Shkarko kuizin ''Matura Shtetërore kliko këtu'' Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Njerëz më të këqij me pozitë...

loading...
Transmeton Muslimi dhe Ebu Davudi nga Muhammedi alejhisselam , ku thuhet :
“Njerëz më të këqij me pozitë ,tek All-lahu në ditën e kijametit janë ata që bëjnë marrëdhënie (seksuale ) me gratë e tyre , e pastaj e përhapin fshehtësinë e tyre

Mos u anko..!!

loading...
MOS U ANKO ..!!I verbëri shpreson ... ta sheh botën.

I shurdhëri shpreson ... t'i dëgjon zërat.

I palëvizshmi shpreson ... të ecën.

Memeci shpreson ... t'i thotë disa fjalë.

Kurse, ti ...

sheh ..

dëgjon ...

ecën ...

dhe fol ...

Për këtë arsye mos u anko, po thuaj: Elhamdulilah.
----------------------------------
Nga arabishtja: Irfan JAHIU

Zemra në udhëtimin e saj

loading...
Ibnul Kajjim (Allahu e mëshiroftë!) ka thënë: “Zemra, në udhëtimin e saj për tek Allahu, i përngjan një shpendi, ku dashuria është koka e tij, ndërsa frika dhe shpresa janë dy krahët. Nëse koka dhe krahët i funksionojnë siç duhet, ai do të fluturojë i qetë, mirëpo, nëse koka i këputet, ai me siguri do të ngordhë. Por edhe nëse ndonjëri nga krahët këputet apo dëmtohet, ai do të jetë pre’ e lehtë për grabitqarët… Sidoqoftë, krahu i frikës duhet të dominojë ndaj krahut të shpresës, e nëse do të ndodhte e kundërta, zemra do të degjeneronte.”

Personat më të lumtur nuk janë ata që i kanë gjithë të mirat...

loading...
"Personat më të lumtur nuk janë ata që i kanë gjithë të mirat, por ato që nxjerrin më të mirën nga ajo që kanë"

| Khalil Gibran |

Një thënie për kohën

loading...
Një thënie për kohën

Një thënie për guximin nga Avni Tafili

loading...
Guxo, nëse do të jetosh me dinjitet!
Ai guxim le të jetë vendosmëri për të mos lejuar të cenohet nderi yt dhe i familjes. Dhe i njerëzve përreth teje.
Jeto me zemër të qëndrueshme, që ecja jote të jetë sa më e qëndrueshme.
Mos lejo që të cyturit nga e keqja të ta zmbrapsin rrugën drejt epërsisë morale e intelektuale.
Mbaje veten, dhe kur ajo rrëzohet, duke u cytur nga të cyturit.
Ndiq gjurmët e njerëzve të mëdhenj!
U rrëzuan, u ngritën. U dobësuan, u forcuan. U luftuan, ngadhënjyen.
Ji prej tyre. Jo prej atyre.
Dhe përkujtoje sa më shpesh se, jeta e kësaj bote e përkohshme, kalimtare.

Një thënie për bisedat nga Francesco Roversi

loading...
Bisedat natën vonë janë më shumë se ajo që duken. Duan të thonë “po vdes nga lodhja por të flasësh me Ty është më bukur se të ëndërrosh.”

|Francesco Roversi|

Mbret vetëm për një vit

loading...


Shumë kohë më parë një vend sundohej nga mbreti. E veçanta e këtij populli ishte se mbretin e tij e zgjidhte në udhëhiqje vetëm për një vit, jo më shumë. Më pas mbretin e dërgonin në një ishull të largët për të kaluar ditët e mbetura, e pastaj zgjidhnin një tjetër mbret e kështu përsëritej historia çdo vit.
 

Kur mbretit i mbaronte koha e udhëheqjes njerëzit e vishnin atë me rrobat më të mira e hipnin në një elefant të madh dhe i bënin xhiron e fundit rreth vendit. Në këtë moment njerëzit ndaheshin me të duke i thënë lamtumirë, këto ishin momentet më të vështira të mbretit...
 

Pas ndarjes mbretin e hipnin në varkën që do ta çonte në ishullin e largët për të vazhduar jetën e tij i vetmuar. Kur po kthehej varka që kishte çuar mbretin në ishull, gjatë rrugës has një varkë që u mbyt dhe prej saj shpëtoi vetëm një djalë. Këta e marrin dhe i luten këtij që të jetë mbreti i vendit. Pasi filluan ti tregonin sekretin e qeverisjes ai refuzoi por në fund pas lutjeve të tyre pranoi.
 

Pas 3 ditësh në fron mbreti i ri i kërkon ministrave që ta dërgojnë në ishullin që kishin çuar mbretërit e tjerë. Kur shkon atje ai shikon se ishulli ishte një xhungël dhe plot me kafshë të egra. Kjo situatë ishte në të gjithë ishullin. Gjithashtu ai shikon edhe mbretërit që kishin udhëhequr para tij dhe që jetonin në gjendje të vështirë. Mbreti i ri urdhëron që të vrasin të gjitha kafshët e egra. Pasi heton vendin mbreti kthehet në qytet dhe mbledh 100 punëtorë të fuqishëm për ti dërguar në ishull. Ai i urdhëron që të pastrojnë e të sistemojnë pyllin. Pas një muaji pune ishulli ishte pastruar nga kafshët e egra dhe pemët e panevojshme. Pas muajit të dytë ishulli u pastrua plotësisht. Në vazhdim mbreti urdhëroi ngritjen e fermave për rritjen e zbutjen e kafshëve të dobishme.
 

Muajin e tretë mbreti urdhëron që të ndërtojnë një shtëpi të madhe. Pas një farë kohe ishulli u kthye në një vend të bukur falë zgjuarsisë së mbretit. Me të ardhurat që fitonte mbreti nuk shpenzonte shumë për veten e tij. Ai vishte rroba të thjeshta dhe të ardhurat e tij i shfrytëzonte në ndërtimin e ishullit. Pasi kishin kaluar 9 muaj mbreti kërkon të ikë në ishull por ministrat i shpjeguan se largimi i tij do të bëhet pas një viti të plotë dhe jo tani. Pra ministrat refuzuan kërkesën që të ikte që tani në ishull pa plotësuar afatin e tij.
 

