Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Keshilla. Show all posts
Showing posts with label Keshilla. Show all posts

Disa këshilla për lidhjen në largësi

 


Jo gjithmonë gjërat në një lidhje shkojnë ashtu siç i ke planifikuar. Madje, mund të ndodhë që të shkojnë shumë më keq sesa mund të ishte marrë me mend. Si të jetosh një lidhje në largësi? Si të shmangësh, që ajo flaka të mos shuhet për shkak të disa kilometrave largësi?

Nuk përbën aspak çudi që gjatë një udhëtimi pune apo në muajin e pushimeve, apo qoftë edhe në një shëtitje të thjeshtë ose njohje të rastësishme, të dashurohesh me dikë. Dhe sigurisht që ndodh shumë shpesh, që ky "dikë" të mos ta ketë shtëpinë te pallati përballë shtëpisë tënde.

Por edhe në ndodhtë që të mos jesh e detyruar të bësh shumë rrugë për të arritur te shtëpia e tij, sepse fati e deshi që të jetoni në një qytet, me mijëra arsye mund të bëhen shkak që ai të transferohet në një vend tjetër, pa përjashtuar këtu edhe mundësinë e një shteti tjetër.

Arsye pune, studimi, çështje familjare e të tjera të këtij lloji, mund të bëhen shkaku që nga partneri yt të të ndajnë qindra kilometra largësi, mbase edhe mijëra. Dhe në raste të tilla, jo gjithmonë mund të ndodhë të gjesh një zgjidhje ideale të tipit "Do të vij me ty"; "Do të jetoj me ty kudo që të shkosh" dhe kjo, në të shumtën e rasteve shkakton probleme ndonjëherë aq të mëdha, sa përfundimi aspak i lumtur do të ishte fundi i lidhjes njëherë e përgjithmonë, pavarësisht se duheni, pavarësisht se midis jush gjërat shkonin shumë mirë.

Largësia nuk është asnjëherë një aleat i mirë për një lidhje. Sepse ajo, siç thonë më të vjetrit, është si era, shuan zjarret e vegjël dhe ndez të mëdhenjtë. Pastaj largësia shkakton dhimbje, vuajtje, keqkuptime dhe xhelozi. Ka në mes edhe pak ndjenjë fajësie, sepse mund të të paraqiten shumë raste dhe jo gjithmonë është kaq e thjeshte t'u thuash "jo".

Me pak fjalë, nuk duam të japim zgjidhje që nuk ekzistojnë. Thjesht u japim disa këshilla atyre që janë duke përjetuar një lidhje në largësi. Disa sugjerime për të administruar më mirë këtë situatë, në pritjen që nuk mbaron thuajse kurrë, që gjërat të ndryshojnë për mirë dhe më në fund të piqen kushtet që ti të kesh mundësi të bashkohesh me të dashurin tënd.
 


Jo gjithmonë gjërat në një lidhje shkojnë ashtu siç i ke planifikuar. Madje, mund të ndodhë që të shkojnë shumë më keq sesa mund të ishte marrë me mend. Si të jetosh një lidhje në largësi? Si të shmangësh, që ajo flaka të mos shuhet për shkak të disa kilometrave largësi?

Nuk përbën aspak çudi që gjatë një udhëtimi pune apo në muajin e pushimeve, apo qoftë edhe në një shëtitje të thjeshtë ose njohje të rastësishme, të dashurohesh me dikë. Dhe sigurisht që ndodh shumë shpesh, që ky "dikë" të mos ta ketë shtëpinë te pallati përballë shtëpisë tënde.

Por edhe në ndodhtë që të mos jesh e detyruar të bësh shumë rrugë për të arritur te shtëpia e tij, sepse fati e deshi që të jetoni në një qytet, me mijëra arsye mund të bëhen shkak që ai të transferohet në një vend tjetër, pa përjashtuar këtu edhe mundësinë e një shteti tjetër.

Arsye pune, studimi, çështje familjare e të tjera të këtij lloji, mund të bëhen shkaku që nga partneri yt të të ndajnë qindra kilometra largësi, mbase edhe mijëra. Dhe në raste të tilla, jo gjithmonë mund të ndodhë të gjesh një zgjidhje ideale të tipit "Do të vij me ty"; "Do të jetoj me ty kudo që të shkosh" dhe kjo, në të shumtën e rasteve shkakton probleme ndonjëherë aq të mëdha, sa përfundimi aspak i lumtur do të ishte fundi i lidhjes njëherë e përgjithmonë, pavarësisht se duheni, pavarësisht se midis jush gjërat shkonin shumë mirë.

