Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Skizofrenia

Çka është skizofrenia simpleks ?

Çka është skizofrenia simpleks ?

Skizofrenia simpleks është tip i skizofrenisë e cila paraqitet apo shfaqet në kohën e rinisë ose tek të rriturit e moshës së re.

Skizofrenia simpleks manifestohet me humbjen e interesimit për punë, argëtim, shoqëri.

I sëmuri apo i prekuri nga ky tip i skizofrenisë tërhiqet në vetmi, e lë pas dore pamjen e tij të jashtme.

Në fazat e vonshme të sëmundjes paraqitet disociacioni i të menduarit dhe indiferenca emocionale.

Tek skizofrenia simpleks është karakteristike që zakonisht nuk ka përmirësim të sëmundjes


 qka eshte skizofrenia simplex,cka eshte skizofrenia simpleks,me qka manifestohet skizofrenia simpleks,kur paraqitet skizofrenia simpleks
Çka është skizofrenia katatone ?

Çka është skizofrenia katatone

Skizofrenia katatonike është formë e skizofrenisë në të cilën është i theksuar çrregullimi i motorikës apo lëvizjeve.

Ky çrregullim i motorikës apo lëvizjeve manifestohet në formë të stuporit apo shtangimit si dhe në formë të shqetësimit dhe të ngacmimit psikomotorik.

Gjatë stuporit shtangohen të gjitha funksionet, i sëmuri nuk lëviz (ose lëviz shumë ngadalë), nuk han, nuk pin, nuk i kryen funksionet fiziologjike etj.

Poashtu i sëmuri sillet negativisht ndaj rrethinës dhe refuzon çdo kontakt.

Tek shqetësimi katatonik, përkundrazi, i sëmuri është së tepërmi aktiv, shtrihet për tokë, i heq veshjet prej trupit, ik nga dhoma ose shtëpia.

Në gjendjen e tillë të sëmurët apo të prekurit nga ky tip i skizofrenisë mund të jenë edhe shumë agresiv dhe të rrezikshëm për rrethinën.

qka eshte skizofrenia katatone,skizofrenia katatonike,skizofrenia katatone shqip,qka jane skizofrenite katatonike,skizofreni katatone shqip,simptomat,shenjat,me qka manifestohet skizofr…

Çka është skizofrenia paranoide ?

Çka është skizofrenia paranoide ?

Skizofrenia paranoike apo paranoide është një tip i skizofrenisë karakterizohet me idetë e ndjekjes apo përndjekjes ose persekutimit.

I sëmuri me skizofreni paranoide konsideron se e ndjekin armiqtë e ndryshëm, organizatat, forcat e ndryshme, agjencionet e jashtme etj.

Të gjitha ngjarjet rreth vetes i prekuri nga kjo sëmundje i interpreton në mënyrë paranoike.

Për këtë formë të skizofrenisë janë karakteristike edhe halucinacionet në të gjitha zonat e ndijimit.

Pra, të prekurit nga kjo sëmundje psikike shohin, dëgjojnë ose në mënyrë tjetër i ndjejnë ngjarjet në rrethinën e vet që objektivisht nuk ekzistojnë dhe në atë mënyrë i shtojnë dhe i plotësojnë qëndrimet veta paranoike.

 Artikuj të ngjashëm:

Skizofrenia

Cilat funksione psiqike mbesin të pandryshuara tek skizofrenia

Cilat janë simptomat negative të skizofrenisë

Cilat janë simptomat pozitive të skizofrenisë

Cila është patogjeneza e skizofrenisë

Cilat janë llojet klinike të skizofrenisë

Çka është skizofrenia …

Cilat janë shenjat karakteristike të skizofrenisë ?

Cilat janë shenjat karakteristike të skizofrenisë ? 

Shenjat karakteristike të skizofrenisë janë: Autizmi, çrregulllimi i asociacioneve, çrregullimi i të menduarit, çrregullimi i vullnetit (ambivalenca),mospajtimi afektiv, atimia, anhormia, ataksioni intrapsiqik, apragmatizmi i jetës etj.

Lexo më shumë: Skizofrenia

shenjat e skizofrenise shqip,simptomat e skizofrenise,shizofrenise,shizofrenia simptomat shqip,

Çka është skizofrenia ?

Çka është skizofrenia ?

Skizofrenia paraqet një grup sëmundjesh të shpeshta psiqike(psikoza) që janë sëmundje kronike shpirtërore të tipit të psikozës endogjene e cila nënkupton tendencën e përgjithshme kah dezintegrimi i personalitetit i cili posedon konstelacionin e simptomeve specifike psikopatologjike të cilat i takojnë funksioneve psiqike, emocioneve, të të menduarit, veprimeve të vullnetshme dhe dinamizmave vital, ku funksionet psiqike janë ndryshuar dhe çrregulluar në mënyrë karakteristike.

Shih edhe:

Çka është skizofrenia paranoide ?Çka është skizofrenia simpleks ?Çka është skizofrenia katatone ?Cilat janë format e skizofrenisë ?
Cka,qka,ceshte,cfare,qeshte,çka,çfarë,domethene,dmth, do te thote, definicioni, perkufizimi,shpjegimi, kuptojm,shqip,nenkuptojm,nenkuptimi, eshte,quajme, quhet, kuptimi i fjales, domethnja e fjales, jane, kuptojme me fjalen, termi,paraqet, kuptimi, paraqesin, nocioni, perkufizimi,paraqet,perkufizon,definicioni,definimi,cka kuptojme me termin, cfare do t…

Cilat janë llojet klinike të skizofrenisë ?

Cilat janë llojet klinike të skizofrenisë ?
-Llojet klinike të skizofrenisë janë: simplex, hebifrenia, katatonike, paranoide, skizoafektive, latente, reziduale, epizoda akute, e fëmijëve.
llojet e skizofrenise, skizofrenia llojet, cilat jane tipet e skizofrenise, skizofrenia tipet e saj,cilet jane,cilat jane 

Cilat janë format e skizofrenisë ?

Cilat janë format e skizofrenisë ?
Format e skizofrenisë janë: paranoid, simplex, katatonik, hebifrenia, rezidual etj.
cilet jane tipet e skizofrenise, format e skizofrenise,skizofrenia format, tipet,cilet jane llojet e skizofrenise, skizofrenia llojet,

Çka janë halucinacionet ?

Çka janë halucinacionet  ?

Halucinacionet janë përceptime pa prezencën e informatave, janë shenjë patognomonike për skizofreninë.

Shih edhe: Skizofrenia

cka jane halucinacionet,cfare jane halucinacionet,halucinacionet shqip,ceshte halucinacioni,cka eshte halucinacioni,halucinacion shqip,cka quajme halucinacion,halucinacioni eshte,cka paraqet halucinacioni,cfare eshte halucinacioni,halucinacion

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more