Kur mbaroi udhëheqjen njerëzit e veshën me rroba të shtrenjta si ishte zakoni dhe e përshëndesnin ‘lamtumirë’. Në ndryshim nga mbretërit e tjerë ky buzëqeshte duke i përshëndetur njerëzit. Njerëzit e habitur e pyetën për sjelljen e tij dhe mbreti u tha: “Të mençurit thonë: Kur lind një fëmijë qan, ndërsa njerëzit rreth tij qeshin. Jeto në këtë botë e puno mirë që njerëzit rreth teje të qajnë, ndërkohë që ti qesh kur ta lësh këtë botë”.
 

Ndërkohë që mbretërit e tjerë iu dhanë kënaqësive të një viti unë punova për të ardhmen ku do të jetoja. Prandaj e pastrova ishullin i cili është bërë si kopsht xheneti ku mund të jetosh ne paqe.
Kjo jetë është vendi për të mbjellë për jetën e amshueshme, nuk duhet ta harrojmë atë edhe nëse jemi mbretër sepse përsëri të përkohshëm jemi. Asnjëherë të mos harrojmë shprehjen e profetit a.s.: “Njeriu nuk do të lëvizë asnjë hap ditën e kiametit derisa të pyetët për katër gjera: Për jetën e tij si e kaloi, për rininë e tij me çfarë u angazhua, për pasurinë e tij si e fitoi e ku e shpenzoi dhe për dijen e tij nëse punoi me të”.

Një thënie për ndjenjat

loading...
Ti mundesh me i mbyll syte per gjera qe nuk ke deshir me i pa, por zemren s'mundesh me e mbyll per ndjenat qe nuk do me i ndje.

Një thënie për dashurinë e zemrës nga Lec Burgaj

loading...
Askush s'ka t'drejte me ta mohu dashurin e zemres, pasi eshte e vetmja ndjenje qe na jep lumturi...!

|Lec Burgaj|

Një thënie për meçurinë

loading...
I mençuri është i detyruar ta ushqejë mençurinë e tij me dije më shumë sesa që e ushqen trupin e tij me ushqim. Ushqimi i trupit është të ngrënit, kurse ushqimi i mençurisë është dija. Ashtu siç trupi vdes pa ngrënë e pa pirë, po ashtu edhe mençuria vdes nëse nuk ushqehet me dije.

Një thënie për sinqeritetin

loading...
Sinqeriteti eshte 'Dhurata me e Shtrenjt' ....Mos prisni ta merni nga ata njerez me 'Zemer te Varfer'.

Një thënie për të metat e njeriut

loading...
Fatekeqesia më e madhe me të cilin mund të goditet njeriu, është që mos t’i shohë të metat e tij, dhe ai që nuk i di të metat e tij, ai nuk mund t’i braktisë ato..

Një thënie për besimin dhe të folurit

loading...

20 arsye për ta shtuar shafranin e Indisë në dietën tuaj

loading...
Ja 20 arsye që ta shtoni shafranin e Indisë në dietën tuaj:

1.Eshtë një agjent antiseptik natyral dhe antibacterial,
per perdorim në dezinfektim, prerje dhe djegie të lëkurës.

2. Kur kombinohet me lulelakër, ajo ka treguar efekt
për të parandaluar kancerin e prostatës dhe për të ndaluar rritjen
e kancerit ekzistues të prostatës.

3. Parandalon kancerin e gjirit.

4. Mund të parandalojë Melanomen dhe të shkaktojë qelizat ekzistuese
te melanomes për ti vetvrare ata(qelizat).

5. Redukton rrezikun e leuçemis se fëmijërisë.

6. Është një detoksifikues natyrorë i mëlçisë.

7. Mund të parandalojnë dhe të ngadalsoj progresionin e
sëmundjes Alzheimer duke hequr pllakën amyloyde qe depozitohet në tru.

8. Mund të parandalojë metastazat që ndodhen në forma të ndryshme të kancerit.

9. Ёshtë një anti-inflamator i fuqishëm natyror që
vepron si shumë barna anti-inflamator por pa efekte anësore.

10. Jep shpresë në ngadalësimin e progresit
të sklerozës së shumëfishtë(multiple) në minj.

11. Eshtë një qetësues natyral dhe frenues(inhibitor|) i enzimes COX-2 (ciklooksigenazës)

12. Mund të ndihmojë në metabolizmin yndyror dhe rënien në pesh!

13. Është përdorur gjatë kohë në mjekësin kineze për trajtimin e depresionit.

14. Për shkak të përparsive anti-inflamator të saj, është perdorur
si trajtim natyror për artrit reumatoid dhe
artritin.

15. Nxit efektet e barit Paclitaxel(kemoterapi) dhe
redukton efektet e saj anësore.

16. Premton shum në studimet që janë duke u zhvilluar mbi efektet
e shafranit të Indisë në kancerin pankreatik.

17. Studimet vazhdojn për të treguar efektet pozitive të
shafranit të Indisë në mielomen multiple.

18. Ështe deshmuar për të ndaluar shtimine e tumorit në enët e gjakut.

19. Shpejton shërimin e plagëve dhe ndihmon në
rimodelimin e lëkurës së dëmtuar.

20. Mund të ndihmojë në trajtimin e Psoriasis dhe gjendjet tjera
inflamatore të lëkurës.
Burimi:Mjekesia Islame
 

Hadith për punën më të mirë

loading...
Nga Ebu Derda r.a, transmetohet se ka thënë: "I Dërguari i All-llahut s.a.v.s ka thënë: "A nuk doni t’u lajmëroj për punën më të mirë, për më të pastrën te Krijuesi juaj, për më të lartën sipas gradës, që është më e mirë për ju se ndarja e arit dhe argjendit: që është më e mirë për ju se takimi me armiqtë tuaj, ku ju u mëshoni në qafë dhe ata u mëshojnë në qafë preni atyre kokat?" (As’habët) kanë thënë: "Gjithsesi!" (Muhammedi s.a.v.s) ka thënë: "(Kjo është) Përmendja e All-llahut".

(Tirmidhiu; Hakim Ebu Abdull-llahu thotë se transmetimet janë sahih)

Dobitë e heshtjes

loading...
 

