WordPress.com Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Ç 'do te behem - vjershë

loading...

Ç 'do te behem - vjershë

Në u bëfsha traktorist,
murator, elektricist,
gjeolog, a infermier,
kudo do të punoj me nder.

Po të bëhem aviator,
marinar a minator,
do të punoj unë me gëzim,
për lavdine e vendit tim.

Ç 'do të bëhem nuk e di
Sepse ende jam fëmije;
Por sot duhet të mësoj,
Që të di si të punoj.

vjersha,vjershe,poezi,poezia,per,poezite,vargje,vargje per,poezi per.vjersha per femije,vjersha per fmije,cdo te behem,profesion,profesionin,profesionet

Tire, Tire - vjershë

loading...
Tire, Tire


Tire, tire, tire
Moj gjyshja Nadire!
tire lesh prej dele
Të më bësh fanelle!
Mirë të më rrijë,
Dimrit t'mos më ngrije.
Tire mirë e hollë
Që të shkoj në shkolle!
Të më ket dhe hije
Se jam çun malsie.

vjersha,vjershe,poezi,poezia,per,poezite,vargje,vargje per,poezi per.vjersha per femije,vjersha per fmije,vjersha per gjyshen,gjyre,nadire,tire tire,tjerre,tjerre

Sa është numri i eshtrave tek njeriu ?

loading...
Sa është numri i eshtrave tek njeriu ?

Numri i eshtrave tek njeriu është 206.

sa eshtna i ka njeriu, sa eshte numri i kockave tek njeriut,kockat tek njeriu sa kocka i ka njeriu

Borgjezi fisnik - Molieri (Analiza)

loading...

 Shkruar nga: Agon Bislimi


Borgjezi fisnik është një nga veprat më realiste e me permbajtje të thellë shoqërore.

Molieri vazhdon traditat e komedisë popullore, por duke e ndryshuar në komedi balet, krijon ambientin për të goditur aristokracinë dhe për të vënë në lojë borgjezët mendjelehtë e hundëpërpjetë, që përpiqen të imitojnë në çdo gjë aristokracinë e oborrit mbretëror.

Si personazh kryesor i kësaj komedie del një tregëtar i pasur, Zhurdeni, i cili është krejt i paditur, mëndjeshkurtër dhe ambicioz.

Ai kërkon t’u përngjajë fisnikëve të mëdhenj, të lidhë krushqi me ta dhe, po pat mundësi, të fitojë edhe ndonjë titull fisnikërie.

Për të përvetësuar shkëlqimin e jashtëm të zotërinjve, mënyrat, veshjet, mësimin e tyre, ai merr nga mësues privatë mësime muzike, skermi, vallëzimi, filozofie.

Këta mësues që nuk dinë gjë të madhe, janë fodullë e qesharakë me rolin e tepruar, që u mveshin arteve të tyre (Asnjë shtet s’mund të ekzistoj pa muzikë — thotë p.sh. mësuesi i muzikës. — Gjithë luftërat, gjithë çrregullimet, që ndodhin në botë, shkaktohen nga mosditja e muzikës).

Ata përfitojnë nga budallallëku i tregëtarit për ta rrjepur mirë e bukur.

Zhurdeni nga dëshira për të hyrë në marrëdhënie me shoqërinë e lartë, mban lidhje miqësore me aristokratin Dorant, duke shpresuar të njoh nëpërmjet tij markezen Dorimenë.

Doranti përfiton nga kjo mani për të shfrytëzuar me lloj-lloj mënyrash tregëtarin mendjelehtë.

Ky s’dëgjon t’i japë për grua të bijën e tij Lucilën djaloshit të ndershëm Kleont, që e dashuron për të vetmen arsye se ai është borgiez e jo aristokrat.

Atëherë Kleonti sipas dëshirës së shërbëtorit të tij, Kovjelit, vendos të përdorë dredhi për t’ja arritur qëllimit: vishet si turk dhe duke u paraqitur si i biri i sulltanit të Turqisë, i kërkon Zhurdenit të bijën për grua.

Ky e jep pëlqimin e tij dhe Kleonti martohet me Lucilën.

Në kundërshtim me Zhurdenin, simpatizues budalla i bujarëve, qëndrojnë e shoqja dhe e bija si dhe Kleonti me shërbëtorin e tij Kovjel, qe janë pajisur me mjaft cilësi pozitive: gjykim të drejtë, dashuri për punë, ndershmëri, kuptim serioz të dashurisë.

Kleoni dhe e shoqja e Zhurdenit nuk e kanë për turp që njohin haptazi prejardhjen shoqërore borgjeze të tyre.


borgjezi fisnik,analiza,borgjezi xhentelmen,borgjezi kritika letrare,referate,referat shqip,analiza, analiza letrare,borgjezi fisnik,analiza letrare te veprave te molierit,molierÇka është borgjezia ?

loading...
 Çka është borgjezia ?

Borgjezia është klasa sunduese në shoqërinë kapitaliste, që zotëron veglat dhe mjetet kryesore të prodhimit shoqëror dhe që shfrytëzon punën me mëditje të punëtorëve, duke nxjerrë fitime nëpërmjet mbivlerës.
Cka,qka,ceshte,cfare,qeshte,çka,çfarë,domethene,dmth, do te thote, definicioni, perkufizimi,shpjegimi, kuptojm,shqip,nenkuptojm,nenkuptimi, eshte,quajme, quhet, kuptimi i fjales, domethnja e fjales, jane, kuptojme me fjalen, termi,paraqet, kuptimi, paraqesin, nocioni, perkufizimi,paraqet,perkufizon,definicioni,definimi,cka kuptojme me termin, cfare do te thote fjala, c’ka,borgjezia,borgjezi,borgjezite,borgjez,borxhez, 

Çka është Aristrokracia ?

loading...

1.Aristrokracia është shtresa me e lartë e feudalëve, shtresa e fisnikëve të një vendi; pjesa më e privilegjuar e klasës sunduese në shoqërinë shfrytëzuese. Aristokracia e lartë. Aristokracia feudale. Aristokracia fisnore.

2. Aristrokracia është pjesë e vogël e një klase ose e një grupi shoqëror, që ka disa privilegje dhe një vend të veçantë. Aristokracia financiare. Aristokracia punëtore pjesa e borgjezuar e klasës punëtore.

3. hist. Aristrokracia është formë qeverisjeje, në të cilën pushtetin e ka një grup i vogël fisnikësh me tituj të trashëgueshëm.Cka,qka,ceshte,cfare,qeshte,çka,çfarë,domethene,dmth, do te thote, definicioni, perkufizimi,shpjegimi, kuptojm,shqip,nenkuptojm,nenkuptimi, eshte,quajme, quhet, kuptimi i fjales, domethnja e fjales, jane, kuptojme me fjalen, termi,paraqet, kuptimi, paraqesin, nocioni, perkufizimi,paraqet,perkufizon,definicioni,definimi,cka kuptojme me termin, cfare do te thote fjala, c’ka, aristrokracia,aristrokrat,aristrokracia shqip

Analiza e veprës ''Lahuta e Malcisë'' nga Gjergj Fishta

loading...


Lahuta e Malcisë Gjergj Fishta (Analiza)


Lahuta e Malcis nuk është vepër historike, edhe pse mbështetet në ngjarje historike dhe përshkruan persona të vërtetë që kanë marrë pjesë në këto ngjarje.

Vepra e Gjergj Fishtës nuk është as një trillim fantastik, megjithëse në të pasqyrohet një popull që bashkëjeton në mënyrë të pandarë me mitet e legjendat e veta.

Lahuta e Malcis është një poemë epiko-heroike, një vepër epope, subjekti i së cilës është ndërtuar mbi epizode të shumta, ku veprojnë një numër i madh personazhesh historike e mitologjike.

Baza kompozicionale e poemës është konflikti ndërmjet dy popujve më të vegjël në Ballkan: i shqiptarëve me malaziasit.

Ky konflikt nis në Vraninë, një ishull i vogël në Liqenin e Shkodrës, pikë kufitare ndërmjet Shqipërisë dhe Mali të Zi, dhe përfundon në Londër, në Konferencën e krerëve të Fuqive të mëdha, të cilët morrën vendimin që forcat shumëkombëshe të vendoseshin në qytetin e Shkodrës, për të zgjedhur këtë konflikt.

Në Vraninë ndeshet shkodrani Oso Kuka, në krye të rrojeve të postës kufitare, me malaziasin Vuk Drakoviqin, që i printe një bande cubash.

Më pas ndeshen forcat e Dervish Pashës, të dërguara nga sulltani, me ushtrinë e Mark Milanit, të ngritur nga Krajl Nikolla i Malit të zi për të pushtuar tokat e Perandorisë OsmaneBallkan.

Kjo vepër ka për temë heroizmin shqiptar, luftërat e popullit shqiptar për pavarësi, pra luftërat e shekullit të kaluar.

lahuta e malsise analiza,referat,vepra,kritika,analize,lahuta e malcise,lahuta e lahute e malcise,kritika,letrare

Lulja e kripës -Jakov Xoxa - Analiza

loading...


