Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Ndre Mjeda. Show all posts
Showing posts with label Ndre Mjeda. Show all posts

Poema Scodra nga Ndre Mjeda -kritikë apo analizë letrare

I përkushtohet qytetit më të lashtë ,Shkodrës.

Në këtë vepër dominon gojëdhana dhe mitologjia.

Lashtësia e qytetit në vepër argumentohet me pasqyrim të jetës mitologjike dhe me pasqyrimin e një shkëlqimi të jashtëzakonshëm pastaj me futjen e qenieve të jashtëzakonshme si objekte sakrale dhe publike që u ngjasojnë përrallave ose përfytyrohen si Orakuj dhe perëndi që kundërshtohen si në Olymp.

Poeti ndërfut malin e Taraboshit që paraqet malin e shenjtë shqiptar në krahinën e Shkodrës dhe dëshminë më besnike të mitit.Në këtë mal ishin zhvilluar edhe luftëra mes ilirëve dhe grekëve në anën e të cilëve kishin qenë perënditë greke.

Tipari klasik i Mjedës shprehet me atë se ,,kërkon flijim për themelimin e qytetit‟‟ sidomos me shembullin ,, Afërdita për fli Rozafën lyp‟‟. 


Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare 

Poema Scodra nga Ndre Mjeda -kritikë apo analizë letrare ,Poema Shkodra nga Ndre Mjeda,Ndre Mjeda poema Shkodra,Poema Shkodra Analize letrare,Poema Shkodra Analiza,Analiza e poemes Shkodra,Poema Shkodra kritika letrare,Poema Shkodra koment,Koment per Poemen Shkodra nga Ndre Mjeda,Ndre Mjeda,Kritika letrare Ndre Mjeda,Ndre Mjeda analiza
I përkushtohet qytetit më të lashtë ,Shkodrës.

Në këtë vepër dominon gojëdhana dhe mitologjia.

Lashtësia e qytetit në vepër argumentohet me pasqyrim të jetës mitologjike dhe me pasqyrimin e një shkëlqimi të jashtëzakonshëm pastaj me futjen e qenieve të jashtëzakonshme si objekte sakrale dhe publike që u ngjasojnë përrallave ose përfytyrohen si Orakuj dhe perëndi që kundërshtohen si në Olymp.

Poeti ndërfut malin e Taraboshit që paraqet malin e shenjtë shqiptar në krahinën e Shkodrës dhe dëshminë më besnike të mitit.Në këtë mal ishin zhvilluar edhe luftëra mes ilirëve dhe grekëve në anën e të cilëve kishin qenë perënditë greke.

Tipari klasik i Mjedës shprehet me atë se ,,kërkon flijim për themelimin e qytetit‟‟ sidomos me shembullin ,, Afërdita për fli Rozafën lyp‟‟. 


Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare 

Poema Scodra nga Ndre Mjeda -kritikë apo analizë letrare ,Poema Shkodra nga Ndre Mjeda,Ndre Mjeda poema Shkodra,Poema Shkodra Analize letrare,Poema Shkodra Analiza,Analiza e poemes Shkodra,Poema Shkodra kritika letrare,Poema Shkodra koment,Koment per Poemen Shkodra nga Ndre Mjeda,Ndre Mjeda,Kritika letrare Ndre Mjeda,Ndre Mjeda analiza

Poema Lissus nga Ndre Mjeda -kritikë apo analizë letrare

I përkushtohet Lezhës , respektivisht historisë së saj : periudhës ilire(të paraqitur në nëntë tingëllimat e fundit) dhe periudhës së Skenderbeut.(në tri tingëllimat e fundit).

Autori me këtë vepër dëshiron të dëshmojë se liria për shqiptarët ka një histori të gjatë dhe është tradicionale.

Liria sipas Mjedës i ka sjellur begatinë dhe lumturinë vendit e banorëve , sigurinë dhe qetësinë e tyre shpirtërore.

