Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Acidi folik

Çka duhet të konsumohet gjatë shtatzanisë ?

Çka duhet të konsumohet gjatë shtatzanisë ? Eshtë i rëndësishëm një ushqim i shëndetshëm dhe i shumëllojshëm, me fruta dhe perime të freskëta e të lara mirë, ushqime që përmbajnë acid folik, mish dhe peshk të pjekur mirë, duke evituar ushqimet e paketuara, të skuqurat dhe ëmbëlsirat. Eshtë thelbësore të pish shumë ujë, të evitosh duhanin dhe alkolin. Ilaçet apo barnat duhen marrë vetëm kur janë të përshkruara nga mjeku. Lexo më shumë: Acidi folik   shtatzania dhe ushqimi,cka duhet ngrene gjate shtatzanise,shtatzenise,ushqimi gjate shtatzanise,shtatzania dhe ushqimi, cka duhet te hajme gjate shtatzanise  

Ku gjendet më së shumti acidi folik ?

Burimet natyrore kryesore janë: organet e brendshme ( mëlçia e zezë dhe veshka), mishi, zarzavatet e gjelbërta të mbuluara me gjethe (spinaqi) dhe drithërat.  Lexo më shumë: Acidi folik    ku gjendet acidi folik,acidi folik ushqimet,ne cilat ushqime gjendet acidi folik,acid folik ushqimet,cilat jane burimet e acidit folik,acidi folik ku ndodhet, ne cfare ushqime gjendet acidi folik

Çka shkakton mungesa e acidit folik ?

Mungesa e acidit folik në formë ekstreme, manifestohet me anemi makrocitare megaloblastike. Lexo më shumë: Acidi folik   cka shkakton mungesa e acidit folik,si manifestohet mungesa e acidit folik,acidi folik mungesa, hipovitaminoza e acidit folik manifestimi,

Vitamina C ose acidi askorbik

Vitamina C ose acidi askorbik Vitamina C është shumë e rëndësishme për mbajtjen e proceseve vitale në organizëm.  Koncentrimet më të mëdha të kësaj vitamine ndodhen në organet ku prodhohen hormonet steroide (ka rolin e sintezës).  Është i domosdoshëm për funksionimin normal të hijaluronidazës gjatë krijimit të kolagjenit si dhe metabolizmin e acidit folik, kobaltit, dhe hekurit; procesin e fagocitozës që rrit imunitetin kundër infeksioneve të ndryshme, shpejton eliminimin e kolesterolit nga mëlçia duke marrë pjesë në sintezën e acideve të idhzës dhe kolesterolit ku parandalon proceset e ateromatozës dhe ndryshimeve degjenerative të sistemit kardiovaskular.  Burim kryesor për vitaminën C janë prodhimet nga origjina bimore (krijohet gjatë procesit të fotosintezës). Si psh. te specat gjendet rreth 135-185 mg/100 g; në domate 10-60 mg/100 g; patate të reja (qershor-korrik) 20.8 mg %, në tetor-dhjetor 15.0mg % ndërsa janar-mars 9.3 mg %. Te pemët: më të pasura jane frutat jugo

Acidi folik

                                   Acidi folik Acidi folik Acidi folik është gjithashtu i njohur si Vitamina M , Vitamina bs apo vitamina B9 .  Acidi folik është i nevojshëm në sintezën e hemoglobinës për hematopoezën e duhur, por edhe në sintezën e tirozinës dhe metioninës, duke ndihmuar në këtë mënyrë rigjenerimin e qelizave dhe plagëve të stomakut dhe zorrës dymbëdhjetë gishtore (apo në shërimin e ulçerës së tyre). Mungesa e acidit folik në formë ekstreme, manifestohet me anemi makrocitare megaloblastike.   Burimet natyrore kryesore të acidit folik janë organet e brendshme ( mëlçia e zezë dhe veshka ), mishi, zarzavatet e gjelbërta të mbuluara me gjethe (spinaqi) dhe drithërat. Vitamina M, Vitamina bs, sinteza e hemoglobinës hematopoeza sinteza e tirozinës sinteza e metioninës, rigjenerimi i qelizave plagët stomaku zorra dymbëdhjetë gishtore shërimi i ulcers Mungesa e acidit folik anemia makrocitare megaloblastike, Burimet e acidit folik, ku gjendet ac

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more