Dobitë e heshtjes:
1- Argument për imanin e plotë dhe islamin e mirë të tij.
2- Siguri nga dëmtimi i pasurisë, nefsit dhe nderit.
3- Argument për moralin e mirë dhe çiltërsinë e nefsit.
4- Prodhon dashurinë e Allahut dhe pastaj të njerëzve.
5- Përgatitë shoqëri dhe gjenerata të ndershme.
6- Shkak për të fituar xhenetin, dhe për t’u larguar nga xhehnemi.
7- Është prej shkaqeve më të forta të nderimit dhe respektimit.
8- Argument për urtësinë e tij.
9- Shkak për t’u mbrojtur nga gabimet dhe lëshimet.
10- Shpëtim nga pasojat e fjalës në dunja dhe nga dhënia llogari në ahiret.
11- Detyron atë që është para teje të flas atë qe i sillet në kokën e tij.
12- Me heshtje mund atë që është para teje.
13- Të respektojnë të tjerët, e sidomos në vendet ku bëhen debate dhe polemika.
14- Të ndihmon në mësimin e dëgjimit.

Përshtati: Valdet Kamberi

Si arrihet reanimimi i zemrës ?

loading...


Reanimimi i zemrës arrihet:
-në mënyrë mekanike
-në mënyrë medikamentoze
-me elektrostimulim
-me ringjalljen permanente

Si arrihet reanimimi i sistemit respirator ?

loading...
Reanimimi i sistemit respirator arrihet:
-me pastrimin e rrugëve
-me tejkalueshmërinë e rrugëve
-me frymëmarrje plotësuese
-me frymëmarrjen dirigjuese

Çka është koma hepatike ?

loading...

Koma hepatike është një gjendje e cila zhvillohet në encefallopatinë e rëndë hepatike,çrregullimin e funksionit trunor të cilin e shkakton insuficienca e mëlçisë.

Në zhvillimin e komës hepatike bashkëveprojnë shumë faktorë.

Faktorët që ndikojnë në shfaqjen e komës hepatike janë:

Rritja e përqëndrimit të amoniakut në gjak, rritja e përqëndrimit të acidit γ−aminobutirik (GABA), çrregullimi i përqëndrimit të shumë aminoacideve, rritja e përqëndrimit të acideve të lira yndyrore dhe acideve biliare, pastaj e substancave të panjohura mirë me masë molekulare relative mesatare.

Këta faktorë veprojnë duke shkaktuar hipenergozën, çrregullimin e ekuilibrit të sekretimit të transmitorëve nervorë dhe ndikojnë në ngacmueshmërinë e membranave të neuroneve.

qka eshte koma hepatike,cka eshte koma hepatike,ceshte koma hepatike,cfare eshte koma hepatike,qka quajme kome hepatike,definicioni,perkufizimi,kuptimi i komes hepatike,pse shfaqet koma hepatike,kush e shkakton komen hepatike,faktoret e komes hepatike

Çka është situata urgjente ?

loading...
Situata urgjente është shkallëzim i sëmundjes akute, e veprimit të helmeve dhe traumës, e cila me kahjen e çrregullimit të funksionit të organeve dhe zhvillimin e dhimbjeve,nuk ndikon në mënyrë direkte në funksionet vitale.

qka eshte situata urgjente,cka eshte situata urgjente,cfare eshte situata urgjente,ceshte situata urgjente,situatat urgjente

Çka është gjendja urgjente ?

loading...

Gjendja urgjente është perioda kur jeta e të sëmurit është e rrezikuar nga sëmundja akute,nga helmimi a lëndimi trupor dhe reperkutohet në çrregullimet vitale.

qka eshte gjendja urgjente,cka eshte gjendja urgjente,ceshte gjendja urgjente,cfare eshte gjendja urgjente,gjendja urgjente definicioni,perkufizimi

Çka është autopsia ?

loading...

Autopsia është shqyrtim i organizmit të hapur pas vdekjes.Shërben për hulumtimin apo caktimin e shkakut dhe mekanizmit të vdekjes.

qka eshte autopsia,cka eshte autopsia,ceshte autopsia,cfare eshte autopsia,qka quajme autopsi,cka quajme autopsi,autopsi shqip,pse behet autopsia,

Çka janë neurotransmiterët ?

loading...

Neurotransmiterët janë substanca kimike të cilat bëjnë përcjelljen e impulseve në mes neuroneve.Këta lidhen për receptorë specifik në membranën postsinaptike.

qka jane neurotransmiteret,cka jane neurotransmiteret,cka eshte neurotransmetuesi,qka eshte neurotransmetuesi,cfare eshte neurotransmetuesi,neurotransmetueset

Çka janë ganglionet ?

loading...
Ganglionet janë struktura komplekse që përmbajnë sinapsa aksodentritike,pra është vendi i lidhjes së neuroneve preganglionare dhe atyre postganglionare.

qka jane ganglionet,cka jane ganglionet,ceshte ganglioni,cka eshte ganglioni,cfare eshte ganglioni,qka quajme ganglion

Cila është penicilina orale ?

loading...

Penicilina orale është Penicilina V apo fenoksimetilpenicilina.

kush eshte penicilina orale,cila peniciline jepet nga goja,ne menyre orale

Pse nuk jepet adrenalina intravenoz ?

loading...

Sepse nëse jepet intravenoz mund të shkaktojë fibrilacion ventrikular që është fatal.

Prandaj adrenalina jepet intramuskular.

pse adrenalina nuk ipet intranvenoz,pse nuk jepet ne vene adrenalina

Çka janë barnat teratogjene ?

loading...
Çka janë barnat teratogjene ?

Barnat të cilat e dëmtojnë embrionin,por që nuk e mbysin,quhen barna teratogjene.

Këto janë disa barna për të cilat është bërë identifikimi pozitiv teratogjen, si talidomidi, androgjenet , tetraciklinat.Shumë barna tjerë janë suspekte apo të dyshimta për teratogjenitet të mundshëm, si p.sh.fenitoina.

qka jane barnat teratogjene,cka jane barnat teratogjene,cfare jane barnat teratogjene,cka eshte bari teratogjen,qka quajme teratogjen

Çka është idiosinkrazia ?

loading...

Idiosinkrazia është reagim abnormal kualitativ i organizmit ndaj barnave për shkak të disa abnormaliteteve të individit, p.sh.apnea e zgjatur pas suksametoniumit(bllokator neuromuskular) lidhet me prezencën e një kolinesteraze atipike.