Jeta e banorëve në lirinë e së kaluarës që e paraqet Mjeda hymnizohet me atë se ai dasmat në liri i krahason me festat e Bahut , të Venerës dhe Afërditës. 

 Vargu që përdor Mjeda është njëmbëdhjetërrokësh.

Në këtë vepër dominon historia. 


 Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

 Poema Lissus nga Ndre Mjeda -kritikë apo analizë letrare,Poema Lisus analiza,Poema lissus analize letrare,Poema lissus nga Ndre Mjeda,ndre mjeda analize letrare,kritike letrare,Poema Lissus koment,Koment per Poemen Lissus nga Ndre Mjeda
I përkushtohet Lezhës , respektivisht historisë së saj : periudhës ilire(të paraqitur në nëntë tingëllimat e fundit) dhe periudhës së Skenderbeut.(në tri tingëllimat e fundit).

Autori me këtë vepër dëshiron të dëshmojë se liria për shqiptarët ka një histori të gjatë dhe është tradicionale.

Liria sipas Mjedës i ka sjellur begatinë dhe lumturinë vendit e banorëve , sigurinë dhe qetësinë e tyre shpirtërore.

Jeta e banorëve në lirinë e së kaluarës që e paraqet Mjeda hymnizohet me atë se ai dasmat në liri i krahason me festat e Bahut , të Venerës dhe Afërditës. 

 Vargu që përdor Mjeda është njëmbëdhjetërrokësh.

Në këtë vepër dominon historia. 


 Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

 Poema Lissus nga Ndre Mjeda -kritikë apo analizë letrare,Poema Lisus analiza,Poema lissus analize letrare,Poema lissus nga Ndre Mjeda,ndre mjeda analize letrare,kritike letrare,Poema Lissus koment,Koment per Poemen Lissus nga Ndre Mjeda

Poema Liria nga Ndre Mjeda -kritikë apo analizë letrare

Shkruar më 1901,përfunduar më 1911 dhe botuar më 1937(në kohën më aktuale të lirisë së popullit shqiptarë). 

Tema:Domosdoshmëria e lirisë për popullin shqiptar.

Tema e tillë shtrohet në mënyrë asociative ngase flet për lirinë që fituan amerikanët të udhëhequr nga Xh.Uashingtoni luftë kjo me kolonizatorët anglez dhe këtu asocon me luftën që duhet ta fitojnë me forcë edhe shqiptarët. 


Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare 

Poema Liria nga Ndre Mjeda -kritikë apo analizë letrare,Poema liria analiza,Analiza e pomes liria,Liria analize,poema liria analize letrare,analiza letrare shqip,poema analiza,analiza per poema,poema shqip,analiza
Shkruar më 1901,përfunduar më 1911 dhe botuar më 1937(në kohën më aktuale të lirisë së popullit shqiptarë). 

Tema:Domosdoshmëria e lirisë për popullin shqiptar.

Tema e tillë shtrohet në mënyrë asociative ngase flet për lirinë që fituan amerikanët të udhëhequr nga Xh.Uashingtoni luftë kjo me kolonizatorët anglez dhe këtu asocon me luftën që duhet ta fitojnë me forcë edhe shqiptarët. 


Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare 

Poema Liria nga Ndre Mjeda -kritikë apo analizë letrare,Poema liria analiza,Analiza e pomes liria,Liria analize,poema liria analize letrare,analiza letrare shqip,poema analiza,analiza per poema,poema shqip,analiza

Poema Andrra e jetës Zoga- kritikë apo analizë letrare

Kjo poemë dallon ngase ka procede romantike dhe realiste.Ndahen në 3 pjesë në varësi të personazheve që jan 1)Trina , 2)Zoga dhe 3)Lokja.

Në pjesën e parë paraqet tabllon romantike me përshkrimin e natyrës nëpërmjet elementeve si ,,dy qershia të lidhura në një rrëfanë ose si dy molla të kputuna nga një degë‟‟, ku qershitë janë njëra paraqet popullin shqiptar që jeton në Arbëri kurse tjetra popullin shqiptar që jeton në Shqipëri , rrëfana e paraqet atdheun e të parëve , kurse dy mollat poashtu e paraqesin njëra arbëreshët kurse tjetra shqiptarët e shqipërisë kurse dega e paraqet atdheun e të parëve.

