. cerebri media
e) a. cerebri posterior

Arteria e Leubnerit është degë perforante e:

loading...


Arteria e Leubnerit është degë perforante e:

a) a. basilaris
b) a. cerebri  posterior
c) a. communicans posterior
d) a. cerebri media
e) a. cerebri anterior

Aa. lenticulostriatae janë arterie perforante të cilat ndahen nga:

loading...


Aa. lenticulostriatae janë arterie perforante të cilat ndahen nga:

a) a. basilaris
b) a. cerebri posterior
c) a. communicans posterior
d) a. carotis interna
e) asnjëra nga këto

A. communicans posterior është arteria e cila bashkon:

loading...
A. communicans posterior është arteria e cila bashkon:

a) a. cerebri anterior me a. cerebri media
b) a. cerebri media me a. carotis interna
c) a. carotis interna me a. cerebri posterior
d) a. cerebri media me a. cerebri posterior
e) arterien cerebrale posteriore të majtë me të djathtë

A. choroidea anterior është degë anësore e:

loading...
A. choroidea anterior është degë anësore e:

a) a. basilaris

b) a. cerebri posterior

c) a. cerebri media

d) a. carotis interna

e) a. cerebri anterior