Është konstatuar se një në 2800 persona e ka këtë esterazë atipike, e cila hidrolizon suksametoniumin shumë më ngadalë sesa kolinesteraza normale,ndërsa si rezultat i kësaj blloku neuromuskular do të zgjatë shumë më tepër.

Shembull tjetër është porfiria pas dhënies së barbituratëve, e cila shihet tek të sëmurët me porfiri latente.

qka eshte idiosinkrazia,cka eshte idiosinkrazia,cfare eshte idiosinkrazia,ceshte idiosinkrazia,farmakologji

Si të përdorni vajin e ullirit në fytyrë

loading...

Vaji i ullirit është një nga vajrat më të shëndetshëm për trupin tuaj me të cilin duhet të gatuani. Por ai nuk është i efektshem vetëm për organizmin tonë, që para shumë kohësh është vënë re një përdorim i madhë në krijimin e produkteve kozmetike. Ky vaj rrallë-herë mund të shkaktojë reaksion mbi lëkurë.

Së pari; Lyeni fytyren me vaj. Mjafton të merrni pak lëng molle, pak ujë dhe pak vaj. Këto përbërës do të krijojnë një krem zbutës gjatë natës.

Së dyti; lani fytyren me ujë, pastaj fshijeni. Lyeni sërish fytyren me vaj e lini 2 minuta dhe më pas merrni pak sheqer dhe vendoseni në fytyrë të cilen e keni të lyer me vaj. Masazhoni butësisht lëkuren. Ky trajtim do të ndihmojë në parandalimin e shfaqjes së rrudhave.

Së treti; lyeni buzët me vaj ullirit, sidomos në stinen e dimrit për të evituar plasaritjen e tyre.

Së katerti; lyeni një top me pambuk në vaj ulliri dhe me atë heqni make up-in. Kjo mënyrë do të heqë edhe rimelin që mund të jetë kundra ujit.
Burimi:Mjekesia Islame

Nëse je nisur...

loading...
"Nëse je nisur rrugës kah Allahu atëherë vrapo, nëse të vjen rëndë atëherë nxito, nëse lodhesh atëherë ec dhe nëse nuk mundesh atëherë shko zvarrë. Mjerë për ty nëse kthehesh mbrapa".

Imam Shafiu Allahu e mëshiroftë!

Hadith për misvakun

loading...
Pejgamberi alejhi selam ka thene: “Misvaku pastron gojën dhe kënaq Zotin.” (transmeton Buhariu)

Ruajuni nga dy të mallkuarit

loading...
Dhe Pejgamberi alejhi selam, thotë: “Ruajuni nga dy të mallkuarit.” As`habët pyetën: “O Pejgamberi i Allahut, kush janë ata të dy?” Tha: “Këta janë ata që e kryejnë nevojën nëpër rrugën ku kalojnë njerëzit dhe në hijen ku ata pushojnë.” Transmeton Ebu Davudi nga Ebu Hurejre.

Foshnjat në gji

loading...

Allahu i Lartmadhërishëm thotë: “Nënat, ato që duan ta plotësojnë gjidhënien, janë të obliguara t`u japin gji fëmijëve të vet dy vjet të plota..” (El-Bekare,233)

I Lartmadhërishmi thotë: “E nëse pas një konsultimi dhe pëlqimi ( prindërit) shfaqin dëshirën për ndërprerjen (më herët) e gjinit, nuk është ndonjë mëkat për ta.” (El-Bekare, 233).

Pejgamberi alejhi selam thotë: “Mos ushqeni fëmijët tuaj me qumësht të tradhtares, dhe gruas të çmendur.”

Qumështi i nënës ka përparsitë vijuese:

1) Fëmijën e ushqen me qumësht të pastërt dhe steril;
2) Qumështi nuk është as tepër i ftohtë as tepër i nxehtë;
3) Ofrohet në çdo kohë
4) Fëmijës i jep antitruptha kundër bakterieve
5) I përshtatet traktit të tretjes së foshnjës
6) Te foshnja dhe nëna pengon shfaqjen e mbipeshës
7) Gjidhënia forcon lidhjen emocionale dhe butësinë ndërmjet nënës dhe foshnjës
Burimi:Mjekesia Islame
 

Sy që nuk e shohin të mirën

loading...

Në një tregim simbolik, thuhet se dielli nuk lindi në një qytet. Atë mëngjes, si çdo ditë, bujqit dolën për të vajtur në ara, por errësira i mbajti peng. Punonjësit e administratës u zgjuan në gjashtë të mëngjesit, për të vajtur në orar, por errësira i gozhdoi. Fëmijët u ngritën të shkojnë në shkolla, por edhe ata nuk mundën. Gjatë gjithë orëve të ditës, nuk funksionoi asgjë, sikur jeta u ndërpre. Njerëzit dukeshin të shqetësuar për të mbjellat e tyre. Të vegjël e të moshuar dridheshin nga i ftohti, kurse frika u kishte pllakosur në zemra.
Në mbrëmje, as hëna nuk lindi si çdo natë. Të frikësuar dhe të mbërthyer nga paniku, të gjithë vajtën në faltore, ku u lutën, qanë dhe u përgjëruan që të lindë sërish dielli. Atë natë, askush nuk mbylli sy.
Të nesërmen, në pesë të mëngjesit dielli lindi si gjithmonë.
Njerëzit fluturuan nga gëzimi, ngrinin duart drejt qiellit dhe pëshpëritnin fjalë mirënjohjeje. Një nga të mençurit e qytetit u tha:”Përse e falënderoni Zotin vetëm për lindjen e diellit të kësaj dite?! A nuk lind dielli çdo mëngjes?!”
Mësohu ti ndjesh mirësitë e Zotit në çdo kohë!