Largësia nuk është asnjëherë një aleat i mirë për një lidhje. Sepse ajo, siç thonë më të vjetrit, është si era, shuan zjarret e vegjël dhe ndez të mëdhenjtë. Pastaj largësia shkakton dhimbje, vuajtje, keqkuptime dhe xhelozi. Ka në mes edhe pak ndjenjë fajësie, sepse mund të të paraqiten shumë raste dhe jo gjithmonë është kaq e thjeshte t'u thuash "jo".

Me pak fjalë, nuk duam të japim zgjidhje që nuk ekzistojnë. Thjesht u japim disa këshilla atyre që janë duke përjetuar një lidhje në largësi. Disa sugjerime për të administruar më mirë këtë situatë, në pritjen që nuk mbaron thuajse kurrë, që gjërat të ndryshojnë për mirë dhe më në fund të piqen kushtet që ti të kesh mundësi të bashkohesh me të dashurin tënd.

Nëse je i zoti, vrit me...

Nëse je i zoti, vrit me heshtje dhe jo me fjalë. Goja gjithmonë ka dalë e humbur para mendjes..!
Nëse je i zoti, vrit me heshtje dhe jo me fjalë. Goja gjithmonë ka dalë e humbur para mendjes..!

Po të mësonim për çdo ditë nga një mësim të mirë

Të dashurit e mi,
Po të mësonim për çdo ditë nga një mësim të mirë, në fund të vitit do të ishim më të pasur për 365 mësime.
Dashuria dhe dituria kur të ndahen me të tjerët-shumëzohen.
Mos e ndal vetëm për vete diturinë, se askush nuk mund të jetojë vetëm në këtë botë.
Për JU, me shumë dashuri,  Daut Demaku
Të dashurit e mi,
Po të mësonim për çdo ditë nga një mësim të mirë, në fund të vitit do të ishim më të pasur për 365 mësime.
Dashuria dhe dituria kur të ndahen me të tjerët-shumëzohen.
Mos e ndal vetëm për vete diturinë, se askush nuk mund të jetojë vetëm në këtë botë.
Për JU, me shumë dashuri,  Daut Demaku

Bëhu i sinqertë !!!

Bëhu i sinqertë !!!
Fjalët, pretendimet, parullat, zëri i lartë, pozita, dituria, adhurimi, postimet, komentet, këshillat,...., nuk vlejnë nëse nuk je i sinqertë, andaj:
Bëhu i sinqertë !!!Burimi: Senad Ramadani
 
Bëhu i sinqertë !!!
Fjalët, pretendimet, parullat, zëri i lartë, pozita, dituria, adhurimi, postimet, komentet, këshillat,...., nuk vlejnë nëse nuk je i sinqertë, andaj:
Bëhu i sinqertë !!!Burimi: Senad Ramadani
 

Mos e dërgo shokun aty ku nuk duhet

Mos e dërgo shokun aty ku nuk duhet. Largohu ti prej atij. Nuk dihet saktësisht, ndoshta ti je ai që duhet të shkosh aty ku nuk duhet, ndaj mos u ngut e mos u bën hut o njeri!Burimi:Iljasa Salihu
 
Mos e dërgo shokun aty ku nuk duhet. Largohu ti prej atij. Nuk dihet saktësisht, ndoshta ti je ai që duhet të shkosh aty ku nuk duhet, ndaj mos u ngut e mos u bën hut o njeri!Burimi:Iljasa Salihu
 

Dëgjo mirë

Dëgjo mirë:
Thotë Muhamedi alejhi selam, Allahu i Madhëruar urren çdo:
1.Mendjemadh ndaj të vërtetës dhe mospranues i saj
2.Person i cili lëvdohet për atë çka nuk e posedon dhe mbahet kryelartë
3.Person që ngrit zërin nëpër tregje
4.Personin që flenë si kufomë pa u zgjuar natën për ibadet, ndërsa gjatë ditës punon si gomar vetëm për dunja !!!