Simbolika shfaqet edhe me këngën e gjelit në fund të pjesës së parë që tregon mbarimin e një gjëje dhe fillimin e një gjëje tjetër.

Në këngën e dytë shfaqet një vajzë e re e quajtur Trina e cila vdes.Nëna e kësaj vajze është Lokja.

Dhembjen për vdekjen e vajzës Lokja e përjeton thellë pa e shfaqur haptazi ngase kjo tragjedi nuk shprehet me nota sentimentale si elegjitë e vajtimit,referencat fetare për të vetmen arsye që të mos e brengoste vajzën e vogël të quajtur Zoga me ritualin e vdekjes. 

Kjo shfaqet me atë se Lokja prap punon , moliset , lufton për ekzistencën e familjes.

Në këtë këngë(të dytë të quajtur Zoga) shfaqet jeta e pasvdekjes së Trinës ku bartëse e veprimit bëhet Zoga.

Shfaqet përsëri natyra me bylbylat , zymbylat , dallëndyshet , zgjoi i bletëve , lëvruesi etj dhe të gjitha këto e paraqesin simbolikën e asaj se ,,jeta vazhdon‟‟.

Në vazhdim kemi paraqitjen e ëndrrës(një prej elementeve më të njohura të romantizmit) ku si ëndërrimtare është Zoga.

Zoga në ëndërr sheh dy bylbyla të vendosur njëri në degë të trëndafilit kurse tjetri në degë të zymbylit.Simbolika e kësaj ëndrre është , zogjtë janë Zoga dhe i ,,dashuri i saj i ardhshëm‟‟ d.t.th kjo simbolizon lindjen e dashurisë.

Mjeda si tipar dallues ka se i largohet folklorizmit që ishte tipar I shkrimtarëve arbëresh p.sh njohja e të rinjëve , martesa , lindja e fëmijës të gjitha këto ai i shmang. 

Në pjesën tretë paraqitet ajo se për dikë jeta është e hidhur mbaron para kohe kurse për dikë tjetër ajo është e ëmbël dhe vazhdon pa probleme.

Poashtu na del në pah mungesa e djalit që do të ishte ndihmë fizike për Loken , Zogën dhe nipin.

Trina-simbolizon rininë e papërjetuar,Zoga-simbolizon vazhdimsinë e jetës kurse Lokja - simbolizon shkallën dhe peshën e dhembjes që të sjell jeta.

Poema ska koncept kohor.(nuk mund ta vendosim në një kohë të caktuar historike), poashtu ajo nuk ka koncept komunikativ.(familja paraqitet si tepër e izoluar nga rrethi shoqëror). 

 Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare


Poema Andrra e jetës Zoga- kritikë apo analizë letrare,andrra e jetes kritike letrare,analiza andrra e jetes Zoga,Trina analiza,Analiza e Andrres se jetes Zoga,kritika letrare Andrra e jetes Zoga,Zoga analiza,kritika letrare,kritike letrare,Poema Andrra e jetes Zoga,koment,koment kritike analize 
Kjo poemë dallon ngase ka procede romantike dhe realiste.Ndahen në 3 pjesë në varësi të personazheve që jan 1)Trina , 2)Zoga dhe 3)Lokja.

Në pjesën e parë paraqet tabllon romantike me përshkrimin e natyrës nëpërmjet elementeve si ,,dy qershia të lidhura në një rrëfanë ose si dy molla të kputuna nga një degë‟‟, ku qershitë janë njëra paraqet popullin shqiptar që jeton në Arbëri kurse tjetra popullin shqiptar që jeton në Shqipëri , rrëfana e paraqet atdheun e të parëve , kurse dy mollat poashtu e paraqesin njëra arbëreshët kurse tjetra shqiptarët e shqipërisë kurse dega e paraqet atdheun e të parëve.