Një thënie për romanet nga Tolstoi

loading...
Romanet shpesh përfundojnë kur protagonistët martohen, edhe pse pikërisht aty duhej të fillonin.
~Tolstoi
 
 

Familjet ne pergjithesi...

loading...
 Familjet ne pergjithesi sot perballen me situata te ndryshme krizash, dhe te flasesh me fraza te bukura nuk eshte e veshtire por te arrish ta besh familjen tende te lumtur mjafton ta kuptosh qe s'ka asgje me te rendesishme sot sesa familja dhe se cdo sakrifice qe mund te besh per ta ja vlene. Jeta sot ngjane me nje trafik te tmerrshem rrugor ku sa do qe ti mundohesh te ecesh shpejt jane ca rregulla qe duhet te presesh..keshtu eshte dhe familja "gjithmon ka dicka qe duhet te presesh dhe dicka qe duhet te japesh" Asgje nuk vlene me shume se ajo, sikur dy jete ti kisha pasur te dyja do Ia kushtoja asaj te mrekullushmes familjes time. Vlersojeni familjen miq ne kohe krize dhe lumturie, sepse Zoti ashtu na e tha "ne te mire e ne te keq gjersa vdekja te na ndaj"

|Andi Gjonaj|

Çka është traktati ?

loading...
Termi traktat ka dy kuptime

Kuptimi i parë

Traktati është vepër e madhe shkencore, ku trajtohet në mënyrë të plotë një problem i rëndësishëm dhe ku dalin pikëpamjet kryesore të autorit në fushën përkatëse.

Shembuj: Traktat filozofik. Traktat shkencor. Shkroi një traktat.

Kuptimi i dytë

Traktati është marrëveshje ose lidhje ndërmjet dy a më shumë shtetesh, palësh etj. për çështje të ndryshme politike, për marrëdhënie ekonomike etj.

Shembuj:Traktat ushtarak. Traktat i fshehtë. Traktat famëkeq. Traktat paqeje. Traktat miqësie. Shkelja e traktatit. Denoncimi i traktatit. Lidhën një traktat.

qka eshte traktati,cka eshte traktati,ceshte traktati,ceshte traktati,qka quajme traktat,qka jane traktatet,traktati ne shqip,termi traktat shqip,cka jane traktatet,kuptimi,definicioni,perkufizimi


Çka është ratifikimi ?

loading...
Ratifikimi është njohja dhe miratimi zyrtar nëpërmjet organit më të lartë shtetëror i një traktat a një marrëveshje të lidhur në mes të përfaqësuesve të plotfuqishëm të shtetit me një a me shumë shtete të tjera;

Ratifikim = i jap fuqi ligjore një marrëveshjeje ndërkombëtare për ta vënë në veprim.

qka eshte ratifikimi,cka eshte ratifikimi,cfare eshte ratifikimi,qka quajme ratifikim,ceshte ratifikimi,ratifikoj,ratifikon,ratifikohet,kuptimi,domethenja,

Une nuk pikova nga qielli

loading...
Une nuk pikova nga qielli ,por nga kjo toke burova, ketu vuajta, ketu qava, ketu u rrita, ketu e ndertova karakterin tim, ketu e mora frymzimin tim, e nga dashuria si ndjej ne shpirt po shkruaj, se jam prodhim i kesaj toke, e per kete toke po vuaj...!

|Lec Burgaj|

Një thënie-këshillë për edukimin e fëmijës

loading...

Një thënie për vullnetin dhe këmbënguljen nga Margherita Stoja

loading...
Asgjë nuk është e pamundur .Vetëm vullnet dhe këmbëngulje dhe gjithçka është e mundur për të realizuar objektivin.

|Margherita Stoja|

Sepse njeriu gënjen vetëm kur...

loading...
"Sepse njeriu gënjen vetëm kur ka frikë të humbasë diçka."

|Orhan Pamuk|

Kur më së paku e presim...

loading...
"Kur më së paku e presim, jeta na vë në sfidë për të provuar guximin dhe gatishmërinë tonë për të ndryshuar; në një moment të tillë, nuk ka aspak kuptim të pretendojmë se nuk ka ndodhur asgjë apo të themi se nuk jemi ende gati. Sfida nuk të pret.Jeta nuk shikon më nga prapa. Një javë është mëse e mjaftueshme pë ne që të vendosim, nëse do e pranojmë apo jo FATIN tonë."
-Paulo Coelho-

Të jesh i mirë dhe të jetë i drejtë

loading...
"..Të jesh i mirë është e lehtë, vështirë është të jesh i drejtë..!

|Victor Hugo|

Mos e gjyko çdo ditë nga të...

loading...
Mos e gjyko çdo ditë nga të vjelat që merrni, por nga farat që mbillni.

| Robert Louis Stevenson |

Një thënie për njerëzit nga Martin Luther King

loading...
"Identifikoji njerëzit nga veprat e tyre dhe kurrë nuk do të mashtrohesh nga fjalët e tyre."

| Martin Luther King |

Një thënie për lotët

loading...
Një herë pashë që qanin një fëmijë i bardhë dhe një i zi.. por lotët e tyre nuk kishin ngjyrë..!

Një thënie për qenin nga Mark Twain

loading...
Nëse heq nga rruga një qen të uritur dhe e ushqen me dashuri, nuk te kafshon. Ky është ndryshimi midis njeriut e qenit.

|Mark Twain|

Një thënie për drogën(drogimin) nga Jim Morrison

loading...
Nëse drogohesh të kuptoj, sepse bota ta shpif,
nëse nuk drogohesh të admiroj, sepse je në gjendje ta luftosh...

|Jim Morrison|

Një thënie për jetën

loading...
Jeta është një trëndafil, çdo petal është një ëndërr, çdo gjemb është një realitet...

Një thënie për karakterin dhe kripën

loading...

Dora e butë dhe fjala e ëmbël

loading...

A JANE TE KENAQUR NJEREZIT ?!

loading...

Një njeri i tha Hasen el-Basriut :

“ Njerëzit ulen rreth teje që të kapin gabimet e tua! ”

E ai tha: “ Vërtet, e kam nxitur shpirtin tim që të synojë Xhenetin, dhe ai atë synoi.

Pastaj e nxita shpirtin tim që të synojë të shpëtojë nga Zjarri i Xhehenemit, dhe ai këtë gjë synoi.

Pastaj e nxita shpirtin tim që të synojë të shpëtojë nga njerëzit, por ai nuk arriti dot. Vërtet, njerëzit nuk ishin të kënaqur nga Krijuesi i tyre, ndonëse është Ai që i furnizon ata, atëherë si mund të jenë të kënaqur me krijesat e tjera që janë njësoj si ata?”

El Bidaje Ven Nihaje e Ibën Kethirit- vëll.9, fq.318.

