Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Fejesa. Show all posts
Showing posts with label Fejesa. Show all posts

Çka është Fejesa ?

Çka është Fejesa ?

1.Fejesa është Lidhje ndërmjet djalit e vajzës, që i premtojnë njëri-tjetrit se do të martohen e  që e shpallin këtë edhe në familjet e tyre e për të njohurit; ceremonia që bëhet kur shpallet kjo lidhje. Fejesë e lumtur. Dita e fejesës. Bëj (shpall) fejesën. E prishi fejesën.
 

2. Fejesa është koha që nga dhënia e fjalës për t’u martuar deri në ditën e martesës. Gjatë fejesës.
 

3.Fejesa është premtimi ose besa e dhënë midis djalit dhe vajzës se do të martohen, fejesa shpallet dhe urohet midis dy familjeve e më gjërë. Dorë ep (shtrin dorë) më pare sipas zakonit, uron familja e vajzës,meqë vajza së shpejti do të kalojë nga familja e vet në familjen e burrit. Fejesa lidh një qift të ri, trimin dhe vashën. Bëhen urime të ndërsjella nga dy palët si për fejesën ashtu edhe krijimin e miqësisë së re. Fejesa me shkuesi ( mësitëri ) thuaj se ka marrë fund. Femra ka dalë nga kthetrat patriarkale. Ajo zgjedh fatin e vet, shkollohet, punësohet, pavarësohet ekonomikisht, lufton dhe udhëheq krah për krah me mashkullin. Kjo është krenaria për qiftin e ri. Tani, qifti është më i përgatitur në krijimin e familjes së re. Koha nën unazë është koha nga dita e fejesës deri ditën e martesës. Më parë unaza dërgohej me pajë ( qeiz ) si shenjë fejese. Sot unazat ndërrohen ditën e gazmendit, ceremonisë së fejesës. Për ndryshim nga e djeshmja sot dy të rinjët , dy familjet janë prezent në gazmend dhe udhëheqin me doke zakone t ë s e n d ë r t u a r a , më  të  m i r a , më bashkëkohore. Festohet me këngë e valle popullore në lokale më të përshtatshme .vasha me trimjin u, fejuan pa shkuesi. 

qka eshte Fejesa ,Cka eshte Fejesa ,ceshte Fejesa,cfare eshte Fejesa ,qeshte Fejesa,definicioni Fejesa, perkufizimi Fejesa,shpjegimi Fejesa,qka kuptojm me Fejesë, qka nenkuptojm me Fejesë,nenkuptimi Fejesa,kuptimi i fjales Fejesë

 
Çka është Fejesa ?

1.Fejesa është Lidhje ndërmjet djalit e vajzës, që i premtojnë njëri-tjetrit se do të martohen e  që e shpallin këtë edhe në familjet e tyre e për të njohurit; ceremonia që bëhet kur shpallet kjo lidhje. Fejesë e lumtur. Dita e fejesës. Bëj (shpall) fejesën. E prishi fejesën.
 

2. Fejesa është koha që nga dhënia e fjalës për t’u martuar deri në ditën e martesës. Gjatë fejesës.
 

3.Fejesa është premtimi ose besa e dhënë midis djalit dhe vajzës se do të martohen, fejesa shpallet dhe urohet midis dy familjeve e më gjërë. Dorë ep (shtrin dorë) më pare sipas zakonit, uron familja e vajzës,meqë vajza së shpejti do të kalojë nga familja e vet në familjen e burrit. Fejesa lidh një qift të ri, trimin dhe vashën. Bëhen urime të ndërsjella nga dy palët si për fejesën ashtu edhe krijimin e miqësisë së re. Fejesa me shkuesi ( mësitëri ) thuaj se ka marrë fund. Femra ka dalë nga kthetrat patriarkale. Ajo zgjedh fatin e vet, shkollohet, punësohet, pavarësohet ekonomikisht, lufton dhe udhëheq krah për krah me mashkullin. Kjo është krenaria për qiftin e ri. Tani, qifti është më i përgatitur në krijimin e familjes së re. Koha nën unazë është koha nga dita e fejesës deri ditën e martesës. Më parë unaza dërgohej me pajë ( qeiz ) si shenjë fejese. Sot unazat ndërrohen ditën e gazmendit, ceremonisë së fejesës. Për ndryshim nga e djeshmja sot dy të rinjët , dy familjet janë prezent në gazmend dhe udhëheqin me doke zakone t ë s e n d ë r t u a r a , më  të  m i r a , më bashkëkohore. Festohet me këngë e valle popullore në lokale më të përshtatshme .vasha me trimjin u, fejuan pa shkuesi. 

qka eshte Fejesa ,Cka eshte Fejesa ,ceshte Fejesa,cfare eshte Fejesa ,qeshte Fejesa,definicioni Fejesa, perkufizimi Fejesa,shpjegimi Fejesa,qka kuptojm me Fejesë, qka nenkuptojm me Fejesë,nenkuptimi Fejesa,kuptimi i fjales Fejesë

 

Namazi

Syzat