Burimi: Senad Ramadani
Dëgjo mirë:
Thotë Muhamedi alejhi selam, Allahu i Madhëruar urren çdo:
1.Mendjemadh ndaj të vërtetës dhe mospranues i saj
2.Person i cili lëvdohet për atë çka nuk e posedon dhe mbahet kryelartë
3.Person që ngrit zërin nëpër tregje
4.Personin që flenë si kufomë pa u zgjuar natën për ibadet, ndërsa gjatë ditës punon si gomar vetëm për dunja !!!


Burimi: Senad Ramadani

Nëse dështon në realizimin e ëndrrave tuaja

"Nëse dështon në realizimin e ëndrrave tuaja ndërro mënyrat por mos ndërro parimet, sepse drunjtë i ndërrojnë gjethet por jo edhe rrënjët".
‪#‎vetëzhvillim‬

Burimi: Bekir Halimi
"Nëse dështon në realizimin e ëndrrave tuaja ndërro mënyrat por mos ndërro parimet, sepse drunjtë i ndërrojnë gjethet por jo edhe rrënjët".
‪#‎vetëzhvillim‬

Burimi: Bekir Halimi

Mos u bëni shkaktarë që të shkatërroni jetën e vajzës suaj duke e martuar me dikë që ajo nuk do

Prindër të nderuar:
Mos u bëni shkaktarë që të shkatërroni jetën e vajzës suaj duke e martuar me dikë që ajo nuk do.
Thotë Muhamedi alejhi selam:" Martohuni me ato që i doni"
Mashkulli mund ti posedoj vetëm dy mangësi: Mungesë të besimit dhe mungesë të edukatës dhe moralit.
Varfëria, origjina, nacionaliteti, shkollimi, pozita,martesa,..., në Islam nuk llogariten mangësi.
Më mirë e varfër dhe e lumtur
se e pasur gjithnjë duke vuajtur !!!


Burimi: Senad Ramadani
Prindër të nderuar:
Mos u bëni shkaktarë që të shkatërroni jetën e vajzës suaj duke e martuar me dikë që ajo nuk do.
Thotë Muhamedi alejhi selam:" Martohuni me ato që i doni"
Mashkulli mund ti posedoj vetëm dy mangësi: Mungesë të besimit dhe mungesë të edukatës dhe moralit.
Varfëria, origjina, nacionaliteti, shkollimi, pozita,martesa,..., në Islam nuk llogariten mangësi.
Më mirë e varfër dhe e lumtur
se e pasur gjithnjë duke vuajtur !!!


Burimi: Senad Ramadani

Në fillim e merr një gotë alkool, pastaj...

Në fillim e merr një gotë alkool, pastaj gota e merr gotën tjetër, dhe ne fund gota të merr ty.
Përkthim
*Kujdes nga ky haram.Burimi: Valdet Kamberi
 
Në fillim e merr një gotë alkool, pastaj gota e merr gotën tjetër, dhe ne fund gota të merr ty.
Përkthim
*Kujdes nga ky haram.Burimi: Valdet Kamberi
 

Kujdes nga:

Kujdes nga:
Vendimi i gabuar dhe nga ai i vonuar,
sepse dyjat mund të jenë shkas për një mision të dështuar.

Burimi: Senad Ramadani
Kujdes nga:
Vendimi i gabuar dhe nga ai i vonuar,
sepse dyjat mund të jenë shkas për një mision të dështuar.

Burimi: Senad Ramadani

Dallohu me çka të duash, por mos u bëj mendjemadh!

Dallohu me çka të duash, por mos u bëj mendjemadh!

Kundërshto kë të duash, por mos e fyej askënd!

Hidhërohu si dhe sa të duash, por mos e lëndo askënd!

Vepro çfarë të duash, por mos e dëmto askënd!

Përshtati: Valdet Kamberi
Dallohu me çka të duash, por mos u bëj mendjemadh!

Kundërshto kë të duash, por mos e fyej askënd!

Hidhërohu si dhe sa të duash, por mos e lëndo askënd!

Vepro çfarë të duash, por mos e dëmto askënd!

Përshtati: Valdet Kamberi

O ti qe rrine zgjuar ne facebook, twiter dhe rrjete tjera sociale

O ti qe rrine zgjuar ne facebook, twiter dhe rrjete tjera sociale, a nuk i jep lemoshe vetes tende dy rekate namaz ne pjesen e trete te fundit te nates...?
Do te ishte me mire per ty se kjo bote me gjithe cka ka ne te.
Perkthim.