Simbolika shfaqet edhe me këngën e gjelit në fund të pjesës së parë që tregon mbarimin e një gjëje dhe fillimin e një gjëje tjetër.

Në këngën e dytë shfaqet një vajzë e re e quajtur Trina e cila vdes.Nëna e kësaj vajze është Lokja.

Dhembjen për vdekjen e vajzës Lokja e përjeton thellë pa e shfaqur haptazi ngase kjo tragjedi nuk shprehet me nota sentimentale si elegjitë e vajtimit,referencat fetare për të vetmen arsye që të mos e brengoste vajzën e vogël të quajtur Zoga me ritualin e vdekjes. 

Kjo shfaqet me atë se Lokja prap punon , moliset , lufton për ekzistencën e familjes.

Në këtë këngë(të dytë të quajtur Zoga) shfaqet jeta e pasvdekjes së Trinës ku bartëse e veprimit bëhet Zoga.

Shfaqet përsëri natyra me bylbylat , zymbylat , dallëndyshet , zgjoi i bletëve , lëvruesi etj dhe të gjitha këto e paraqesin simbolikën e asaj se ,,jeta vazhdon‟‟.

Në vazhdim kemi paraqitjen e ëndrrës(një prej elementeve më të njohura të romantizmit) ku si ëndërrimtare është Zoga.

Zoga në ëndërr sheh dy bylbyla të vendosur njëri në degë të trëndafilit kurse tjetri në degë të zymbylit.Simbolika e kësaj ëndrre është , zogjtë janë Zoga dhe i ,,dashuri i saj i ardhshëm‟‟ d.t.th kjo simbolizon lindjen e dashurisë.

Mjeda si tipar dallues ka se i largohet folklorizmit që ishte tipar I shkrimtarëve arbëresh p.sh njohja e të rinjëve , martesa , lindja e fëmijës të gjitha këto ai i shmang. 

Në pjesën tretë paraqitet ajo se për dikë jeta është e hidhur mbaron para kohe kurse për dikë tjetër ajo është e ëmbël dhe vazhdon pa probleme.

Poashtu na del në pah mungesa e djalit që do të ishte ndihmë fizike për Loken , Zogën dhe nipin.

Trina-simbolizon rininë e papërjetuar,Zoga-simbolizon vazhdimsinë e jetës kurse Lokja - simbolizon shkallën dhe peshën e dhembjes që të sjell jeta.

Poema ska koncept kohor.(nuk mund ta vendosim në një kohë të caktuar historike), poashtu ajo nuk ka koncept komunikativ.(familja paraqitet si tepër e izoluar nga rrethi shoqëror). 

 Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare


Poema Andrra e jetës Zoga- kritikë apo analizë letrare,andrra e jetes kritike letrare,analiza andrra e jetes Zoga,Trina analiza,Analiza e Andrres se jetes Zoga,kritika letrare Andrra e jetes Zoga,Zoga analiza,kritika letrare,kritike letrare,Poema Andrra e jetes Zoga,koment,koment kritike analize 

Poema i tretuni nga Ndre Mjeda-kritikë apo analizë letrare

Shpreh mallin e autorit për atdhe.I treturi simbolizon mërgimtarin që e mundon malli për vendlindje. 

Kjo poemë përbëhet nga pesë këngë , në këngën e parë paraqitet i treturi në mërgim , në të dytën vendi ku ka mërguar , në të tretën meditimet e mërgimtarit dhe në këngën e katërt biseda imagjinare me lejlekun dhe në këngën e pestë biseda me nënën në ëndërr ku veçohet qortimi i nënës për ,,kthim në vendlindje‟‟


Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare 

 Poema i tretuni nga Ndre Mjeda-kritikë apo analizë letrare,kritika letrare,analiza letrare i tretuni,i tretuni analize letrare,analize i tretuni,poezia i tretuni analize,poezi i tretuni analiz,Ndre Mjeda i tretuni analiza,Poema i tretuni analiza letrare
Shpreh mallin e autorit për atdhe.I treturi simbolizon mërgimtarin që e mundon malli për vendlindje. 