Lulja e kripës -Jakov Xoxa - Analiza

Edhe ky roman i dyti me radhë, shkruar nga Jakov Xoxa, trajton një temë nga e kaluara jo shumë e largët e popullit shqiptar, në të cilën shprehet epoka e sakrificës së madhe të njeriut tonë.

Ngjarjet e përfshira në këtë vepër janë ato të vitit 1940, pra koha kur Shqipëria ishte e okupuar nga pushtuesit fashistë.

 Edhe në këtë prozë autori e shfrytëzon lëndën nga legjendat dhe gojëdhënat dhe nga rrethanat e përgjithshme kombëtare, nga jeta shoqërore e historike e kohës.

 Kompozicionin e përbëjnë dy pika kryesore: fatet e dy familjeve, asaj të Grigor Dosarit dhe të Milto Sopit.

Në mënyrë të drejtpërdrejtë, shkrimtari flet edhe për rrugën e gabuar që kishin zgjedhur disa të rinj shqiptarë në kohën e okupacionit, të cilët duke mohuar vetveten, pranojnë modën dhe botën e degjeneruar të armikut.

lulja e kripes analiza,analiza e romanit lulja e kriposur,lulja e kripes,lulja e krypes,analize,kritike letrare,referat,referate

Kosova me cilat shtete kufizohet ?

loading...

Kosova me cilat shtete kufizohet ?

Kosova kufizohet me Shqipërinë, Malin e Zi, Maqedoninë Serbinë apo Shkininë.

ke kend kufizohet Kosova,Kosova kufizimi

Lumi i vdekur - Jakov Xoxa (Analiza)

loading...


Lumi i vdekur - Jakov Xoxa (Analiza)

Ngjarjet te romani "Lumi i vdekur" shtrihen brenda viteve 1938 -1939 të shekullit XX.

Rrëfimi i ngjarjes në romanin "Lumi i vdekur" fillon me shpërnguljen e dhunshme të familjes së Pilo Shpiragut nga fshati Grizë dhe mbyllet pas një viti, me shpërnguljen po të kësaj familjeje, tani nga fshati Trokth.

Brenda këtij harku kohor janë vendosur një varg ngjarjesh, kryesisht dramatike, me intensitet shkallëzues.
Qerrja e ngarkuar me plaçkat e shtëpisë nis rrugën pa ditur ku do të degdiset. Sa për një natë Pilo Shpiragu vendos të strehohet tek hani i Bishtanakës, ku rastësisht ai do të gjejë "shpëtim" te tregtarët e Fierit, të cilët do ta punësojnë në fermën e fshatit Trokth.

Në të njëjtën kohë ai do të njihet dhe me familjen kosovare të Sulejman Tafilajt. Të dyja këto takime do të përcaktojnë rrjedhën e mëtejshme të jetës dhe të fatit të familjes Shpiragu. Ngjarja pas takimit në hanin e Bishtanakës do të lejojë degëzimin e rrëfimit dhe të gjurmëve të rrugës së familjes kosovare, por dhe të asaj të fshatarëve të Trokthit, ku kemi një përqëndrim të veçantë rreth historisë së familjes së Koz Dynjasë. Pilo Shpiragu me familjen e vet do të përfundojë në fshatin Trokth dhe do të marrë në dorëzim gjënë e gjallë të tregtarëve fierakë. Fshati nuk e pret mirë familjen e ardhacakut dhe e konsideron si dorë të zgjatur të tregtarëve fierakë, por Pilo Shpiragu përqendrohet i tëri vetëm në një pikë: si ta sigurojë ekzistencën e familjes së vet të mbetur në rrugë. Bota e fshatit të Myzeqesë, pra, shtrihet brenda projektit të gjerë përmes fatit të tri familjeve: të familjes Shpiragu, të dëbuar nga beu i vendit, të asaj kosovare Tafilaj, të dëbuar nga pushtuesi sllav dhe të familjes trokthase të Koz Dynjasë.

E para do sprovohet përmes kthesave më të mprehta dramatike, ajo e Kosovës do të sfidohet nga shija dhe ndjenja e ardhacakut, e të huajit, prandaj e nënshtruar do të provojë të përshtatet në kushtet e reja, si dhe familjet e fshatit Trokth të vendosura në luftë të përhershme për t'u mbrojtur dhe për të siguruar ekzistencën. Paralelisht me këto rrjedha dhe e gërshetuar me to do të zhvillohet edhe lidhja intime mes vashës së Shpiragajve me emrin Vita dhe kosovarit Adil. Kjo linjë nga ana e vet ka shijen dhe domethënien e një simbolike.Pakti mes Pilo Shpiragut dhe tregtarëve të Fierit nuk do të arrijë ta mbushë as rrethin kohor të një viti. Përmbytja simbolike e fshatit nga lumi i përçudnuar solli pasoja tragjike për Shpiragajt, të cilëve dhe ç'ka u mbeti nga gjëja e gjallë do t'ua rrëmbejnë përsëri trëgtarët.

Kështu, familja Shpiragaj mbeti në mes të rrugës më e vetmuar dhe më pa asgjë se kurrë më parë. Ballë për ballë me rrezikun për të mbetur pa ekzistencë, që të mbiietojë, Pilo Shpiragu ai vendos t'i bindet përsëri beut dhe të pranojë kërkesat e tij që si viktimë të parë lakmonte Vitën, ai vendos ta punësojë atë kopile në oborrin e beut. Por, shpleksja e narracionit të romanit do të nisë me arratisjen e Vitës dhe të Adilit në male. Figura e Pilo Shpiragut (dhe e familjes Shpiragaj) është strumbullar që i lidh tërë rrjedhat narrative të romanit.

Ky përcaktim kompozicional i autorit ka rezultuar që, edhe pse bëhet fjalë për një nga romanet më voluminose të letërsisë shqiptare, rrjedhat fabulare të tij lidhen përmes një kohezioni të qëndrueshëm, të brendshëm. Edhe atëhere kur rrëfehen "mesele" nga urtia dhe përvoja jetësore e popullit, që në fakt është karakteristike e rrëfimit romanesk të këtij autori, ato, qoftë drejtpërdrejt ose tërthorazi, lidhen dhe kanë të bëjnë me shtratin bosht të ngjarjes së rrëfyer. Pilo Shpiragu është figurë tek i cili është përqendruar vëmendja e autorit. Dhe, ai, Pilo Shpiragu, është nisur të jetë i përkryer si njeri, që ta ruajë deri në fund pastërtinë, por ligjet e jetës mbi të kanë rënë me tërë brutalitetin dhe në çaste të caktuara e kanë detyruar të lakohet.

Megjithatë, Pilo Shpiragun e përjetojmë si figurë që rrezaton domethënie përgjithësuese, si person që shpreh dhe një pjesë të sprovave e të dilemave të kohës së vet. Autori mëton që në tiparet e tij (edhe te Koz Dynjaja) të koncentrohen paragjykimet dhe morali i fshatarëve shqiptare të kohës; përmes tyre ai arrin të realizojë tipizimin letrar për rrethanat e mjedisit shqiptar të asaj kohe. Natyrë energjike dhe me inisiativë Pilo Shpiragu beson se do të arrijë pavarësinë ekonomike të familjes, falë krahëve dhe djersës së vet, duke mos e ndjerë nevojën për solidaritet. Por ky ishte një iluzion. Pilo Shpiragu,këtë nevojë do ta ndjejë vonë. Edhe figura e familjes kosovare, ajo e Sylejman Tafilajt, në vetvete është bërthamë që mpleks jehona të rëndësishme nga drama e përgjithshme kombëtare.

 E dëbuar dhunshëm nga pushtuesi serb ajo nuk do të rehatohet në moçalet malarike të Myzeqesë dhe nuk do ta gjejë ngrohtësinë e mjedisit. Fati i familjes së arratisur dhe të dëbuar kosovare do të vazhdojë dhe në epokën e komunizmit shqiptar.

Jakov Xoxa i ka vërejtur me mprehtësinë e intuitës krijuese raportet mes fshatarëve të Myzeqesë dhe të Kosovës që në fillim e kanë përjetuar si kundërshtar njëri-tjetrin, si palë që do ta rrezikonte apovështirësonteekzistencënesecilit.

Tek romani Lumi i vdekur, krahas rrjedhave spontane të veprimeve të personazheve, qoftë të përcaktuara ato nga shtysat e jashtme ose të brendshme, ndjehet ndërhyrja e autorit, sado e fshehtë qoftë. I tillë duket dhe veprimi i arratisjes së dy të rinjve, i Vitës dhe Adilit. A është ky një veprim i paramenduar si zgjidhje e mundshme, apo vetëm veprim i turbullimit të çastit, që se ka të qartë ecjen, drejtimin, cakun? Sikur ky vendim të ishte vendosur në një kontekst tjetër kohor, bie fjala në fillim të viteve '30, do të dukej plotësisht pa rrugëdalje, si një ikje drejt një horizonti fare të mbyllur.

Kurdisjen e zgjidhjes si arratisje nga kurthi, autori e bën duke thirrur në ndihmë një alibi të fortë: arratisja në fund të viteve '30 përputhet me fillimin e një përmbysjeje të madhe historike, përmbysje që do ta sillte dhe që e solli Lufta e Dytë Botërore.