Burimi: Valdet Kamberi

O ti qe rrine zgjuar ne facebook, twiter dhe rrjete tjera sociale, a nuk i jep lemoshe vetes tende dy rekate namaz ne pjesen e trete te fundit te nates...?
Do te ishte me mire per ty se kjo bote me gjithe cka ka ne te.
Perkthim.

Burimi: Valdet Kamberi

K U J D E S ! ! ! Vëllezër e veçanërisht ju motra!!!K U J D E S ! ! !Keni kujdes kur të shkoni nëpër butiqe të ndryshme
dhe provoni rroba në zhveshtore për ti blerë ato.
Sepse pasi që ndodhin vjedhje të ndryshme në zhveshtore
shumë butiqe i instalojn kamerat prapa pasqyreve të cilat janë të tejdukshme
dhe nga të cilat mund të të sheh pronari i dyqanit dhe mund të të ingjizoj ty duke provuar rroba dhe pastaj ti publikoj ato në internet.
 

Me një gjë të till mund edhe të keqpërdoret nderi yt dhe mund të të rrezikohet jeta jote familjare.
 

Andaj provoni pasqyret brenda zhveshtoreve duke e prekur pasqyren me dorë, nëse gishti është afër ( si në foton nr 1 ) ajo është pasqyrë normale, por nëse është gishti i larguar ( si në foton nr 2 ) atëherë ajo është pasqyrë e tejdukshme, dhe mund të ketë ndonjë kamerë të instaluar pikërisht prapa asaj pasqyre.


K U J D E S ! ! !Keni kujdes kur të shkoni nëpër butiqe të ndryshme
dhe provoni rroba në zhveshtore për ti blerë ato.
Sepse pasi që ndodhin vjedhje të ndryshme në zhveshtore
shumë butiqe i instalojn kamerat prapa pasqyreve të cilat janë të tejdukshme
dhe nga të cilat mund të të sheh pronari i dyqanit dhe mund të të ingjizoj ty duke provuar rroba dhe pastaj ti publikoj ato në internet.
 

Me një gjë të till mund edhe të keqpërdoret nderi yt dhe mund të të rrezikohet jeta jote familjare.
 

Andaj provoni pasqyret brenda zhveshtoreve duke e prekur pasqyren me dorë, nëse gishti është afër ( si në foton nr 1 ) ajo është pasqyrë normale, por nëse është gishti i larguar ( si në foton nr 2 ) atëherë ajo është pasqyrë e tejdukshme, dhe mund të ketë ndonjë kamerë të instaluar pikërisht prapa asaj pasqyre.

Nëse mundesh bëhu...

"Nëse mundesh bëhu dijetar. Nëse nuk mundesh, bëhu nxënës i dijes. Nëse akoma nuk mundesh, shprehe dashurinë ndaj tyre. E nëse ende e ke të pamundur, atëherë të paktën mos i urre ata."
Umer ibn Abdulaziz
"Nëse mundesh bëhu dijetar. Nëse nuk mundesh, bëhu nxënës i dijes. Nëse akoma nuk mundesh, shprehe dashurinë ndaj tyre. E nëse ende e ke të pamundur, atëherë të paktën mos i urre ata."
Umer ibn Abdulaziz

BËHU ME ALLAHUN!!


Gjatë jetës do ta kuptosh, se çdo njeri e ka rolin e vet me të cilin do të ballafaqohesh!!
Do të ketë nga ata që do të dojnë!!
Do të ketë nga ata që do të mësojnë!!
Do të ketë nga ata që do të përfitojnë nga ti!!
Do të ketë nga ata që do të shërbejnë!!
Do të ketë nga ata që do të urrejnë!!
Do të ketë nga ata që do të kenë zili!!
Do të ketë nga ata që do të bëhen mësim për ty!!
Mirëpo ti, bëhu me Allahun gjithmonë dhe mos u mërzit, se Ai do të jetë me ty!!
Nga arabishtja: Irfan JAHIU

Gjatë jetës do ta kuptosh, se çdo njeri e ka rolin e vet me të cilin do të ballafaqohesh!!
Do të ketë nga ata që do të dojnë!!
Do të ketë nga ata që do të mësojnë!!
Do të ketë nga ata që do të përfitojnë nga ti!!
Do të ketë nga ata që do të shërbejnë!!
Do të ketë nga ata që do të urrejnë!!
Do të ketë nga ata që do të kenë zili!!
Do të ketë nga ata që do të bëhen mësim për ty!!
Mirëpo ti, bëhu me Allahun gjithmonë dhe mos u mërzit, se Ai do të jetë me ty!!
Nga arabishtja: Irfan JAHIU

BËJI KËTO RREGULLA LIGJ NË SHTËPI!!


