Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Rima

Çka është rima?

Çka është rima? Rima është veçori e llojeve letrare në vargje . Rima krijon harmoni mes vargjeve . Kjo arrihet kur rrokjet e fundit të vargjeve përputhen në rimë dhe ngjajshmëri, krijojnë muzikalitet dhe harmoni tingujsh.  Në strofën e parë vargu i parë përputhet me të tretin, kurse i dyti përputhet me vargun e katërt - (ABAB).  Këtë rimë e qujamë të alternuar.  Kemi edhe rimë të kryqëzuar kur vargu i parë përputhet me vargun e katërt, kurse vargu i dytë përputhet me të tretin - ( ABBA). cka eshte rima, ceshte rima, cfare eshte rima, cka eshte fjala rime, rima definicioni, rima shqip, fjala rime shqipe, cilat jane llojet e rimes, rima ne gjuhen shqipe, fjala rime, rima ne shqip, qka osht rima, qka eshte rima, c'eshte rima,

Vjersha (poezia)

Vjersha (poezia) Nese deshironi vjersha te ndryshme kliko mbi titullin Vjersha Vjersha ( poezia ) përbëhet nga një numër i caktuar vargjesh, ndërkaq vargjet nga një numër i caktuar rrokjesh. Vjershat përbëhen prej strofës dhe vargjeve. Strofa Strofë quhet bashkimi i disa vargjeve të lidhura për nga ana kuptimore dhe shpesh me rimë ndërmjet tyre, nga të cilët përbëhet një vjershë a një poemë. Sipas numrit të vargjeve që e përbëjnë strofën dallojmë strofë dyshe, treshe, katërshe (me katër vargje), tetëshe etj. Vargu Vargu është njësia poetike që përbëhet prej numri të caktuar rrokjesh dhe sipas numrit të tyre e merr edhe emrin. Kështu kemi vargje pesërrokësh (me pesë rrokje), gjashtërrokësh, tetërrokësh, njëmbëdhjetërrokësh etj. Secili varg ka gjatësinë e tij, e cila varet nga numri i rrokjeve që e përbëjnë atë. Sipas gjatësisë së rrokjeve që e përbëjnë vargu ka edhe ritmin e tij. Rima Në një strofë vargjet edhe mund të rimojnë. Rimë quhet përputhja e plot

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more