Vetëdijshëm apo jo, dy të rinjtë do të gjenden në krahët e kësaj lëvizjeje për ndryshime të mëdha. Një parim tjetër në praktikën krijuese të Jakov Xoxës është edhe synimi për të rrëfyer bindshëm.

Ai që rrëfen, pra tregimtari në emër të autorit, dëshiron ta bindë lexuesin në atë shkallë vërtetësie që nuk është e mundur pa qenë njëherë i bindur vetë, ai që rrëfen.

Ky parim tregimtar e kultivon praktikisht sqarimin, arsyetimin, mbështetjen absolute të çdo detaji dhe të çdo veprimi.

Një dimension që romanin e Jakov Xoxës e bën tërheqës, është ndjenja se tërësinë e fabulës e rrëfen një dëshmitar i vërtetë i ngjarjeve dhe se ky tregimtar thotë të vërtetën, di të zgjedhë fjalë e shprehje të vërteta, t'i shqiptojë qetë ato, të nxisë kërshërinë për të dëgjuar e për të ditur " Ç'ndodhi më vonë"; të zgjojë interesim për personazhet.

Kështu, Jakov Xoxa në mbështetje të përvojës krijuese realiste dhe të filozofisë jetësore të shpirtit kolektiv, ka artikuluar stilin, shkollën e vet në zhanrin e romanit shqiptar në përgjithësi.

lumi i vdekur analiza,analiza e romanit lumi i vdekur,lumi i vdekur analize,referat,referate,kritika e romanit lumi i vdekur,lum i vdekur,analiza e romanit lumi i vdekur,Jakov Xoxa, lumi i vdekur ese,trajtim,kritike

Juga e bardhë - Jakov Xoxa (Analiza)

loading...


Juga e bardhë - Jakov Xoxa (Analiza)

Në këtë roman mjaft voluminoz trajtohet epoka e transferimit socialist të Shqipërisë, që do të zgjasë për afër 50 vjet .

Është një kohë kur komunistët shqiptarë që erdhën pas lufte në pushtet, donin të kryenin ndryshime radikale në jetën shoqërore dhe politike të vendit.

Lëndën e trajtuar në këtë vepër autori e merr nga aktualiteti i kohës, nga periudha e kolektivizmit, kurse ngjarjet edhe në këtë rast vendosen në Myzeqe, konkretisht në kooperativën e Pirganit.

Tema e romanit është tendenca për pengimin e realizimit të planeve të pushtetit dhe mbarëvajtjen e rrjedhave të koncipuara nga forcat burokratike.

Poashtu janë edhe prezente tematika nga lufta për emancipimin kombëtar, orvatjet për tejkalimin e raporteve të prapambetura shoqërore etj.

juga e bardhe analiza,vepra,juge e bardhe analize e vepres,vepra letrare,referate,ese,referat,analiza,jakov xoxa

Qyteti i fundit - Petro Marko (Analiza)

loading...

Qyteti i fundit - Petro Marko (Analiza)

Në këtë roman autori trajton një temë nga fundi i Luftës së Dytë Botërore, por, është shkruar nga një kënd i ri, që solli një frymë të re në letërsinë shqiptare.

Tërë ngjarja e romanit shtrihet brenda disa ditëve të fundit të qëndrimit të robërve italianë, të cilët të grumbulluar në portin e Durrësit, prisnin anijet e kthimit për në atdhe.

Gjatë pritjes njëjavëshe, në port ndodhin ngjarje të ndryshme, jo të mëdha. Autori do të sjellë rrëfimin për dashurinë e oficerit të ri shqiptar Lekës dhe prostitutës së bukur italiane Ana Maria Monte, viktimë po ashtu e luftës dhe e fashizmit.

Brenda 7 ditëve, aq sa qëndrojnë italianët e mbledhur në portin e Durrësit për t'u kthyer në Itali, shkrimtari në romanin "Qyteti i fundit" do të zbulojë dhe do të rrëfejë historitë dhe fatet e disave nga ushtria fashiste që para 4-5 viteve e kishte pushtuar Shqipërinë.

Në këtë pleksje historish e fatesh, autori do të sajojë linjën e rrëfimit që ndjek hetimi për zbulimin e një krimineli lufte, të maskuar dhe të fshehur brenda turmës së "Qytetit".

Në krye të grupit që duhet ta organizojë dhe ta udhëheqë këtë zbulim është toger Leka. Pista që ndjek togeri në këtë drejtim, e ngjashme me labirintet e romaneve deduktive, do të ecë dhe përmes prostitutës italiane - Ana Maria Monte. Dhe do të lindë dashuria mes tyre, që është shumëfish më "mëkatare" se ajo mes Gorit dhe Anitës. Leka është toger i Sigurimit Shtetëror të Shqipërisë së sapodalë nga lufta, që la pas shkatërrime dhe krime, ndërsa italiania Ana është e palës që i kreu ato krime, e palës së cilës i shërbente.

Kështu shkrimtari, duke ndjekur këtë linjë do të ecë nëpër një teh të mprehtë: do ta lejojë togerin e Sigurimit t'i nënshtrohet zërit të brendshëm dhe të dashurohet me italianen e bukur, apo do të nxjerrë para tij fuqinë e përgjegjësisë dhe të mëkatit ndaj "mollës së ndaluar"?

Romani "Qyteti i fundit", në këtë drejtim, sjell mjeshtërinë e të rrëfyerit të Petro Markos, që, i futur vetë mes dy zjarreve, arrin të manovrojë dhe t'u krijojë hapësirë artikulimi të dy krahëve, duke realizuar portrete komplekse, në radhë të parë si ai i toger Lekës.

Gjithsesi ai si shkrimtar, pati i pari kurajo krijuese që të prekë sfera delikate, të rrezikshme të realitetit shqiptar të kohës, pasojat e të cilave i ndjeu gjithë jetën. Personazhet janë: toger Leka, Mara e Bedrija dhe fashistët Karlo Peroni, Ana Maria Monti etj.

Qyteti i fundit - Petro Marko (Analiza),analiza letrare,qyteti i fundit referat,petro marko,Petro Marko,qyteti i fundit analiza,analiza e romanit qyteti i fundit,qytet i fundit analiza letrare,vepra letrare,qytetet e fundit,vepra letrare,analiza te romaneve,ese,vepra

Hasta La Vista - Petro Marko (Analiza)

loading...


Hasta La Vista - Petro Marko (Analiza)


Tema e romanit  ''Hasta La Vista'' është marrë nga lufta qytetare në Spanjë, në të cilën në vitin 1936 kundër regjimit fashist luftuan vullnetarisht shumë të rinj nga mbarë bota.

Me këtë vepër Petro Marko ka dashur të paraqesë jetën dhe veprimet e vullnetarëve shqiptarë, e veçanërisht të flas për heroizmin solidar dhe për ndjenjën e internacionalizmit të intelektualit shqiptar në luftë për zhdukjen e fashizmit që në zanafillë.

Në boshtin tematiko-motivor ndërthuren edhe motive tjera siç është ai i dashurisë me antonime romantike dhe paraqitja e peizazhit të luftës qytetare në Spanjë.

Në roman trajtohet një dramë e njëmendët njerëzore, ku në mes të mirës dhe të keqes vihet në sprovë natyra dhe shpirti i njeriut, si dhe karakteri dhe morali i tij.

Në roman me një gjerësi epike jepen shumë episode aksionesh, luftimesh frontale, bombardimesh tërheqjesh, vrasjesh e plagosjesh; kapet atmosfera e vërtetë e një lufte të madhe e të përgjakshme.

Nganjëherë të duket se shkrimtari ndalet së tepërmi në këto momente e shumë pak zhytet në thellësitë psikologjike dhe të fatit të individit në atë luftë.

Figura qendrore janë Gori Gjinleka, vullnetar shqiptar dhe spanjollja e re dhe e bukur, Anita.

Siç kuptohet nga fillimi i romanit këta dy shpejt bien në dashuri, segment ky që do të behët subjekt i veprës. Dashuria e tyre lind në shikim të parë, por bëhet shumë e fortë dhe e sinqertë. Ata kanë edhe përkatësi të njëjtë ideologjike. Fatkeqësisht, kjo dashuri ndërpritet me kthimin e Gorit në atdhe. Mundësia për t’u takuar mbetet e hapur, sepse në ndarje Gori i thotë Anitës përshëndetjen spanjolle “hasta la vista”, që do të thotë mirupafshim.


Gori Gjinleka jo vetëm që është trim e luftëtar i vetëdijshëm, por njeri që gjithmonë është i gatshëm të flijohet për shokët e vet që luftojnë për të njëjtin ideal. Në të shkrimtari ka dashur të bashkojë idealin dhe realitetin dhe këtij synimi ia del me sukses. Gori Gjinleka është prototip dhe sintezë e njeriut me ideologji dhe me ndjenja.Pucelli – luftëtari garibaldian me origjinë italiane.


