Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Mjekesia

Çka është Hidrocefalusi?

Hidrocefalusi është një dilatim i hapësirave të brendshme dhe nganjëherë të jashtme të lengut cerebrospinal. Hidrocefalusi i brendshëm (rritje e ventrikujve): obstruktiv, komunikativ dhe malabsorbues (subtip i llojit komunikativ si pasojë e pengesës në absorbim të lëngut cerebrospinal p.sh. te adhesioni i cisternave apo disfunksioni i granulacioneve paccioniane Hidrocefalusi i jashtëm (rritja e hapësirën subarahinoidale mbi cerebrum dhe/cisterna) Hidrocefalusi i brendshëm dhe jashtëm Hidrocefalusi ex vacuo (hidrocefalusi i brendshëm dhe jashtëm sekondar si pasojë e atrofisë së trurit) Lloji më i shpeshtë i hidrocefalusit në fëmijëri është aj oklusiv nga glioza, stenoza ose malformacioni i akueduktit ose malformacioni Arnold-Chiari me çrregullim në dalje të dalje të qarkullimit përmes foramina Luschka dhe Magendie. Shenja klinike më e rëndësishme është rritja abnormale e kokës, e cila mund të vërehet qysh në echo prenatale ose pas lindjës dhe e cila progredon me kohë. P

Çka është lezioni dhe patogjeneza?

Lezioni është ndryshim jonormal në inde, d.m.th një ndryshim strukturor. Funksional (lezioni biokimik).  Lezionet që vërejmë në inde të dëmtuara mund të zbulohen me metoda mikroskopike, mikroskopike ose biokimike.  Për zbulimin e lezioneve duhet të vërejmë ndryshimin e organeve në madhësi, ngjyrë, strukturë dhe vendndodhje si dhe të përcaktojmë nëse lezioni është lokal apo i përhapur. Lezioni mund të përparojë e të bëhet më i rëndë, mund të kthehet praptas e të zhduket (të shërohet) ose të mbetet i qëndrueshëm. Patogjeneza (Pathogenesis) përshkruan mënyrën se si zhvillohen lezionet apo sëmundja. Pra ajo është një radhë ndodhish e mekanizmash që qëndrojnë në themel të procesit sëmundësor. Lezioni është vrojtim; patogjeneza është shpjegimi si dhe pse zhvillohet ai.  Për të kuptuar plotësisht patogjenezën e një sëmundje duhet të përcaktojmë agjentin shkaktar, përgjigjen e organizmit (lezionet) dhe marrëdhëniet e tyre. qka eshte lezioni,cka eshte patogjeneza, ceshte patogjeneza,

Tema shëndetësore dhe mjekësore

Tema shëndetësore dhe mjekësore Kliko mbi titullin qe ju intereson Ushqimi dhe insuficienca kronike renale Ushqimi te të sëmurët me sëmundje iskemike të zemrës Ushqimi tek personat e sëmurë nga sulmi në tru Ushqimi dhe personat e sëmurë me giht Vitamina E Vitamina B1 ose tiamina Vitamina C ose acidi askorbik   Niacina ose acidi nikotinik ose vitamina B3 Vitamina B12 apo ciankobalamina Vitamina B6 Vitamina B2 ose riboflavina Acidi folik Vitaminat Ushqimi dhe të sëmurët me ulçerë Ushqimi dietal Rreziqet për shëndetin që vijnë nga konsumimi i ushqimit. Ushqimi për diabetikët Rëndësia dhe nevoja për njohjen e dhënjes së ndihmës së parë Demet e pirjes se duhanit Toksinat ne tymin e duhanit (efektet e katranit) Nikotino plasterat dhe vendosja e tyre Hapat e largimit apo lenjes se duhanit Ndalimi i duhanit ne disa vende te botes Lufta kunder pirjes se duhanit Te mirat e nderprerjes se duhanit Ndryshimet pas lenjes se duhanit Disa nga kancerogjenet qe permban duhani Çf

Legjenda e mjekesise dhe mbreti i zemrave

Ky eshte titulli qe figurat me te larta te Britanise i kane vene doktorit te zemres me origjine egjijptiane, Mexhdi Jakub. Vajzes ne foto, ai i beri nje transplant zemre, por pa ia hequr zemren e semure. Vajza e mbajti zemren e semure per dhjete vite, bashke me zemren e re, derisa shendeti i saj u permiresua. Pastaj, ia hoqi zemren per te jetuar vetem me zemren e re dhe per tu marre me sport krejt normalisht. Vlen te themi se vajzes nuk i ishte dhene shprese per te jetuar nga doktoret e tjere. Doktori ne fjale, ka bere mbi 20 mije transplante zemrash, nuk i pelqen ti permendet emri neper media, gjithmone e gjen ose ne salle te operacionit, ose mbi libra. Zoti ia shperblefte me te mira dhe rrugen e tij e ndjekshin mjeket e rinj shqiptare. (Elmaz Fida)

Sa javë zgjat shtatzënia ?

Sa javë zgjat shtatzania ? Zakonisht shtatezania zgjat 40 jave duke filluar nga dita e pare e menstruacioneve te fundit por mund te zgjase dhe me pak,pas javes se 37 lindja quhet normale... sa zgat shtatzani,sa zgjat shtatzania,sa zgjat shtatezenia

Çka është hemoragjia ?

Hemoragji quhet dalja e gjakut nga lumeni i eneve te gjakut në indet dhe kavitetet përeth organizmit ose në ambientin e jashtëm .  Çka është hemoragjia,hemoragjia shqip,ceshte hemoragjia,hemoragji shqip,qka eshte hemoragjia,hemorragjia shqip,hemoragji shqip,qka quajme hemoragji,cka quajme hemoragji,cfare quajme hemoragji,hemoragjia ne shqip,qka eshte hemoragjia,hemoragjia definicion,hemoragji definicion shqip,hemoragjia mjekesi,hemoragji mjeksi

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more