Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Marin Beçikemi

Marin Beçikemi (1468 - 1526)-Biografia

Humanist shqiptar i shek. XV - XVI, historian dhe pedagog shqiptar i mbiquajtur “Shkodrani”.
Mërgoi nga Shkodra, vendlindja e tij pasi turqit pushtuan qytetin dhe fillimisht u vendos në Ulqin e më vonë u shpërngul në Breshia të Italisë ku vazhdoi studimet. 
Suksesi që pati në studimet dhe kultura e gjerë që e fitoi, tërhoqën vëmendjen e Raguzës, e cila e ftoi për të drejtuar aty “Shkollën Letrare” me cilësinë e rektorit, post të cilin e ushtroi në dy periudha.
Beçikemi shërbeu si mësues edhe në Breshia, edhe në Shkollën Shqiptare të Venedikut.
Më 1519 - 1526, ai u emërua pedagog në Universitetin e Padovës, në Itali. 
Botimet e bëra prej tij dhe leksionet e mbajtura në katedër e bënë të njohur ndër përfaqësuesit e Rilindjes Evropiane. 
Në qendër të veprave të tij qëndrojnë kryesisht individët, që përfaqësohen nga
bashkatdhetarët e tij, të cilët përshkruhen me patos për burrërinë, guximin, vetëmohimin e tyre që treguan për mbrojtjen e lirisë.

ku lindi Marin Beçikemi,kur lindi Marin Beçikemi,ku…

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more