Posaçërisht janë të bukura dialogët e shumta ndërmjet Pucellit e Xhemal Kadës. Që të dy janë personazhe të krijuar me një liri dhe forcë të madhe kreative, ku përveç motivit ideologjik, autori me sukses e përdor edhe motivin psikologjik të tyre. Pucelli gjithmonë është optimist. Shakatë e tij ia shuajnë brengat luftëtarit që e ka pranë, në front ose gjatë pushimit.


Kjo vepër ka rëndësi sepse me këtë Petro Marko ngre njëkohësisht një përmendore të lavdishme trimave shqiptarë, që vullnetarisht morrin pjesë në këtë luftë, pjesëmarrës i së cilës ishte edhe vet autori.


romani hasta la vista analiza,analiza e romanit hasta la vista petro marko,petro marko hasta la vista,romani hasta la vista referat,referate shqip,romane shqip,hasta la vista romani shqip,romane shqip,kritika letrare petro marko,Petro Marko

Çfarë bën uji në trupin tonë ?

loading...
Çfarë bën uji në trupin tonë ?Çka ndikon çaji i gjelbërt në organizmin e njeriut ?

loading...
Çka ndikon çaji i gjelbërt në organizmin e njeriut ?

Nëse doni të lexoni për rëndësinë e çajit të gjelbërt kliko mbi Çaji i gjelbërt

cka ndikon caji i gjelbert,qaji i gjelbert,shqip

Çaji i gjelbërt dhe shëndeti

loading...
Çaji i gjelbërt dhe shëndeti

Nëse doni të lexoni për rëndësinë e çajit të gjelbërt kliko mbi Çaji i gjelbërt

caji i gjelbert dhe shendeti,mjekesia,cka ndikon,shendetesi

Cila është shenja klinike te pseudopelade brocq ?

loading...
Cila është shenja klinike te pseudopelade brocq  ?

Shenja klinike te pseudopelade brocq është atrofia e kufizuar e lëkurës.Nga kush shkaktohet alopecia atrofike ?

loading...
Nga kush shkaktohet alopecia atrofike ?

Alopecia atrofike shkaktohet nga eritematodi kronik.

Çka është alopecia kozmetike ?

loading...
Çka është alopecia kozmetike ?

Alopecia(rënia e flokëve) kozmetike është pasojë e përdorimit joprofesional të preparateve kozmetike.


Alopecia = rënia e flokëve
Cka,qka,ceshte,cfare,qeshte,çka,çfarë,domethene,dmth, do te thote, definicioni, perkufizimi,shpjegimi, kuptojm,shqip,nenkuptojm,nenkuptimi, eshte,quajme, quhet, kuptimi i fjales, domethnja e fjales, jane, kuptojme me fjalen, termi,paraqet, kuptimi, paraqesin, nocioni, perkufizimi,paraqet,perkufizon,definicioni,definimi,cka kuptojme me termin, cfare do te thote fjala, c’ka,alopecia,alopecite,alopeci 

Çka është hiperkeratoza ?

loading...
Çka është hiperkeratoza ?

Hiperkeratoza është trashje e tepruar e shtresës brinore dhe granulare të epidermës.
Cka,qka,ceshte,cfare,qeshte,çka,çfarë,domethene,dmth, do te thote, definicioni, perkufizimi,shpjegimi, kuptojm,shqip,nenkuptojm,nenkuptimi, eshte,quajme, quhet, kuptimi i fjales, domethnja e fjales, jane, kuptojme me fjalen, termi,paraqet, kuptimi, paraqesin, nocioni, perkufizimi,paraqet,perkufizon,definicioni,definimi,cka kuptojme me termin, cfare do te thote fjala, c’ka,hiperkeratoza,hiperkeratoze,hiperkeratozat 

Çka janë antihistaminikët ?

loading...
Çka janë antihistaminikët ?

Antihistaminikët janë preparate që veprojnë kundër histamines dhe substancave te ngjashme.Cka,qka,ceshte,cfare,qeshte,çka,çfarë,domethene,dmth, do te thote, definicioni, perkufizimi,shpjegimi, kuptojm,shqip,nenkuptojm,nenkuptimi, eshte,quajme, quhet, kuptimi i fjales, domethnja e fjales, jane, kuptojme me fjalen, termi,paraqet, kuptimi, paraqesin, nocioni, perkufizimi,paraqet,perkufizon,definicioni,definimi,cka kuptojme me termin, cfare do te thote fjala, c’ka,antihistaminiket,antihistamina 

Çka është Trihologjia ?

loading...
Çka është Trihologjia ?

Trihologjia është degë e veçantë e dermatologjisë që merret me studimin e qimeve.
Cka,qka,ceshte,cfare,qeshte,çka,çfarë,domethene,dmth, do te thote, definicioni, perkufizimi,shpjegimi, kuptojm,shqip,nenkuptojm,nenkuptimi, eshte,quajme, quhet, kuptimi i fjales, domethnja e fjales, jane, kuptojme me fjalen, termi,paraqet, kuptimi, paraqesin, nocioni, perkufizimi,paraqet,perkufizon,definicioni,definimi,cka kuptojme me termin, cfare do te thote fjala, c’ka,trihologjia,trihologji,trihologjite,trihologjia,trihologjite 

Çka është trikogrami ?

loading...
Çka është trikogrami ?

Trikogrami është metodë laboratorike me të cilën shikohet qimja, posaçërisht rrënja e saj.Cka,qka,ceshte,cfare,qeshte,çka,çfarë,domethene,dmth, do te thote, definicioni, perkufizimi,shpjegimi, kuptojm,shqip,nenkuptojm,nenkuptimi, eshte,quajme, quhet, kuptimi i fjales, domethnja e fjales, jane, kuptojme me fjalen, termi,paraqet, kuptimi, paraqesin, nocioni, perkufizimi,paraqet,perkufizon,definicioni,definimi,cka kuptojme me termin, cfare do te thote fjala, c’ka,trikogrami,trikogram,trikogramet 

Çka është Sclerotisatio (sklerotizimi) ?

loading...
Çka është Sclerotisatio (sklerotizimi) ? 

Sclerotisatio (sklerotizimi) është infiltrat inflamator i lëkurës, që e bën atë fortë të palëvizshëm, jo elastik e të ngjitur me indin e mëposhtëm.Cka,qka,ceshte,cfare,qeshte,çka,çfarë,domethene,dmth, do te thote, definicioni, perkufizimi,shpjegimi, kuptojm,shqip,nenkuptojm,nenkuptimi, eshte,quajme, quhet, kuptimi i fjales, domethnja e fjales, jane, kuptojme me fjalen, termi,paraqet, kuptimi, paraqesin, nocioni, perkufizimi,paraqet,perkufizon,definicioni,definimi,cka kuptojme me termin, cfare do te thote fjala, c’ka,sklerotizimi,sklerotizim,slerotisatio,sklerotizimet  i lekures

Çka është dermatoma ?

loading...
Çka është dermatoma ?

Dermatoma është pjesë e lëkurës që përfshihet në një segment nervor qendror, p.sh. te zosteri.Cka,qka,ceshte,cfare,qeshte,çka,çfarë,domethene,dmth, do te thote, definicioni, perkufizimi,shpjegimi, kuptojm,shqip,nenkuptojm,nenkuptimi, eshte,quajme, quhet, kuptimi i fjales, domethnja e fjales, jane, kuptojme me fjalen, termi,paraqet, kuptimi, paraqesin, nocioni, perkufizimi,paraqet,perkufizon,definicioni,definimi,cka kuptojme me termin, cfare do te thote fjala, c’ka,dermatoma,dermatome,dermatomat, 

Sa është sipërfaqja e Maqedonisë ?

loading...
Sa është sipërfaqja e Maqedonisë ?

Sipërfaqja e e Maqedonisë është 25,333 km2.

sa eshte siperfaqja e republikes se maqedonise,macedonia siperfaqja,

Kush krijoi asgjënë (apo ajo ekzistonte gjithëherë?)

loading...
Kush krijoi asgjënë (apo ajo ekzistonte gjithëherë?)

Sigurisht që një hapësirë aq e madhe siç është Universi duhet të ketë patur ndonjë paraardhës? Ose nuk pati aspak paraardhës? Sido që të jetë, hapësira e Universit nuk u gjet aty vetë, rastësisht.

Ne besimtarët besojmë që Zoti e krijoi atë.

kush krijoi asgjene, asgjeja

Nënë e Baba unë i dua - vjershë

loading...
Nënë e Baba unë i dua - vjershëNën' e baba unë i dua,
Se kujdesen fortë për mua:
Me ushqejnë e më mësojnë,
Pa me veshin, më pastrojnë
Dhe më rritin me mundime,
Me gezim e hidhërime.
Po dhe unë i siguroj
Gjithë të mirat s'i harroj.
Kur të rritem do punoj,
Nën' e baba t'i nderoj.

vjersha,vjershe,poezi,poezia,per,poezite,vargje,vargje per,poezi per.vjersha per femije,vjersha per fmije,nene dhe baben,babain,atin,baben,mamin,mamane,nonen

Atdheu - vjershë

loading...
Atdheu - Odhise Grillo

I mora A-në atit,
ne te ishte dhe nena,
i mora T-në tokes,
ne te ishte edhe zemra,
i mora D-në detit,
ne te ishte dhe qielli,
i mora H-në hënës,
ne te ishte dhe dielli,
i mora E -në erës,
ne te ishte dhe shiu,
i mora U-në ujit,
ne te ish dhe njeriu,
i lidha gjithe bashke...


vjersha,vjershe,poezi,poezia,per,poezite,vargje,vargje per,poezi per.vjersha per femije,vjersha per fmije,atdheun,atdheun,atdhe

Cila ushqime janë të mira për lëkurën ?

loading...
Cila ushqime janë të mira për lëkurën ?