Fëmijët janë kënaqësia e syve të prindërve të tyre, dhe mbi prindërit, bie përgjegjësia e edukimit të tyre. Projekti i edukimit është projekti më i rëndësishëm në jetën e prindërve! Në vazhdim do t’i sjellim disa rregulla, ku prindi, kishte qenë mirë që fëmijëve t’ua mëson, dhe t’ua bën ligj dhe rregull shtëpie:
1. Namazi në kohën e vet.
2. Fjalët, ju lutem dhe ju falënderit, janë me rëndësi.
3. Pa rrahje, pa mallkim, pa sharje, dhe pa fjalë që e dëmtojnë moralin.
4. Shprehu për ndjenjat e tua, me edukatë dhe me qartësi.
5. Mbylle atë që e hape, dhe ngrite atë që e zbrite, dhe bëje vendin të jetë më mirë se që ishte.
6. Dhoma jote është përgjegjësia jote.
7. Kur tjetrit flet, dëgjoje, dhe mos e ndërpre atë që flet.
8. Jep selam kur hyn dhe kur del.
9. Kush nga shokët juaj na viziton duhet ti respekton ligjet e tona.
10. S’ka ushqim brenda dhomës.
11. Në gjumë para orës 10.
12. Ndalohet përdorimi i çdo mjeti elektronik kur familja janë të ulur bashkë.
13. Gjatë ushqimit s’ka vend për mospajtime.
14. Secili e bart përgjegjësinë e ruajtjes së shtëpisë dhe gjërave të saj.
15. Askush mos të hynë në dhomën e tjetrit kur është vet, pa leje dhe pa trokitur në derë.


Burimi: Keshillohu

Fëmijët janë kënaqësia e syve të prindërve të tyre, dhe mbi prindërit, bie përgjegjësia e edukimit të tyre. Projekti i edukimit është projekti më i rëndësishëm në jetën e prindërve! Në vazhdim do t’i sjellim disa rregulla, ku prindi, kishte qenë mirë që fëmijëve t’ua mëson, dhe t’ua bën ligj dhe rregull shtëpie:
1. Namazi në kohën e vet.
2. Fjalët, ju lutem dhe ju falënderit, janë me rëndësi.
3. Pa rrahje, pa mallkim, pa sharje, dhe pa fjalë që e dëmtojnë moralin.
4. Shprehu për ndjenjat e tua, me edukatë dhe me qartësi.
5. Mbylle atë që e hape, dhe ngrite atë që e zbrite, dhe bëje vendin të jetë më mirë se që ishte.
6. Dhoma jote është përgjegjësia jote.
7. Kur tjetrit flet, dëgjoje, dhe mos e ndërpre atë që flet.
8. Jep selam kur hyn dhe kur del.
9. Kush nga shokët juaj na viziton duhet ti respekton ligjet e tona.
10. S’ka ushqim brenda dhomës.
11. Në gjumë para orës 10.
12. Ndalohet përdorimi i çdo mjeti elektronik kur familja janë të ulur bashkë.
13. Gjatë ushqimit s’ka vend për mospajtime.
14. Secili e bart përgjegjësinë e ruajtjes së shtëpisë dhe gjërave të saj.
15. Askush mos të hynë në dhomën e tjetrit kur është vet, pa leje dhe pa trokitur në derë.


