Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Fausti

Tragjedia Fausti- Analizë letrare apo kritikë letrare

Fausti si personazh ka qenë magjistar që ka jetuar në shek XVI. Ai shëtiti Gjermanin , Italinë,Holandën , Zvicrën , bëri shumë mrekulli , futi frikën te njerëzit , sidomos te princërit , për mrekullitë dhe pushtetin. Për këtë magjistar kish shkruar dramaturgu anglez Marlou në shek XVI në veprën ,,Historia tragjike e doktor Faustit ‟‟. Më vonë për të shkroi Lesingu , pas Gëtes Henri Hajne etj.Ideja lindi që më 1772 kur Gëte dëgjoi për legjendën popullore për Johan Faustin si alkimist,astrolog e magjistar. Tragjedia nis me Kushtim , vazhdon me Paralojë dhe mbaron me Prolog në qiell. Tragjedia ndahet në dy pjesë : në të parën paraqitet jeta individuale e Faustit , kurse në të dytën jeta shoqërore e tij. Tragjedisë i mungon uniteti i veprimit(ngjarja kryesore). Ngjarjet në tragjedi i bashkon ideja themelore. Ajo konsiderohet si poemë simbolike dhe filozofike. Tragjedia ka , monologje,këngë korale,poezi lirike,analiza psikologjike,meditime filozofike ,stile të ndryshme et

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more