Ushqimet e mira për lëkurën janë: boronica, arra, vajrat e shëndetshme, çaji jeshil dhe uji.

cilat jane ushqimet e mira për lëkurën,ushqimet e mira për lëkurë

Sa gjatë jeton lepuri ?

loading...
Sa gjatë jeton lepuri ?

Jetëgjatësia mesatare për një lepur të egër është 1-2 vjet ndërsa jetëgjatësia mesatare për një lepur të zbutur është 8-10 vjet.

sa jeton lepuri,jeta e lepurit sa vite jeton lepuri,lepuri jetegjatesia

Sa larg është Toka nga Dielli ?

loading...
Sa larg është Toka nga Dielli ?

Toka është larg nga dielli 150 milionë kilometra.

sa eshte larg toka nga dielli,toka nga dielli,toka dhe dielli sa jane larg

Ku dhe kur lindi Adem Jashari ?

loading...
Ku dhe kur lindi Adem Jashari ?


Adem Jashari lindi në Prekaz, në rajonin e Drenicës së Kosovës, më 28 nëntor 1955.

kur lindi Adem Jashari,ne cilin vit lindi Adem Jashari,kur eshte ditelindja e Adem Jasharit

Ku dhe kur lindi Jakup Krasniqi ?

loading...
Ku dhe kur lindi Jakup Krasniqi ?

Jakup Krasniqi lindi në Negrovc të Drenasit më 01.01.1951 , është politikan shqiptar dhe ish zëdhënës politik i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës.

ku lindi jakup krasniqi,ne cilin vend lindi Jakup Krasniqi,ne cilin vit lindi Jakup Krasniqi

Kush e shkroi romanin '' Rruga e shtëpisë sime” ?

loading...
Kush e shkroi romanin '' Rruga e shtëpisë sime” ?

Romanin ,,Rruga e shtëpisë sime” e shkroi Nazmi Rrahmani

Me çfarë pyetjesh gjendet kryefjala ?

loading...
Me çfarë pyetjesh gjendet kryefjala ?

Kryefjala gjendet me pyetjet: cili?, cila?, cilët? dhe kush?.  

Lexo më shumë: Kryefjala

si gjendet kryefjala,qysh gjendet kryefjala,kryefjala gjendja e saj,si dallohet kryefjala

Ku dhe kur vdiq Naim Frashëri ?

loading...
Ku dhe kur vdiq Naim Frashëri ?

Naim Frashëri vdiq më 20 tetor 1900 në Stamboll.

ku vdic naim frasheri,kur vdiq naim frasheri,ne cilin vend vdiq naim frasheri, ne cilin vit vdiq naim frasheri

Cilat janë kontinentet e Botës ?

loading...
Cilat janë kontinentet e Botës ?

Kontinentet e Botës janë: Azia, Afrika, Amerika Veriore, Amerika Jugore, Antarktida, Evropa, Australia.

kontinentet e botes, sa kontinente jane

Kush është ndërtesa më e lartë në botë ?

loading...
Kush është ndërtesa më e lartë në botë ?

Ndërtesa me e lartë në botë është 828 metra e lart(Dubai), e quajtur Burj Khalifa.

si quhet,cila eshte,ndertesa

Cila është kolonia e parë e anglezeve në Amerikë ?

loading...
Cila është kolonia e parë e anglezeve në Amerikë ?

Kolonia e parë e anglezeve në Amerikë është Virgjinia.

cila eshte kolonia e pare angleze ne amerike,shba,

Cili është shteti me sipërfaqen më të madhe në Botë ?

loading...
Cili është shteti me sipërfaqen më të madhe në Botë ?

Shteti me sipërfaqen më të madhe në botë është Rusia pastaj Kanada dhe SHBA.

cili eshte shteti me siperfaqen me te madhe ne bote,katrore

Sa planete janë në sistemin tonë diellor ?

loading...

Sa planete janë në sistemin tonë diellor ?

Rreth diellit, sillen 9 planete.

Më afër diellit ndodhet Merkuri, pak më larg ndodhet Afërdita pastaj gjendet Toka jonë, Marsi, Jupiteri, Saturni, Urani, Neptuni dhe Plutoni.

sa planete jane, sa eshte numri i planeteve

Sa është tensioni normal i gjakut ?

loading...
Sa është tensioni normal i gjakut ?

Tensioni normal i gjakut është 120 / 80.

sa eshte normal shtypja e gjakut,shtypja normale e gjakut,presioni normal i gjakut,tensioni normal i gjakut

Çfarë date është sot ?

loading...
Çfarë date është sot ?

Postime të ngjashme:

Sa është ora sot 

Çfarë dite është sot


Çfarë date është sot, i sati eshte sot,cila dat eshte sot,ora sa eshte,sa eshte sahati sot,sa eshte ora sot

Çfarë dite është sot ?

loading...
Çfarë dite është sot ?
Postime të ngjashme:

Sa është ora sot 

Çfarë date është sot Çfarë dite është sot ?, cila dite eshte sot,sa eshte sahati sot,sa eshte data,data e sotit,sot cfare date eshte,

Sa është ora sot ?

loading...
Sa është ora sot ?  


Postime të ngjashme:

Çfarë dite është sot

Çfarë date është sot
 cfare dite eshte sot,sa eshte data sot,cfare date eshte sot sd

Cilët janë mësuesit e parë shqiptarë ?

loading...
Cilët janë mësuesit e parë shqiptarë ?

Mësuesit e parë shqiptarë janë : Pandeli Sotiri, Petro Nini Luarasi, Naçi Nuçi, Thoma Avrami, dhe të tjerë.


Lexo më shumë: Shkolla e parë shqipe 

mesuesit e pare shqiptare,

Cilët ishin mësuesit e parë shqiptarë ?

loading...
Cilët ishin mësuesit e parë shqiptarë ?

Mësuesit e parë shqiptarë ishin : Pandeli Sotiri, Petro Nini Luarasi, Naçi Nuçi, Thoma Avrami, dhe të tjerë.

Lexo më shumë: Shkolla e parë shqipe

kush jane mesuesit e pare shqiptare,arsimtaret e pare,profesoret e pare,mesimdhenesit e pare

Ku dhe kur u hap shkolla e parë ?

loading...
Ku dhe kur u hap shkolla e parë ?

Shkolla e parë shqipe u hap më 7 mars 1887 në Korçë.

ku,ne cilin vend u hap shkolla e pare shqip,shkolla e pare shqipe ne cilin vit u hap

Kush e zbuloi Auto-tune ?

loading...
Kush e zbuloi  Auto-tune ?

Auto-tune e zbuloi Dr Andy Hildebrand.

Auto-tune shqip,kush e krijoi auto-tune,zbuloj

Ku gjendet lumi më i gjatë në Botë ?

loading...
Ku gjendet lumi më i gjatë në Botë ?

Lumi më i gjatë në Botë gjendet në Afrikë, është lumi Nil me gjatesi 6.671 km.

ku eshte lumi me i gjate,ku ndodhet lumi me i gjate ne bote,lumi me i gjate,me i madh

Cilat janë veprat e Ali Podrimja ?

loading...


Cilat janë veprat e Ali Podrimja ?

Kliko mbi Ali Podrimja për të shikuar postimin përkatës me veprat letrare dhe analizat rreth veprave të tij.


cilat jane veprat e Ali Podrimes,Podrimjes,krijimtaria letr

Sa kilometra katrorë ka gjithsej planeti ynë?

loading...
Sa kilometra katrorë ka gjithsej planeti ynë?

Planeti ynë ka gjithsej 510.072 kilometra katrorë.

sa kilometra i ka toka, sa kilometra i ka toka 

Ku buron Drini i Zi ?

loading...
Ku buron Drini i Zi ?

Drini i Zi buron nga burimi i Shën Naumit dhe rrjedha e tij kalon mes përmes Liqenit të Ohrit.

ku buron drini i zi,

Në cilin shtet gjendet ishulli artificial Donauinsel?

loading...
Në cilin shtet gjendet ishulli artificial Donauinsel?

Ishulli artificial Donauinsel gjendet në Austri.

ku gjendet ishulli donauinsel

Çka studion glaciologjia?

loading...
Çka studion glaciologjia?

Glaciologjia studion akullin.

Cili është qyteti që më së shumti banorë në Evropë?

loading...
Cili është qyteti që më së shumti banorë në Evropë?


Qyteti që më së shumti banorë në Evropë është Stambolli.

cili qytet ka me se shumti banore ne evrope

Kush njihet si "Babai i Gjeografisë"?

loading...
Kush njihet si "Babai i Gjeografisë"?