Kjo poemë përbëhet nga pesë këngë , në këngën e parë paraqitet i treturi në mërgim , në të dytën vendi ku ka mërguar , në të tretën meditimet e mërgimtarit dhe në këngën e katërt biseda imagjinare me lejlekun dhe në këngën e pestë biseda me nënën në ëndërr ku veçohet qortimi i nënës për ,,kthim në vendlindje‟‟


Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare 

 Poema i tretuni nga Ndre Mjeda-kritikë apo analizë letrare,kritika letrare,analiza letrare i tretuni,i tretuni analize letrare,analize i tretuni,poezia i tretuni analize,poezi i tretuni analiz,Ndre Mjeda i tretuni analiza,Poema i tretuni analiza letrare

Poema Vaji i bylbylit-kritikë apo analizë letrare


Vaji i bylbylit është poema dhe krijimi i parë i Mjedës , shkruar në moshën 21 vjeçare. 

Në rrafshin simbolik ,,bylbyli i privuar nga liria e fluturimit‟‟ është Shqipëria e robëruar (e në këtë rast edhe vetë autori ngase shumë intelektualë shqiptarë ishin detyruar të largoheshin nga atdheu për shkaqe politike)kurse ,,privuesi i lirisë‟‟ është perandoria osmane.

Poema ndahet në katër pjesë dhe si trajtë ligjerimi ka dialogun.

Në këngën e parë shfaq gjendjen e Shqipërisë pas kongresit të Berlinit me grishjen(ftesën) që i bën bilbilit të dalë më nga kafazi se kish ardhur koha me atë që thotë ,,a çilë kafazi‟‟.

Në këngën e dytë tregohen shkaqet e vazhdimit të qëndrimit të bylbylit(Shqipërisë) në kafaz(në robëri).

Shkaqet ishin objektiv : pushtuesi dëshiron ta mbajë në sundim më të gjatë dhe shkaku subjektiv : se Shqipëria ishte e paaftë që ta sjellë vetë lirinë.

Në këngën e tretë simbolika zbërthehet me atë se përmendet atdheu(bylbyli) dhe vetë autori(unë).

Me bylbyl përpos që nënkuptojmë Shqipërinë nxjerrim në pah edhe simbolikën se fjala bylbyl nënkupton edhe vetë poetin i cili bënte pjesë në një varg intelektualësh që dhuna e pushtuesit i kishte detyruar të largohen nga atdheu(tipar i romantizmit).

Në këngën e katërt kemi ndërhyrje të meditimeve filozofike se ,,pas dimrit vjen pranvera‟‟ , lirgjerata kalon nga e përgjithshmja në të veçantën. 


Shih edhe:

Ndre Mjeda

Ndre Mjeda-veprat letrare apo krijimtaria letrare
 

Juvenila
 

Lissus
 

Liria
 

I tretuni
 

Scodra

Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare 


Poema Vaji i bylbylit-kritikë apo analizë letrare,kritike letrare vaji i bylbylit analiza,analiza e poezise vaji i bylbylit,simbolika vaji i bylbylit,vaji i byjlbylit simbolizon,vaji i bylbylit analiza letrare,analize letrare vaji i bylbylit,kritika letrare ndre mjeda vaji i bylbylit,Vaji i Bylbylit kritike letrare,kritika letrare shqip,koment per poema,poema letrare,poema kritika letrare,Vaji i bylbylit Ndre Mjeda analiza koment

Vaji i bylbylit është poema dhe krijimi i parë i Mjedës , shkruar në moshën 21 vjeçare. 

Në rrafshin simbolik ,,bylbyli i privuar nga liria e fluturimit‟‟ është Shqipëria e robëruar (e në këtë rast edhe vetë autori ngase shumë intelektualë shqiptarë ishin detyruar të largoheshin nga atdheu për shkaqe politike)kurse ,,privuesi i lirisë‟‟ është perandoria osmane.

