Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Analiza e romanit ''Oh''

Romani- Oh - Analizë letrare apo kritikë letrare

Në këtë roman komunikojnë koha aktuale, koha mitike dhe një kohë e ardhme si utopi negative. Romani "Oh" ndihmoi shprishje e konvencave tradicionale të ndërtimit të rrëfimit në prozën tregimtare dhe ndërtimin e figurshëm të realitetit përshkrimorë.  I mungojnë shumë karakteristika të prozës rrëfimore klasike: fibula, lidhja syzheore, rrjedha njëdimensionale e rrëfimit, këndvështrimi i fiksuar i autorit, kategoria e mirëfiklltë e kohës.  Romani është i shkruar në vetën e parë.  Rrëfimi i ngjarjeve strukturohet si dialog i Burrit-rrëfimtarit me bashkëbiseduesen "e pranishme". Dallojmë dy kohë: kohën e personazhit-subjektive (koha e ndodhive të romanit, e gjatë 1 ditë) dhe kohën e botës rrëfimore të romanit-objektive (koha e ndodhirave në botën romaneske, që kap periudhë kohore dymijëvjeçre). Romani "Oh" është roman "hermetik", apo antiroman. Subjekti:   Njeriu i vetmuar, në dhomën e errët, është kredhur në mendime.  Në

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more