Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Vjersha (poezia)

Vjersha (poezia)

Nese deshironi vjersha te ndryshme kliko mbi titullin Vjersha

Vjersha (poezia) përbëhet nga një numër i caktuar vargjesh, ndërkaq vargjet nga një numër i caktuar rrokjesh.

Vjershat përbëhen prej strofës dhe vargjeve.

Strofa

Strofë quhet bashkimi i disa vargjeve të lidhura për nga ana kuptimore dhe shpesh me rimë ndërmjet tyre, nga të cilët përbëhet një vjershë a një poemë.

Sipas numrit të vargjeve që e përbëjnë strofën dallojmë strofë dyshe, treshe, katërshe (me katër vargje), tetëshe etj.

Vargu

Vargu është njësia poetike që përbëhet prej numri të caktuar rrokjesh dhe sipas numrit
të tyre e merr edhe emrin. Kështu kemi vargje pesërrokësh (me pesë rrokje), gjashtërrokësh,
tetërrokësh, njëmbëdhjetërrokësh etj.

Secili varg ka gjatësinë e tij, e cila varet nga numri i rrokjeve që e përbëjnë atë.
Sipas gjatësisë së rrokjeve që e përbëjnë vargu ka edhe ritmin e tij.

Rima

Në një strofë vargjet edhe mund të rimojnë.

Rimë quhet përputhja e plotë e rrokjeve të fundit të dy a më shumë vargjeve duke filluar nga zanorja e theksuar. Dallojmë rimë të brendshme (e puthur, e kryqëzuar,e mbyllur).

Shembujt që shënuam më sipër i gjejmë më shumë te vjershat e rilindësve tanë, si te: Naimi, Çajupi, Ndre Mjeda, Asdreni etj.

Në kohë të fundit më shumë vjersha shkruhen me vargun e lirë.

Nese deshironi vjersha te ndryshme kliko mbi titullin Vjersha

qeshte vjersha, qeshte poezia,çeshte vjersha, çështe poezia, qka eshte rima, qka eshte vargu, si ndahet rima, si ndahet vargu, llojet e vargu, nga kush perbehet vjersha, si rimohet
loading...
Vjersha (poezia)

Nese deshironi vjersha te ndryshme kliko mbi titullin Vjersha

Vjersha (poezia) përbëhet nga një numër i caktuar vargjesh, ndërkaq vargjet nga një numër i caktuar rrokjesh.

Vjershat përbëhen prej strofës dhe vargjeve.

Strofa

Strofë quhet bashkimi i disa vargjeve të lidhura për nga ana kuptimore dhe shpesh me rimë ndërmjet tyre, nga të cilët përbëhet një vjershë a një poemë.

Sipas numrit të vargjeve që e përbëjnë strofën dallojmë strofë dyshe, treshe, katërshe (me katër vargje), tetëshe etj.

Vargu

Vargu është njësia poetike që përbëhet prej numri të caktuar rrokjesh dhe sipas numrit
të tyre e merr edhe emrin. Kështu kemi vargje pesërrokësh (me pesë rrokje), gjashtërrokësh,
tetërrokësh, njëmbëdhjetërrokësh etj.

Secili varg ka gjatësinë e tij, e cila varet nga numri i rrokjeve që e përbëjnë atë.
Sipas gjatësisë së rrokjeve që e përbëjnë vargu ka edhe ritmin e tij.

Rima

Në një strofë vargjet edhe mund të rimojnë.

Rimë quhet përputhja e plotë e rrokjeve të fundit të dy a më shumë vargjeve duke filluar nga zanorja e theksuar. Dallojmë rimë të brendshme (e puthur, e kryqëzuar,e mbyllur).

Shembujt që shënuam më sipër i gjejmë më shumë te vjershat e rilindësve tanë, si te: Naimi, Çajupi, Ndre Mjeda, Asdreni etj.

Në kohë të fundit më shumë vjersha shkruhen me vargun e lirë.

Nese deshironi vjersha te ndryshme kliko mbi titullin Vjersha

qeshte vjersha, qeshte poezia,çeshte vjersha, çështe poezia, qka eshte rima, qka eshte vargu, si ndahet rima, si ndahet vargu, llojet e vargu, nga kush perbehet vjersha, si rimohet
loading...

Related Posts :Namazi

Syzat