Poema ndahet në katër pjesë dhe si trajtë ligjerimi ka dialogun.

Në këngën e parë shfaq gjendjen e Shqipërisë pas kongresit të Berlinit me grishjen(ftesën) që i bën bilbilit të dalë më nga kafazi se kish ardhur koha me atë që thotë ,,a çilë kafazi‟‟.

Në këngën e dytë tregohen shkaqet e vazhdimit të qëndrimit të bylbylit(Shqipërisë) në kafaz(në robëri).

Shkaqet ishin objektiv : pushtuesi dëshiron ta mbajë në sundim më të gjatë dhe shkaku subjektiv : se Shqipëria ishte e paaftë që ta sjellë vetë lirinë.

Në këngën e tretë simbolika zbërthehet me atë se përmendet atdheu(bylbyli) dhe vetë autori(unë).

Me bylbyl përpos që nënkuptojmë Shqipërinë nxjerrim në pah edhe simbolikën se fjala bylbyl nënkupton edhe vetë poetin i cili bënte pjesë në një varg intelektualësh që dhuna e pushtuesit i kishte detyruar të largohen nga atdheu(tipar i romantizmit).

Në këngën e katërt kemi ndërhyrje të meditimeve filozofike se ,,pas dimrit vjen pranvera‟‟ , lirgjerata kalon nga e përgjithshmja në të veçantën. 


Shih edhe:

Ndre Mjeda

Ndre Mjeda-veprat letrare apo krijimtaria letrare
 

Juvenila
 

Lissus
 

Liria
 

I tretuni
 

Scodra

Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare 


Poema Vaji i bylbylit-kritikë apo analizë letrare,kritike letrare vaji i bylbylit analiza,analiza e poezise vaji i bylbylit,simbolika vaji i bylbylit,vaji i byjlbylit simbolizon,vaji i bylbylit analiza letrare,analize letrare vaji i bylbylit,kritika letrare ndre mjeda vaji i bylbylit,Vaji i Bylbylit kritike letrare,kritika letrare shqip,koment per poema,poema letrare,poema kritika letrare,Vaji i bylbylit Ndre Mjeda analiza koment

Vepra Juvenila nga Ndre Mjeda-analizë letrare apo kritikë letrare

Mjeda ngaqë kanë një vlerë të madhe artistike vjersha dhe poema e tij janë të pakëta,kurse të gjitha ato i ka përmbledhur në veprën Juvenilia e botuar në Vjenë 1917.

Me termin (Juvenus-rini) ai ka dashur të tregojë se poezitë i ka shkruar në moshë rinore.
 
Vaji i bylbylit - poema dhe krijimi i parë i Mjedës , shkruar në moshë 21 vjeçare. Në rrafshin simbolik ,,bylbyli i privuar nga liria e fluturimit‟‟ është Shqipëria e robëruar (e në këtë rast edhe vetë autori ngase shum intelektualë shqiptarë ishin detyruar të largoheshin nga atdheu për shkaqe politike)kurse ,,privuesi i lirisë‟‟ është perandoria osmane.Poema ndahet në katër pjesë dhe si trajtë ligjerimi ka dialogun.Në këngën e parë shfaq gjendjen e Shqipërisë pas kongresit të Berlinit me grishjen(ftesën) që i bën bilbilit të dalë më nga kafazi se kish ardhur koha me atë që thotë ,,a çilë kafazi‟‟.Në këngën e dytë tregohen shkaqet e vazhdimit të qëndrimit të bylbylit(Shqipërisë) në kafaz(në robëri).Shkaqet ishin objektiv : pushtuesi dëshiron ta mbajë në sundim më të gjatë dhe shkaku subjektiv : se Shqipëria ishte e paaftë që ta sjellë vetë lirinë.Në këngën e tretë simbolika zbërthehet me atë se përmendet atdheu(bylbyli) dhe vetë autori(unë).Me bylbyl përpos që nënkuptojmë Shqipërinë nxjerrim në pah edhe simbolikën se fjala bylbyl nënkupton edhe vetë poetin i cili bënte pjesë në një varg intelektualësh që dhuna e pushtuesit i kish detyruar të largohen nga atdheu(tipar i romantizmit).Në këngën e katërt kemi ndërhyrje të meditimeve filozofike se ,,pas dimrit vjen pranvera‟‟ , lirgjerata kalon nga e përgjithshmja në të veçantën.