Prandaj ne fjalet dhe veprat tua gjithmone syno kenaqesine e Allahut se tek njerezit gjithmone do te kete te tille qe jane te pakenaqur.

Allahu na e mundesofte arritjen e kenaqesise Tij !
Burimi:Të përfitojmë nga H. Irfan Salihu
 

Poezi për 1 qershorin nga Rrezarta Halimi

loading...
1 Qershori!


1 Qershori ja na erdhi,
Me hare dhe valle ,
Zemrat tona na gëzoi,
Plot gëzim, e mall.

O qershor i bukur
mirësevjen ti!
Zemrat na gëzon,
Plot me dashuri.

poezi per 1 qershorin,vjershe per 1 qershorin,vjersha per 1 qershorin,1 qershori vjershe,vjersha dhe poezi per 1 qershor,vjersha 1 qershori,dita e femijeve,ditene e femijeve,festen e femijeve

Vjershë për 1 qershorin nga Etrita Aliu

loading...


''1 QERSHORI''

Një qershori festa jonë
është e bukur si gjithmonë,
të gjithe e presim me padurim
ta festojmë me gëzim.

1 qershori poezi,vjersha per 1 qershorin,1 qershori vjersha dhe poezi,vjersha te ndryshme per qershorin,1 qershori vjershe

Vjershë për 1 qershorin

loading...
Një Qershori ynë,
Erdhi përsëri,
Edhe më të lumtur,
Ne na gjen tani,

Të gjithë të gëzuar,
Lozim dhe këndojmë,
Rroftë 1 Qershori,
Rroftë festa jonë.

vjershe per diten e femijeve,vjersha per 1 qershorin,1 qrshori vjershe,poezi per 1 qershorin,1 qershori vjershe dhe poezi

Një thënie për respektin

loading...
Një thënie për respektin

Poezi për verën nga Lec Burgaj

loading...
Erdhi vera

Erdhi vera me nxehtsi,
Po ne zemer na ka ngri,
Hyn n'fb tu ba kiamet,
Shahen njerzit per 5 leke,

Jane shume larg,edhe s'frenohen,
Nane dhe motra ofendohen,
Shajn me fe e shajn me zot,
Mitralozat plot barot,

Shfryjn urrejtje nga padija,
Si mungon shume dituria,
Nxehet gjaku pikon loti,
Me fjal t'mdhaja sikur moti,

Hajt more vllazen o njerzi,
Leni dhafet n'dhe me hi,
Leni t'sharat ofendimet,
Hapni librat dhe mesimet,

Me shume paqe me shume miresi,
Pak humor e shume dashni,
Pak fjal t'mira e perqafime,
Kshtu e shndrisim boten time.

|Lec Burgaj|
poezi per veren,vjershe per veren,vera poezi,poezi per stinen e veres

Plehrat, jane...

loading...
Plehrat, jane produkte luksi kur krahasohen me disa persona.. prandaj kujdes me etiketimin ne fjale..!

|Olti Curri|

Një thënie për njerëzit e sotshëm

loading...
"Sot njerëzit vishen me lëkurën e deleve kurse zemrat i kanë të ujqëve!"

Një thënie për suksesin dhe dështimin

loading...
Shumë njerëz mund të jenë me ty në suksesin tënd, por dështimin ti duhesh ta përballosh i vetëm...!

Kthe respektin me respekt

loading...
Kthe respektin me respekt, përballo me gjakftohtësi provokimet dhe dhuroji hipokrizisë indiferencën tënde..!

Një thënie për shokët

loading...

Një thënie për lumturinë(Çfarë është lumturia?)

loading...
-Çfarë është lumturia?
-Një shtëpi ku jetojnë brenda njerëzit e tu të dashur !

Një thënie për të vërtetën dhe gënjeshtrën

loading...
E verteta eshte me e shemtuar se genjeshtra, por genjeshtra eshte ajo qe e shemton njeriun..!

Një thënie për vetminë nga Paolo Coelho

loading...
"Qeniet njerezore mund te perballojne nje jave pa uje, 2 jave pa ushqim, vite te tera te pa strehe, por jo Vetmine. Ajo eshte me e keqja e te gjitha torturave; me e keqja e te gjitha vuajtjeve."

| Paolo Coelho|

Pa Lamtumire -poezi nga Arta Qyqalla

loading...
Pa Lamtumire

Me mungon era e shtepise
Me mungon zeri im i femijerise
"Mami" me zemer duke therrit
Te dera e shtepis ajo duke me prite

Kam do ndjenja te cuditeshme
Qe kurr me pare si perjetova
Me mungon era e nanes
Qe ka kohe qe se degjova

Po lutem te Zoti i madhe
Mundesine me ma dhene
Te shkoj ne shtepi e te cmallem
Se zemra merzi po mbane

Dua me u cmalle me syt e nanes
Dua me u cmalle me eren e saj
Dua mu cmall zerin t'u fol me ja ndegju
Hallet e dertet me m'i tregu

Falje kerkoje prej njerezve qe i lash
Motren e vllaun qe me vjet si pash
Falje kerkoj prej nipave te mi
Qe po rriten pa me pa me sy

Falem o Babe qe s'kesh syt me ti mshel
Floket e tua per her te fundit me ti pergedhel
Ballin me ta puthe e doren fort me ta shtrengu
Nje jete te qete ne perjetesi me ta uru

E me nje grusht Dhe mbi varrin tend gjdo gezim ne kete jete me perfundu..

|Arta Qyqalla|

Një thënie për gabimet nga Halid el-Bekr

loading...
"Bëhu i madh e pranoj gabimet e tua, bëhu i mençur e përfito prej tyre dhe bëhu i fort e përmirësoj ato. A do të mundesh?!"

|Halid el-Bekr|

Një thënie për varfërinë

loading...
Varfëria në botë nuk është për shkak se nuk mundemi ti ushqejmë të varfërit, por për shkak se nuk mundemi ti ngopim të pasurit.