Si  "Babai i Gjeografisë" njihet Eratostenesi.

baba i gjeografise,kush eshte babai i gjeografise

Cili është shteti i vetëm në botë që ka tri kryeqytete?

loading...
Cili është shteti i vetëm në botë që ka tri kryeqytete?

Shteti i vetëm në botë që ka tri kryeqytete është Afrika Jugore.

shteti qe ka tri kryeqytete

Cilët janë 9 planetet e sistemit tonë diellor ?

loading...
Cilët janë 9 planetet e sistemit tonë diellor ?

9 planetet e sistemit tonë diellor janë: Toka, Merkuri, Afërdita(Venera), Marsi, Jupiteri, Saturni, Urani, Neptuni dhe Plutoni.

cilat jane planetet e sistemit diellor, nente planetet e sistemit tone diellor,sa planete i ka sistemi diellor dhe cilet apo cilat jane ato

Sa planete i ka sistemi ynë diellor dhe cilat janë ato ?

loading...
Sa planete i ka sistemi ynë diellor dhe cilat janë ato ?

Sistemi ynë diellor i ka 9 planete dhe janë: Toka, Merkuri, Afërdita(Venera), Marsi, Jupiteri, Saturni, Urani, Neptuni dhe Plutoni.

sa planetete i ka sistemi jone diellor,sistemi diellor, sa planete ka sistemi diellor,

Cilat janë planetet e sistemit tonë diellor ?

loading...
Cilat janë planetet e sistemit tonë diellor ?

Planetet e sistemit tonë diellor janë: Toka, Merkuri, Afërdita(Venera), Marsi, Jupiteri, Saturni, Urani, Neptuni dhe Plutoni.

cilat jane planetet,cilet jane planetet, e sistemit diellor, sistemi diellor dhe planetet

Cili është Gadishulli më i madh në botë ?

loading...
Cili është Gadishulli më i madh në botë ?

Gadishulli më i madh në botë është Gadishulli i Arabisë me siperfaqe 2.730.000 km katrore.


Postime të ngjashme:

Çka është Gadishulli
 gadishulli me i madh ne bote,kush eshte gadishulli me i madh ne bote

Cili është ishulli më i madh në botë ?

loading...
Cili është ishulli më i madh në botë ?

Ishulli më i madh në bote është Grenlanda me sipërfaqe 2.175.600 km.katrore.

kush eshte ishulli me i madh ne bote,ishulli me i madh nbote

Cili është Oqeani më i vogël ?

loading...
Cili është Oqeani më i vogël ?

Oqeani më i vogël është Oqeani i Ngrirë i Veriut me sipërfaqe 14.090.000 km katrorë.

kush eshte oqeani me i vogel,oqeani me i vogel ne bote

Kush e zbuloi telefonin ?

loading...
Kush e zbuloi telefonin ?

Telefonin e zbuloi Aleksander Graham Bell.


Postime të ngjashme: 

Cila është fjala e parë e përçuar nëpërmjet telefonit


cili e zbuloj telefonin,kush beri zbulimin e telefonit,kush e zbuloi telefonin

Cilat janë gjinitë e emrave ?

loading...
Cilat janë gjinitë e emrave ?

Gjinitë e emrave janë: gjinia mashkullore, gjinia femërore dhe gjinia asnjëjëse.

cilat jane gjinite e emrave, sa gjini ka emri,emri dhe gjinia,

Sa shkronja i ka gjuha shqipe ?

loading...
Sa shkronja i ka gjuha shqipe ?

Gjuha shqipe ka 36 shkronja apo fonema.

lexo me shume: Gjuha shqipe

Cili është i vetmi ushqim që nuk prishet ?

loading...
Cili është i vetmi ushqim që nuk prishet ?

I vetmi ushqim që nuk prishet është mjalti.

Lexo më shumë:  Mjalti

cili ushqim nuk prishet

Cili është qyteti më i madh në Botë ?

loading...
Cili është qyteti më i madh në Botë ?

Qyteti më i madh në Botë është Meksiko Siti i cili ka mbi 15 milionë banorë.

kush eshte qyteti me i madh ne bote per nga numri i banoreve,kryeqyteti me i madh

Cili është qyteti më i ftohtë në Botë ?

loading...
Cili është qyteti më i ftohtë në Botë ?

Qyteti më i ftohtë në Botë është Omjakon me -72 grade Celsius.

kush eshte qyteti me i ftohte ne bote,qyteti me i ftohte ne bote

Cila është republika më e vjetër në Botë ?

loading...
Cila është republika më e vjetër në Botë ?

Republika më e vjetër në Botë është San Marino.

republika me e vjeter

Cili është muskuli më i fortë në trupin e njeriut ?

loading...
Cili është muskuli më i fortë në trupin e njeriut ?

Muskuli më i fortë në trupin e njeriut është gjuha.

muskuli me i fort,me i qendrueshem

Cili është populli me shtatin më të gjatë në Evropë ?

loading...
Cili është populli me shtatin më të gjatë në Evropë ?

Populli me shtatin më të gjatë në Evropë është Hollanda.

populli me i gjate ne evrope,

Ku dhe kur lindi Hashim Thaçi ?

loading...
Ku dhe kur lindi Hashim Thaçi ?

Lindi në Burojë të Skënderajt më 24 prill 1968.

ku lindi hashim thaqi,kur lindi hashim Thaci,kur lindi Hashim Thaci,ne cilin vend lindi hashim thaqi,biografia,jeta dhe vepra

Cilat janë veprat e Sami Frashërit ?

loading...
 Cilat janë veprat e Sami Frashërit ?

Në gjuhën shqipe na la disa vepra me karakter arsimor dhe pedagogjik si “Abetarja e shkronjëtorja” (gramatikë), dramën “Besa”, “Shqipëria ç’ka qënë,ç’është dhe ç’do të bëhetë” etj.

Lexo më shumë: Sami Frashëri

vepra me te rendesishme te sami frasheri,sami frasheri veprat e tij

Cilat janë veprat më të rëndësishme të Luan Starovës ?

loading...
Cilat janë veprat më të rëndësishme të Luan Starovës ?

Veprat më të rëndësishme të tij janë: “Kufijtë e pranverës”, “Njerëz dhe ura”, “Barrikada e kohës”, “Afrime”, “Relacione”, “Miqtë”, “Koha e dhive”, “Librat e babait”, etj.

Lexo më shumë: Luan Starova
 
veprat e luan starova,luan starova veprat letrare, krijimtaria

Me kënd kufizohet Kosova në perëndim ?

loading...
Me kënd kufizohet Kosova në perëndim ?

Në perëndim Republika e Kosovës kufizohet me Mailin e Zi dhe Shqipërinë. 

me cilat shtet kufizohet Kosova ne Perendim

Në cilin vit u fundos Titaniku ?

loading...
Në cilin vit u fundos Titaniku ?

Anija Titanik u fundos në vitin 1912.

kur u fundos anija titanik,Anija Titanik ne cilin vit u fundos

Sa herë është Dielli më i madh se Toka ?

loading...
Sa herë është Dielli më i madh se Toka ?

Dielli është 1 milion e treqind mijë herë më i madh se Toka.

Lexo më shumë: Dielli 

sa eshte dielli i madh,sa here eshte dielli,sa i madh eshte dielli,toka vs dielli

Sa larg është Dielli nga Toka ?

loading...
Sa larg është Dielli nga Toka ?

Dielli është larg nga toka 150 milionë kilometra.

Lexo më shumë: Dielli 

sa eshte larg dielli nga toka,distanca e diellit nga toka,cfare distance ka dielli nga toka 

Nga cilat elemente përbëhet Dielli ?

loading...
Nga cilat elemente përbëhet Dielli ?

Dielli përbëhet kryesisht nga hidrogjeni dhe heliumi.

Lexo më shumë: Dielli 

cilat elemente e perbejne diellin,dielli

Nga përbëhet dielli ?

loading...
Nga përbëhet dielli ?

Dielli përbëhet kryesisht nga hidrogjeni dhe heliumi.

Lexo më shumë: Dielli


përbërja e diellit,

Me kënd kufizohet Kosova ?

loading...
Me kënd kufizohet Kosova ?

Kosova kufizohet në veri me Serbinë, në juglindje me Maqedoninë, në jugperëndim me Shqipërinë dhe në perëndim me Malin e Zi.

me cilat shtet kufizohet Kosova,Kosova kufizimi gjeografik,

Gimi u lag - vjershë

loading...
Gimi u lag

Pata bën ga, ga, ga
Kërkon bibat ku i ka
Rosa bën mak, mak, mak
Rosë e vogël eja pak.

Patat, rosat u larguan,
Një ujë lumi u freskuan.
Ga, ga, ga e mak, mak, mak,
Gimi i vogël, pse u lag ?


vjersha,vjershe,poezi,poezia,per,poezite,vargje,vargje per,poezi per.vjersha per femije,vjersha per fmije,gimin,rosat,patat,bibat,

Qysh mi blloku faqet me permbajtje 18+ ?

loading...
Qysh mi blloku faqet me permbajtje 18+ ?

