Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Fjala

Çka është forma, fjala, tema dhe mbaresa e fjalës ?

 Çka është  forma, fjala, tema dhe mbaresa e fjalës ?


Fjala është njësia themelore e fjalisë.

Të gjitha fjalët e një gjuhe përbëhen nga forma dhe kuptimi.


Forma është tërësia e tingujve në të folur ose e shkronjave në të shkruar që ndërton fjalën. 

Forma e fjalës lidhet me kuptimin e saj.

Një pjesë e fjalës është e pandryshueshme dhe quhet temë e fjalës, tjetra është e ndryshueshme dhe quhet mbaresë e fjalës. Fjala përbëhet nga tema dhe mbaresa.

Tema është ajo pjesë e fjalës që mbetet pasi heqim mbaresën. 


Një teme mund t’i shtohen parashtesa ose prapashtesa. Në këtë rast ajo quhet temë fjalëformuese.

Rrënja e fjalës bart kuptimin kryesor të fjalës.

Mbaresa jep veçoritë gramatikore të fjalës.
ceshte tema, cka eshte fjala, cka eshte mbaresa e fjales, cka eshte forma e fjales, cfare eshte forma e fjales, cfare eshte tema e fjales, cfare eshte mbaresa e fjales, gramatike shqipe, gramatika shqipe

Fjala - Abdylazis Islami

Fjala - Abdylazis Islami

Fjala t’urren – zhgënjen
T’mallkon – qorton
Ajo të shkel – përkëdhel
Të zhduk – të shpik
Fjala është ujë që freskon
Zjarr që shkrumon
O, ajo është kamxhik
Që stuhitë i ndërsen i mund!

Fjala është e thellë sa toka
E lartë – sa qielli mbi koka
E hidhët – sa mëkati
Që në vete ndryn
Fjala të zhvesh të ngjesh
Të fryn e shfryn –
E bukur është kur sjell lulzim në tokë.

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more