Burimi: Keshillohu

5 këshilla jo-agjëruesve ndaj agjëruesve

Iftar

Tabloidi gjerman, Bild, në një shkrim të sajin mbi Ramazanin, rëndit pesë këshilla për jo-agjëruesit ndaj agjëruesve.
Sipas saj, nëse punon në zyrë me një të agjërueshëm duhet ta kuptoni nëse ai vonohet gjatë faljes së namazit ose edhe nëse humbet koncentrimi gjatë perëndimit të Diellit, transmeton Portalb.
Më poshtë i keni të renditura këshillat.
►Gjatë kohës së agjërimit, mundohuni ti evitoni hajet dhe pijet përpara kolegëve tuaj myslimanë. Veçanërisht pijet alkoolike.
► Edhe falja e namazit i përket Ramazanit. I mirëkuptoni kolegët tuaj nëse ata vonohet pak më tepër gjatë këtij muaji.
► Sivjet orët e agjërimit janë shumë të gjata. Andaj keni respektin dhe kuptojeni kolegun tuaj, nëse ai gjatë ditës nuk ka koncentrimin e duhur për të punuar.
►Ramazani është muaji i shpirtit dhe faljes së mëkateve. Evitoni sharjet dhe shakatë e tepërta në zyrë.
► Në fund të muajit, mund t’ia uroni kolegut tuaj mysliman, “Urime Bajramin.”

Burimi: Portalb.mk
Iftar

Tabloidi gjerman, Bild, në një shkrim të sajin mbi Ramazanin, rëndit pesë këshilla për jo-agjëruesit ndaj agjëruesve.
Sipas saj, nëse punon në zyrë me një të agjërueshëm duhet ta kuptoni nëse ai vonohet gjatë faljes së namazit ose edhe nëse humbet koncentrimi gjatë perëndimit të Diellit, transmeton Portalb.
Më poshtë i keni të renditura këshillat.
►Gjatë kohës së agjërimit, mundohuni ti evitoni hajet dhe pijet përpara kolegëve tuaj myslimanë. Veçanërisht pijet alkoolike.
► Edhe falja e namazit i përket Ramazanit. I mirëkuptoni kolegët tuaj nëse ata vonohet pak më tepër gjatë këtij muaji.
► Sivjet orët e agjërimit janë shumë të gjata. Andaj keni respektin dhe kuptojeni kolegun tuaj, nëse ai gjatë ditës nuk ka koncentrimin e duhur për të punuar.
►Ramazani është muaji i shpirtit dhe faljes së mëkateve. Evitoni sharjet dhe shakatë e tepërta në zyrë.
► Në fund të muajit, mund t’ia uroni kolegut tuaj mysliman, “Urime Bajramin.”

Burimi: Portalb.mk

KUJDES GJUHEN ME TE TJERET


Ebu Hurejrah, radiAllahu anhu, transmeton se Muhamedi (salallahu alejhi ue selem) tha:
- ”Kush beson Allahun dhe Diten e Fundit, le te flase mire ose le te heshte”.
Buhariu dhe Muslimi.
Ky hadith, per te cilin dijetaret kane rene dakord per vertetesine e tij, eshte prove e qarte se personi nuk duhet te flase, perveç kur e folura e tij eshte e mire dhe kur e folura e tij ka me shume perfitim. Keshtu, nese dikush eshte ne dyshim se nese e folura e tij eshte me perfitime, atehere ai nuk duhet te flase.

Imam Shafi’i, rahimehullah, tha:
- ”Kur dikush deshiron te flase, atehere eshte detyre e tij te mendoje para se te flase. Nese ka diçka me vlere ne ate qe ka per te thene, atehere mund te flase; nese ka dyshim rreth asaj, atehere nuk duhet te flase derisa ta sqaroje dyshimin e tij”.
Ebu Hurejre radiAllahu anhu, transmeton se Muhamedi (salallahu alejhi ue selem) ka thene:
- ”Me te vertete robi do te flase nje fjale duke mos patur kujdes dhe per shkak te saj do te hidhet ne zjarr te xhehennemit, nga nje largesi sa lindja e perendimi”.
Buhariu dhe Muslimi.
Ebu Musa el-Esh’ari, radiAllahu anhu, transmeton:
- ”O i Derguari i Allahut (salallahu alejhi ue selem) cili nga muslimanet eshte me i mire?”
- Ai u pergjigj:”Ai, nga gjuha dhe dora e te cilit muslimanet jane te sigurte”.
Buhariu dhe Muslimi.
Sufjan ibn Abdul-lah, radiAllahu anhu, transmeton se ai ka thene:
- ”O i derguari i Allahut (salallahu alejhi ue selem) me thuaj mua nje gje qe ta kapem fort pas saj”.
Ai tha:”Thuaj: Besoj ne Allahun dhe qendro i forte (ne kete)”.
Une i thashe:”O i derguari i Allahut (salallahu alejhi ue selem) cila eshte gjeja më me rendesi qe duhet t’i frikesohem nga vetja ime?” Keshtu, ai e kapi gjuhen e tij dhe tha:
”Kete”.
Sahih et-Tirmidhi, Ibn Maxheh dhe Ahmedi
Abdullah ibn Amr ibn As, radiAllahu anhu, transmeton se Muhamedi (salallahu alejhi ue selem) ka thene:
- ”Kush hesht, ai eshte i shpetuar”.
Sahih et-Tirmidhi, ed-Darimi dhe Ahmedi.
Allahu na mundesofte ti ruajme gjuhet tona!

