Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Marin Beçikemi (1468 - 1526)-Biografia

Humanist shqiptar i shek. XV - XVI, historian dhe pedagog shqiptar i mbiquajtur “Shkodrani”.
 
Mërgoi nga Shkodra, vendlindja e tij pasi turqit pushtuan qytetin dhe fillimisht u vendos në Ulqin e më vonë u shpërngul në Breshia të Italisë ku vazhdoi studimet. 

Suksesi që pati në studimet dhe kultura e gjerë që e fitoi, tërhoqën vëmendjen e Raguzës, e cila e ftoi për të drejtuar aty “Shkollën Letrare” me cilësinë e rektorit, post të cilin e ushtroi në dy periudha.
 
Beçikemi shërbeu si mësues edhe në Breshia, edhe në Shkollën Shqiptare të Venedikut.
 
Më 1519 - 1526, ai u emërua pedagog në Universitetin e Padovës, në Itali. 

Botimet e bëra prej tij dhe leksionet e mbajtura në katedër e bënë të njohur ndër përfaqësuesit e Rilindjes Evropiane. 

Në qendër të veprave të tij qëndrojnë kryesisht individët, që përfaqësohen nga
bashkatdhetarët e tij, të cilët përshkruhen me patos për burrërinë, guximin, vetëmohimin e tyre që treguan për mbrojtjen e lirisë.

ku lindi Marin Beçikemi,kur lindi Marin Beçikemi,ku vdiq Marin Beçikemi,kur vdiq Marin Beçikemi,veprat Marin Beçikemi,jeta dhe veprat Marin Beçikemi
loading...
Humanist shqiptar i shek. XV - XVI, historian dhe pedagog shqiptar i mbiquajtur “Shkodrani”.
 
Mërgoi nga Shkodra, vendlindja e tij pasi turqit pushtuan qytetin dhe fillimisht u vendos në Ulqin e më vonë u shpërngul në Breshia të Italisë ku vazhdoi studimet. 

Suksesi që pati në studimet dhe kultura e gjerë që e fitoi, tërhoqën vëmendjen e Raguzës, e cila e ftoi për të drejtuar aty “Shkollën Letrare” me cilësinë e rektorit, post të cilin e ushtroi në dy periudha.
 
Beçikemi shërbeu si mësues edhe në Breshia, edhe në Shkollën Shqiptare të Venedikut.
 
Më 1519 - 1526, ai u emërua pedagog në Universitetin e Padovës, në Itali. 

Botimet e bëra prej tij dhe leksionet e mbajtura në katedër e bënë të njohur ndër përfaqësuesit e Rilindjes Evropiane. 

Në qendër të veprave të tij qëndrojnë kryesisht individët, që përfaqësohen nga
bashkatdhetarët e tij, të cilët përshkruhen me patos për burrërinë, guximin, vetëmohimin e tyre që treguan për mbrojtjen e lirisë.

ku lindi Marin Beçikemi,kur lindi Marin Beçikemi,ku vdiq Marin Beçikemi,kur vdiq Marin Beçikemi,veprat Marin Beçikemi,jeta dhe veprat Marin Beçikemi
loading...

Related Posts :Namazi

Syzat