Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Çka është forma, fjala, tema dhe mbaresa e fjalës ?

 Çka është  forma, fjala, tema dhe mbaresa e fjalës ?


Fjala është njësia themelore e fjalisë.

Të gjitha fjalët e një gjuhe përbëhen nga forma dhe kuptimi.


Forma është tërësia e tingujve në të folur ose e shkronjave në të shkruar që ndërton fjalën. 

Forma e fjalës lidhet me kuptimin e saj.

Një pjesë e fjalës është e pandryshueshme dhe quhet temë e fjalës, tjetra është e ndryshueshme dhe quhet mbaresë e fjalës. Fjala përbëhet nga tema dhe mbaresa.

Tema është ajo pjesë e fjalës që mbetet pasi heqim mbaresën. 


Një teme mund t’i shtohen parashtesa ose prapashtesa. Në këtë rast ajo quhet temë fjalëformuese.

Rrënja e fjalës bart kuptimin kryesor të fjalës.


Mbaresa jep veçoritë gramatikore të fjalës.
ceshte tema, cka eshte fjala, cka eshte mbaresa e fjales, cka eshte forma e fjales, cfare eshte forma e fjales, cfare eshte tema e fjales, cfare eshte mbaresa e fjales, gramatike shqipe, gramatika shqipe
 Çka është  forma, fjala, tema dhe mbaresa e fjalës ?


Fjala është njësia themelore e fjalisë.

Të gjitha fjalët e një gjuhe përbëhen nga forma dhe kuptimi.


Forma është tërësia e tingujve në të folur ose e shkronjave në të shkruar që ndërton fjalën. 

Forma e fjalës lidhet me kuptimin e saj.

Një pjesë e fjalës është e pandryshueshme dhe quhet temë e fjalës, tjetra është e ndryshueshme dhe quhet mbaresë e fjalës. Fjala përbëhet nga tema dhe mbaresa.

Tema është ajo pjesë e fjalës që mbetet pasi heqim mbaresën. 


Një teme mund t’i shtohen parashtesa ose prapashtesa. Në këtë rast ajo quhet temë fjalëformuese.

Rrënja e fjalës bart kuptimin kryesor të fjalës.


Mbaresa jep veçoritë gramatikore të fjalës.
ceshte tema, cka eshte fjala, cka eshte mbaresa e fjales, cka eshte forma e fjales, cfare eshte forma e fjales, cfare eshte tema e fjales, cfare eshte mbaresa e fjales, gramatike shqipe, gramatika shqipe
loading...

Related Posts :Namazi

Syzat