Burimi: Të përfitojmë nga H. Irfan Salihu

Ebu Hurejrah, radiAllahu anhu, transmeton se Muhamedi (salallahu alejhi ue selem) tha:
- ”Kush beson Allahun dhe Diten e Fundit, le te flase mire ose le te heshte”.
Buhariu dhe Muslimi.
Ky hadith, per te cilin dijetaret kane rene dakord per vertetesine e tij, eshte prove e qarte se personi nuk duhet te flase, perveç kur e folura e tij eshte e mire dhe kur e folura e tij ka me shume perfitim. Keshtu, nese dikush eshte ne dyshim se nese e folura e tij eshte me perfitime, atehere ai nuk duhet te flase.

Imam Shafi’i, rahimehullah, tha:
- ”Kur dikush deshiron te flase, atehere eshte detyre e tij te mendoje para se te flase. Nese ka diçka me vlere ne ate qe ka per te thene, atehere mund te flase; nese ka dyshim rreth asaj, atehere nuk duhet te flase derisa ta sqaroje dyshimin e tij”.
Ebu Hurejre radiAllahu anhu, transmeton se Muhamedi (salallahu alejhi ue selem) ka thene:
- ”Me te vertete robi do te flase nje fjale duke mos patur kujdes dhe per shkak te saj do te hidhet ne zjarr te xhehennemit, nga nje largesi sa lindja e perendimi”.
Buhariu dhe Muslimi.
Ebu Musa el-Esh’ari, radiAllahu anhu, transmeton:
- ”O i Derguari i Allahut (salallahu alejhi ue selem) cili nga muslimanet eshte me i mire?”
- Ai u pergjigj:”Ai, nga gjuha dhe dora e te cilit muslimanet jane te sigurte”.
Buhariu dhe Muslimi.
Sufjan ibn Abdul-lah, radiAllahu anhu, transmeton se ai ka thene:
- ”O i derguari i Allahut (salallahu alejhi ue selem) me thuaj mua nje gje qe ta kapem fort pas saj”.
Ai tha:”Thuaj: Besoj ne Allahun dhe qendro i forte (ne kete)”.
Une i thashe:”O i derguari i Allahut (salallahu alejhi ue selem) cila eshte gjeja më me rendesi qe duhet t’i frikesohem nga vetja ime?” Keshtu, ai e kapi gjuhen e tij dhe tha:
”Kete”.
Sahih et-Tirmidhi, Ibn Maxheh dhe Ahmedi
Abdullah ibn Amr ibn As, radiAllahu anhu, transmeton se Muhamedi (salallahu alejhi ue selem) ka thene:
- ”Kush hesht, ai eshte i shpetuar”.
Sahih et-Tirmidhi, ed-Darimi dhe Ahmedi.
Allahu na mundesofte ti ruajme gjuhet tona!

Burimi: Të përfitojmë nga H. Irfan Salihu

Këshilla e Konicës për mikun gazetarFaik Konica boton në të përkohshmen "Albania", më datë 15 shtator 1901, këshillat pasonjëse për një djalë që kish nërment të botonte një gazetë shqip në Misir.

