Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Epi i Gilgameshit

EPI I GILGAMESHIT-QENËSIA KUPTIMORE E TIJ

EPI I GILGAMESHIT-QENËSIA KUPTIMORE  E TIJ (Epi i Gilgameshit,botimi i katërt,e përktheu nga gjermanishtja  dhe e plotësoi me shënime Anton Nikë Berisha)    Isak Ahmeti       Në botën e përkthimeve letrare të Anton Nikë Berishës bën pjesë edhe Epi i Gilgameshit (1),që është vlerësuar nga studiuesit  vepra më e vjetër e letërsisë ,e njohur deri më sot,rreth 4000 vjet e lashtë.Kjo vepër e letërsisë  së Mesopotamisë,të cilën nga gjermanishtja e përktheu,për herë të parë,në shqip, Anton Nikë Berisha, edhe sot e gjithë ditën ka vlerë dhe rëndësi të madhe dhe mahnit me aktualitetin e saj.Në Epin e Gilgameshit ,te dymbëdhjetë këngët ,shprehen e ballafaqohen tri botë:ajo hyjnore,njerëzore  dhe shtazore,që dëshmojnë ,sipas studiuesit dhe përkthyesit ,Anton Nikë Berisha,për një stad të lashtë të jetës që në ep paraqiten të njëjtësuara;ato janë në marrëdhënie  vepruese  dhe kushtëzuese të ndërsjellë.Prandaj si i këtillë,Epi i Gilgameshit, del, edhe në përkthimin e rrjedhshëm e të bu…

Epi i Gilgameshit - Analiza

Epi i Gilgameshit së pari i krijuar në gjuhën sumere, aty nga shek. XXII deri në shek. XVIII p.e.r.
Tregimet për Gilgameshin, të njohura në gjithë Lindjen e Mesme, por nuk i dihet autori.
NDËRTIMI

Vepra Epi i Gilgameshit  është i ndarë në 12 këngë, sipas temave e ndajmë në 2 pjesë
TEMA E PARË

Kjo pjesë shkon deri në këngën VIII, ka si temë luftën që bën njeriu kundër së keqës njerëzore.
Subjekti: Gilgameshipersonazh kryesor i epit, me prejardhje hyjnore (2/3) dhe njerzore (1/3). 

Themelues i Urukut, dhe mbret i saj. Krijues i një mbretërie të pasur, ishte një sundimtar i vrazhdë që nuk pyeste shumë për popullin, veçmas i mundonte të rinjët, nuk i linte të bashkohen.
Perënditë i pranuan ankesat e popullit, dërgojnë një krijesë hyjnore Enkidujin, i cili e humbi betejën kundër Gilgameshit. Më vonë këta dy bëhen vëllezër dhe bashkëluftëtarë.
Këta dy luftuan kundër një të keqe, Humbabës, krijesë hyjnore që i tmerronte njerëzit e një krahine. Këta dy korrën fitore në këtë betejë me ndihmën e hyjnive…

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more