Kliko mbi titullin e meposhtem per te lexuar artikullin perkates


Mbroni fëmijët tuaj nga faqet Pornografike


si me i blloku faqet pornografike,bllokimi i faqeve porno,si mi blloku faqet me permbajtje 18+, si ti bllokoj faqet me permbajtje 18 +

World Soccer Champion - play online

loading...

World Soccer Champion, play online,play games online,loje me futboll online,lojra me futboll onllajn,loje me top,lojna me top,lojna me futboll

Tennis Grand Slam - play online

loading...


play online, tennis grand slam,lojna me tenis,lojra me tenis,lojnat me tenis

Rifleman

loading...
Rifleman
 lojra me luften e dyte boterore,loje me luften e dyte boterore,loje per luften e dyte boterore

Monster Trucks Nitro 2 play online

loading...
Monster Trucks Nitro 2
Monster Trucks Nitro 2 play online, best games,top games,best of the games

Commando 2

loading...
Commando 2
comando 2,comando, comando games,play online,play now,comando

Commando Assault

loading...
Commando Assault 

 Commando Assault games, play online,play now,how to play,

Kur dhe ku lindi Vehbi Kikaj ?

loading...
Kur dhe ku lindi Vehbi Kikaj ?

Vehbi Kikaj lindi në Lupç të Poshtëm të Podujevës në vitin 1942.

Nëse doni të lexoni më shumë rreth jetës së tij kliko mbi  Vehbi Kikaj

ku lindi vehbi kikaj,ne cilin vend lindi vehbi kikaj,kur lindi vehbi kikaj

Çka është monarkia ?

loading...
Çka është monarkia ?


Monarkia është formë qeverisjeje në të cilën pushteti më i lartë është në duart e një monarku.

                                                        Ose

Monarkia është mbretëri ose qeverisje e shtetit nga një person i vetëm i cili quhet mbret , car, sulltan, apo perandor.Cka,qka,ceshte,cfare,qeshte,çka,çfarë,domethene,dmth, do te thote, definicioni, perkufizimi,shpjegimi, kuptojm,shqip,nenkuptojm,nenkuptimi, eshte,quajme, quhet, kuptimi i fjales, domethnja e fjales, jane, kuptojme me fjalen, termi,paraqet, kuptimi, paraqesin, nocioni, perkufizimi,paraqet,perkufizon,definicioni,definimi,cka kuptojme me termin, cfare do te thote fjala,monarki,monarkia,monarkite,monarkia shqip,monarkija
 

Çka është autokracia ?

loading...
Çka është autokracia ?

Autokracia është formë e qeverisjes në të cilën pushteti apo sundimi i shtetit është në duart e një njeriu të vetëm.Cka,qka,ceshte,cfare,qeshte,çka,çfarë,domethene,dmth, do te thote, definicioni, perkufizimi,shpjegimi, kuptojm,shqip,nenkuptojm,nenkuptimi, eshte,quajme, quhet, kuptimi i fjales, domethnja e fjales, jane, kuptojme me fjalen, termi,paraqet, kuptimi, paraqesin, nocioni, perkufizimi,paraqet,perkufizon,definicioni,definimi,cka kuptojme me termin, cfare do te thote fjala,autokraci,autokracia,autokracite,autokracija
 

Autoshkolla testi 3

loading...
Autoshkolla testi 3


Nëse doni më shumë teste kliko mbi Autoshkolla
autoshkolla testet online,autoshkolla online,autoshkolla testet,provimet,provimet e autoshkolles,testet e autoshkolles,autoshkolla shqip,pytje pergjigje