Tiparet e përgjithshme-Mjeda varësisht nga disponimi ndryshon: vetë disponimin nga elegjiak në optimizëm , ndryshon vargun nga pesërrokësh në shtatërrokësh ,pastaj nga shtatërrokëshi në tetërrokësh e në fund përfundon me dhjetërrokësh.
 
I tretuni- shpreh mallin e autorit për atdhe.I treturi simbolizon mërgimtarin që e mundon malli për vendlindje. Kjo poemë përbëhet nga pesë këngë , në këngën e parë paraqitet i treturi në mërgim , në të dytën vendi ku ka mërguar , në të tretën meditimet e mërgimtarit dhe në këngën e katërt biseda imagjinare me lejlekun dhe në këngën e pestë biseda me nënën në ëndërr ku veçohet qortimi i nënës për ,,kthim në vendlindje‟‟. 

Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare


Vepra Juvenila nga Ndre Mjeda-analizë letrare apo kritikë letrare,juvenila kritike letrare,juvenila analiza letrare e vepres juvenila,juvenila kritike letrare,vaji i bylbylit kritike letrare Ndre Mjeda kritike letrare,Ndre Mjeda analiza letrare,Analize letrare ndre mjeda,Ndre Mjeda,Ndre Mjeda kritika letrare,kritike letrare
Mjeda ngaqë kanë një vlerë të madhe artistike vjersha dhe poema e tij janë të pakëta,kurse të gjitha ato i ka përmbledhur në veprën Juvenilia e botuar në Vjenë 1917.

Me termin (Juvenus-rini) ai ka dashur të tregojë se poezitë i ka shkruar në moshë rinore.
 
Vaji i bylbylit - poema dhe krijimi i parë i Mjedës , shkruar në moshë 21 vjeçare. Në rrafshin simbolik ,,bylbyli i privuar nga liria e fluturimit‟‟ është Shqipëria e robëruar (e në këtë rast edhe vetë autori ngase shum intelektualë shqiptarë ishin detyruar të largoheshin nga atdheu për shkaqe politike)kurse ,,privuesi i lirisë‟‟ është perandoria osmane.Poema ndahet në katër pjesë dhe si trajtë ligjerimi ka dialogun.Në këngën e parë shfaq gjendjen e Shqipërisë pas kongresit të Berlinit me grishjen(ftesën) që i bën bilbilit të dalë më nga kafazi se kish ardhur koha me atë që thotë ,,a çilë kafazi‟‟.Në këngën e dytë tregohen shkaqet e vazhdimit të qëndrimit të bylbylit(Shqipërisë) në kafaz(në robëri).Shkaqet ishin objektiv : pushtuesi dëshiron ta mbajë në sundim më të gjatë dhe shkaku subjektiv : se Shqipëria ishte e paaftë që ta sjellë vetë lirinë.Në këngën e tretë simbolika zbërthehet me atë se përmendet atdheu(bylbyli) dhe vetë autori(unë).Me bylbyl përpos që nënkuptojmë Shqipërinë nxjerrim në pah edhe simbolikën se fjala bylbyl nënkupton edhe vetë poetin i cili bënte pjesë në një varg intelektualësh që dhuna e pushtuesit i kish detyruar të largohen nga atdheu(tipar i romantizmit).Në këngën e katërt kemi ndërhyrje të meditimeve filozofike se ,,pas dimrit vjen pranvera‟‟ , lirgjerata kalon nga e përgjithshmja në të veçantën.

