Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Mesopotamia

Letërsia e Mesopotamisë

Mesopotamia shtet i lashtë në Lindjen e Mesme i krijuar që në mijëvieçarin e pestë p.e.r, la një kulturë materiale dhe shpirtërore të pasur.
Kultura. shpirtërore u zhvillua së pari në gjuhën sumere. 
Sumerët,popull indoevropian,nga India e Irani. E ruajtën gjuhën e tyre në rrasa guri dhe në pllaka argjili e shkruar me shkronja të veçanta, sot të zbuluar afër Bagdadit.
Gjuha dhe populli sumer u shuan në mijëvjeçarin e dytë p.e.r, kulturën dhe shkrimin e vazhduan asiro-babilonasit, prandaj kjo letërsi ndryshe quhet letërsia sumere-asiro-babilonase. 
Kjo letërsi është me përmbajtje religjioze dhe laike, ka qenë i zhvilluar edhe epi, më të njohura janë: Zbritja e Inanës në botën nëntokësore, Epi për Lugalbandën, Rrëfimi për përmbytjen etj.
letersia e mesopotamise,letersia mesopotamase,cka jane sumeret,kush ishin sumeret,letersia ne mesopotami,letersia e vjeter,sumeret shqip,

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more