Tjerat postime

1 Prilli (1) 1 qershori (2) 10 (1) 17 shkurti (7) 28 nentori (7) 28 Nëntori (2) 5 (1) 7 (6) 7 marsi (7) 8 (1) 8 marsi (5) 9 (1) Abanozi (1) Abasidët (1) Abazoni (1) Abdesi (1) Abdylazis Islami (1) Abetarja (3) Ablacioni (1) Abrazioni (1) Abscesi (1) Absent radial pulse (1) Abshisa (1) Absolventi (1) Absorbentët (1) Absorbimi (2) Acari (1) ACE inhibitors (2) Acetoni (1) Acidet (1) Acidet biliare (1) Acidet yndyrore (2) Acidi askorbik (1) Acidi borik (1) Acidi folik (6) Acidi laktik (1) Acidi nikotinik (1) Acidi nitrik (2) Acidi parinarik (1) Acidi piruvik (1) Acidofil (1) Acute mitral regurgitation (1) Acute pericarditis (2) Adaptimi (1) Adelina Mamaqi (4) Adem Gajtani (2) Adem Jashari (3) Adem Ramadani (2) Adenohipofiza (1) Adenokarcinoma (1) Adenoma (1) Adeti (1) Adoleshenca (1) Adolf Hitler (1) Adoptimi (1) Adrenalina (1) Adresa (32) Adsense (3) Aerob (1) Aeroplani (1) Afarizmi (1) Afazia (2) Afazia motorike (1) Afazia përçuese (1) Afazia senzorike (1) Afekti (1) Afërdita (2) Afonia (1) Aforizma (3) Afrika (2) Afta (1) Afёrdita (1) Ag Apolloni (3) AgBiMed (1) Agjentët ekonomik (1) Agjentët infektivë (1) Agjerimi (6) Agjërimi (2) Agnesa Mahalla (6) Agnozioni (1) Agon Bislimi (7) Agrafia (1) Ahireti (1) Ahmedizmi (1) AIDS (11) Ajri (3) Akarcidet (1) AKI (3) Akilia (1) Akiloza (1) Aknemia (1) Aknet (2) Akomia (1) Akondroplazia (1) Akor (1) Akorea (1) Akoria (1) Akralis (1) Akranestezia (1) Akrastezia (1) Akrepi (1) Akromatizmi (1) Akromatociti (1) Akromatopsia (1) Akromatoza (1) Aksidentet e trafikut (3) Aksidenti (1) Aktinidet (1) Aktori (1) Aktrimi (1) Akulli (1) Akullorja (1) Akupunktura (1) Albatros Rexhaj (1) Albatrosi (3) Alber Kamy (1) Albin Kurti (1) Albumina (1) Aldosteroni (1) Alegoria (2) Alergjeni (1) Alergjia (2) Alergologjia (1) Alfabeti (1) Alfentanili (1) Algat (1) Algat blu te gjelbra (2) Algoritmi (1) Ali Asllani (2) Ali Pasha (1) Ali Podrimja (4) Aliazhet e hekurit (3) Aliazhi (1) Alibia (1) Alienët (2) Aliteracioni (1) Alkoolet (1) Allahu (2) Almedin Ejupi (2) Alpet Shqiptare (1) Alpha-blockers (1) Alternatori (1) Altin Cekodhima (1) Altruizmi (3) Alveolet (1) Ambasada (2) Ambulatory blood pressure recording (1) Amerika Jugore (2) Amerika Veriore (2) Amilaza (1) Amiloidoza (2) Amin (1) Aminat biogjene (1) Aminoacidet (2) Amoniaku (1) Amplituda (1) Amputacioni (1) Anafaza (1) Anafillaksa (1) Anafora (1) Analiza (11) Analiza dhe komenti i poezisë ''Albatrosi'' të Sharl Bodlerit (1) Analiza e dramës ''Cuca e maleve'' (1) Analiza e dramës ''Emira'' (2) Analiza e dramës ''Gof'' (1) Analiza e dramës ''Varri i qyqes'' (1) Analiza e komedisë ''Bretkosat'' (1) Analiza e komedisë ''Shumë zhurmë për asgjë'' (1) Analiza e komedisë ''Zogjtë'' (1) Analiza e novelës ''Plaku dhe deti'' (1) Analiza e poemës '' Çajld Haroldi'' (1) Analiza e poemës '' Erveheja'' (1) Analiza e poemës '' Liria'' (1) Analiza e poemës '' Scodra'' (1) Analiza e poemës '' Serafina Topia'' (1) Analiza e poemës ''Andrra e jetës Zoga'' (1) Analiza e poemës ''Bukuria'' (1) Analiza e poemës ''Eneida'' (1) Analiza e poemës ''Garda Krutane'' (1) Analiza e poemës ''I tretuni'' (1) Analiza e poemës ''Iliada'' (1) Analiza e poemës ''Kënga e Sprasme e Balës'' (1) Analiza e poemës ''Lissus'' (1) Analiza e poemës ''Odisea'' (1) Analiza e poemës ''Te dheu i huaj'' (1) Analiza e poemës ''Vaji i bylbylit'' (1) Analiza e poemës Bagëti e Bujqësi'' (1) Analiza e poezisë ''Paraja'' të Hasan Zyko Kamberit (1) Analiza e poezisë së Ali Podrimjes (1) Analiza e poezisë së Azem Shkrelit (1) Analiza e poezisë së Din Mehmetit (1) Analiza e poezisë së Pablo Nerudës (1) Analiza e romanit '' Bardha e Temalit'' (1) Analiza e romanit '' Dikush më buzëqeshte'' (1) Analiza e romanit '' I huaji'' (1) Analiza e romanit '' Lufta dhe paqja'' (1) Analiza e romanit '' Xha Gorio'' (1) Analiza e romanit ''Don Kishoti'' - Miguel Servantes (1) Analiza e romanit ''Era dhe Lisi'' (1) Analiza e romanit ''Gjenerali i ushtrisë së vdekur'' (1) Analiza e romanit ''Karvani i bardhë'' (1) Analiza e romanit ''Kështjella'' (1) Analiza e romanit ''Kronikë në gur'' (2) Analiza e romanit ''Lumi i vdekur'' (1) Analiza e romanit ''Njeriu me top'' (1) Analiza e romanit ''Oh'' (1) Analiza e romanit ''Para Agimit'' (1) Analiza e romanit ''Përsëri në këmbë'' (1) Analiza e romanit ''Piramida'' (1) Analiza e romanit ''Rruga e shtëpisë sime'' (1) Analiza e romanit ''Shkëlqimi dhe rënia e shokut Zylo'' (1) Analiza e romanit ''Viti i mbrapshtë'' (1) Analiza e tragjedisë ''Hamleti'' - William Shakespeare (1) Analiza e tragjedisë ''Mbreti Lir'' (1) Analiza e tragjedisë ''Persët'' (1) Analiza e tregimit ''Kukulla të ngrira'' (1) Analiza e veprave të Ali Podrimjes (1) Analiza e veprave të Anton Pashkut (1) Analiza e veprave të Sharl Bodlerit (1) Analiza e veprës '' Prometeu i mbërthyer'' (2) Analiza e veprës ''Epi i Gilgameshit'' (1) Analiza e veprës ''Komedia Hyjnore'' (1) Analiza e veprës ''Shqipëria Çka qenë (1) Analiza e veprës ''Vdekja më vjen prej syve të tillë'' (1) Analiza e veprës ''Zani i zemrës'' (1) Analiza letrare (155) Analizatoret (1) Anamorava (1) Anasarka (1) Anatoksina (1) Anatomia (128) Anatomia patologjike (5) Anatria (1) Andon Zako Çajupi (7) Androgjenet (1) Andromeda (1) Andrra e jetës Zoga (1) Anekdota (2) Anekdotat (2) Anemia (1) Anemia mikrocitare hipokrome (1) Anemia pernicioze (1) Anesteziologjia (19) Anestezioni lokal (1) Aneurizma (1) Angina pectoris (10) Angina pektoris (1) Angiografia cerebrale (1) Angioplasty (1) Anijet (1) Anijet kozmike (1) Animacione (1) Animizmi (1) Anionet (2) Anketa (1) Ankthi (1) Anomalia (1) Anomalite e refraktimit (4) Anomaloskopi (1) Antarktida (2) Antibiotikët (1) Antibioza (1) Anticoagulants (1) Antidiabetiket oral (2) Antidiaroikët (1) Antidot (1) Antiemetikët (1) Antigjenet (3) Antioksidant (1) Antisepsa (1) Antisteriliteti (1) Antiteza (2) Antitrupat (2) Anton Pashku (6) Anton Santori (1) Antonimet (1) Antraksi (1) Antropometria (1) Antroponoza (1) Antropozoonoza (1) Anuria (1) Anza e Henleut (2) Aortic and mitral valve disease (1) Aortic coarctation (2) Aortic regurgitation (2) Aortic sclerosis (1) Aortic stenosis (6) Aparatet e anijeve kozmike (1) Aparatet elektrotermike (1) Aparati jukstaglomerular (1) Apele per ndihme (1) Apex beat (1) Apnea (1) Apoptoza (1) Apostrofa (1) Apraksia (4) Arabët (2) Argëtimi (1) Ari (1) Aristoteli (1) Aristrokracia (1) Ariu (2) Arkiva (30) Aroma (1) Arseniku (1) Arshi (1) Arsimi (2) Arsimimi shëndetësor (1) Arteria (1) Arterioskleroza (3) Artikulacioni (1) Artiola (1) Asdreni (5) Asepsa (1) Ashensori (1) Asidenti (2) Asonaca (1) Aspergilloza (1) Astenosfera (1) Asteroidi (1) Astigmatizmi (1) Astrit Lulushi (1) Atdheu (3) Ateizmi (1) Atelektaza (2) Ateromatoza (1) Ateroskleroza (4) Atmosfera (2) Atomet (4) Atomi (3) Atrial fibrillation (7) Atrial septal defect (7) Atrofia (3) Atrofia e bulbusit (1) Australia (2) Austria (1) Autizmi (7) Autobiografia (1) Autobusi (1) Autochthonous (1) Autoimuniteti (1) Autokracia (1) Automobili (1) Autopsia (2) Autosaldues (1) Autoshkolla (21) Autovaksina (1) Avaz (1) Avirulenca (1) Avni Tafili (17) Avulli (1) Azia (2) Baba (3) Bacterial endocarditis (3) Bagëti e bujqësi (4) Bajram Curri (1) Bajrami (1) Bakri (11) Bakteremia (1) Bakteret (7) Balanitis (1) Balena (1) Baleti (1) Balistika (2) Balistika e jashtme (1) Balistika kriminalistike (1) Ballkani (1) Balloon valvuloplasty (1) Bankat (1) Banori dhe shpresa e tij (1) Barcoleta (6) Bari (1) Barnat (7) Barnat antikanceroze (1) Barnat ekpektorante (1) Barnat kundër motilitetit (1) Barnat kunder ulqeres peptike (1) Barnat kunder vjelljes (1) Bashkëtingëlloret (1) Bashkëtinglloret (1) Bashkia (1) Bebeza (2) Bedri Dedja (1) Beduinët (1) Behgjet Pacolli (1) Bekir Halimi (24) Bërrylat (1) Bërthama (2) Besa - Besë (1) Besa e Konstandinit (1) Besim Muhadri (1) Besimet monoteiste (1) Besimi (1) Beta-blockers (1) Biandria (2) Bibliografia (1) Bicikleta (1) Bifurkacioni (1) Big Bangu (1) Bigamia (2) Bilal Golemi (1) Bilal Xhaferri (1) Bimet (1) Bimët e gjelbra (1) Biocenoza (1) Biocenozat (1) Biofizika (1) Biografia (82) Biokimia (45) Biokimia klinike (1) Biologji test (192) Biologjia (46) Biologjia molekulare (2) Bioprosthetic valve (1) Biosfera (1) Biosistematika (1) Biotopet (2) Biznesi (1) Bjeshkët e Nemuna (1) Blalock-Taussig shunt (1) Blej (3) Bleta (2) Bllokatoret e receptoreve H2 histaminike (1) Bodrumi (1) Bomba atomike (1) Bomba me hidrogjen (1) Bora (4) Borgjezi fisnik (1) Borgjezia (1) Borxhi (1) Bradikardia (1) Bregdeti (1) Brenga (1) Breshka (1) Bretkosa (2) Brikenë Meha (1) Bronkiolet (1) Bronkopneumonia (1) Brucelloza (2) Budizmi (1) Bufi (1) Bujku (1) Bukuria (1) Bukuroshja e Fjetur (1) Buqja (1) Burimi i infeksionit (1) c (1) Ç’u Mbush Mali (1) Çajld Haroldi (1) Calcium channel blockers (1) Calor (1) Çamëria (1) Cardiac defibrillators (1) Cardiology (74) Çarls Dikens (1) Carotid artery pulsations (1) CEFTA (1) Çeliku (2) Celuliti i orbites (1) Celuloza (3) Centralet elektrike (2) Çështë dhe Çdo të bëhet'' (1) CGI animation (1) Chest pain (1) Choki (1) Choroidal neovascularization (1) Chronic mitral regurgitation (1) Chronotropic incompetence (1) Ciankobalamina (1) Cigarja (1) Cikli kardiak (1) Cikli pentozik (1) Cikloni (1) Ciklopegjiket (1) Cilësia (1) Cirroza (6) Ciruset (1) Citati (1) Citoliza (1) Citoplazma (3) Çka është Seuli? (1) Coarctation of aorta (2) Collapsing pulse (1) Complications of infective endocarditis (1) Complications of prosthetic valves (1) Congenital heart diseases (1) Constrictive pericarditis (4) Continuous murmurs (1) Copat e huaja (2) Copat e huaja intrabulbare (4) Copat e huaja metalike ne korne (1) Copat e huaja ne korne (2) Cor bovinum (1) Corpus callosum (3) Corpus uteri (1) Cuca e maleve (2) Cunami (1) Cyanosis (1) Daja (1) Dakriocistiti (4) Dakriocistiti akut flegmonoz (2) Daktiloskopia (3) Dallendyshet (2) Daltonizmi (1) Daniel Defo (1) Dante Aligeri (3) Dante Aligieri (1) Dantroleni (6) Dardha (1) Dashuria (4) Daut Demaku (9) definicione (2) Degradimi (1) Dekameroni (1) Dekanati (1) Dekarboksilimi (1) Dekarboksilimi i aminoacideve (1) Deluzioni (1) Demografia (3) Demokracia (2) Demonet (1) Dendesia (1) Depedikulimi (1) Depresioni (1) Deratizimi (1) Derdhja (1) Dermatologjia (27) Dermatophyta ingu