Tiparet e përgjithshme-Mjeda varësisht nga disponimi ndryshon: vetë disponimin nga elegjiak në optimizëm , ndryshon vargun nga pesërrokësh në shtatërrokësh ,pastaj nga shtatërrokëshi në tetërrokësh e në fund përfundon me dhjetërrokësh.
 
I tretuni- shpreh mallin e autorit për atdhe.I treturi simbolizon mërgimtarin që e mundon malli për vendlindje. Kjo poemë përbëhet nga pesë këngë , në këngën e parë paraqitet i treturi në mërgim , në të dytën vendi ku ka mërguar , në të tretën meditimet e mërgimtarit dhe në këngën e katërt biseda imagjinare me lejlekun dhe në këngën e pestë biseda me nënën në ëndërr ku veçohet qortimi i nënës për ,,kthim në vendlindje‟‟. 

Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare


Vepra Juvenila nga Ndre Mjeda-analizë letrare apo kritikë letrare,juvenila kritike letrare,juvenila analiza letrare e vepres juvenila,juvenila kritike letrare,vaji i bylbylit kritike letrare Ndre Mjeda kritike letrare,Ndre Mjeda analiza letrare,Analize letrare ndre mjeda,Ndre Mjeda,Ndre Mjeda kritika letrare,kritike letrare

Çka është soneti

            Çka është soneti

Dy strofat e para të kësaj vjershe janë katërvargëshe, ndërsa dy të tjerat trevargëshe.
 

Kjo lloj vjershe quhet sonet ose tingëllimë. Sonete të bukura në letërsinë botërore kanë shkruar Dante Aligieri, Françesko Petrarka etj., ndërsa në letërsinë tonë kombëtare Ndre Mjeda etj.

qka eshte soneti, ceshte soneti, c eshte soneti, kuptimi i sonetit, cka eshte soneti
            Çka është soneti

Dy strofat e para të kësaj vjershe janë katërvargëshe, ndërsa dy të tjerat trevargëshe.
 

Kjo lloj vjershe quhet sonet ose tingëllimë. Sonete të bukura në letërsinë botërore kanë shkruar Dante Aligieri, Françesko Petrarka etj., ndërsa në letërsinë tonë kombëtare Ndre Mjeda etj.

qka eshte soneti, ceshte soneti, c eshte soneti, kuptimi i sonetit, cka eshte soneti

Vaji i bylbylit - Ndre Mjeda


Vaji i bylbylit - Ndre Mjeda

Po shkrihet bora,
Dimni po shkon;
Bylbyl i vorfën,
Pse po gjimon?
Pushoi murlani
Me duhi t’vet;
Bylbyl i vorfën,
Çou, mos rri shkret.
Gjith’, fushët e malet
Blerimi i mbëloi;
Livadhi e pema
Gjithkah lulëzoi.
Ndër pyje e ograja,
N’ma t’mirin vend,
Me rreze dielli
Po e gëzon gjithkend.
E tuj gjimue
Shkon rreth e rreth
Nji prrue që veret
Rrjedh nëpër gjeth.
A çilë kafazi,
Bylbyl fluturo;
Ndër pyje e ograja,
Bylbyl shpejto.


Shih edhe analizen:  Vaji i bylbylit

Vaji i bylbylit - Ndre Mjeda

Po shkrihet bora,
Dimni po shkon;
Bylbyl i vorfën,
Pse po gjimon?
Pushoi murlani
Me duhi t’vet;
Bylbyl i vorfën,
Çou, mos rri shkret.
Gjith’, fushët e malet
Blerimi i mbëloi;
Livadhi e pema
Gjithkah lulëzoi.
Ndër pyje e ograja,
N’ma t’mirin vend,
Me rreze dielli
Po e gëzon gjithkend.
E tuj gjimue
Shkon rreth e rreth
Nji prrue që veret
Rrjedh nëpër gjeth.
A çilë kafazi,
Bylbyl fluturo;
Ndër pyje e ograja,
Bylbyl shpejto.


Shih edhe analizen:  Vaji i bylbylit

Namazi

Syzat