Një thënie për pritjen nga Remarque

loading...
"...apo ke ngrene?""
Jo, jo akoma. Po te prisja ty.
""Por nuk duhet te me presesh. Kurre. Eshte e tmerrshme te duhet te presesh."Ajo tundi koken. "Ti Robby, keto gjera nuk i kupton. E tmerrshme eshte te mos kesh askend per te pritur."

|Remarque|

Peshku dhe truri

loading...
Iljasa Salihu
Peshku dhe truri

Mjekët këshillojnë që sa më shumë të konsumojmë mish peshku, të paktën dy herë në javë patjetër, sepse i bënë shumë mirë trurit. Kësisoj, mishi i peshkut është ushqim për trurin dhe si rrjedhojë e kësaj, truri ynë ka mundësi më mirë të punojë duke i dhënë frytet përmes të menduarit pa mjegulla.
 
Ndërkaq, peshkatarët për peshkun thonë se më abdall gjallesë nuk ka, lehtas për një krimb të ngordhur bie në kurthin e grepit. Madje truri i peshkut ndër njerëzit përdoret edhe si sinonim i mendjelehtësisë. Keni dëgjuar dikush t’ju thotë, - ik ore se trurin si të peshkut e paske, pra kur truri nuk i ka perceptuar si duhet gjërat, kështu mund t’ju kenë thënë.
 
Megjithëkëtë, peshku abdall për nga truri paraqitet si vitaminë shumë e vyeshme për funksionimin e shëndoshë të trurit të njeriut.
- Kjo të shtyn të mendosh se disa gjëra në fakt për vetveten janë shumë të dobëta, ndërsa për të tjerët shumë të dobishme! I.Salihu

Një thënie për leximin nga Mason Cooley

loading...

Leximi na jep një vend ku të shkojmë kur nuk duam të qëndrojmë aty ku jemi.

|Mason Cooley|

E vetmja gje qe ajo mendonte...

loading...
" E vetmja gje qe ajo mendonte, ishte qe kishte nevoje per te. Kishte nevoje per krahet e tij rreth saj, kishte nevoje qe ai ta perqafonte, dhe ti peshpersite qe ata do e gjenin nje menyre per te qene se bashku . "

|Nichola Sparks |

Çdo dite shoh dhe ndjej sesi ndjenjat njerezore shperbehen

loading...
Çdo dite shoh dhe ndjej sesi ndjenjat njerezore shperbehen.
Sesi zhvleresohen dhe transformohet arsyeja per te cilen kemi ardhur ne jete, te jemi NJEREZ ne shpirt.
Ime bije e cila eshte ne moshe adoleshente me tha: Mami sot kur ktheheha nga shkolla ishte vape e tmerrshme dhe kisha shume etje. Me leket qe me kishin tepruar mendova te blija nje akullore ose nje uje, por kur pashe nje plake ne trotuar ulur qe po lypte , mendova , une e kam shtepine afer dhe do te rezistoja. Ndersa ai plaku me ato leke mund te shtyje diten. Te bleje buke me aq leke sa une do t'i plotesoja nje kaprico vetes , ai do te mund te shuaj urine e nje dite.
M'u mbushen syte me lot dhe u ndjeva krenare. Asgje, asnje certifikate apo medalje nuk mund te me jepte kete kenaqesi qe me dha arsyetimi i saj. I sjellim femijet ne jete jo te jene te shkelqyer , por te jene NJEREZ ne shpirt dhe te dine vleren e jetes .
Nuk munda dot t'i mesoja asaj se mbas atij plakut mund te qendronte dikush, nje tutor, qe do te perfitonte nga bujaria e sime bije dhe mundesisht nga ato leke qe ajo i fali plakut , ndoshta atij nuk do t'i ofrohej asgje, ndoshta as nje cope buke per te shuar urine.
Jetojme ne kete bote te cmendur kur njeriu per njeriun eshte ujk dhe nuk kuptojme qe vetem i veshtiresojme jeten vetes.
Tek shihja femijen tim , mendoja se ky planet ka ende shprese.
A ka valle ?

|Eneida Dandessi |

Një popull varfërohet, pse varfërohet....

loading...
Një popull varfërohet, pse varfërohet. Jo pse është i varfër. Kuptoje

Një thënie për këmbëngulësinë nga Lulzim Susuri

loading...
"FSHEHTESIA E ARRITJEVE NUK ËSHTË GJITHMONË AFTËSIA POR KËMBËNGULJA"

Këshilloj:

<BËHU KËMBËNGULËS, KURRË MOS U DORËZO>

________________

Lulzim Susuri

Një thënie për fjalët

loading...
Fjalët tona janë thërrime të rëna nga tryeza e shpirtit, që është buka e zemrës..!

Këshilla nga Ibn Kajjimi -Ruaju nga vetja jote!

loading...
Ibn Kajjimi, Allahu e mëshiroftë, i ka dhënë disa këshilla për veten:
* Ruaju nga vetja jote!

1).Çdo e keqe që vjen, prej saj e ke, ndaj mos bëj armëpushim me të!
2). Pasha Zotin, nuk nderohet vetja, nëse nuk e nënshtron;
3). Nuk krenohet nëse nuk e ul;
4). Nuk forcohet, nëse nuk e thyen;
5). Nuk rahatohet, nëse nuk e lodh;
6). Nuk sigurohet nëse nuk e frikëson dhe
7). Nuk gëzohet, nëse nuk e trishton atë

Një thënie për fyerjen dhe injorancën nga Andi Gjonaj

loading...
Fyerja është virtyt i injorancës, asnjeherë mos u bëj preh e saj. Hesht dhe vetëm hesht, injoranca është bota ku ti kurrë s'mund ta kuptosh...!

|Andi Gjonaj|

Një thënie për femrën

loading...
Ajo femër që s'kërkon asgjë meriton gjithçka..!

Një thënie për të ardhmen nga Elenor Ruzvelt

loading...
“E ardhmja ju përket atyre që besojnë në bukurinë e ëndrrave të tyre...”

| Elenor Ruzvelt |

Një thënie për punësimin në Kosovë

loading...
Punesimi në Kosovë: I riu me punu i thojnë duhet me kry shkollë,kur e kryn shkollën i thojnë jo se nuk ke eksperiencë,kur të bon eksperiencë i thojnë jo smunesh me punu se na duhen të rinj,kur te plaket me marrë penzion i thojnë jo se spaske punu kurrë... e tash vijnë edhe pak zgjedhjet elektorale,premtimet...

