Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Shkallëzimi

Çka është gradacioni

Çka është gradacioni

Gradacioni ose shkallëzimi (rrjedh nga fjala latine gradatio – gradualisht, shkallëzim), është një figurë e mendimit që sajohet duke i renditur dukuritë,idetë, mendimet e ndjenjat sipas rëndësisë dhe fuqisë së tyre.

Gradacioni i jep fuqi dhe bukuri të madhe stilit, prandaj e gjejmë mjaft shpesh në veprat e shkrimtarëve të ndryshëm.

qka eshte gradacioni,qka eshte shkallezimi,kuptimi i shkallezimit, cfare eshte shkallezimi,

Çka është shkallëzimi

 Çka është shkallëzimi

Shkallëzimiështë renditja e gjymtyrëve kur shkon duke u rritur ose duke zbritur forca e sinonimeve dhe e nocioneve që shënohen, quhet shkallëzim. Prandaj shkallëzimi është ose ngjitës ose zbritës. P.sh.
1)Shkalëzim ngjitës: Thuaja kangës, rini, pash syt’e tu! Të rroki, të puthi kanga, të nxisi me dashnu!
2)Shkallëzim zbritës: Valimi i anijes së lehtë Qetohet, ndalohet, mbaron
qka eshte shkallezimi,qka eshte figura e shkallezimit, cfare eshte shkallezimi, çfare eshte shkallezimi , shkallezimet, figura letrare, ceshte shkallezimi,qka eshte figura letrare

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more