"I dashur mik - në e bëfsh gazetën me fleta të mëdha; shqiptarët do të thonë që s'fshihet dot lehtë; në e bëfsh me fleta të vogëla, do të thonë se s'është gazetë, por libër. Në e shtypsh me letra të holla, do të thonë se s'këndohen edhe prishin sytë; në e shtypësh me letra të trasha do të thonë se je "hamall" e kërkon të mbushësh vend. Në shkrofsh toskërisht do të thonë se s'është gazetë për gjithë shqiptarët;
në shkrofsh gegnisht prap ashtu, në shkrofsh në gjuhë të përzier me të dyja, gjysmë gegnisht, gjysmë toskërisht, do të thonë se është "çervish". Në mos shkrofsh për politikë, do të thonë se s'është koha të punojmë për letratyrë, kur vendi ndodhet në rrezik; në shkrofsh për politikë, do të thonë se prishë punë duke egërsuar qeverinë. Në folsh butë për Turqinë, je i paguar prej Stambollit; në shkrofsh rreptë kundër Turqisë, kërkon të të jap Sulltani të holla që ta pushosh gazetën. Në mos gjefsh të holla që ta mbash gazetën, do të thonë se s'je i zoti, me qenë aq njerëz duan zgjimin e kombit shqiptar; në gjefsh të holla, je intrigant a i shitur.

Në folsh për plot çlirimin e Shqipërisë, do të thotë je djall e kërkon gjëra që duheshin gatitur në qind vjet më parë; në folç për nevojën të përpiqemi ta shpëtojmë gjuhën dhe kombësinë, duke vënë vendin nën hijen e një Fuqisë së Madhe, s'qenke shqiptar i vërtetë. Në folsh mirë për shqiptarët e
krishterë, hidhërohen shqiptarët muhamedanë; në folsh mirë për muhamedanët, hidhërohen të krishterët; në folsh mirë për të krishterët e për muhamedanët që janë shqiptarë të mirë, e ligsht për të ligjt, aherë do të hidhërohen të gjithë. Aq për sot, se kam frikë mos të zërë
gjumi."

nga Fjala e lirë Londër


Faik Konica boton në të përkohshmen "Albania", më datë 15 shtator 1901, këshillat pasonjëse për një djalë që kish nërment të botonte një gazetë shqip në Misir.

"I dashur mik - në e bëfsh gazetën me fleta të mëdha; shqiptarët do të thonë që s'fshihet dot lehtë; në e bëfsh me fleta të vogëla, do të thonë se s'është gazetë, por libër. Në e shtypsh me letra të holla, do të thonë se s'këndohen edhe prishin sytë; në e shtypësh me letra të trasha do të thonë se je "hamall" e kërkon të mbushësh vend. Në shkrofsh toskërisht do të thonë se s'është gazetë për gjithë shqiptarët;
në shkrofsh gegnisht prap ashtu, në shkrofsh në gjuhë të përzier me të dyja, gjysmë gegnisht, gjysmë toskërisht, do të thonë se është "çervish". Në mos shkrofsh për politikë, do të thonë se s'është koha të punojmë për letratyrë, kur vendi ndodhet në rrezik; në shkrofsh për politikë, do të thonë se prishë punë duke egërsuar qeverinë. Në folsh butë për Turqinë, je i paguar prej Stambollit; në shkrofsh rreptë kundër Turqisë, kërkon të të jap Sulltani të holla që ta pushosh gazetën. Në mos gjefsh të holla që ta mbash gazetën, do të thonë se s'je i zoti, me qenë aq njerëz duan zgjimin e kombit shqiptar; në gjefsh të holla, je intrigant a i shitur.

Në folsh për plot çlirimin e Shqipërisë, do të thotë je djall e kërkon gjëra që duheshin gatitur në qind vjet më parë; në folç për nevojën të përpiqemi ta shpëtojmë gjuhën dhe kombësinë, duke vënë vendin nën hijen e një Fuqisë së Madhe, s'qenke shqiptar i vërtetë. Në folsh mirë për shqiptarët e
krishterë, hidhërohen shqiptarët muhamedanë; në folsh mirë për muhamedanët, hidhërohen të krishterët; në folsh mirë për të krishterët e për muhamedanët që janë shqiptarë të mirë, e ligsht për të ligjt, aherë do të hidhërohen të gjithë. Aq për sot, se kam frikë mos të zërë
gjumi."

nga Fjala e lirë Londër

Kujdes në veprimet e sotme...

Kujdes në veprimet e sotme, ngase nesër këto veprime do të bëhen e kaluara e juaj, që si një fantazmë e pështirë do t’ju përcjell!Burimi:Iljasa Salihu
 
Kujdes në veprimet e sotme, ngase nesër këto veprime do të bëhen e kaluara e juaj, që si një fantazmë e pështirë do t’ju përcjell!Burimi:Iljasa Salihu
 

Namazi

Syzat