Disa njerëz, s'janë pak, harxhojnë shumë energji duke mbrojtur veten !

loading...
Disa njerëz, s'janë pak, harxhojnë shumë energji duke mbrojtur veten ! Do të ishin shumë më të dobishëm për veten po t'i shfrytëzonin këto energji në ndërtimin e vetes së tyre.

Të zgjohesh, do të thotë...

loading...
Të zgjohesh, do të thotë, kur t'i takosh pengesat në rrugën tënde drejt suksesit, t'i përqafosh, jo t'i dhunosh; t'i pranosh duke i kaluar butësisht.

Derset qe i përcjell ne youtube...

loading...
Derset qe i përcjell ne youtube nuk mund t'i zëvendësojnë ato direkte para hoxhës kështu mos e mashtro veten.

Nëse ke mundësi pjesmarrje mos u bëj
përtac por shko në ders

Youtube vlen vetëm në pamundësi arritje direkt tek dersi.

Një thënie për motrat nga Blertina Bislimi

loading...
Motrat janë lule të ndryshme nga i njejti kopsht.


Një thënie për vëllezërit dhe motrat

loading...
Vëllezërit dhe motrat janë afërsisht(të afërt) sikur që janë duart dhe këmbët.

Thënie vietnameze

Një thënie për motrën nga Marion C. Garretty

loading...
Motra është një pjesë e vogël e fëmijërisë e cila nuk mund të harrohet kurrë.


Një thënie për motrën nga Amy Li

loading...
Të kesh një motër është sikur të kesh shoqen më të mirë të cilën nuk mund ta largosh.Ju e dini që çfarëdo që bëni ajo aty është me ty akoma.
 

 Amy Li 


Thenie, Thenie per motren,

Një thënie për të vërtetën

loading...

E vërteta është si ilaçi i syrit, në fillim të djeg, pastaj të bënë të shikosh qart..!

Një thënie për edukatën nga Lec Burgaj

loading...
Edukata nuk vjen veç nga mësimet që merr, por dhe nga shpirti i mirë që ke...!

|Lec Burgaj|

Një thënie për prindërit

loading...
Duajini prindërit dhe trajtojini ata me ëmbëlsi.. Do j'ua kuptoni vlerën vetëm atëherë kur të shikoni karriget e tyre të zbrazura...!
 

Një thënie për librin nga Mick Foley

loading...
"Një libër është si një marrëdhënie serioze, kërkon angazhim. Jo vetëm kaq, nuk ka as garanci që do të ketë një fund të lumtur."

|Mick Foley|

Një thënie për zemrën pa dashuri nga Lec Burgaj

loading...
Zemra pa dashuri eshte si bora me stuhi...!

|Lec Burgaj|

Një thënie për pritjen nga Ismail Kadare

loading...
"..Merrini keto valixhe.
Te renda ?
Jane mbushur me pritje.

|Ismail Kadare|

Një thënie për heshtjen nga Dino Sesa

loading...
Heshtjet e femrave janë gjithmonë një kërcënim. Heshtjet e femrave janë të pagabueshme.

| Dino Sessa |

Një thënie për jetën e njeriut nga Lec Burgaj

loading...
Çdo gjë ndodh për një arsye, por arsyen kurrë nuk e dijmë, kjo është jeta e njeriut...!

|Lec Burgaj|

Një poezi për dashurinë e parë shkruar nga Lec Burgaj

loading...
Dashuria e pare

Nje vajze me syte e zi.
Thell ne shpirt m'ka lendu,
E dashurova si diell e si hane,
Dashuria e pare ishte per mu,

Larg ne rruget e gurbetit,
Isha i vetur ne mjerim,
Dashuria e therte zemren time,
Nuk kisha shpresa as sherim,

Loti pikonte pa ndalu,
Zotit ju lutja per cdo dit,
Pa ty nuk kam jete as gezim,
Vajza ma volli lumturin,

Dy humbje te randa per nje vit,
Dy dashuri si skam mujt mej harru,
Nena ishte dashuria e pare,
Vdekja e saj m'ka lendu,

Isha i ri ne gurbet,
Zemra po qante per dashuri,
Jeta e humbi kuptimin e vet,
Kur humba ket vajze me syte e zi...!

|Lec Burgaj|
 poezi per dashurine e pare,dashuria e pare poezi,poezi te ndryshme per dashurine e pare,dashuria e pare poezi

Një thënie për miqësinë nga Sonila Alla

loading...
Miqesia s'është dhuratë që i jepet kujdo.Është një ndjenjë e pastër. Nëse do të kesh miq, në fillim duhet të jesh e sillesh si mik, sepse nuk ka gënjeshtra që bëjnë mirë dhe miqësia lundron e qetë në detin e pastërtisë.

|Sonila Alla|

Një thënie për dhembjen nga Albana Curri

loading...
Nje njeri që nuk ndjen dhembjen e tjetrit, ai nuk ndjen as dhembjen e vet gjer në thellësinë e shpirtit..!

|Albana Curri|

Një thënie për orën dhe kohën

loading...
Në të kaluarën askush nuk ka pasur orë,por të gjithë kanë pasur kohë.Tani të gjithë kanë orë,por askush nuk ka kohë...

Asgjë nuk është ashtu siç duket...

loading...

Një thënie për simpatinë nga Margherita Stoja

loading...
"Mos kërko të fitosh simpatinë tek të tjerët me dinakëri, e ke të fituar me sinqeritet e ndershmëri".

|Margherita Stoja|

Një thënie për familjen

loading...
Gjithçka në jetë ndryshon, por ajo që mbetet është familja !

Të gjithë njerëzit nuk mund të jenë të...

loading...
Të gjithë njerëzit nuk mund të jenë të pasur dhe të rëndësishëm, por secili mund të jetë i mirë!

|Konfucie|

Një thënie për virtytet

loading...
“Begatoje veten tënde me virtyte, do ta begatosh e fisnikërosh tërë qenien njerëzore!”

Ka njerëz fati i te cilëve është të...

loading...
"Ka njerëz fati i te cilëve është të takohen. Kudo që të jenë, kudo që të shkojnë, një ditë do të takohen."

|Claudie Gallay|

Mund të gjejmë qytete pa...

loading...
“Mund të gjejmë qytete pa bedena, pa sundimtarë, pa qytetërim, pa letërsi e pa teatër, por qytete pa tempuj adhurimi e pa banorë që luten e falen nuk u panë kurrë”

|Plutarku|