Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Oligarkia

Çka është oligarkia ?

1. hist. Formë qeverisjeje në kohën e vjetër e në mesjetë, kur pushtetin e kishte në duart e veta një rreth shumë i ngushtë skllavopronarësh e aristokratësh të pasur, të cilët shtypnin e shfrytëzonin pa mëshirë robërit e shtresat e varfra; përmb. grupi i vogël sundues në këtë formë qeverisjeje. Oligarkia skllavopronare (aristokrate). Lufta kundër oligarkisë.   2. Sundimi politik dhe ekonomik i një grupi të vogël miliarderësh në vendet imperialiste, të cilët përfaqësojnë diktaturën e kapitalit financiar dhe të monopoleve; përmb. pronarët e monopoleve të mëdha që bëjnë pjesë në këtë grup dhe që nxjerrin fitime të shumta duke shfrytëzuar egërsisht masat e gjera punonjëse në vendet kapitaliste, si edhe vendet e prapambetura. Oligarkia financiare. cka eshte oligarkia,ceshte oligarkia,cfare eshte oligarkia,qka eshte oligarkia,qeshte oligarkia,oligarkia shqip,oligarkia definicion

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more